Strony

piątek, 26 kwietnia 2013

Surówka z pora z marchewką i jabłkiem

Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu, cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także witamin.
Ja z porem jestem za pan brat, wykorzystuję go w kuchni często i bardzo lubię. Ale uświadomiłam sobie, że na blogu brakuje przepisów z jego udziałem. Postanowiłam to zmienić. Przygotowuję dosyć często kurczaka w porach i kurczaka z porem i suszonymi pomidorami - oba przepisy na są na blogu.
Robię kilka surówek z porem i w zasadzie nie potrafię ocenić, która jest najlepsza, bo lubię i tę z samym jabłkiem, z kukurydzą, z pieczarkami... Każda smakuje świetnie.
Ja do tej surówki dodaję trochę majonezu i jogurt naturalny, ale równie dobrze zamiast jogurtu można użyć śmietany.
Por można sparzyć wrzątkiem – tym razem to zrobiłam, bo surówkę robiłam z myślą o teściowej, ale nie jest to konieczne. Sparzony por ma mniej intensywny zapach, jest miękki i już nie taki chrupiący. 


Składniki na 4 porcje:

1 duży albo dwa mniejsze pory
2 średniej wielkości marchewki
1 duże kwaśne jabłko
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli (można dać więcej, ja solę mało)
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
½ łyżki majonezu
2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego) albo dowolnej śmietany

Por pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia, ale nie jest to konieczne. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem.
Majonez połączyć z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać jako dodatek do mięsa, ryby, jarskich kotlecików. 




48 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie:) Ja też lubię surówki z porem :) W dzieciństwie najczęściej była z kukurydzą, teraz właśnie z marchewka i jabłkiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kukurydzą też lubię, ale i z samym jabłkiem może być. Każda mi pasuje i smakuje :-)

      Usuń
  2. Zapowiada się smakowicie :-) margola

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepyszna!w naszym domu to najczęstrza surówka do obiadu.
    Asia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie raz na jakiś czas, żeby się nie znudziła :-)

      Usuń
  4. lubię surówki z porem i chętnie taka wykorzystam przy najbliższej okazjii..

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste składniki, które zazwyczaj każdy ma w lodówce, a efekt nieziemski!!! Sama nie wiedziałam, co mam pod ręką:)
    Małżonek zdziwiony pozytywnie nowym smakiem, skwitował jak pożarł całą surówkę: pycha! możesz taką robić częściej!
    Pozdrawiam Asiu
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała. Masz rację, czasem z bardzo prostych składników otrzymujemy smaczne danie.

      Usuń
  6. Mniam, sorowka z pora to jedna z moich ulubionych, ale nigdy nie dodawalam marchewki, musze sprobowac itaka opcje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może Ci zasmakuje. Ja robię różne wariacje, bez marchewki również i w sumie nie umiem określić, która smaczniejsza :-)

      Usuń
  7. a ja tak nie w temacie lekko (mam blender triblade i mam maszynę do mielenia) sesese ... będę gotować yeah !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poluśka... wygląda na to, że goście się spisali. Ale będziesz szalała :-) Mam nadzieję, że moja kartka też dotarła :-)

      Usuń
    2. tylko 2 rzeczy z mojej listy nie zostały kupione a resztę mam ;D

      PS. jeszcze nie dotarła ale pewnie dojdzie :)

      Usuń
    3. No to miałaś zdyscyplinowanych gości :-)

      Usuń
    4. Pyszna surówka, zwłaszcza do ryby

      Usuń
  8. Pycha a ja robię jeszcze tak: por,marchewka i seler oczywiście sol,pieprz i majonez.Rowniez polecam.Pozdrawiam smakoszy sałatek:).Oliwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z selerem też pycha. Myślę, że każda wariacja z porem jest smaczna.

      Usuń
  9. Pyszna.A ja robię jeszcze tak:por,marchewka,seler,sol,pieprz,majonez.Pozdrawiam wszystkich smakoszy sałatek.:) Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wariacji na temat jest wiele i chyba każda pyszna :-)

      Usuń
  10. Bardzo mi smakuje ta surówka choć zawsze omijałam por a tu takie zaskoczenie i nawet mój ukochany ostatnio robiąc ją ze mną podpatrzał co i jak i zrobił ją dla swoich rodziców.. Byłam z niego bardzo dumna. Super przepis. Margarytko jeszcze przydał by się na surówkę z selerem taką dobra też do obiadu :-) Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ogromnie się cieszę, że przepis się przydał i Wam smak odpowiada. A surówka z selerem pewnie się pojawi, nawet w niejednej wersji :-)

      Usuń
  11. E, dla mnie za dużo marchewki.
    Ale smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, nie otrułabyś się :-) Raczej czuć pora niż marchewkę ;-)

      Usuń
  12. Może nie... Ale po co ryzykować? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :-)

      Usuń
  13. Porównujesz marchewkę do szampana?!

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. No nie... Brak mi słów. ;)
    Najlepsze i tak jest ciemne piwo. ;)

    A co do marchewki- wiesz, że ja uwielbiam ciasto marchewkowe? Naprawdę. :D Ostatnio znalazłam przepis na razowe ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi, bez grama cukru- słodycz jest od marchewki i bananów. Nawet dobre, ale odrobina cukru by mu nie zaszkodziła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, no tak i o czym ja tu prawię :-)

      No takiego ciasta nie znam, podrzuć przepis, wypróbuję, bo u nas ciasto marchewkowe jest lubiane :-)

      Usuń
  15. mniam mniam:D:D właśnie skończyłam robić sałatkę do obiadku - jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio dziewczyna mi zrobiła podobną i była pyszna. Dziś próbowałem z Twojego przepisu i była słabsza ale to raczej moja wina a nie przepisu :) Tak czy siak dzięki bo zjadłem do obiadu trochę witaminek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda porcja witamin jest dobra, a ja bardzo chętnie poznam przepis Twojej dziewczyny, może i mnie przekona smakiem :-)

      Usuń
  17. Nie mam majonezu,a rybka sie smazy... Bedzie bez chyba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być bez majonezu. Jak masz śmietanę to daj łyżkę śmietany.

      Usuń
  18. Pamiętam taką surówkę z dzieciństwa - robiła ją moja babcia :) Dziś robię ja :) Korzystam z Twojego przepisu i liczę, że będzie świetna :)

    Iza

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypróbowana, dla mnie zbyt słodka, następnym razem wypróbuję inne proporcje i nie będę słodzić sosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia smaku :-) Ja używam kwaśnych jabłek do surówek, więc może to ma znaczenie. Ale oczywiście możesz pominąć cukier.

      Usuń
  20. Nigdy nie robilam takiej sorowki ale z checia sprobuje bo mnie zaintrygowala

    OdpowiedzUsuń
  21. dla mnie to nie jest surówka tylko sałatka bo z majonezem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przygotowana z surowych warzyw, więc jak najbardziej jest to surówka. Sos jest rzeczą drugorzędną.
      Ale możesz nazywać jak chcesz, mnie to nie przeszkadza :-)

      Usuń
  22. Super surówka, zwłaszcza do ryby

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl