Strony

czwartek, 19 lipca 2012

Koktajl porzeczkowy z grenadyną

Uwielbiam koktajle, a odkąd zaczęłam używać do słodzenia czerwonych koktajli grenadyny lubię je jeszcze bardziej. Dziś kolejna propozycja prostego, lekko kwaskowatego od porzeczek i złamanego słodyczą grenadyny koktajlu. Żadnej filozofii w przygotowaniu nie ma... proste składniki i chwila miksowania, a jaka przyjemność degustowania – szczególnie, gdy za oknem znowu szaro, buro i ponuro i pół dnia leje deszcz...
Podzieliłam się z sąsiadką, bo jakoś dużo mi tego koktajlu wyszło. A w przygotowaniu pomógł mi mój robot FP 270 firmy Kenwood.


Składniki na 4 szklaneczki:

2 szklanki czerwonych porzeczek
500 ml kefiru (użyłam takiego odtłuszczonego)
4 – 5 łyżek grenadyny (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodkie) albo cukier do smaku

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dobrze zmiksować. Przelać do szklaneczek i od razu podawać :-)



22 komentarze:

  1. Grenadyna zawsze kojarzyła mi się z dodatkiem do drinków, chociaż rzadko jej używam, bo dla mnie jest trochę za słodka, a do tego chluśnie mi się podczas nalewania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze się kojarzy :-) Ja jakiś czas odkryłam, że fajnie się komponuje z owocami, a przez to, że jest słodka świetnie sprawdza się w roli słodzika :-)

      Usuń
  2. Cudny kolor! Tez lubię koktajle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewiele chyba jest osób, które ich nie lubią :-)

      Usuń
  3. Grenadyna zamiast cukru jest świetna. Mi nie przeszkadza jej słodkość bo lubię słodkości. Z czerwoną porzeczką nie robiłam koktajlu ale chętnie spróbuję. Miłego dzionka:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, ja daję tyle, aby za słodko nie było :-) Czerwona porzeczka jednak wymaga, aby ją dosłodzić, bo po zmiksowaniu jest kwaśna. Polecam, bo pyszny.

      Usuń
  4. Ja także uwielbiam koktajl porzeczkowy, a do dosłodzenia uzywam banana, pychotka!!! Pozdrawiam miło

    OdpowiedzUsuń
  5. Poszłam do ogródka,zerwałam porzeczki i zrobiłam ten pyszny koktail. Wyszedł gęsty, orzeźwiający i zastąpił mi kolację. Musiałam jednak dodać więcej cukru bo porzeczki jednak są kwaśne. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł się spodobał, a koktajl smakował. Oczywiście ilość substancji słodzących wg uznania - ja lubię kwaskowe smaki.

      Usuń
  6. Z czerwonych porzeczek nigdy nie robiłam koktajlu ale spróbuję bo zamroziłam ich sporo. A co to jest ta grenadyna i gdzie mozna ją kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szczerze polecam, wychodzi bardzo smaczny. Grenadyna to syrop z owoców zwanych granatami. Można go kupić w wielu sklepach (nawet w moim osiedlowym) - na półce z syropami.

      Usuń
  7. Lubię kwaskowy smak porzeczek, ale do przyrządzenia koktajlu ich jeszcze nie używałam. Dziękuję za pomysł. Dodatek grenadyny też mi się podoba, szkoda, że nie mam jej w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, mnie też ten smak bardzo odpowiada i z przyjemnością w okresie letnim sięgam po nie i używam do wszystkiego, do czego się da ;-) Z grenadyną smakuje świetnie, ale cukier albo miód też się sprawdzi.

      Usuń
  8. Zaciekawiłaś mnie tą grenadyną. Nigdy jej nie próbowałam. Trzeba będzie w najbliższym czasie naprawić ten błąd. ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię, jest słodka - świetnie nadaje się do kwaśnych owoców.

      Usuń
  9. Uwielbiam koktajle, ten z czerwonych porzeczek jest moim ulubionym. Ja do słodzenia używam miodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można miodem, można cukrem, można słodzikiem... co tam sobie wymyślimy, byle smakowało :-) U mnie często za dosładzacz robi po prostu dojrzały banan.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl