Strony

niedziela, 15 września 2013

Sałata z orzechową nutą

Bardzo często jadamy takie warzywne miksy sałat z warzywami, a dodatkiem jest klasyczny albo miodowy winegret. Jednak od czasu do czasu wzbogacam taką sałatkę np. orzechami i robię sos z taką samą nutą – w tym przypadku orzechową.
Tym razem sałata była dodatkiem do tarty z kurczakiem i warzywami. Bardzo smakowała naszym gościom, więc z czystym sumieniem polecam. Oczywiście można zrobić ją z klasycznym winegretem jeśli brakuje nam składników takich jak likier czy syrop orzechowy. 


Składniki na 4 – 6 porcji

4 duże garście dowolnej sałaty (można użyć gotowego mixu, ja wykorzystałam sałatę strzępiastą i czerwoną dębową)
1 duży pomidor
½ ogórka sałatkowego
kilka rzodkiewek (wykorzystałam 8 podłużnych z białym końcem)
½ strąka czerwonej papryki
½ strąka żółtej papryki
½ czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5 orzechów włoskich
15 pistacji

Sos:
3 łyżki oleju ( u mnie słonecznikowy)
2 łyżki likieru orzechowego
1 łyżka syropu orzechowego
1 łyżeczka octu winnego
½ łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli
szczypta pieprzu

Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy, aby składniki się połączyły.
Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i ułożyć w salaterce albo na dużym talerzu. Pomidora pokroić w grubą kostkę, paprykę w paseczki, rzodkiewkę w plasterki, a ogórka w półplasterki. Cebulę pokroić w półplasterki i delikatnie rozdzielić. Orzechy i pistacje posiekać niezbyt drobno.
Na sałacie rozłożyć warzywa, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami. Polać przygotowanym sosem i od razu podawać. Sałatę najlepiej przygotować krótko przed podaniem, bo wtedy sałatka nie rozmięknie. 



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Po kombinacjach z malinowym winegretem postanowiłam próbować innych połączeń i niektóre wychodzą naprawdę fajnie.

      Usuń
  2. Ile kolorów! :D Z pewnością wypróbuję kiedyś sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałata i pistacje ???? koniecznie muszę spróbować ,dziękujemy "kochana " za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię to połączenie, więc polecam. :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl