Strony

poniedziałek, 3 września 2012

Jesienny konkurs z Delimano i Kotanyi

Nastał wrzesień, więc chcę zaprosić Was do konkursu jesiennego, bo choć za oknem pogoda jeszcze letnia (oby jak najdłużej) to stragany pełne są już jesiennych owoców i warzyw. I właśnie one będą tematem przewodnim naszego konkursu.
Nagrody ufundowały dwie moje ulubione marki, wszak gotuję z Delimano i przyprawiam Kotanyi :-)
Forma konkursu jest bardzo podobna do wcześniejszych... uważam, że jest twórcza i uniwersalna. Poza tym daje możliwość stworzenia fajnego albumu z Waszymi pracami, które są również inspiracją do kuchennych poczynań wielu z nas.

Zasady konkursu:
1. Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować dowolne danie albo ciasto, w którym królować będą jesienne polskie warzywa albo owoce. Warzywa i owoce w daniach wytrawnych nie mają być jednak dodatkiem, a składnikiem wiodącym. Oczywiście mięso czy ryby też są mile widziane, ale królować mają warzywa i owoce. Każda osoba może przygotować maksymalnie dwa dania: jedno wytrawne i jedno słodkie, ale równie dobrze może to być tylko jedno danie - albo słodkie albo wytrawne.
Pod tą notką należy wpisać jakie danie albo ciasto zostało przez Was wybrane i krótko uzasadnić ten wybór(ostatnio niektórzy zapomnieli o tym warunku i niestety nie mogłam przyznać nagrody). Oczywiście komentarz należy podpisać - anonimowe wpisy nie będę brane pod uwagę. 
2. Następnie trzeba zrobić zdjęcie. Na zdjęciu musi znaleźć się karteczka z napisem: „ Jesienne szaleństwa z Margarytką”. Napis nie może być zrobiony w programie graficznym, a karteczka ma na celu ochronę przed nieuczciwymi graczami.
3. Jedno zdjęcie potrawy albo ciasta (w oryginalnym formacie - nie zmniejszać) razem z przepisem należy przesłać na adres: margarytka75@vp.pl
Wszystkie zdjęcia zostaną umieszczone w konkursowym albumie na FB. Nie trzeba zakładać profilu na FB, nie trzeba lubić mojego profilu (choć oczywiście będzie mi miło) – album będzie ułatwieniem dla mnie, bo pozwoli zebrać wszystkie zdjęcia w jednym miejscu. W mailu oprócz zdjęcia i przepisu, powinno znaleźć się imię i nazwisko oraz nick osoby przygotowującej danie – tak, abym nie musiała się domyślać, kto jest autorem. 
4. Konkurs trwa od 3 – 17 września 2012 roku (zdjęcia można przesyłać do północy).
5. Do 20 września 2012 roku wybierzemy osoby, które otrzymają nagrody – ocena będzie jak zawsze subiektywna, bo gusta mamy różne i każdy z nas kieruje się czymś innym przy takim wyborze.
6. Nagrody w konkursie są trzy:

NAGRODA I



+



NAGRODA II



NAGRODA III



7. W konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby (również mieszkające za granicą), ale adres do wysyłki nagrody musi być na terenie Polski.

I na koniec jeszcze mała prośba. Proszę, abyście wykonali również zdjęcia potrawy w garnku, czy też ciasta na blasze (w całości), bo po ostatnim konkursie pojawiło się wiele niezbyt miłych komentarzy poddających w wątpliwość wykonanie co niektórych ciast. Nie przysyłajcie mi ich, ale zachowajcie – w razie wątpliwości poproszę o dosłanie.

Mam nadzieję, że podobnie jak we wcześniejszych konkurach, tak i tym razem nie zabraknie świetnych przepisów i pięknych zdjęć. 
Zapraszam do zabawy. 

169 komentarzy:

  1. Ciekawy konkurs i wspaniałe nagrody. Trzeba będzie coś "spsocić" w kuchni :-) Pozdrawiam!
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, psoć ile się da :-)

      Usuń
    2. Wioleta Panaszek16 września 2012 21:59

      Wybrałam dwa najbardziej klasyczne dania z jesiennych zbiorów warzyw i owoców...wytrawny bigos...klasyka Polska i nasza tradycja oraz na słodko...jabłecznik(szarlotka)...ze zbiorów jesinnych jabłek..nie mogłoby się obyć bez jabłecznika:)

      Usuń
  2. A czy zwyciezca zostanie wylonionny tak jak ostatnim razem przez losowanie? Bo jesli tak to kolejny beznadziejny konkurs.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro beznadziejny to nie zmuszam do udziału. Gdzie jest napisane coś o losowaniu? Jest napisane "wybierzemy", a nie wylosujemy.

      Usuń
    2. No nie!! jeszcze sie konkurs na dobre nie rozkrecil, a juz takie "kwiatki" sie pokazuja(( rece opadaja!!!!

      Usuń
    3. Oczywiscie mam na mysli anonimowe "rady" i uwagi!!

      Usuń
    4. Kasiu, nic nie poradzisz, tak było, jest i będzie... mogę najwyżej blokować tego typu komentarze...

      Usuń
    5. Nie ma to jak "konstruktywna" anonimowa krytyka ;) Ja tam zamierzam coś wymyślić, przesłać i dobrze się bawić:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. kurde a w piątek robiłam szaszłyki z warzywno-mięsno-owocowe :P
    no nic to, będę pitrasić.. jutro wizyta na bazarku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasu dużo, dasz radę jeszcze coś przygotować. W końcu sezon w pełni :-)

      Usuń
  4. co do takich 'dupiatych' komentarzy to polecam włączyć moderacje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam włączoną moderację, chamstwa nie puszczam, ale nie chcę też aby ktoś mi zarzucił, że publikuję tylko same miłe i pozytywne komentarze :-)

      Usuń
  5. Świetne nagrody, ale chyba tym razem konkurs zbyt dla mnie wymagający:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, dla Ciebie wymagający? Toż Ty pieczesz cudowne ciasta z owocami :-)

      Usuń
    2. Ale trzeba mieć pomysł, a z tym u mnie ostatnio kiepsko:(

      Usuń
    3. Asiu, Asiu... dwa tygodnie przed Tobą, coś wymyślisz :-)

      Usuń
  6. Margarytko ano piekę, teraz miałam swój pierwszy raz z kruchym ciastem i dość często pojawiało sie u nas na stole- co tydzień ;)
    Pomyśle nad konkursem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Margarytko a czy może to być z Twojego przepisu??

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda ze wczesniej tego nie przeczytałam, a dzisiaj miałam obiadek nadajacy się do konkursu, nie ma już jak napisać karteczki. Pozdrawiam.

    http://photos.nasza-klasa.pl/548136/835/other/std/26b344b605.jpeg maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne, rzeczywiście szkoda. Ale konkurs długi, więc może coś jeszcze smakowitego powstanie w Twojej kuchni:-)

      Usuń
  9. Super konkurs, już zaczynam myśleć nad jakimiś cudami jesiennymi :) Tylko muszę pamiętać o uzasadnieniu w komentarzu, bo ostatnim razem zapomniałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jaaaa.... ależ nagrody.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że się podobają?

      Usuń
    2. No ba... tylko się głowie i głowie i pomysłu brak, co by powalić szanowne jury na kolana ;)

      Usuń
    3. Wierzę, że coś wymyślisz :-)

      Usuń
  11. Margarytka dla Internetu to tyle samo co Magda Gessler dla TVN - czyli wielka gwiazda, zainspirowałaś mnie kochana do gotowania, wraz z koleżanką założyłyśmy bloga kulinarnego, ale daleko nam do Ciebie i nie ma w całym necie lepszego bloga kulinarnego niż Twój:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... i co ja mam powiedzieć? Czyżbym była zakałą internetu? Hihihi... żartuję :-) Nie jestem fanką pani Magdy, ale bardzo dziękuję za miłe słowa.
      Trzymam kciuki za wspaniały rozwój Waszego bloga i cieszę się ogromnie, że ten mój blog choć trochę inspiruje :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. oj bardzo inspiruje, mój syn, który poszedł do technikum na kucharza, często korzysta z Twoich przepisów i muszę powiedzieć, że dzięki temu miał najlepszą ocenę z praktyk i nawet wytypowano go do międzyszkolnego konkursu kulinarnego :)

      Usuń
    3. O, to rzeczywiście się przepisy przydają, to ogromnie miłe :-)
      Pozdrawiania dla młodego kucharza :-)

      Usuń
  12. i ja spróbuję, wszak nagrody cudowne:) czy dobrze zrozumiałam, jedno z dań albo wytrawne, albo słodkie? bo piszesz i... a to troszkę zmienia postać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przygotować jedno słodkie i jedno wytrawne, albo tylko jedno - albo takie albo takie. Chodzi o to, że nie trzeba robić dwóch dań - można zrobić jedno :-) Poprawiłam tekst, mam nadzieję, że teraz będzie bardziej zrozumiały.

      Usuń
  13. Jak zwykle po takich konkursach odezwią się hieny konkursowe,które jak nie wygraja będa oczywiscie szukac spisku,aby osoba ,ktora wygrala w konkursie nie otrzymała nagrody,bo rzekomo nie bedzie autorem zdjecia...nie dobrze robi mi sie od takich osob,a poza tym typowe dla Polaka upieprzyc ,udupic a co ...ja nie mam,nie wygrałam/em to dlaczego ona ma wygrac...brrr...podobnie robia z tytułu pracy sprzedac,podkablowac ,pisac anonimy,skargi, a co mi zalezy,bo nie rozumi ze np szef moze kogos lubic ,cenic za prace i np.dac podwyzke i z tego samego zalozeenia wychodza w konkursach dla nagrody wszystko zrobia i czy bylaby nagroda za 5 zl czy za 5 tys to udupia ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście to ja decyduję o przyznaniu nagród i niczyje pretensje nie robią na mnie większego wrażenia. Jeśli zdjęcie spełnia wymogi konkursowe to dla mnie sprawa jest czysta. Przykro mi tylko, że ludzie nie potrafią przegrywać. Niestety są tylko trzy nagrody - ale jeśli się nie spróbuje to się nie wygra.

      Usuń
  14. Zrobiłam jesienną tartę na słodko. Nie mogłam się zdecydować na jeden owoc więc dodałam do niej trzy rodzaje śliwek a także jabłko i gruszkę :) Te wszystkie owoce przeważają teraz na straganach i bazarkach i jakoś tak jesiennie mnie nastrajają więc starałam się aby tarta miała również jesienny wygląd. Całość wyszła przepyszna, akurat po zrobieniu zdjęć mieliśmy gości i gdy podzieliłam ją na części dla mnie został tylko mały kawałeczek..delektowałam się nim z 5 minut ;) Teraz wiem, żeby kolejnym razem tarte zrobić w o wiele większej formie :)
    Pozdrawiam
    Diana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest piękna i z pewnością smakowita :-) Aż mi się zachciało takiej ładnej tarty.

      Usuń
  15. Witajcie!
    Zamieściłem przepis na faszerowaną paprykę, ponieważ nieodmiennie kojarzy mi się właśnie z tą porą roku - czyli późnym latem. Warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, pełne słońca. Ja znam prawdziwy smak pomidorów wyhodowanych na słońcu, podobnie jak i innych warzyw, ponieważ moja rodzina zajmuje się ogrodnictwem od zawsze.
    Tomasz Sas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - o tej porze roku papryka i pomidory nie mają sobie równych.

      Usuń
  16. Margarytko czy do konkursu wliczają się tylko ciasta czy może byc deser w innej formie? Mam jeszcze jedno pytanie jak dodac komentarz by nie był on anonimowy? Kasia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być deser :-)
      Jeśli chodzi o komentarze to pod okienkiem do wpisania komentarza masz opcję wybrania konta - jeśli masz konto na google to możesz wybrać ten profil, jeśli nie możesz wpisać imię. Ale po prostu podpisać swój komentarz tak jak teraz :-)

      Usuń
  17. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! POZDRAWIAM;) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam paprykę faszerowaną,w smaku jest rewelacyjna,w przygotowaniu prosta,a mój mąż i 4 letnia córeczka uwielbiają to danie jeść:-))PYCHA!!

    MONIKA BANAS

    OdpowiedzUsuń
  19. Wrzesień to najlepsza pora na korzystanie z warzyw, są tanie, łatwo dostępne i pyszne, dlatego w tym okresie często robię leczo z cukinii, które po prostu uwielbiam.
    Dlatego też to właśnie tą potrawę wystawiam na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  20. trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty, bo nagrody bardzo kuszą, a poza tym uwielbiam te konkursy u Ciebie: zorganizowane z głową , fajny klimat, nagrody zawsze ciekawe i przede wszystkim zawsze mogę poznać wiele fantastycznych przepisów w jednym miejscu! uciekam do kuchni. Życzę wszystkim powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja upiekłam, upiekłam i zrobiłam, bo jak to ująć w jedno nie wiem :) siedzę sobie teraz w jakże urokliwej polskiej wsi, na pograniczu podkarpacia i bieszczad z dziecięciem mym małym i tak sobie we dwie tu urzędujemy. Mamy do dyspozycji ogród gospodarzy, a że bogaty jest więc pękamy w szwach. Są sliwki, winogrona, orzechy i jabłka... maliny, jeżyny, aronia itp. Ale dla nas najciekawsze są te 4 pierwsze ;) Wczoraj byłyśmy u sąsiadki kilka hektarów za lasem, który nas dzieli-łączy (najbliższa osoba) i usłyszałam przepis na jabłecznik... ale niezwykły. Jabłka nie pieczone, ciasto nie kruche, a do tego galaretka i słodka pianka! :D Dziś narwałam jabłek i oto jest! Zaraz pokażę! :D Może nie jestem wirtuozem kuchni, ale kocham piec i pichcić, a nowości zawsze traktuję jak wyzwanie i muszę wszystko sprawdzić ;)) Fotka zaraz poleci na maila Margarytko :) Malv Mruk

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja zrobiłam kotlety kalafiorowe, gdyż został mi w lodówce ugotowany od wczoraj kalafior, a te kotleciki uwielbia cała rodzina . Można je jeść i na ciepło i na zimno. Pycha.
    JOLANTA ZYGMUNCIAK

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja też postanowiłam wziąść udział w konkursie, a co tam tyle lat czytam Twojego bloga Margarytko, i tyle juz razy gotowałam z Twoich przepisów.. Wybór padł na ciasto drożdżowe ze śliwkami z ogrodu mojego teścia. Oboje z męzęm uwielbiamy ciasta drożdżowe ze wszystkimi dodatkami. W tym momencie ogórd mojego teścia pęka w szwach (śliwki, jabłka, orzechy i jeżyny..) było w czym wybierać, ale spragniona moich ulubionych owoców - śliwek postanowiłam je wykorzystać, do tego kompocik z tych owoców. Mmmmniam PYCHA... ;)
    Natalia Matyja

    OdpowiedzUsuń
  24. ja zrobiłam gulasz z dyni z dodatkiem tofu ;))) piękne jesienne kolory. syte i zdrowe danie na wieczorne kolacje w sam raz ;)) rozgrzewa i krzepi ;)))
    Monika Gorbaczyńska

    OdpowiedzUsuń
  25. ja byłam do tej pory cichym obserwatorem tylko, ale coś się przełamało i chyba zacznę się otwierać :)) Bardzo mi się Margarytko Twój blog podoba i zawsze jest w nim tyle pyszności... wczoraj mnie zainspirowałaś Może jeszcze coś z cukinii wymyślę... zgłodniałam od patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzisiaj proponuje "Ciasto wieloowocowe"
    Propozycje wytrawna podam troche później.
    Dlaczego ciasto wieloowocowe?
    Tak bogaty wybór owoców o tej porze że trudno było sie zdecydować co wybrac i dlatego wybrałam dużo owoców.
    Ciasto wyszło pyszne i polecam spróbować.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  27. o rany -dlaczego dziś ja to dopiero znalazłam ???co prawda dziś robiłam tort coś pod Twój biały z owocami ale są tam tylko maliny(polskie owoce-fakt)tylko wygląd nie konkursowy tego tortu..i piecze się faszerowana papryka(resztka farszu z gołąbków dzisiejszych została)ale ze mnie gapa..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze całe 10 dni - pewnie coś dasz radę przygotować. Serdecznie zapraszam do zabawy, bo nagrody kuszące.

      Usuń
  28. Zawsze chciałam wziąśc udział w Twoim konkursie, ale nigdy nie mogłam sie zdecydowac, albo brakowało czasu. Chyba teraz mi sie uda, tylko musze sie zmobilizowac :-) wybrac dzien i pomysł na obiadek lub kolacje dla moich chłopaków. Mam nadzieje ze zdążę he he!Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. a ja zaraz wyślę przepis na pasztet z cukinii, dlaczego wybrałam właśnie cukinię, a dokładnie pasztet z cukinii?otóż pasztet ten stanowi idealne (przynajmniej dla mnie) połączenie delikatnej cukinii, lekko słonego sera żółtego, ostrej cebulki i aromatycznego czosnku (wiem że nie lubisz, ale wcale nie musisz go dodawać, pasztet jest równie pyszny i bez czosnku.
    jeśli chodzi natomiast o słodkie co nieco pewnie nikogo mój wybór nie zdziwi - wybrałam jabłka, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią. Przywodzą na myśl wspomnienia początku roku szkolnego, kiedy to zasuwało się rankiem do szkoły z soczystym jabłuszkiem w plecaku... ale zboczyłam trochę z tematu moim deserem jest coś ala szarlotka holenderska, widziałam jak robią ją w jakimś programie o cukierni, wprawdzie przepis nie był podany, bo to tajemnica, ale zrobiłam ją po swojemu i wyszła pyszna.
    zaraz biorę się za wysyłanie, przepraszam za jakość zdjęć, robiłam telefonem, bo mój aparat odmówił posłuszeństwa. Magda MB

    OdpowiedzUsuń
  30. jejku jak zobaczyłam ten konkurs od razu przyszła mi na myśl szarlotka i to nie taka zwykła tylko ,,Spod samiuśkich Tater" , przepis na tą szarlotkę otrzymałam od mojej koleżanki, i robię go jesienią kiedy są jabłka w moim sadzie praktycznie co tydzień, bo znika niesamowicie z talerza, jest łatwa w przygotowaniu i przedewszystkim szybko się ją robi, a smak jabłek z odrobiną cynamonu zdecydowaniu tu dominuje . pozdrawiam kasia b
    konkurs jest super, jest to dobra zabawa, a że nie każdy potrafi się bawić, cóż takie życie , nie ma sieę co tym przejmować

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam tu Joanna Gralik z fb
    Moja propozycja na konkurs "Faszerowane ziemniaki "
    Zawsze chciałam zrobić je ale jakoś nie miałam weny albo nie wierzyłam że jednak potrafię , aż do dzisiaj kiedy zobaczyłam twój konkurs i w końcu nadszedł ten czas i zrobiłam :)
    Ps świetny konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam tu Joanna Gralik z fb
    Moja propozycja na konkurs "Faszerowane ziemniaki "
    Zawsze chciałam zrobić je ale jakoś nie miałam weny albo nie wierzyłam że jednak potrafię , aż do dzisiaj kiedy zobaczyłam twój konkurs i w końcu nadszedł ten czas i zrobiłam :)
    Ps świetny konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie może być tak że ominie mnie Twój konkurs...muszę tu być ;)
    Długo myślałam co zaproponować...aż do momentu jak zobaczyłam w tv. śniadaniowej Andrzeja Polana,którego kuchnię bardzo lubię.
    Idąc w ślady jego smaków proponuję ciasto z dyni i jabłek.Nie ma nic bardziej jesiennego niż dynia i jabłka Antonówki ;)A dlaczego akurat to ciasto?Kompletnie nie mam doświadczenia z dynią,a ten pomysł niezwykle mi się spodobał.Teraz siedzę piszę komentarz i zajadam sobie ten deser.Taka niesamowita aromatyczna i oryginalna szarlotka...
    Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  34. Obudziłam się dzisiaj z jedną myślą-muszę upiec szarlotkę.Nie miałam wyjścia,musiałam zabrać się za pieczenie,a że mam świetnego pomocnika w kuchni Kiciusia to nie musiałam zagniatać ciasta,on za mnie to robotę zrobił.
    Mój mąż uwielbia szarlotkę,a z racji tego że szarlotka jest z budyniem to i oni posmakowali troszeczkę.
    Zapach pieczonej szarlotki,kruche ciasto,jabłka i cynamon to poczucie bezpieczeństwa,miłości,spokój,prawdziwy ciepły dom,dom do którego chce się zawsze wracać,za którym się tęskni.
    Szarlotka wyszła przepysznie!
    Pozdrawiam !

    MONIKA BANAS

    OdpowiedzUsuń
  35. Margarytko mój wpis coś urwało nie jest w całości.

    Monika Banas

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj Margarytko, właśnie przesłałam przepis na uwielbianą przez wszystkich szarlotkę tatrzańską. Taką z dużą ilością jabłek, cynamonem i kruchym ciastem
    Wybrałam szarlotkę dlatego, że uwielbiam
    unoszący się z kuchni zapach jabłek i cynamonu - poezja:)))
    oczywiście przypominają beztroskie lata dzieciństwa, babcine wypieki
    oraz dlatego, że jabłka mamy zawsze dostępne i nie ma tygodnia
    który by minął bez wypieku z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  37. Przesyłam przepis na sos paprykowy słodki, to niby dodatek do dań wszelakich ale jest tak pyszny, że ja go wcinam jako konfiturę paprykową z bułeczką posmarowana masłem - zrobiłam go zaledwie wczoraj i z miejsca się w nim zakochałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. U nas wybór padł na zapiekankę między innym z papryką i brokułami, zachciało mi się czegoś lekkiego, smacznego co idealnie będzie pasowało na kolejną kolację z okazji rocznicy ślubu:) A ze słodkości jako dodatek upiekłam z synkiem szarlotkę, zwykłą najprostszą, dlaczego? bo młody o ciasto z "dzemem"!?- mówi tak na wszelkiego rodzaju owocowe wkłady w ciasta i drozdzówki. Uwielbia szarlotkę a 2-latkowi się nie odmawia naturalnych słodkości:) pozdrawiam Ania O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to czekam na maila ze zdjęciami i przepisami :-)

      Usuń
  39. Witaj Margarytko! Konkurs jest świetny i bardzo na czasie więc i ja się skusiłam.
    Przygotowałam kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, bo jak wiadomo sezon na ziemniaki w pełni i wykopki ruszyły pełna parą, a jesienne są najsmaczniejsze zwłaszcza te dopiero co wykopane:)Do tego grzyby, których w lasach jest zatrzęsienie.Ziemniaki sama kopałam, a grzyby sama zbierałam więc dodatkowa satysfakcja.Tak więc wyszedł mi duet idealny i niesamowicie pyszny jesienny obiad. Pozdrawiam Kasia Ż.

    OdpowiedzUsuń
  40. Proponujemy polskie danie:
    Ania - Polędwica wieprzowa z mini pieczarkami (które przyjechały prosto z Siedlec ;) Marcin - Sałatka ze świeżych, jesiennych warzyw (z Falent) z pestkami słonecznika.
    To wspaniałe i kolorowe danie, doskonale smakuje w chłodne, jesienne weekendy. Szczególnie pięknie prezentuje się na stole, w romantycznej atmosferze, która wytwarza się między bliźniaczymi duszami ;)
    Pozdrawiamy.
    Anna i Marcin Bliźniakowscy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka na blogu, polędwicy niestety uznać nie mogę - w przepisie miały królować jesienne owoce i warzywa, a mięso i grzyby mogłyby być dodatkiem.
      Niemniej jednak danie wygląda pysznie.

      Usuń
    2. Oczywiście rozumiem.
      poz
      Ania

      Usuń
  41. Witaj Margarytko, właśnie wysłałam do Ciebie mój błyskawiczny biszkopt z owocami i bitą śmietaną. Składniki podyktowała konieczność- puściły zakrętki w słoiczkach z borówkami amerykańskimi w soku więc jakoś musiałam je ratować, a że jako mama 4 miesięcznego maleństwa nie zawsze mam czas na pieczenie tradycyjnego biszkoptu to przetestowałam bazę do biszkoptu dr. Oetkera..... Sezon na borówki wprawdzie już się powoli kończy ale jeszcze można dostać świeże i dodać je do ciasta a zamiast sokiem- zalać je galaretką z
    owoców leśnych rozrobioną w 150 ml ciepłej wody.
    Pozdrawiam,
    Miuriel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dostałam Twojego maila. Jeśli możesz wyślij ponownie: margarytka75@vp.pl

      Usuń
    2. Margarytko, przesłałam ponownie, mam nadzieję, że tym razem doszło bez problemów.
      pozdrawiam,
      Miuriel

      Usuń
    3. Niestety, nie ma. Sprawdziłam też spam, ale i tam nie ma. Sprawdź proszę, czy z adresem jest wszystko w porządku, bo może jest jakaś literówka.

      Usuń
    4. do trzech razy sztuka, przekleiłam adres z twojego posta, jak teraz się nie uda to ja nic z tego nie rozumiem.... może poczta szwankuje na wp? nie wiem....
      Miuriel

      Usuń
    5. Teraz przeszło :-) Moja poczta to nie wp a vp :-)

      Usuń
  42. Witaj Margarytko :)
    Jesień nieodmiennie kojarzy mi się z zapachem jabłek , śliwek i grzybów . Postanowiłam zrobić jabłka zapiekane w kruchym cieście , do tej pory zawsze robiłam je w cieście drożdżowym ale tym razem zaryzykowałam kruche i jestem baaardzo zadowolona :D Jako że mojej rodzince znudziły się hurtowe ilości jabłeczników i szarlotek to zaserwowałam im takie cudo . Nadzienie do jabłek można zmieniać w zależności od gustu i zawartości lodówki . ja użyłam konfiturę własnej roboty z malin , jeżyn i jagód . Następnym razem mam zamiar nafaszerowac jabłuszka mieszaniną miodu i migdałów . Polecam do wypróbowania , najlepsze podawane na ciepło :)))

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam po raz kolejny.
    Moja wytrawna propozycja to:
    Kurczak w brukselii.
    Dlaczego brukselka bo jest to warzywo niedoceniane a tak uwielbiane przez mnie i moich bliskich.
    Ma tyle minerałów i składników odżywczych, białka i błonnika że to bomba witaminowa-mineralna na nadchodzące chłody jesienne.
    Może ta propozycja przekona kogoś do zrobienia dania z brukselki.
    Polecam bo jest pyszne.
    Dorota Owczarek

    OdpowiedzUsuń
  44. Margarytko, a czy kolby kukurydzy się zaliczają? Jestem wciąż na wsi,a tu pełno pól kukurydzy, którą notabene uwielbiam! nie tylko tę słodką ale i pastewną :D Ugotowałam dziś gulasz z przecieranych pomidorów z indykiem i kolbami kukurydzy, a wszystko to na kopytkach, ale nie wiem czy się zalicza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda kukurydza zaliczana jest do zbóż, ale przez wielu z nas tratowana jako warzywo, więc jak najbardziej możesz jej użyć :-)

      Usuń
    2. Jupi! :) Lecę na spacer z dziecięciem swym i zaraz po powrocie napiszę przepis i wysyłam fotki :D

      Usuń
    3. wysłałam zdjęcia i przepis na gulasz pomidorowy z indykiem i kolbami kukurydzy :)

      Usuń
  45. Moja propozycja w konkursie to leczo z bakłażanem.W bakłażanie zakochałam się odwiedzając Turcję,Egipt i teraz eksperymentuję z nim w kuchni.Połączony z papryką i pomidorami smakuje wybornie.Polecam:)Teresa.Rybicka

    OdpowiedzUsuń
  46. Od kilku miesięcy "podglądam" :) wiele przepisów już wypróbowałam i mam zamiar nadal to robić. W końcu postanowiłam, że wezmę udział w konkursie - wybór padł na sałatkę/przekąskę z mojej ukochanej zielonej fasolki szparagowej:) Danie jest proste, szybko się je robi no i smakuje wyśmienicie. Przepis i zdjęcie prześlę jutro.
    pozdrawiam
    Ania M.

    OdpowiedzUsuń
  47. Moja propozycja w konkursie to jesienny makaron z dynia, ale jak tu podać dynię, gdy 50% mojej rodzinki jej nie jada??(((

    Mój M. tyle się najadł w życiu dyni, że mu już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami.
    Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać słodkawą dynię z wytrawnym!!? ( to nieustanne pytanie mojego M.)

    Nadmienię, że danie to miałam okazję skosztować w pewnej trattoria, rodzaju włoskiej przydrożnej gospody i że sprawdziło się w 150%! Mąż skończył makaronik jako pierwszy, a w trakcie jedzenia nie popijał- znaczy, że dobre było!
    Więc szczerze polecam.

    Jesienny makaron z dynią

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam ciasta z jabłkami dlatego wzięłam udział w konkursie :)
    Joanna Gralik z Fb
    Nie ma to jak pyszne jabłuszka w każdej postaci są przepyszne
    Pyszne kruche ciasto z musem jabłkowym :) Niezwykle łatwe ciasto polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Witaj Margarytko :) Świetny konkurs więc też postanowiłam coś przygotować. Moja propozycja to faszerowane kartofelki i tarta ze śliwkami. Wszystkie owoce i warzywa pochodzą w własnej produkcji. Właśnie mąż zakończył zbiór kartofli więc tych ci u nas pod dostatkiem :)Do farszu dodaliśmy podgrzybki, których ciężko było szukać w lesie ale parę sztuk się znalazło. Mąż uwielbia śliwki i dlatego wybór padł na tartę. Poza tym nic nie smakuje tak pysznie jak owoce i warzywa z własnej produkcji. Pozdrawiam.
    Iwona Grek

    OdpowiedzUsuń
  50. Skoro wszyscy tak dobrze się bawią to i ja dołączę :)
    Przesłałam właśnie przepis na faszerowanego bakłażana zapiekanego w pomidorach i muffiny marchewkowe z serkową polewą.
    Oba przepisy wybrałam z ciekawości. Bo nigdy wcześniej nie jadłam bakłażana i (może trudno w to uwierzyć) nigdy wcześniej nie jadłam żadnego ciasta marchewkowego. Ciekawość zaspokojona - wyszło pysznie i na pewno będzie powtórka.
    Oba przepisy są kombinowane z różnych źródeł, a pomysł na serkową polewę dostałam od koleżanki, która upierała się, że będzie świetnie pasować do marchewkowych słodkości. Pasowała :)

    Pozdrawiam,
    Karolina Kurkiewicz

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam
    Margarytko, ja przepisu jeszcze nie wysłałam, ale do piątku na pewno Ci go podeślę. Stawiam na jesienną tartę gruszkową. Szczegółów nie zdradzę, będzie ciekawiej ;). A powiem, że jeśli chodzi o pieczenie tarty to będzie mój debiut. W ogóle jestem toporna w pieczeniu czegokolwiek, wolę dania obiadowe... więc zawyżam sobie poprzeczkę i robię ciasto specjalnie na Twój konkurs. ;)

    Ale powiem dlaczego gruszki? Otóż żaden owoc nie kojarzy mi się tak z jesienią jak gruszka. Połowa dzieciństwa spędzona u babci za miastem... a kiedy nastawała polska złota jesień i grusze obradzały w owoce, jako dziecko niemal nieustannie wspinałam się na nie by posmakować słodyczy pięknych, złocistych gruszek.. a ileż to łokci i kolan pozdzieranych przy tych wspinaczkach, ale warto było. Gruszka prosto z drzewa rozpływała się w ustach! A te owoce, które spadły (a nie obiły się) babcia zbierała na kompot gruszkowy z goździkami. mmmm...same miłe wspomnienia, dlatego wybieram GRUSZKĘ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Moją konkursową propozycją jest Kołacz ze śliwkami. Ciasto to przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to z babcią piekłam kołacze. Teraz już sama piekę dla swojej rodzinki. Uwielbiam unoszący się po domu zapach tego ciasta :)Śliwki zasypuję cukrem, by i w zimie móc rozkoszować się jego smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  53. Mam tyle pomysłów, że nie wiem co wybrać. Każdy ze smakiem jesieni. Przygotowałam kilka smakołyków, ale dziś proponuję CIASTO JABŁKOWE Z WINOGRONAMI. Uwielbiamy szarlotki wszelkiego rodzaju, ale właśnie to ciasto to dla mnie oznaka nadchodzącej jesieni. Nie mam pojęcia skąd jest ten przepis, jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Takie ciacho piekła moja mama, babcia...i zawsze się sprawdza. Jabłka Antonówki z kwaśną nutką oddają urok jesiennych smaków. Do tego winogrona wrześniowe, nasze działkowe i konfitura morelowa. Dzięki temu, że jabłka są starte do masy i pieczone wraz z ciastem, całość jest wspaniała w smaku, wilgotna, mało słodka, ale tę słodycz uzupełniają morele. Przepyszne ciasto do kawki popijanej na tarasie z widokiem na mieniący się barwami jesieni las. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  54. Moja druga propozycja:
    Jak jesień to oczywiście papryka. Kochamy te kolorowe baryłki bo dają niesamowitą ilość wspaniałych dań.
    U nas ostatnio na obiad były jesienne skrzydełka w paprykowych rękawiczkach z pomidorowym kubeczkiem wypełnionym sałatką ,również jesienną. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  55. Ponieważ uwielbiam serniki zarówno te pieczone jak i te na zimno oraz domowej roboty konfitury z jabłek więc przyszedł mi do głowy pomysł na serniczek na zimno właśnie z tą konfiturą,produkty kupiłam, serniczek zrobiłam a nie mogąc się doczekać aż zastygnie całkowicie rozkroiłam taki lekko stężały.Mniam po prostu pycha.Sernik wyszedł kremowy leciutki i mega puszysty, do tego słodko kwaśny.A na drugi dzień obłędny.Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i udało się przygotować drugie danie.Są to placki ziemniaczane z papryką.Miało być leczo ale że ktoś mnie już ubiegł więc drugim daniem i warzywem które zawsze kojarzy mi się z jesienią są ziemniaki i smażone z nich placki.Wprawdzie ziemniaki dostępne są przez cały rok ale dla mnie jest to warzywo które jest warzywem jesiennym.A ponieważ zostało mi papryki to dodałam ją do ciasta i tak wyszły fajne kolorowe placuszki którymi wszyscy się zachwycali. :))

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  56. Właśnie siedzi w piekarniku papryka faszerowana mięsem, zgłoszę ją do konkursu.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ja wybrałam paprykę faszerowaną z farszem gołabkowym z Twojego przepisu.Robię już ją drugi raz tak nam zasmakowała,że należało to powtórzuć między innymi w ramach konkursu.Głównie też aby Nasza córeczka zjadła,bo paprykę to poprosu uwielbia,jak kroję to mi podkrada,dlatego to danie wybrałam,by nic nie zostało i każdy był najedzony.Papryka jest super smaczna w tym wykonaniu,polecam serdecznie.
    Pozdrawiam Wioletta Karpisz

    OdpowiedzUsuń
  58. Jako że kocham obiady, które można przygotować w 30 minut bo na gotowanie zawsze mam niewiele czasu i zajadam się ostatnio zieloną fasolką,to też przygotowałam z niej leczo z dodatkiem białej papryki i ulubionych przypraw.Leczo można jeść z pieczywem, ryżem czy też tak jak ja- samo, i to najlepiej od razu podwójną porcję:) Przepis idealnie pasuje do zasad Twojego konkursu Margarytko dlatego też przesyłam go na Twojego meila. Pozdrawiam Kasia Toton

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam,

    dostałam od Babci dwie wielkie cukinie wyhodowane na działce. Jedną zużyłam na danie typu curry, niestety zdjęcia nie mam, a i tak fotogeniczne nie było.
    Drugą natomiast wykorzystałam w cieście, gdzie była głównym składnikiem. Dodatkowo smak podkreślał aromat cynamonu i gorzkiej czekolady. Ciasto to właśnie proponuję na konkurs :)
    Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  60. Hmmm, chyba udało mi się wreszcie coś upichcić :-), dla mnie wrzesień to czas, który kojarzy mi się z grzybami... uwielbiamy je zbierać, nawet ostatnio w niedziele wybralismy sie do lasu i stad mój pomysł na danie konkursowe KURKI W SOSIE ŚMIETANOWYM,niestety zanim dołączyłam karteczke mój mąż już zaopiekował sie daniem :-), ale jeszcze zdążyłam he he...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaneta, ale niestety takie danie nie mieści się w ramach konkursu - tematem są jesienne owoce i warzywa, a grzyby, ryby i mięso mogą im tylko towarzyszyć.
      Ja wiem, że grzyby kojarzą się z jesienią, ale nie są ani warzywem ani owocem.
      Przykro mi bardzo, ale już kilku osobom odmówiłam i muszę być konsekwentna i trzymać się zasad i regulaminu.

      Usuń
  61. Maua (Magda Ewa C)11 września 2012 21:13

    Ode mnie przepis na "Jesienne cyce", czyli nic innego jak kurczaka w warzywach.
    Moja rodzina jest bardzo mięsożerna, więc same warzywa w grę nie wchodziły, ale kurczak w sosie z jesiennych warzyw już jak najbardziej. Dlatego też użyłam cebuli, czosnku, pomidorów i kukurydzy.
    U mnie dziś w wydaniu z makaronem penne, ale nadaję się również do ziemniaków czy chleba ;-)

    Pozdrowienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  62. Witam,
    w końcu i ja coś upiekłam. A wybór padł na ciasto z jabłkami ze starego zeszytu mojej Mamuśki. Jest to ciasto z serii: "Rady boskie! jutro rano będą goście, więc jakieś ciasto by się przydało. A tu czasu brak, do sklepu nie ma kto pójść, więc trzeba improwizować";)
    Mój wybór padł na jabłka, ponieważ uwielbiam ciasta z jabłkami i mogłabym jeść tylko takie (na zmianę z tortami;)). Poza tym jest szybkie, tanie, proste i smaczne.
    Pozdrawiam,
    Monia Cz.

    OdpowiedzUsuń
  63. Hmmm, właśnie sie zastanawiałam nad tymi grzybami no i przeczucie mnie nie zawiodło hi, dobrze ze chociaz smakowało moim chłopakom no i sąsiadom narobiłam apetytu bo pachniało niesamowicie :-), zreszta i tak mail nie doszedł bo wpisalam zły adres. Na szczęscie mam już pomysł na cos smakowitego mam nadzieje ze sie uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się nie zniechęciłaś :-) Oczywiście zapraszam do zabawy, jeszcze trochę czasu jest :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  64. Postanowiłam też przyłączyć się do konkursu.
    Proponuję jabłecznik szybciutki i tani tzw."cycuszki". Piekę go już wiele lat, przepis dostałam dawno temu od koleżanki.
    W sam raz jeśli mamy mało czasu na upieczenie czegoś pracochłonnego. Robi się szybko i zawsze się udaje.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  65. Zupa krem z dyni dlaczego hmm ujęła mnie swoją prostotą szybkością wykonania a przede wszystkim smakiem a teraz uzasadnienie moja rodzina kiedyś nie lubiła dyni oprócz pestek bo nigdy mama nie używała jej w swojej Kuchni i tak naprawdę nie znaliśmy tego smaku a chyba nawet trochę się go baliśmy :) pewnego dnia sąsiad przyniósł mi dynię na Halloween wydrążyłam ją a z reszty zrobiłam krem i placki z dyni od tak mi wpadł pomysł do głowy od tej pory jak tylko przychodzi sezon dyniowy przynajmniej 2 razy w tyg jest z niej jakaś potrawa uważam ze krem jest tak dobry że śmiało można go polecić dalej bo moja rodzina pokochała
    to warzywo :)

    Pozdrawiam Agnieszka Jasińska :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Ja zastanawiałam się nad sałatką z warzyw jesiennych taką do słoików (z serii coś na zimę), ale nie wiem czy zaliczysz to jako danie? a co z orzechami, bo to też jesienne owoce hmm warzywa czy po prostu orzechy, czy np ciasto z nimi będzie brane pod uwagę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, jak najbardziej sałatka z warzyw do słoika mieści się w temacie konkursu. Orzechy jako dodatek jak najbardziej, ale jednak w połączeniu z owocami czy warzywami :-)

      Usuń
    2. Super więc będzie sałatka z czerwonych buraków z papryką i cebulą oraz ciasto z kremem orzechowo-jabłkowym tzw. niebiański przysmak. Sałatka jest pyszna, a na zimę jak znalazł do obiadu; ciasto cóz ja orzechy uwielbiam w każdej postaci, a takie połączenie masy orzechowej z masą jabłkową daje pyszny smak:) Mam tylko nadzieję, że się wyrobię, bo w sobotę robię zaległe imieniny męża ale postaram się, bo warto:)))

      Usuń
  67. Ja w tym konkursie postawiłam na ciasto z jabłkami czyli szrlotkę na kruchym cieście . Bardzo smacznym dodatkiem są także bardzo jesienne owoce czyli orzechy, które obecne są w kruszonce i wykorzystałam je również do dekoracji. Tą szarlotkę wybrałam przez jabłka i orzechy, które najbarzdiej kojarzą mi się z jesienią a ich połączenie jest bardzo smaczne:)
    Kasiaaa Ś.

    OdpowiedzUsuń
  68. Jak tylko przeczytałam te 2 wyrazy "jesienne i polskie" tylko jedno mogło mi przyjść do głowy - tradycyjna szarlotka z kruszonką!!!!!!!!!
    Przenisłam się w myślach w odległe czasy, kiedy to to nie było margaryn, nowoczesnych przypraw, jabłka zbierało się we własnym ogródku lub sadzie,a ciasto piekło się w piecu. Właśnie dlatego moja szarlotka jest z masłem . Taka jaką robiła babcia i prababcia, z własnego masła, z własnych jabłek, jajek i mąki.
    Szarlotka taka jest pyszna, rozpływa się w ustach i żadne nowoczesne babeczki czy inne nowoczesne przepisy nie mogą się z nią równać. Szarlotka to klasyka i to własnie ona kojarzy mi się ze złotą polską jesienią, domem rodzinnym i niepowtarzalnym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  69. Witam, teraz chyba trafiłam z przepisem :-), pomyślałam,że papryka, cukinia, pomidory to warzywa kolorowe jak jesienne liscie, więc proponuję RATATOUILLE Z MIĘSEM MIELONYM poniewaz moja rodzinka jest mięsożerna he he, a na deser GRUSZKA W CZEKOLADZIE.

    OdpowiedzUsuń
  70. Po ostatniej sklerozie teraz już pamiętam, żeby uzupełnić przepis o komentarz ;)
    Przygotowałem tartę z francuskiego ciasta z cukinią i papryką. Długo nie mogłem się zdecydować na to, jakie warzywo najbardziej kojarzy mi się z jesienią. Na prowadzenie wysuwała się dynia, ale jako że przed samym konkursem robiłem z nią dania trzy razy to jakoś niechętnie się znowu za nią zabierałem. I aż do dzisiaj nie mogłem się na nic zdecydować, do czasu, kiedy nabrałem niesamowitej ochoty na taką tartę z francuskiego ciasta i postanowiłem ją nadziać cukinią i papryką. Papryka bez wątpienia jest warzywem typowo jesiennym, kiedy spadają ceny papryki to wiadomo, że idzie jesień. Cukinia pewnie wielu osobom bardziej kojarzy się z latem niż z jesienią, ale dla mnie jednak jest bardziej jesienna, może to dlatego, że kojarzy mi się z końcem wakacji, czyli zbliżającą się jesienią. Co nie zmienia oczywiście faktu, że uwielbiam ją jeść przez cały rok, nieważne czy to wiosna czy zima :)

    Jeśli zdążę to postaram się przygotować jeszcze jakieś owocowe cudo :)

    OdpowiedzUsuń

  71. Ponieważ to mój 'pierwszy raz' konkursowy z Margarytką, wybrałam moje sprawdzone przepisy, co nie było łatwe bo dzięki M testuję, mieszam i próbuję wielu rzeczy. Ale...
    Dlaczego leczo? Nie wyobrażam sobie letnich i jesiennych obiadów bez tego dania, i nawet nie trzymając się proporcji składników z przepisu zawsze zaskakuje swoim smakiem. Tak na prawdę jest to danie i na szybki obiad i na kolację w gronie znajomych i gości u mnie na stole średnio raz w tygodniu, w różnej wersji.
    Dlaczego 'Śliwkowa rozkosz'? Wybrałam ten akurat przepis ponieważ jest szybkie, łatwe i zawsze podbija serca moich gości, a do tego jest to śliwka w trochę innym wydaniu. Od zawsze kojarzyła mi się albo z ciastem kruchym albo knedlami, a tu mała odmiana. I jakże pyszna :)
    Mam nadzieję że kto przepis wypróbuje, wróci do niego jeszcze nie raz. Z życzeniami smacznego i powodzenia dla wszystkich – Katarzyna Michalik

    OdpowiedzUsuń
  72. Zaczynam od czegoś słodkiego: śliwkowa baklava. Dlaczego taki pomysł? Proste: moja mama ma w ogrodzie zarówno śliwki, jak i wielki orzech włoski, który każdego roku obficie obsypuje się owocami...
    Jesień dla mnie to nic innego, jak weekendowe wypady do rodziców na śliwki i orzechy. Z tymi też owocami kojarzy mi się właśnie ta pora roku...
    Delikatne, chrupiące ciasto filo, orzechy i śliwki zatopione w słodkim syropie... Ambrozja...

    Agnieszka Czapska-Pruszak
    mamajulki080506

    OdpowiedzUsuń
  73. Margarytko,
    dodaję do konkuru przepis na jabłecznik teatralny. Nazwałam go tak, ponieważ pierwszy raz zorbiłam go dla gości, którzy mieli wpasc na kawę po wizywcie w teatrze. Jest może czasochłonny ale jesienne pieczenie nie może się odbyc bez jabłek. To przeciez królewskie owoce naszych sadów. Ciasto z tego przepisu jest tak pyszne i wilgotne, że musiałam piec drugie, bo pierwsze zjedlismy samo, jeszcze ciepłe. Mam nadzieję, że mój przepis zachęci do pieczenia. Zdjecia s kiepskie, bo przy dzisiejszej deszczowej aurze ciężko o dobre światło.
    Pozdrawiam, Magda Imielinska

    OdpowiedzUsuń
  74. Mój debiut.
    Jesień - magiczna pora roku, taka kolorystycznie ciepła. Kojarzy się nie tylko z jabłkami, gruszkami czy orzechami, ale także soczystym kolorem żółci, pomarańczu oraz brązu. Moją propozycją na jesienne popołudnie przy kawie jest orzechowa tarta z gruszkami polana miodem, dodatkiem są różyczki z niesłodzonej bitej śmietany (wiejskiej), które stanowią idealne połączenie z ciężką i słodką tartą. Miód, gruszka, orzechy włoskie łączą w sobie nie tylko smaki, ale oddają także kolory polskiej złotej jesieni Bajka na talerzu, gdy za oknem ukazują się ostatnie promienie słońca.
    Polecam wypróbować, pozdrawiam Klaudia Piosek

    OdpowiedzUsuń
  75. Wybrałam carrot cake ze śliwkami i orzechami przełożone masą. Ciasto to jest owocowo-warzywne i smakuje naprawdę pysznie. Jest to ciasto typowo jesienne, kiedy warzywa w ogrodzie są juz do zbioru tak byłą z moją marchewką, a bakalie dają super posmaku.

    Karolina Marczewska
    Karolaa

    OdpowiedzUsuń
  76. Piszę jeszcze raz bo nie jestem pewna czy się dodał komentarz.

    Ciasto jakie wybrałam to Carrot Cake ze śliwkami i orzechami przełożone masą śmietankową. Ciasto to jest owocowo-warzywne, marchewki są z mojego ogrodu, gdzie już pięknie wyrosły. Natomiast bakalie nadają świetny smak całości. Były małe problemy techniczne z przygotowaniem ciasta rękaw cukierniczy pękł w środku dekorowania ciasta, ale udało się! Pozdrawiam Karolina Marczewska
    Karolaa

    OdpowiedzUsuń
  77. Żona od godziny suszy mi głowę, żebym wysłał przepis więc zaraz wyślę. W cieście królują jabłka z jabłonki przed naszym domem, zresztą każdy znajdzie w nim coś dla siebie: jabłka budyń, migdały, miód, dla każdego coś miłego
    Marcin Bartocha

    OdpowiedzUsuń
  78. Jeszcze dwa lata temu nie znosiłam dyni, teraz wprost ją uwielbiam i z utęsknieniem czekałam, aż pojawi się w sklepach. Postanowiłam, że pierwszym daniem, jakie z nią przyrządzę będzie zupa- krem w meksykańskim klimacie, gdyż od pewnego czasu, potrawy tej właśnie kuchni są najbliższe memu sercu :)

    Pozdrawiam,
    Bernadetta Parusińska- Ulewicz

    OdpowiedzUsuń
  79. Moja zupa cebulowa to powitanie Jesieni a jednocześnie aromatyczne wspomnienie paryskiego lata. Ugotowana na bulionie i białym winie nęci zapachem i smakiem przywołując radość i słońce. Potrawę tę odkryłam w małej francuskiej restauracji i teraz postanowiłam sama ją przygotować z polskiej cebuli :)
    Na deser zaś przepyszne zapiekane jabłka ze śliwkami pod pierzynką chałwowo-serową z nutką rumu. Moja własna wariacja jesienna z tego co było pod ręką :)
    Ewa Miller

    OdpowiedzUsuń
  80. Bardzo lubimy ciasta z owocami.Dziś wybrałam jesienny owoc Jabłko i upiekłam soczystą tartę.
    Elżbieta Pawelec

    OdpowiedzUsuń
  81. Knedle ze śliwkami robiłam pierwszy raz w życiu, głównie z myślą o mojej 20 miesięcznej córci Emilce, byłam ciekawa czy będą jej smakowały. I miałam rację, mała zajadała się nimi.... Ba nawet 9 miesięczna Lena posmakowała i z chęcią zjadłaby w większej ilości ale dopiero zaczynamy podjadanie przysmaków dorosłych więc tylko pół kluseczki jej się dostało:) W trakcie przygotowania naszła mnie myśl, że śliwki to typowo jesienne owoce i może nadawałyby się na konkurs Margarytki? Stąd mój przepis na tej stronce. Knedle są pycha i mąż też był mile zaskoczony po przyjściu z pracy a jego żołądek jeszcze bardziej :) Na pewno częściej będą gościły na naszym stole. Pozdrawiam wszystkich smakoszy jesiennych specjałów :)
    Anna Mrozik

    OdpowiedzUsuń
  82. Wybrałam uwielbianą przeze mnie i moją rodzinkę czekoladową szarlotkę z budyniem. Jest przepyszna ! Połączenie kakaowego ciasta, jabłek i kremowego budyniu jest dla mnie wręcz idealne ! :) Muszę powiedzieć,że ostatnio robi furorę na domowych przyjęciach, bo goście proszą o przepis, mam nadzieję że komisji też przypadnie do gustu, bo jest wyśmienita na nadchodzące jesienne dni :) Często podaję ją też jeszcze ciepłą z gałką śmietankowych lub waniliowych lodów, to jest dopiero raj na ziemi ! :)

    OdpowiedzUsuń
  83. Margarytko,
    do konkursu zdecydowałam się dodać 2 dania. Pierwsza jest wytrawna a składnikami wiądącymi są cukinia, którą uwielbiam jeść pod każdą postacią oraz kurki, które także goszczą u mnie często, jeśli tylko jest na nie sezon. Pierwszym daniem jest "TARTA Z CUKINIĄ I KURKAMI". Zrobiłam ją po raz pierwszy na potrzeby tego konkursu, troszeczkę zmodyfikowałam i muszę przyznać, że wyszła doskonale, bo zniknęła błyskawicznie.
    W drugim daniu postawiłam na coś słodkiego a mianowicie "DESER BEZOWY Z SOSEM TOFFI I GRUSZKAMI". Niezwykłe połączenie bezików z ubitą kremówką oraz gruszkami w całość oblana sosem karmelowym i posypana drobno posiekanymi orzechami. Uwielbiam ten deser, bo kocham rozkoszować się bezami a w połączeniu z jesiennymi gruszkami i karmelem ma nieziemski smak.
    Bronisława Zawadzka

    OdpowiedzUsuń
  84. Właśnie chłodzę ciasto na jabłecznik a same jabłka są już pięknie przyprawione i podgrzane czekają w rondlu na ciasto;) Trafiłam tu przez przypadek... i bardzo się cieszę:) Nie ma jak przyprawy Kotanyi do jabłecznika i obłędny (do wszystkiego;)) cukier z prawdziwą wanilią!!! Zaraz pomknę po aparat i pstryknę kilka fotek. Moze choć raz coś wygram:) Nagrody są baaardzo kuszące! Gratuluję pomysłu i wracam do swojego ciasta... Pozdrawiam serdecznie. Alicja

    OdpowiedzUsuń
  85. A ja poza konkursem chciałabym zaproponować coś jeszcze z jesiennego menu, które uwielbiamy. Każde danie ma w sobie magiczny smak jesiennych skarbów:

    1. KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PAPRYKĄ I Z SOSEM (wiem, że już się tu pojawiały ale dodam jeszcze te z papryczką

    2. DROŻDŻOWY TORCIK JESIENNY. Ciasto drożdżowe, lekko kruche z pysznym farszem. Myślę, że to danie zaskoczy każdego. Pomysł zaczerpnięty z kulebiaków mojej babci, ciasto zmodyfikowane i farsz skomponowany z promyków jesieni

    3. CHLEBEK PAPRYKOWY . Pomysł zaczerpnięty z bloga od Domi w Kuchni. Zmieniłam tam kilka rzeczy po swojemu i wyszedł przepyszny, puszysty chlebek.

    4. WYPESTOWANY MAKARON W POMIDORACH I TARTĄ ŚWIEŻĄ PAPRYKĄ. To danie to fantazyjna wizja pesto, z ręcznie utartymi ziołami, własnymi zesmażonymi pomidorkami suszonymi, z papryką startą na tarce. Nie mam pojęcia dlaczego ale praktycznie większości ludzi, których znam PESTO kojarzy się tylko z bazylią, orzeszkami i czosnkiem, a przecież jest tyle wspaniałych odmian i można samemu tworzyć kolejne, zwłaszcza, że jest teraz sezon na wiele wspaniałych warzyw

    OdpowiedzUsuń
  86. Papryka, cukinia, pomidory...ten zapach...ten smak...czyli KOLOROWE LECZO...bez tego jesień się nie może obejść :) Kiedy tylko na straganach targowych pojawiają się kolorowe papryki i zachęcają ceną to oznacza, że w moim domku będzie rozchodził się zapach aromatycznego leczo, bez którego mój mąż nie potarafi żyć :) Leczo to pożywne i szybkie danie i właśnie dlatego to na nie padł wybór przy wyborze dania na konkurs :)

    Pozdrawiam
    Maja Szymańska

    OdpowiedzUsuń
  87. A mi w myślach tylko Jabłuszko ,, pełne snów" , także na konkurs przygotuję jabłecznik z bezą, . Jabłko oczywiście rządzi tej jesieni , aż chce się przygotować taki placek, jak ciągle za oknem widok na dojrzewające w słońcu jabłka. pozdrawiam Małgorzata B malg16.vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  88. Mam nadzieję, że mój mail z tartą gruszkową dotarł. Uzasadnienie dlaczego ten przepis jest gdzieś tam jest powyżej ;).

    OdpowiedzUsuń
  89. Ja wyslalam przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami zainspirowana przepisem z mojewypieki. Com. Dawno nic nie pieklam (urlop) więc trzeba było zakasac rekawy. Mialo być z malinami ale po ostatnich deszczach nie moglam kupić, więc wykorzystalam jabłka z dzialki teściowej :-) można je zrobić też np ze sliwkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  90. Witam, ja wyslalam przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami. Zainspirowana przepisem z mojewypieki.com. Można je upiec ze śliwkami, ja chcialam z malinami, ale po ostatnich opadach deszczu nie mogłem kupić. Do ciasta wykorzystalam więc jabłka z dzialki mojej tesciowej :-) pozdrawiam Anka D.

    OdpowiedzUsuń
  91. Piotrek wstawił papryki faszerowane, a ja robię dzisiaj gołąbki z kurkami. Jadłam paprykę faszerowaną kurkami, teraz pora na gołąbki.

    OdpowiedzUsuń
  92. Ciasto marchewkowe robiłam już kilka razy, ale że konkurs dotyczy szaleństw, więc zaszalałam i zrobiłam marchwiowo buraczane, pachnie przecudnie, smakuje wybornie - cieszy się uznaniem domowników - bo jest z kategorii ciast wilgotnych :) Wykopki przeszły już do historii a piwnica wypełniła się ziemniakami, burakami i marchewką, więc żal nie wykorzystać "owoców" wiosenno-letniej pracy w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  93. Witaj. Po raz pierwszy biorę udział w takim konkursie i bardzo się cieszę, że mam taką możliwość. Myślałam nad dwoma wypiekami, ale zdecydowałam się na maliny. Dlaczego wybrałam Ciasto Malinowy Raj? Bo maliny, zwłaszcza te późne, zawsze kojarzyły mi się z jesienią. Nie tą polską i złotą, ale pełną deszczu, który kocham... Idealne na rozgrzenie. I ciasto, choć najlepsze z lodówki to idealnie nadaje się na chłodne jesienne wieczory przy filiżance herbaty z sokiem malinowym.
    Pozdrawiam i zapraszam
    Emilia Łukasik

    OdpowiedzUsuń
  94. Dla mnie i z tego co czytam dla sporej grupy osób jesienne danie warzywne nieodmiennie kojarzy się z leczo. Prawdziwa bomba witaminowa o ostrym smaku świetna na obiad jak i na kolację.
    A na deser pyszny placek lany z owocami. Jeśli wydanie jesienne to oczywiście polecam węgierki. Takie ciasto oraz herbata z cynamonem i jesienna depresja nie ma szans ;)
    pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  95. kotleciki z kalafiora i sos jogurtowy,
    bo to jest najlepszy przepis jarzynowy;
    w sam raz na jesienne, chłodne popołudnia,
    smaczne i sycące , można jeść przez pół dnia;
    sos smaku dodaje , ale nie zagłusza,
    bukietu białego jak zimowa głusza;
    co na myśl przywodzi drzewo w mym ogrodzie,
    koroną kołyszące przy wietrznym chłodzie.

    Dominika Stokłosa

    OdpowiedzUsuń
  96. Wydaje mi się że podpisałam ale teraz nie widzę swojego uzasadnienia , więc napiszę jeszcze raz. Wybrałam ciasto gruszkowe ponieważ bardzo dobrze smakuje , jest bardzo tanie i szybkie w wykonaniu.
    Sylwia Grabarczyk

    OdpowiedzUsuń
  97. Witam,
    proponuję jabłkową fantazję:)
    pyszne ciemne ciasto z warstwą serkowo- jabłkowa i obłędnie jabłkowo- cynamonowym wierzchem.
    pozdrawiam, Barbara fułat
    barbara.fulat@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  98. Dzień dobry.

    Taka miła niedziela dziś.
    W powietrzu wyraźnie czuje się już jesień. Zawitała też do mojej kuchni - pełna koloru i korzennego aromatu.
    Niedziela bez domowego wypieku to niedziela stracona, więc upiekłam i zdecydowałam się zaprezentować w konkursie: muffinki z rumianymi rajskimi jabłuszkami, pełne chrupiących orzechów i pachnące przyprawami korzennymi.
    Wybrałam właśnie je, ponieważ ich użycie spowodowało, że muffinki stały się wyjątkowe. Słodkie, czekoladowo- piernikowe ciastko z chrupiącymi orzechami zostało przełamane kwaskowym jabłuszkiem. To kwintesencja jesieni zamknięta w zgrabnej babeczce pełnej smaku i aromatu.
    Rajskie jabłuszka i orzechy to wyjątkowe dary jesieni i zasługują na odrobinę zachwytu...

    Cieplutko pozdrawiam,
    Małgorzata Gutral
    Pastelle.

    OdpowiedzUsuń
  99. Przepis na dżem śliwkowo-winogronowy już wysłany. Skąd taki wybór? Dostałam od teściowej prosto z ichniej działeczki sporo śliwek i jeszcze więcej winogrona i postanowiłam poeksperymentować, łącząc je w jedno. I choć początkowo miał wyjść dżem tylko śliwkowy, to dodanie tych kwaśnych winogron było strzałem w dziesiątkę. To mój pierwszy przetwór i teraz mam ochotę na więcej!
    Kinga Kornacka-Bator

    OdpowiedzUsuń
  100. Witam
    Ja przesłałam przepis na SUFLET Z CUKINII.
    Dlaczego akurat suflet...
    Powiem na początku ze to mój pierwszy suflet jaki zrobiłam w życiu!
    Zawsze bałam się go zrobić gdy oglądałam programy kulinarne w których był
    przyrządzany suflet zawsze wydawało mi się że to jest coś bardzo trudnego
    i nie wiedziałam czy podołam;) ten konkurs pomógł mi w podjęciu tego trudnego
    kroku na przód, suflet wyszedł idealny, smak delikatny z wyczuwalna nutą cukinii ze słodkim twarożkiem... myślę że przypadnie wielu osobom do gustu podniebienia...;)
    Pozdrawiam
    MajkaP19
    majkap19@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  101. Moja propozycja to szybka surówka jesienna. Dlaczego? hmmm...uwielbiam ją jako dodatek do obiadu. Kinga Jarząbek

    OdpowiedzUsuń
  102. Tarta kasztanowa z gruszkami i czekolada.
    Do tarty wybralam gruszki, poniewaz wydawalo mi sie, ze specyficzny slodki smak mąki kasztanowej i gruszek w czekoladzie uzupełniają się wzajemnie. Ciepły sos gruszkowo-cynamonowy wieńczy dzieło... gruszki zdecydowanie kroluja u nie w kuchni na jesien.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  103. Witam, przesłałam przepis na Jesienną Panna Cottę z karmelizowanymi owocami, bo bardzo lubię, jest delikatna, a jednocześnie bajecznie owocowa.
    Drugie danie to danie obiadowe, w ktorej moim ulubionym składnikiem sa panierowane krążki z cukini z gotowana kapusta wloska z dodatkiem buleczki na maselku oraz kurczakiem w sosie porowo-marchewkowym. Bo takie dania moglabym jesc codziennie, szczegolnie panierowana cukinie... mniam :)
    cicha07987@interia.pl (ps. mail z babel9421@poczta.onet.pl)

    OdpowiedzUsuń
  104. Moja propozycja to bigos z cukinii. Pyszna delikatna cukinia połączona z soczysymi kabaczkami, aromatyczną cebulą i dojrzałymi w słońcu pomidorami. Prosta ale niezwykle smaczna i sycąca potrawa. Nadia

    OdpowiedzUsuń
  105. Drugą propozycją, którą zgłosiłam do konkursu jest tarta śliwkowo- jabłkowa z dyniowym kremem. Śliwkom nie mogłam się oprzeć na stoisku u zaprzyjaźnionej sprzedawczyni, jabłek dostałam od Teściów chyba z 15 kg, a dynię pokochałam w ubiegłym roku i dodaję ją ostatnio niemal do wszystkiego. Z szatańskiego planu połączenia tych trzech składników wyszło pyszne i niezbyt słodkie ciasto. Pozdrawiam, Bernadetta Parusińska- Ulewicz

    OdpowiedzUsuń
  106. Witaj Margarytko!

    Ja przygotowałam jogurtowe ciasto ze śliwkami, jabłkami i kurszonką z orzechami laskowymi. Same owoce jesieni:)

    Dlaczego akurat to ciasto? Od trzech tygodni koczuję w przyczepie na działce, gdzie budujemy ogrodzenie i przez niepunktualność firm, które dostarczały elementy, tkwię tutaj do dziś. A noce już nie są za ciepłe! Ale pocieszam się, że gdybyśmy nie mieli tej przyczepy to musiałabym spać w namiocie:)

    W każdym razie marzę o własnym łóżku i do wczoraj marzyłam o cieście ze śliwkami. Postanowiłam chociaż jedno z tych marzeń spełnić, rzuciłam mieszanie betonu, dorzucanie gruzu, czyszczenie, malowanie itd, wróciłam do cywilizacji i upiekłam. Nic nie szło zgodnie z planem, a ciasto wyszło pyszne, więc mam nadzieję, że trend się odmienił;)

    I taka jest krótka historia tego ciasta:)

    Pozdrawiam,
    Ewa Paszkiewicz.

    OdpowiedzUsuń
  107. Myślałam i myślałam bo co tu wybrać na konkurs jesiennego jak u mnie teraz wszystko jesienne, ale zdecydowanie królują śliwki więc coś ze śliwkami.
    Ciasto kruche ze śliwkami taki ala serniczek to pyszne ciasto i wszystkim bardzo smakowało.
    Pozdrawiam iziona

    OdpowiedzUsuń
  108. I ja zdecydowałam się na udział w konkursie, kucharka ze mnie początkująca więc chociaż czegoś się nauczę.Wybrałam dynię i przygotowałam kremową zupę dyniową oraz muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym.Z czasów dzieciństwa pamiętam ze za bardzo za dynią nie przepadałam, wydawała mi się za słodka.W tamtym roku skusiłam się na ciasto dyniowe i okazało się że mi bardzo smakuje.Było już późno i do ciasta zużyłam ostatnią dynię więc w tym roku postanowiłam to nadrobić i przygotować z dynią coś więcej tym bardziej że teraz dyni mnóstwo.

    OdpowiedzUsuń
  109. Była tarta na słodko więc musi być tarta na słono. Kolorowa,aromatyczna,soczysta na kruchym cieście z jesiennymi warzywami.

    Elżbieta Pawelec

    OdpowiedzUsuń
  110. Wczoraj byłam u mamy, i choć dynia i jabłka są królami jesieni, mama podarowała mi cały kosz cukinii z własnego ogródka , co z nich powstało ? Moja ulubiona zupa krem z cukinii. Nie wiem czy jesiennie, nie wiem czy przypadnie ci do gustu, wiem tylko, że było pysznie, ekonomicznie i od serca.
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  111. Witaj Kochana Margarytko :-) mam pytanko czy moje fotki dotarły, wysłałam je juz jakis czas temu, ale nie znalazłam na FB. Będę wdzięczna za informacje bo moze gdzies zabłądziły. :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma w galerii na FB to znaczy, że nie dotarły, zamieściłam wszystko co dostałam i było zgodne z regulaminem (a jeśli nie było to wysłałam maila zwrotnego). Wyślij proszę raz jeszcze.

      Usuń
  112. Dziękuje za odpowiedz, wsłałam na maila margarytka75@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mail dobry, ale ja nic nie dostałam. Z jakiego adresu był wysłany?

      Usuń
  113. moj mail to zeta80@poczta.onet.pl wyśle za chwilke jeszcze raz. Moje danie to chyba nic specjalnego :-) ale to mój pierwszy w życiu konkurs he he

    OdpowiedzUsuń
  114. Moja druga propozycja w konkursie to bakłażan faszerowany.Bakłażan jest moim ( rodzinka również go pokochała) ulubionym warzywkiem,i bardzo często gości na naszym stole.Pozdrawiam Margarytkę i dziękuję za tak inspirujący konkurs:)Teresa Rybicka

    OdpowiedzUsuń
  115. wysłałam jeszcze raz z gmaila zaneta2880@gmail.com w dwoch osobnych mailach jedno danie słodkie gruszka w czekoladzie i jedno wytrawne ratatouille z miesem mielonym. Mam nadzieje ze teraz dojdzie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  116. "... Idzie lasem Pani jesień, jarzębinę w koszu niesie...", kiedy przeczytałam Twój post od razu przypomniał mi się wiersz.....Jesień piękna, rumiana, owocowa, pełna zapasów na zimę- taka mi się kojarzy:)
    Ja Droga Margarytko wysłałam 2 moje propozycje-zgłoszenia:
    1) Kania Czubajka smażona po Staropolsku.
    2) Brzoskwiniowiec Serowy.
    Wybrałam te dania ponieważ to właśnie z nimi mi się kojarzy JESIEŃ i to one przyszły mi pierwsze do głowy. Mam nadzieję, że Ci się spodobają!
    Już wyobrażam sobie jakiego Ty masz smaka oglądając te wszystkie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  117. Uff, zdążyłam i upiec i zrobić zdjęcie i usłyszeć, że wyszło pysznie, więc z przyjemnością biorę udział w konkursie, pięknym konkursie.

    Przygotowałam ciasto z tego co akurat było w domu, co miałam pod ręką, a że zostały mi powidła z wekkendowego przetwarzania i jeden słoik słodzonej dyni się nie zamknął, a wszystko to są owoce jesieni to wraz z gruszką i jabłkiem znalazły się w tym cieście. Tak więc powodem upieczenia akurat takiego a nie innego, było jak to ze mną bywa, wykorzystanie tego co zostało;)

    Ciasto nazwałam: Ciasto bezowe z powidłami śliwkowymi, jabłkami i gruszkami w cynamonie.

    Pozdrawiam

    Ewa
    mojetworyprzetwory@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  118. Margarytko,
    dodaję swoje zdjęcie do konkursu. Wybrałam ciasto korzenno-czekoladowe z cukinią i jabłkami :). Czyli z typowymi wczesnojesiennymi owocami i warzywami. Jesiennego charakteru dodaje ciastu też cynamon, który jakoś nieodłącznie kojarzy mi się z chłodem za oknem i siedzeniem z herbatką pod kocem ;). A odrobina szaleństwa z tytułowych "Jesiennych szaleństw" to chyba proponowana solidna warstwa nutelli na placku ;)

    Pozdrawiam,
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  119. Hej!
    Jestem maniakiem... ;) Tak, maniakiem zupy pomidorowej. W każdej postaci, o każdej porze i w każdej ilości. A początek jesieni, a w zasadzie koniec lata owocuje cudnymi, pachnącymi pomidorami. W związku z tym zapraszam na jesienią pachnący pomidorowy krem.

    Pozdrawiam
    Marcin Bobrowski

    OdpowiedzUsuń
  120. Witam

    Jestem maniakiem! Maniakiem zupy pomidorwej, pod każdą postacią, w każdej ilości i o każdej porze. A obecna pora późno letnia, wczesno-jesienna sprawia, że pomidory moją cudowną pomidorową barwę, niesamowicie intensywny zapach i głęboki smak. W związku z tym zapraszam do przygotowania i spróbowania zupy kremu pomidorowego.

    smacznego
    Marcin Bobrowski

    OdpowiedzUsuń
  121. witam, druga moja propozycja to ciasto "połówka jabłka". Chyba nie potrafię się znudzić jabłkami, wszystkie są pyszne i bardzo inspirujące. smacznego Kinga Jarząbek

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl