Strony

czwartek, 10 października 2013

Kluseczki dyniowo – ziemniaczane z masłem rozmarynowym

Jesienną porą dynia jest stałym bywalcem w mojej kuchni. Lubię ją chyba pod każdą postacią. Ostatnio sok dyniowo – jabłkowy, kremy z dyni, risotto, placuszki robię bardzo często. Tym razem proponuję kluseczki dyniowo - ziemniaczane (same dyniowe będą niebawem).
Takie kluseczki mogą być dodatkiem do sosu, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie, np. z dodatkiem masła rozmarynowego albo cynamonu.
Pomysł na przygotowanie klusek w kształcie gwiazdek podpatrzyłam w programie, który jakiś czas temu prowadziła Smaczna Pyza (Iza, dziękuję – pomysł super). 


Składniki na 4 duże albo 6 mniejszych porcji:

500 g ziemniaków (waga po obraniu)
700 g dyni (waga po obraniu)
1 duże jajko
1 szklanka* mąki pszennej poznańskiej + ewentualnie mąka do podsypywania
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
40 g masła
2 małe gałązki rozmarynu

*używam szklanki o pojemności 250 ml



Do rondelka włożyć masło i gałązki rozmarynu, podgrzać i odstawić – masło nabierze rozmarynowego aromatu – przed podaniem zostanie podgrzane ponownie.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Dynię obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25- 30 minut (dynia powinna być miękka). Gdy ziemniaki i dynia ostygną przepuścić je przez praskę albo maszynkę do mielenia (ja wykorzystałam przecierak do robota Kenwood).
Do zimnej masy dodać jajko, szklankę mąki, przyprawy i szybko wyrobić ciasto. Jeśli będzie lepiące (niestety ziemniaki i dynie bywają różne) można podsypać jeszcze mąką, ale nie za dużo, aby kluski nie były twarde. Gotowe ciasto rozwałkować albo rozciągnąć na grubość około 1 cm i foremką do ciastek wykrawać kluseczki – ja wykorzystałam gwiazdkę, ale może być każda inna foremka. Kluski można też przygotować jak klasyczne kopyta i pokroić je po skosie w romby.
W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucać kluseczki (nie wszystkie naraz, najlepiej w dwóch albo trzech turach), zamieszać i gotować na wolnym ogniu 2 minuty od chwili wypłynięcia na górę. W międzyczasie ponownie podgrzać masło z rozmarynem.
Wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem. 
Jeśli nie podajemy klusek od razu to tuż po ugotowaniu warto je wrzucić na chwilę do bardzo zimnej wody, aby zapobiec późniejszemu sklejaniu.

20 komentarzy:

  1. A można dynię razem z ziemniakami ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie nie jest to dobry pomysł. Do zupy tak, ale na kluski dynia powinna być przygotowana bez dodatku wody.

      Usuń
    2. Jesteś bardzo mądra Margarytko.

      Usuń
    3. Do mądrej jeszcze mi daleko, ale chętnie wiedzę zdobywam :-)

      Usuń
  2. Dynia teraz na blogach króluje :) A ja jeszcze nigdy poza pestkami dyniowego nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewątpliwie jest królową jesieni, a przy tym zdrowa i pyszna. Ja dynię jem odkąd pamiętam. Babcia gotowała zupę, robiłam marynowaną, smażyła placuszki. Mama jakoś nie robiła, bo tylko ja jadłam.

      Usuń
    2. ja uwielbiam zupę mleczną z dynia i lanymi kluseczkami , Smak dzieciństwa . Teraz dynię dodaje do kopytek właśnie . Dzisiaj zrobię w jakims fajnym kształcie . Super pomysł.

      Usuń
    3. Ja akurat za tą mleczną nie przepadam. Zdecydowanie wolę dynię w wytrawnej wersji :)

      Usuń
  3. Ale super pomysł, w dodatku poczułam Święta;-) Ja właśnie zrobiłam z samą dynią bez dodatku ziemniaków i były pycha. Tylko w postaci szagówek (kopytek).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej dyni też pyszne... ale wtedy lubię je z cynamonem.

      Usuń
  4. Rewelacyjny pomysł, obok którego nie można przejść obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, śliczne kluseczki - dokładnie w myśl zasady, że kluski wcale nie muszą być nudne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak... ale dla mnie kluski nigdy nie są nudne :-)

      Usuń
  6. Ale super pomysł! Dzieciaki będą zachwycone! A ile witaminek uda się przemycić w takich kluseczkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie kluski są fajne i dla dziecka i dla dorosłego :-)

      Usuń
  7. Zaraziłaś mnie tą dynią. Zakochałam się w jej smaku. Kluseczki też już wypróbowane. Wyszły znakomite. Nawet mąż, który na dynię patrzy trochę krzywo zajadał aż miło.
    Pozdrawiam cieplutko.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę Basiu, że szalejesz dyniowo. Bardzo się cieszę, że dałaś się przekonać i dynia znalazła uznanie w twoich oczach :-)

      Usuń
  8. Ciekawe są kluseczki, ale czy uda się z tego ciasta zrobić pyzy z mięsem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto podobne jak na kopytka, więc spokojnie da się zrobić z niego knedle z mięsem.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl