czwartek, 31 października 2013

Konkurs na 7 urodziny bloga

Dziś chcę Was zaprosić do wspólnej zabawy i proponuję konkurs, w którym do wygrania są nagrody przekazane przez firmy: Kenwood, Kotanyi, Zakłady Tłuszczowe Bielmar - producent Palmy z Murzynkiem i Delecta, którym bardzo dziękuję za dobrą wolę, świetną współpracę i ufundowanie nagród. 

Zadanie nie będzie trudne dla osób, które regularnie czytają mojego bloga, wiedzą co lubimy, a czego absolutnie nie. 

Zasady konkursu:
1. Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować dowolne danie albo ciasto (desery też się liczą), którym chcielibyście ugościć mnie i Zielonookiego – może to być podwieczorek albo kolacja.
Pod tą notką należy wpisać jakie danie albo ciasto czy deser zostało przez Was wybrane i krótko uzasadnić ten wybór. Komentarz należy podpisać - anonimowe wpisy nie będą brane pod uwagę. Komentarze nie powinny zawierać żadnych linków do stron czy blogów, bo takie lądują w spamie.
Można przygotować dowolną ilość dań, ciast, deserów (nie muszą być wszystkie na jednym zdjęciu, ale mogą).
2. Następnie trzeba zrobić zdjęcie. Na zdjęciu musi znaleźć się karteczka z napisem „7 Urodziny z Margarytką”. Napis nie może być zrobiony w programie graficznym, a karteczka ma na celu ochronę przed nieuczciwymi graczami (zadbajcie o to, aby karteczka nie wyglądała jak obdarty kawałek gazety).
3. Jedno zdjęcie potrawy albo ciasta - w dużym formacie, a nie miniaturkę, razem z opisem (cały przepis nie jest konieczny, wystarczy napisać, co przestawia zdjęcie) należy przesłać na adres: margarytka75@vp.pl 
W temacie maila wpisać: 7 Urodziny. 
Proszę nie przesyłać kilku zdjęć jednego dania, bo i tak wezmę pierwsze i nie będę wybierać.
Wszystkie zdjęcia zostaną umieszczone w konkursowym albumie na FB. Nie trzeba zakładać profilu na FB, nie trzeba lubić mojego profilu (choć oczywiście będzie mi miło) – album będzie ułatwieniem dla mnie, bo pozwoli zebrać wszystkie zdjęcia w jednym miejscu.
W mailu oprócz zdjęcia i informacji o daniu, powinno znaleźć się imię i nazwisko (dodatkowo nick jakim podpisujecie się na blogu, jeśli jest inny niż imię i nazwisko) osoby przygotowującej danie – tak, abym nie musiała się domyślać, kto jest autorem.
Przesłanie zdjęcia jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na jego publikację na FB, a także na blogu w przypadku wygranej. 
4. Konkurs trwa od 1 – 17 listopada 2013 roku (zdjęcia można przesyłać do północy 17.11.2013).
 5. Do 20 listopada 2013 roku wybiorę osoby, które otrzymają nagrody – ocena będzie jak zawsze subiektywna, bo gusta mamy różne i każdy z nas kieruje się czymś innym przy takim wyborze. Wybór nie podlega dyskusji.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy, ale adres do wysyłki nagrody musi być na terenie Polski. 

6. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, a nagrodzone osoby będą zobowiązane do przesłania danych adresowych w ciągu 3 dni od dnia ogłoszenia wyników. 
7. Nagród w konkursie jest pięć:

I nagroda: 
czajnik i toster Kenwood, zestaw przypraw Kotanyi (3 młynki + 12 torebek z przyprawami) i zestaw produktów od Delecty



II nagroda: 
blender Triblade HB 724 Kenwood, zestaw przypraw Kotanyi (3 młynki + 12 torebek z przyprawami) i zestaw produktów od Delecty



III nagroda: 
wyciskarka do cytrusów Kenwood, waga elektroniczna od Bielmaru,  zestaw przypraw Kotanyi (3 młynki + 12 torebek z przyprawami) i zestaw produktów od Delecty




IV i V nagroda:
waga elektroniczna od Bielmaru,  zestaw przypraw Kotanyi (3 młynki + 12 torebek z przyprawami) i zestaw produktów od Delecty



SPONSORZY:

http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/

http://www.bielmar.pl/




http://pl.kotanyi.com/




http://www.delecta.pl/



284 komentarze:

  1. super nagrody,aż się buzia sama śmieje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne nagrody, strasznie byłam ciekawa, co wymyślisz... :) Waga mi się skończyła i blender też się kończy:) Wiem, co bym dla Was przygotowała i jestem pewna, że bym trafiła w punkt! Ale to Was ugoszczę, jak do mnie przyjedziecie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiulka, ale tak czy inaczej będzie mi miło jeśli po prostu się z nami pobawisz i cosik dla nas wymyślisz:-) I nie kuś, bo w końcu przyjedziemy :-)

      Usuń
  3. Może jestem głuptaskiem, ale upewnię się:) Rozumiem, że to nie ma być danie/ ciasto z Twojego, Margarytko, bloga, tylko coś nowego,innego, coś czego u Ciebie nie znajdziemy? Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie niczego nie narzucam, pełna dowolność... ma być to coś, co nam "zasmakuje" :-)

      Usuń
  4. ...to bedzie szarlotka, bo ponoc od niej zaczelas pisac stary blog. Pozniej cos jeszcze wymysle ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moge juz teraz napisac tutaj czym bym Was poczestowala, a zdjecie zamiescic jutro??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkurs zaczyna się jutro, więc proszę o odrobinę cierpliwości ;-)

      Usuń
  6. Ja ostatnio zostałam poczęstowana ciastem, które idealnie trafiło w moje podniebienie. Mam nadzieję, że uda mi się je zrobić i wyjdzie równie pyszne, jak to, które jadłam. Jeśli tak, to chętnie poczęstowałabym nim nawet tak wybornego gościa jakim byłabyś Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nagrody ekstra:) aż rwę się do gotowania i nawet mój mąż wyraził chęć pomocy :) zaczynamy intensywnie myśleć;) Ewelina P.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jestem pod wrażeniem lat!!! Wielu pomysłów i wielu lat!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ugoscila bym Was tak jak wszystkich moich gości czyms wytrawnym ale i czyms slodkim zaczniemy od słodkiego przepysznego plesniaka/skubanca i może od rozplywajacego sie lecz chrupiacego bloku czekoladowego z herbatnikami i zurawina. Jeszcze cos wymysle a teraz do pracy. Pozdrawiam Ciebie Margarytko
    Joanna Styczynska

    OdpowiedzUsuń
  10. "Można przygotować dowolną ilość dań" - tzn. dowolna ilosc dan na 1 zdjeciu przypadajaca na 1 osobe startujaca w konkursie czy np. mozna 1-2 potrawy umiescic na 1 zdjeciu (w ramach jednego dania), a deser czy inne danie na drugim zdjeciu ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez znaczenia. Dowolna ilość, to dowolna ilość. I nie ma znaczenia czy wszystkie będą na jednym zdjęciu, czy każde na osobnym.

      Usuń
  11. Dziekuje za informacje.

    OdpowiedzUsuń
  12. mam kilka pomysłów, czym Was ugościć, ale dziś zacznę od małych eklerków z kremem budyniowo- śmietankowym i polewą kajmakową. Bo wydaje mi się, ,że lubicie ciasto parzone i kajmak, zapraszam:) Magda I.

    OdpowiedzUsuń
  13. kurczę ja też mam pomysł akurat na czasie bo właśnie robię ale chyba nie mogę zaproponować przetworu ??? teraz akurat jest czas na zaprawy i chciałam coś ... takiego wrzucić ;] można ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polluśka, wiesz jak Cię lubię, ale przetwory to przetwory, a to ma być kolacja albo podwieczorek, więc przetwory odpadają :-)
      Ale jak robisz coś dobrego to podziel się pomysłem :)

      Usuń
    2. aaaaaaaaaa już wiem ... zrobię z mojego przetworu podwieczorek :P

      Usuń
    3. O widzisz i to już się nada :-)

      Usuń
  14. Margarytko ostatnio na facebooku przypominałaś przepis na gniazdka ptysiowe i przy okazji wspominałaś coś o karpatce. Karpatka chodziła Ci po głowie (i z tego co widzę swoje wychodziła), więc pomyślałam, że gdybyście razem z Zielonookim zadzwonili i rzucili hasło "Zaraz będziemy u Ciebie na kawie" to zaserwowałabym Wam ptyśki. Może nie skomplikowane, ale zrobione z sercem od A do Z "hand made" tylko, że nie z China a z mojej małej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapraszam Ciebie Margarytko i Zielonookiego na kawe i makowca, ktory zawsze kojarzy mi sie z moja mama. Niestety rzadko ja widuje,gdyz mieszkam w Hamburgu, wiec ten makowiec osladza mi tesknote za nia i za rodzinnym domem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Margarytko ja poczęstowała bym Was Cytrynowym sernikiem z wiśniami, to ciasto jest naprawdę pyszne jestem prawie pewna że smakowało by i takiemu smakoszowi jak Ty i Zielonooki

    OdpowiedzUsuń
  17. Wybrałam dla Was Karpatkowe Rafaello. Karpatka z nutka kokosu.
    Myślę, że bezapelacyjnie by Wam posmakowało!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam piec ciasta. Chodź najlepiej wychodzą mi tort i często goście na nie trafiają Was również zapraszam na torcika z serkiem mascarpone i kremówką Wraz z córeczką pięknie go udekorujemy Twoje torciki są pyszne ale moje również :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Spróbuję swoich sił i zapraszam na sernika z cytrynową bezą takiego jak lubisz czyli nie kremowego lekkiego tylko takiego konkretenego:) Zapraszam...

    OdpowiedzUsuń
  20. I ja sróbuję swoich sił ..Poczęstuję Was serniczkiem z cytrynową bezą takiego jak lubisz nie lekkiego kremowego tylko takiego konkretnego:) Zapraszam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja pierwsza propozycja na wspolny podwieczorek mozna opisac jednym slowem - zaskoczenie. Pyszne ciastka z maslem orzechowym (wlasnej roboty) sa milym zaskoczeniem dla podniebienia ;) Zapraszam na kawke!

    OdpowiedzUsuń
  22. 100 lat z okazji urodzin:) śmigamy do kuchni coś dla Was ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam piec ciasta.Zapraszam na sernik *złota rosa* wiem,że Zielonooki mówi,że to sernik palce lizać.Myślę,że sernik by Wam posmakował;) Zapraszam...
    Pozdrawiam Ciebie Margarytko i Zielonookiego:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam piec ciasta.Zapraszam na sernik*złota rosa* wiem,że Zielonooki mówi że to sernik palce lizać.Myślę,że sernik by Wam posmakował;)
    Pozdrawiam Ciebie Margarytko i Zielonookiego:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Margarytko zapraszam Ciebie i Zielonookiego na paszteciki drożdżówe nadziewane leśnymi grzybkami podsmażonymi na cebulce, parówka i żółtym serem. Podam je Wam z sosem czosnkowym. Wiem, że jadacie paszteciki, piekłam już jedne z Twojego przepisu, więc myślę, że te moje też by Wam smakowały. Pozdrawiam, Magda I.

    OdpowiedzUsuń
  26. Margarytko ugościła bym Ciebie i Zielonookiego czym chata bogata. Na pierwsze danie rosół drobiowy ze swojskim makaronem bo to pyszna i rozgrzewająca zupa(też gotuje go na dużej ilości warzyw i chudym mięsku bez przypalanej cebuli). Na drugie danie smażone pałki i wątróbka drobiowa z cebulką i majerankiem, ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty na słodko kwaśno( tak jak ty często podaje drób i tak jak ty lubię wątróbkę) No i oczywiście deser a tu do wyboru szarlotka sypana i kruche ciasteczka z owsianymi otrębami, mielonymi orzechami i żurawiną no i pyszna kawusia. (szarlotka dlatego że jest prosta, szybka i pyszna a do tego mam swoje renety. A ciasteczka dlatego że to pyszna przekąska dla Ciasteczkowego Potwora!

    OdpowiedzUsuń
  27. Margarytko, zainspirowana Twoimi wpisami o "jesiennej królowej" postawiłam wszystko na dyniową kartę ;) Moim asem w rękawie będzie kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami. Jednak by nie był to kolejny z wielu krem z dyni ja swój przyrządziłam na indyjską nutę. Niebanalne mają być też chipsy serowe, z którymi podam ów krem. Na pewno będzie Wam smakował :)

    Pozdrawiam,
    bastalena

    OdpowiedzUsuń
  28. Do konkursu wybrałam ciasto: mertowiec. Na pytanie co w nim jest takiego? Odpowiem: Delikatne i wilgotne ciasto, przepyszna kremowa masa oraz rozpływająca się w ustach poleca czekoladowa.
    Jednym słowem metr pyszności, który z pewnością Wam by zasmakował.

    OdpowiedzUsuń
  29. Szaleńczo pyszne rurki z bitą śmietaną robią furorę u mnie na przyjęciach! Niebo w gębie, które Wam przychylam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Margarytko, na początek serdecznie gratuluję pięknej rocznicy, u mnie w maju stuknie druga;)
    Przygotuję dla Was pyszne ciasto serowe z jabłkami:)
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń

  31. ze mną już tak jest ,- dopiero doczytałam dokładniej a doczytałam że pod tym wpisem należy dodać to i owo ///..Więc dla Was zaproponuje ulubione mięsko naszej rodziny-królik ,przygotowuje go raczej na świeta lub jakieś uroczyste dni a Wasza wizyta to ważny dzień.Tym razem z domowego chowu całe 3kilo królika. Mam swój ulubiony przepis ale zaszalałam i poszedł w ruch ostatnio polubiony rozmaryn ,boczek i wyszło danie królik zawijany boczkiem z rozmarynem i cebulką .Że królik w buraczkach to wiedział już nawet Brzechwa a do tego ziemniaczki -lekkie piure .Moja rodzina oglądała się za dokładką ciekawe jak Wam posmakuje??Brygida

    OdpowiedzUsuń
  32. jutro zrobię jeszcze krokiety z kapustą i grzybkami(kapusta z mojego ogrodu przeze mnie ukiszona, a grzybki mąż zbierał a ja suszyłam).

    OdpowiedzUsuń
  33. Kolejna propozycja, tym razem kurczakiem. Kurczak "alla cacciatora" z oliwkami, kaparami, cebulka, pomidorami i duza iloscia czerwonej slodkiej papryki (ktora Ty Asiu ponoc lubisz bardzo). Do tego polenta tez z papryka slodka i odrobina majeranku. Dla Ciebie Asiu kurczak bez, a dla Zielonookiego ze skorka ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Margarytko ciasto już było więc tym razem ugoszczę Was pysznym filetem z kurczaka nadziewanym zurawiną i oscypkiem z serową krateczką podanym na pieczonych ziemniaczkach z ziolami do tego lampka czerwonego pół wytrawnego wina.Mam nadzieję że będzie wam smakowało:)
    Pozdrawiam Agata.

    OdpowiedzUsuń
  35. Dzis zapraszam Was na nasz coniedzielny obiad, puree z ziemniaczkow, schabowy zrobiony przez Meza i marchewka z groszkiem wg twojego przepisu. A dlaczego? Bo to jest to co Tygryski (w tym nasze dwa male tez) lubia najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  36. TORTY SĄ NUDNE I NAJCZĘŚCIEJ ROBIONE NA URODZINY TAK JAK TWÓJ NA URODZINY TATY TAK U MNIE DZIŚ TORT DLA BABCI I GDYBYŚCIE DZIŚ MNIE ODWIEDZILI TO BYM WAS POCZĘSTOWAŁA TORTEM O 3 SMAKACH ŚMIETANKOWY KAKAOWY I WIŚNIA WSZYSTKO ZROBIONE SAMODZIELNIE TORTY POTRZEBUJĄ DUŻO CIERPLIWOŚCI A DZIECKO MNIE TEJ CIERPLIWOŚCI NAUCZYŁO I BARDZO SIĘ CIESZY GDY MOŻE POMÓC A GDYBYŚCIE PRZYJECHALI Z ZAPOWIEDZIĄ MĄŻ BY POCZĘSTOWAŁ SWOJĄ ZUPĄ GULASZOWĄ A JA AMERYKANAMI I ROGALIKAMI Z KREMEM
    POZDRAWIAM WIOLETA KALITKA

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam serdecznie

    w ten popołudniowy dzień zapraszam Ciebie Margarytko i Zielonookiego na pieczone pyszne zapiekane bakłażany z mięskiem, warzywami i serem feta.

    My z mężem wręcz jesteśmy zakochani w tej potrawie i myślę że mogła by Wam się spodobać
    zapraszam
    pozdrawiam
    Joanna Styczyńska

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam bardzo serdecznie i zapraszam Was wszystkich koniecznie, do spróbowania moich placków ziemniaczano cukiniowych, z dodatkiem dyni, bardzo wyjątkowych. Przetestowałam go wczoraj na rodzinie i otrzymałam pozytywne opinie. Wszystkim bardzo smakowało i wołali jeszcze, jeszcze bo zrobiłam za mało :) Ale powtórzę to moje danie i każdy z moich gości wielka porcję dostanie. Mi również smakowało, bo ciekawy smak miało. Połączenie placka ze smażoną dynią, utwierdziło mnie, ze jestem kreatywną gospodynią. Jeszcze coś przygotuję i w konkursie wystartuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Dobry wieczór,

    Po wspólnej kolacji na warszawskiej Starówce, ugościmy Was rozmową i własnoręcznie wyprodukowanymi, delikatnymi nalewkami, na spirytusie bez konserwantów (!!)
    - orzechówka
    - owoce dzikiej róży
    - winogronowa-wiśniowa
    - owoc czarnego bzu

    poz i zapraszamy ;)
    Ania i Marcin Bliźniakowscy

    OdpowiedzUsuń
  40. Witam serdecznie :)
    Ja zapraszam na pyszne, domowe ruskie pierogi okraszone skwarkami z boczku :) Poczęstowałabym również mega pysznym, puszystym i wilgotnym ciastem drożdzowym :)
    Konkurs wspaniały jak i nagrody :)

    Katarzyna Napiórkowska

    OdpowiedzUsuń
  41. Na deser podam Wam tiramisu inaczej czyli tiramisu pomarańczowe czyli sok pomarańczowy z koniakiem zamiast kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja zapraszam Was na pieczone pałki z kurczaka w marynacie cytrynowo-czosnkowej z ziołowymi ziemniaczkami i sałatką z cukinii ,którą robiłam latem do słoików :)
    Smacznego !
    Klaudia Koperska

    OdpowiedzUsuń
  43. Margarytko czeka na Was pieczona pierś z kurczaka w ziołach z aromatycznym sosem żurawinowym i lampką wina..Zapraszam:)))

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam! Serdecznie gratuluję rocznicy i z tej okazji zaprosiła bym Was na gołąbki z ryżem, mięsem, grzybkami polanymi pysznym sosem pomidorowym (gołąbki odsmażone na masełku). A po kolacji proponuję ciasto „pychotka”.
    Pozdrawiam Ela P

    OdpowiedzUsuń
  45. Myślę, że każde spotkanie towarzyskie to możliwość poznawania nowych smaków, próbowania nieznanych dotąd zestawień. Mam nadzieję, że w tym, co Wam zaserwuję będzie coś nieznanego, nieoswojonego czy znanego dotąd nieco inaczej... Moja propozycja menu: przystawka - łódeczki z cykorii z aksamitnym nadzieniem serowym, łososiem, świeżo mielonym pieprzem i kiełkami rzodkiewki; danie główne: grillowana pierś z kurczaka zamarynowana w tymianku, pieczone ziemniaczki z marchewkowymi chipsami oraz sałatka z rukoli z brzoskwiniami, parmezanem i sosem z mnóstwa składników; deser - Lemon Meringue Pie czyli tarta z bardzo bardzo cytrynowym nadzieniem i leciutką pianką na wierzchu. No i wino, przywiezione trzy lata temu z Czarnogóry - czekało dotąd na wyjątkową okazję… :)
    Mariola C.

    OdpowiedzUsuń
  46. Zapraszam Was na proste, ale jakże różnorodne w smaku danie. Wszystkiego po trochu - efekt piorunujący. To co u mnie w domu lubią wszyscy- kociołek mięsno-warzywny! :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Witaj Margarytko. Wiem że bardzo lubisz ryby, a ja mieszkam nad morzem i mam dostęp do świeżych ryb prosto z kutra bo mój mąż pracuje w przetwórstwie rybnym.Jutro specjalnie dla Ciebie przygotuje łososia ale nie norweskiego tylko naszego bałtyckiego.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. Zapraszam Was na kruche ciasteczka z maszynki,te ciasteczka to smak i zapach dzieciństwa.Piekła je moja mama,a ja Jej w tym pomagałam.Moja rodzina te ciasteczka uwielbia.Ciasteczka są kruche i bardzo delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  49. Razem z Małgosią (2,5 roku) przygotowałyśmy pierwsze-ostatnie knedle ze śliwkami. Pierwsze - bo dla nas są pierwszymi w życiu zrobionymi (wyszły wspaniale, a to zasługa wspaniałego przepisu i czarodziejskich mocy małych rączek), ostatnie - no bo śliwki się już kończą, a i Tobie tylko te pierwsze niepowtarzalnie smakują ("tylko te pierwsze smakują doskonale, każde kolejne już takie nie są")
    Z ręką na sercu (widoczną na zdjęciu :) możemy też powiedzieć, że tak dobre nam nigdy nie wyszły... No bo... Knedle zrobione są dla Was od serca - co widać gołym okiem.

    OdpowiedzUsuń
  50. Wiem, ze u Was jesienna pora czesto na stole wita dynia wiec, gdybyscie dzis wpadli do nas, to na talerzach znalezlibyscie ravioli z dynia polane delikatnym sosem serowym i posypane zrumienionym wedzonym boczkiem - prosto, ale bardzo smacznie. Zapraszamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam bardzo serdecznie i zapraszam Was wszystkich koniecznie, do spróbowania moich placków ziemniaczano cukiniowych, z dodatkiem dyni, bardzo wyjątkowych. Przetestowałam go wczoraj na rodzinie i otrzymałam pozytywne opinie. Wszystkim bardzo smakowało i wołali jeszcze, jeszcze bo zrobiłam za mało :) Ale powtórzę to moje danie i każdy z moich gości wielka porcję dostanie. Mi również smakowało, bo ciekawy smak miało. Połączenie placka ze smażoną dynią, utwierdziło mnie, ze jestem kreatywną gospodynią. Jeszcze coś przygotuję i w konkursie wystartuję. Pozdrawiam
    Zapomniałam się przedstawić Monika Lemko

    OdpowiedzUsuń
  52. Witam serdecznie

    w ten dzisiejszy słoneczny dzień zapraszam Ciebie Margarytko i Zielonookiego na pyszny deser malinowy na biszkopcie z masą budyniową i śmietankową z malinami w galarecie :)

    myśle że mógł by wam smakować
    zapraszam
    pozdrawiam
    Joanna Styczyńska

    OdpowiedzUsuń
  53. Tropi mnie taka dziwna przypadłość, że często mijam się z prawdą, ale tym razem wyznam szczerze bijąc się w pierś, że Pani Domu ze mnie marna, dlatego przemiłych gości poczęstuje niezbyt wykwintnym i wyszukanym czekoladowym muffinem z żurwiną, lecz proszę zważyć iż stanowi on szczyt moich kulinarnych talentów, a także posiada czekoladową moc przywracania uśmiechu nawet w najbardziej pochmurne jesienne dni.

    Gorąco polecam!
    Marta Kołakowska

    OdpowiedzUsuń
  54. Dobry wieczór,

    Dzisiaj zaserwowałam rodzinie krokiety z farszem ze świeżego szpinaku (ugotowane al dente) i suszonych pomidorów. W środku znajdują się bazylia, oregano, papryka ostra, czosnek ale bez sera pleśniowego, bo pamiętam, że Wy z Zielonookim nie przepadacie, więc nie dodałam! ;))))
    Do nich podałam czerwony barszcz.

    Smak prima sort ;)

    Anna Marcin Bliźniakowscy)

    OdpowiedzUsuń
  55. Witam!
    Dziś zaprosiła bym Was na zupę cebulowo-pomidorową z grzankami oraz placki ziemniaczane z gulaszem a na deser naleweczka z kwiatu lipy (zeszłoroczna). Wszystko pyszne. Myślę że Wam również by smakowało.
    Pozdrawiam Ela P

    OdpowiedzUsuń
  56. Witam Cię Margarytko i Twego Zielonookiego też.
    Ja pójdę trochę innym tropem... Pierwszy przepis dzięki któremu znalazłam Twój blog było crumble z wiśniami, które zrobiłam i bardzo mi i wszystkim moim gościom smakowało (było to z dwa lata temu, kiedy to zaczęłam się interesować kuchnią). Później koniecznie chciałam zrobić czekoladowy torcik i biorąc pod uwagę iż crumble od Ciebie wyszło i było pyszne to torcik też zrobiłam wg Twojego przepisu. Za co Ci dziękuję bo już wiele razy robiłam ciasta wg kogoś przepisu i nigdy nie były tak delikatne i idealne jak te od Ciebie. W związku z tym osłodziłabym Wam życie i zrobiła tort szwarcwaldzki czekoladowy z wisienkami i kremem z serka mascarpone. Mam nadzieję, że smakowałby Wam :)

    Wszystkiego najlepszego, wielu wspaniałych pyszności i kolejnych lat prowadzenia tak smacznego bloga.

    Pozdrawiam,
    Kinga Stuła

    OdpowiedzUsuń
  57. Margarytka 7 urodziny obchodzi, dzięki Niej wszystko co gotujemy to nam wychodzi. Przepisy ma genialne w smaku idealne. Z okazji święta wyjątkowego, życzę każdego dnia słonecznego, udanych dzieł kulinarnych, pomysłów niebanalnych, kreatywności w ich wykonaniu i wielu wiernych fanów.
    Przesyłam: makaron sojowy biało czerwony z dodatkiem wina czerwonego, podudzie z kurczaka pieczonego, z puree z kalafiora „koperkowego” z marchewką pieczoną, delikatnie „zakręconą”. W listkach bazylii sałatkę jarzynową tzw. „koniczynę czterolistną kolorową”. Warzywa z makaronem razowym i serkiem topionym cheddar wyjątkowym, do tego podane są udka miodowe i kiełki brokułowe. Kolejna potrawa to zielono biała kulinarna zabawa. Kalafior na parze gotowany, z sojowo jogurtowym makaronem podany, do tego roladka z indyka z bakaliami, posypane pietruszki listkami. To wszystko z okazji urodzin Margarytki przygotowałam świetną frajdę kulinarną dzięki temu miałam. Monika Lemko

    OdpowiedzUsuń
  58. To moja przedostatnia propozycja dla Was. Ryby - lubisz, warzywa - takze wiec: szaszetka z ciasta fracuskiego z marynowanym doreszm (marynata z oleju, skorki cytrynowej, natki i przypraw), warzywami a do tego rozki francuskie nadziane salata. Pozdrawiam serdzecznie

    OdpowiedzUsuń
  59. Dzień dobry.
    Moje ostatnie odkrycie, może dla kogoś banalna, ale nie jest zwyczajna. Zupa krem z marchewki z dynią, imbirem oraz chilli. Pyszna i orzeźwiająca zupa. Smakuje idealnie na podwieczorek. W te jesienne,paskudne wieczory nie tylko kolor poprawie humor ale i smak! :) Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  60. Witam serdecznie :)
    Zaprosiłabym Was na sernik z mascarpone i lemon curd na półkruchym cieście z własnego wykombinowanego przepisu. Myślę, że warto dzielić się swoimi odkryciami w kuchni tym bardziej jak są naprawdę udane :)
    Pozdrawiam Katarzyna M.

    OdpowiedzUsuń
  61. Tyle już fajnych dań dodanych, pięknie wyglądających, że pewnie nagrody będzie ciężko wytypować, ale to już na szczęście nie mój problem :) ja ze swojej strony przygotowuje placek po węgiersku, w podziękowaniu za dużo pomysłów i inspiracji na obiady i inne przekąski :)
    Pozdrawiam Marcin Mach

    OdpowiedzUsuń
  62. Wczoraj tato przywiózł mi dynię, więc postanowiłam ugościć Was w sposób następujący: wzięłam dzisiaj wolne i od samego rana rozpoczęłam działania: najpierw piure z dyni, które posłużyło mi do zrobienia gnocchi ziemniaczano-dyniowych z masełkiem, świeżą dynię wykorzystałam do zupy dyniowej z curry i natką pietruszki. Dzisiejsze dania dyniowe z myślą o Tobie Margarytko, a żeby Zielonooki nie czuł się pokrzywdzony to dla niego mocnooo czekoladowe ciasto bagienne serwowane z bitą śmietana i wisienką. W smaku bardzo podobne do Tortu Czarnolas, więc mam nadzieję, że skusiłabyś się na kawałeczek, choćby malutki :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Margarytko ugościła bym Was przepysznymi, cieplutkimi jeszcze Muffinkami z orzechami włoskimi i rozpływającą się czekoladką w środku :) a dlaczego akurat tymi muffinkami - bo my z mężem uwielbiamy je i uważamy, że nadają się na każdą okazję a ich wyjątkowy smak podbija serca każdego:)

    pozdrawiam serdecznie, Agata Brzana

    OdpowiedzUsuń
  64. Witam!
    Dziś przygotowała bym na spotkanie z Wami pierś kurczaka z bobem w sosie Pesto z ziemniakami oraz surówką z pora, marchewki i jabłka. A na deser naleweczka z suszonych płatków róży. Wszystko pyszne i pachnące.
    Pozdrawiam Ela P

    OdpowiedzUsuń
  65. Margarytko... Przejrzałam zdjęcia tych wszystkich przecudnych deserów i dań obiadowych, którymi chcieliby ugościć Ciebie i Zielonookiego Twoi czytelnicy i... mam wrażenie, że zanim dotarlibyście do mnie bylibyście tak najedzeni, że nie chcielibyście nawet spojrzeć na to, co przygotowałam ;) Ale mam chytry plan - skuszę Was zapachem :) Zapachem pysznego, domowego, chrupiącego chleba na zakwasie! Do takiego ciepłego jeszcze chleba nie będzie Wam potrzeba nic prócz wiejskiego, prawdziwego masła i odrobiny soli oraz oliwy. Chrupiąca skórka, delikatny miąższ, a na dodatek fantazyjny splot chlebka - czegoż chcieć więcej? :) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  66. Margarytko ja poczęstowałabym Was pyszną aromatyczna kawą oraz kostką alpejską ulubionym ciastem moich córek Ciasto jest bardzo słodkie,ale pyszne i poprawia humor ;) pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  67. Margarytko,a ja ugościłabym Was aromatyczną kawą oraz kostką alpejską ulubionym ciastem moich córek. Ciasto jest słodkie,ale pyszne i na jednym kawałku nie można poprzestać;) pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  68. Ja przygotowałabym dla Ciebie czekoladowe babeczki z czekoladową posypką... a w środku babeczek masa śmietanowo-czekoladowa z kawałkami pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Ugościłabym Was napewno Ciastem Miodownik :)
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  70. Ja dzisiaj upiekłam mięciutkie, aromatyczne, wspaniałe bułeczki cynamonowe.Te bułeczki w Szwecji mają swoje święto 4 pazdziernika. Piekę je dość często, gdyż moje dzieci oraz mąż przepadają za nimi.
    Zapraszam....

    OdpowiedzUsuń
  71. Ja dzisiaj upiekłam mięciutkie, aromatyczne, wspaniałe bułeczki cynamonowe.Te bułeczki w Szwecji mają swoje święto 4 pazdziernika. Piekę je dość często, gdyż moje dzieci oraz mąż przepadają za nimi.
    Zapraszam....

    OdpowiedzUsuń
  72. Do konkursu i ewentualnego poczestunku dla Ciebie oraz Zielonookiego wybralam placek po wegiersku - w mojej dzisiejszej wersji z sosem z miesem z kurczaka
    (dla Was byla by to wersja z dodatkiem papryki, niestety jakbym dzis zrobila sos z papryka to moj syn by nie zjadl obiadu :/ ),
    barszcz z tluczonymi ziemniakami, nalesniki na slodko z bialym twarozkiem i czekoladowa polewa oraz
    waniliowe muffinki z biala czekolada, ktore nareszcie po wielu nieudanych probach udalo mi sie upiec :))) Dlaczego takie a nie inne potrawy wybralam?
    Dlatego, ze tak jak i Ty lubie kuchnie smaczna i nieskomplikowana, poza tym staram sie przyblizyc mojemu synowi polska kuchnie( niestety ubolewam nad tym, ze
    wielu polskich potraw nawet nie tknie)i to co mi smakowalo w dziecinstwie.
    Pozdrawiam - Lucja Biliczak

    OdpowiedzUsuń
  73. Dobry wieczór, dziś zaserwowałabym Wam niebiański podwieczorek - czekoladowe naleśniki z serkiem mascarpone oraz druga wersja z konfiturą z czarnej porzeczki i serkiem mascarpone. Z pewnością skusilibyście się.

    OdpowiedzUsuń
  74. Na kolację zaserwowałabym Wam wyśmienitą roladę z udźca z indyka w paprykowej marynacie z surówką marchewkowo - porową. Delikatne i soczyste mięso rozpływa się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  75. Na kolację proponuję Wam domową pizzę z suszonymi pomidorkami i odrobiną chili:) Rozgrzewająca w zimne jesienne dni!
    Ela Rylik

    OdpowiedzUsuń
  76. Witaj Margarytko! W związku z konkursem proponuję bardzo smaczne ciasto "Królewiec". Moje nowe odkrycie, choć przepis stary:-)
    Placek miodowy, krem maślano-budyniowy, dżem porzeczkowy, biszkopt, polewa czekoladowa, pyszne:-)
    Pozdrawiam Aneta Szymczak

    OdpowiedzUsuń
  77. Do konkursu wybrałam tartę z lemon curd. Łatwa, pyszna i nie za słodka ;)

    OdpowiedzUsuń
  78. Droga Margarytko,
    Ugościłabym Was pieczoną polędwicą z dorsza z suszonymi pomidorami,delikatna, aromatyczna, ahh palce lizać. Tak jak i w Twoim przypadku jest to moja ulubiona rybka, myślę, że Zielonookiemu tez przypadłaby do gustu. Do tego tradycyjna surówka z kiszonej kapustki, a żeby sztywno nie trzymać się tradycji puree ziemniaczane z odrobiną szpinaku i natką pietruszki. Wiem, że szpinak droga Asiu nie króluje może na twoim blogu, ale sądzę, że po zjedzeniu grymasów by nie było :)
    Pewne jest jedno, że miło to byłoby na pewno. Pozdrawiam :)
    Agnieszka Pietrzykowska

    OdpowiedzUsuń
  79. Witaj Margarytko. Dziś ugościłabym Ciebie i Zielonookiego pizzą z pieczarkami i salami peperoni oraz pysznym przekładańcem biszkoptowym z domową konfiturą z czarnej porzeczki i kremem budyniowym.

    OdpowiedzUsuń
  80. Margarytko zapraszam na "coś", co rozpływa się w ustach, "coś" co lubi Twoja rodzinka (bratowa trochę mnie ze względu na bakalie), "coś" co jest mega słodkie, ale "coś" czemu oprzeć się nie można :) Zapraszam na (werble) Tort dacquoise. Tylko szybciutko szybciutko bo znika w niewyjaśnionych okolicznościach :)

    No i przepis jeden z ulubieńszych z Twojego bloga, Można by rzec ma miejsce na podium i chyba nawet złoty medal :)

    Pozdrawiam

    A w lodówce chłodzi się ciasto na "Marcinki"

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam weekendowo:)
    Dziś na podwieczorek zrobiłam dla Was pakieciki z szynką chrzanem jajkiem i żurawiną zawinięte w pyszne ciasto francuskie.Rewelacjnie smakują i na ciepło i na zimno jak kto woli.Smacznego życzę Wam:)

    OdpowiedzUsuń
  82. Witam i zapraszam na pyszny jesienny gulasz z kiełbasy śląskie, papryki, dyni, ziemniaków, pomidorów i cebuli.

    Pozdrawiam
    Katarzyna Wysocka

    OdpowiedzUsuń
  83. Kochani, ja zapraszam Was nad morze, na świeżo wyłowionego dorsza z naszego Bałtyku - zapiekanego z warzywami, bo wiem, że rybki bardzo lubicie. Na deser proponuję muffinki, według twoich przepisów Margarytko. Dla Zielonookiego oczywiście czekoladowo-czekoladowe, a dla Ciebie Kochana kokosowe z gruszkami, bo wiem, że lubisz wszystko z kokosem.
    Serdecznie Was Pozdrawiam. Ela B.

    OdpowiedzUsuń
  84. Hej :)
    Mam zaszczyt zaproponować Wam coś idealnego na te chłodne jesienne wieczory: koperty naleśnikowe wypełnione kapustą kiszoną z dodatkiem kawałeczków kurczaka, zapieczone w folii. Smaczne, sycące i - wydaje mi się - idealne dla wszystkich miłośników kiszonej kapusty.
    Serdecznie pozdrawiam
    Madzia B.

    OdpowiedzUsuń
  85. Dzisiaj przy sobocie ugościłabym Ciebie Margarytko oraz Zielonookiego szybkim i prostym obiadem,a mianowicie drobiową wątróbką z jabłkami,ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym i kompotem z jabłek.Wiem,że rzadko robisz wątróbkę,ale myślę,że nie odmówiłabyś,ponieważ postarałam się,aby była dobrze wysmażona taką jaką lubisz ;)
    Pozdrawiam Beata.Tulka

    OdpowiedzUsuń
  86. Margarytko & Zielonooki

    Zapraszam do Gdańska na pikantną lasagne z sosem pomidorowym

    Pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  87. Co to za impreza bez tortu? Tort musi być koniecznie. Wiem, że wszyscy w Twojej rodzinie preferują czekoladowy :) Dlatego proponuję czekoladowy biszkopt przełożony kremem z batoników milky way z kawałkami brzoskwiń, otoczony chmurką z bitej śmietany, białej czekolady i likieru kokosowego. Żeby nie było za słodko posypałam go gorzką czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  88. A może wolicie coś mniej słodkiego? W takim razie zapraszam na rogaliki (wprawdzie nie Marcińskie) ale za to bardzo cynamonowe (z nadzieniem cynamonowym z Twojego bloga)

    OdpowiedzUsuń
  89. Dziś ugościłabym Was soczysta kaczką pieczoną na jabłkach w marynacie ziołowo-majerankowej!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  90. Margarytko zapraszam Ciebie i Zielonookiego na niedzielny obiad czyli... Kluchy na parze polane sosem borowikowym i pieczone udko z kaczki oraz marchewkę z groszkiem. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  91. Witam!

    Oto moje propozycje:
    1. Śledzie z pieczarkami i papryką marynowaną, z dodatkiem cebuli i koncentratu pomidorowego.
    2. Rosół z indyka - odświętna porcja ulubionego przez nas ostatnio rosołu podawanego z makaronem nitki i oprószonego świeżym mielonym pieprzem.
    3. Kapusta z fasolą - danie o krok zbliżające nas do nadchodzących Świąt, jest to danie zrobione z kapusty słodkiej i kiszonej, z tartą marchewką, selerem, pietruszką, z drobną fasolką i doprawione kminkiem, majerankiem i tymiankiem. Można podawać do drugiego dania lub samodzielnie z pieczywem czy olejem lnianym :)
    4. Ciasto drożdżowe z jabłkami i brzoskwiniami i kruszonką - to propozycja na deser. Ciasto z mieszanymi owocami to strzał w dziesiątkę.
    Pozdrawiam,
    Anna Zygmunt

    OdpowiedzUsuń
  92. Zorganizowałabym dla Was japoński wieczór z sushi, które zrobilibyśmy wspólnie z ulubionych składników,
    towarzyszył by nam marynowany imbir i pyszne japońskie winko śliwkowe, zabawa byłaby świetna i żołądki dopieszczone :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  93. Razem z moimi córeczkami zrobiłyśmy rogaliki,młodsza córeczka nadziewała ciasto a starsza zawijała,no i na końcu na zmianę lukrowały i sypały orzeszkami ;)mam nadzieję,że wypiek dziewczynek będzie smakował,zapraszam serdecznie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  94. Witam serdecznie

    w ten dzisiejszy słoneczny dzień zapraszam Ciebie Margarytko i Zielonookiego na pyszny deser który zachwycił mnie u ciebie :) zapraszam na kolorową piankę - ptasie mleczko

    myśle że mógł by wam smakować
    zapraszam
    pozdrawiam
    Joanna Styczyńska

    OdpowiedzUsuń
  95. Zapraszam Was na kolację pod znakiem makaronu. Przygotuję coś co lubicie, czyli tagliatelle z kurczakiem w sosie mascarpone z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Wiem, że kurczak jest jednym z mięs, które często królują na Waszym stole. Poza tym lubicie pomidory, a i odrobinę szpinaku również zaakceptujesz. Myślę, że ten makaron podbije Wasze serca.
    Na deser będzie klasyka. Proponuję sernik z białą czekoladą i polewą z cytrynową nutą. Wiem, że jesteś miłośniczką ścisłych i ciężkich serników - ten właśnie taki będzie.
    Pozdrawiam
    Ewelina Pawłowska

    OdpowiedzUsuń
  96. Ja zapraszam na roladki niespodzianki,ciasto czekoladowo-bananowe oraz sałtakę z kurczakiem.To ulubione pyszności mojej rodzinki i często je robię więc myśle że Wam moim gościom równiez zasmakują:)

    Monika Piekarska

    OdpowiedzUsuń
  97. Renata Burzyńska11 listopada 2013 18:28

    Moją propozycją na podwieczorek jest ciasto, które i ja piekę odkąd zaczęłam sama pichcić w kuchni .... czyli skubaniec. Mój przepis odrobinę różni się od Twojego, ale generalnie jest to takie samo ciasto. Dzisiaj w trochę innej odsłonie, pierwszy raz z konfiturą truskawkową (własnej produkcji) i truskawkami (mrożonymi) ... pycha ... zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  98. Renata Burzyńska11 listopada 2013 18:33

    Kolejną moją propozycja na podwieczorek są babeczki nadziewane kremem budyniowo-śmietanowym z owocami. Dzisiaj zrobione przeze mnie pierwszy raz, zupełnie przez przypadek, a tak smaczne ze zostało po nich tylko zdjęcie:) Idealne na miłe spotkanie przy kawie .... pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  99. Witam!
    A ja zapraszam na....CIASTO MARCHEWKOWE...,które ja i moja rodzinka uwielbiamy.
    Jest wyjątkowe, jak dla mnie śniadanie, obiad, deser i kolacja w jednym. Orzechy włoskie, marchewka, kawałki ananasa, cynamon, gożdziki,gałka muszkatołowa, otarta skórka pomarańczy i cytryny.... smak i aromat ciasta jest nie do opisania, MNIAM!
    Jestem pewna ze ciasto Wam zasmakuje,zapraszam i pozdrawiam!
    Natalia Adler (rosemak)

    OdpowiedzUsuń
  100. Moja propozycja dla Ciebie i Zielonookiego jest cukinia faszerowana mięsem mielonym, jest pyszna i szybka do zrobienia, natomiast na deser przygotowałam dla Was trochę inny sernik. Jest to kawowy sernik z jogurtów greckich, który jest lekki i rozpływa się w ustach. Takim to akcentem zapraszam Was na poczęstunek, mam nadzieje ze będzie Wam smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  101. Wprawdzie kilka osob juz Wam proponowalo szarlotke, ale wczesniej napisalam, ze upieke.... Upieklam :) Bylo to trudne, bo na "moja" szarlotke zgubilam przepis... ale przypomnialam sobie, ze jakis czas temu opublikowalm przepis na jednej stronie internetowej i przepis wrocil do mnie. Szarlotka na lekko pomaranczowym kruchym ciescie i z kruszonka z prazonymi orzechami laskowymi.
    Szarlotka dlatego, iz (z tego co wyczytalam) od niej zaczelas pisac na starym blogu i to bylo Twoje pierwsze ciasto skosztowane przez Zielonookiego.... z pewnoscia nie pogardzicie i "moja" wersja :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  102. Czy do deserów można zaliczyć muffinki lub ciasteczka, czy już tak średnio ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  103. Witam,
    gdybym dowiedziała się że będziecie u mnie gościć - bez zastanowienia zrobiłabym szarlotkę i niezastąpione ciasto cappucino (nie znam osoby której by to ciasto nie smakowało).
    Zrobiłabym szarlotkę na kruchym cieście, pachnącą cynamonem,posypaną cukrem pudrem (od szarlotki rozpoczęłaś pisanie starego bloga i to było pierwsze ciasto, które jadł u ciebie Zielonooki).
    Ciasto Cappucino to rozpływający się w ustach biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatnym kremem zaspokajający najbardziej wymagające kubki smakowe :)
    Do tego zaproponowałabym kawę i herbatę. Po udanym podwieczorku zapakowałabym Wam te ciasta na wynos :) Na pewno byście o to prosili :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  104. Kolejna moja propozycja to tagliatelle pełnoziarniste z chińskimi warzywami, grzybami, pieczarkami i mięsem w kosteczkę pokrojonym na ostro papryczkami chili doprawionym. Bazylia na szczycie góry kulinarnej wyrosła i ku Nieba smakowo nas poniosła. Wszystkie warzywa w wooku się długo dusiły, smakami nawzajem się poprzechodziły, makaron al. dente pod koniec dodałam, całość wymieszałam i wspaniały smak uzyskałam. Na obiad gościom podałam i same pozytywne słowa usłyszałam. Monika Lemko życzy wszystkiego dobrego i smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  105. Ja ugoszczę Was tak. Jako przystawkę zaserwuję jajka po benedyktyńsku ze szparagami w dojrzewającym boczku, podane na sosie białe masło. Wiem, że do tego dania wracasz bardzo często i jest jednym z Waszych ulubionych. Jako danie główne będzie do wyboru albo: steki wołowe na sosie z czerwonego wina i truskawek z glazurowanym marchewkami w sezamie. Lub grilowana pierś z kurczaka z takimi samymi dodatkami. Dlaczego tak, bo wołowina i kurczak bardzo często przewija się u Ciebie na blogu, a truskawki kochasz. Na deser nie zapominając już o owcy to z myślą o niej najbardziej sernik z przepisu mojej babci. Ucierany tradycyjnie w makutrze z dodatkiem rodzynek, z prawdziwego sera, polany czekoladą nie lukrem ze względu na Twojego męza... i udekorowany malinami. Do tego na lepsze trawienie likier z kumkwatów.

    OdpowiedzUsuń
  106. Śliweczki w chrupiącym boczku. Fajne smakowe połączenie i klasyk imprezowy.
    Szaszłyki z karkówki i warzyw pieczone w niskiej temperaturze z parą, więc są miękkie w środku i zrumienione z zewnątrz, do tego pieczone ziemniaki i sałatka szwedzka. Jeżeli mielibyście ochotę na coś innego proponuję mirunę w chrupkiej panierce bez jajka ;) z upieczonymi ziemniakami. A nalewek Ci u mnie dostatek. Polecam pigwówkę która ma 4 lata lub latosią nalewkę z płatków róży. No mam też w posiadaniu księżycówkę mojego teścia. można ją zapali karmelem.... Sami wybieracie...

    OdpowiedzUsuń
  107. Margarytko urodziny twojego bloga zbiegły sie z 8 urodzinami mojej córki dlatego zapraszamy również na pyszny tort truskawkowy oraz szralotkę "sypaną" z soczystych jesiennych jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  108. Witam!
    Dziś parę odsłon dań na Wasze powitanie oto pierwsza "Filet z dorsza z papryką i pieczarkami" oraz "Krem brukselkowo brokułowy z grzankami" na deser "Placek na oleju z jabłkiem i orzechami"
    pozdrawiam Ela P.

    OdpowiedzUsuń
  109. Oto kolejna odsłona " Jeżyki polarne z piersi kurczaka i ryżu na sosie z pieczarek z sałatką z kapusty pekińskiej z kukurydzą" oraz " Zajączek kombinowany(pierś kurczaka, pieczarki i łopatka wieprzowa mielona) z duszoną marchewką i groszkiem"
    pozdrawiam Ela P.

    OdpowiedzUsuń
  110. Dziś jako deser mogę zaproponować Wam przepyszną, słodką i rozpływającą się w ustach kremówkę papieską.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  111. Na kolację podałabym Wam moje ulubione danie- wykwintnego łososia. Delikatny łosoś przykryty szpinakiem w lekkiej i chrupkiej pierzynce z ciasta francuskiego. Danie może nie budzi zachwytu, ale mimo to, łapie za serce swoim smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  112. Piękna rocznica, u mnie minął rok, a co dopiero znaczy 7 lat! gratulacje :)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  113. Zapraszam jutro na litewskie cepeliny, czy jak kto woli kartacze czy pyzy. Dziadkowie pochodzili z Litwy - przepis z dziada pradziada :) Dość czasochłonne, ale tak jak Rogale Marcińskie warte poświęconego im czasu. Syte, dobre na obiad, jak i na treściwe śniadanie, koniecznie z okrasą :) No i przy takich regionalnych specjałach można wyrobić sobie niezłe mięśnie, np. przy odciskaniu ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  114. Dziś zapraszam gorąco na przepyszną zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Jest to danie zdrowe przepyszne i sycące. Zapiekanka u mnie znika w mgnieniu oka tak więc mam nadzieję że i Wam by zasmakowała :)
    P.S. Gratulacje za extra bloga i perfekcyjne przepisy, jak tylko mam czas to zasiadam do komputera i zawsze zaczynam przeglądanie stron od Twojego bloga w poszukiwaniu pomysłów na dania i ciasta i mam nadzieję że nigdy nie zabraknie Ci pomysłów w świecie kuchni :)

    Pozdrawiam
    Agnieszka Jagiełła

    OdpowiedzUsuń
  115. A ja Was Kochani zapraszam na cudowne ciasto mocha z przyprawą 5 smaków. Wilgotne,czekoladowo - kawowe, aromatyczne z korzenną nutą. A na podwieczorek lub na śniadanie ( zależy o jakiej porze moglibyście przyjść ) podałabym Wam tosty francuskie z maślanką i lekką nutą cynamonu. Mięciutkie, po prostu pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  116. Coraz zimniej więc na kolejne rozgrzanie proponuję Wam jesienne muffinki z orzechami, jabłkiem, odrobiną gorzkiej czekolady i cynamonem:)
    Ela Rylik

    OdpowiedzUsuń
  117. Teraz czas na przepis prosty, wręcz banalny, ale taki który przeniesie nas do lata, słońca, dojrzewających truskawek czyli naleśniki z truskawkami i serkiem z wanilią

    OdpowiedzUsuń
  118. Też bym Was ugościła, gdybyscie w progu stanęli :-)
    Deser to czekoladowe babeczki z kremem z mascarpone i białej czekolady, zwieńczone frużeliną z wiśniówki i wisniami w wisniówki (wiśniówka taka domoej roboty, bo najlepsza przecież) albo ciasto kruche warstwowe, przełożone powidłami wiśniowymi na zmianę z masą z rogalików marcińskich - pychota, wczorajszy, bardzo udany eksperyment, proste w przygotowaniu... pyszne... A gdybyście zechcieli zostać dłużej, to kolacja zdecydowanie obfita by była, bo w sumie cała noc na gadanie, więc i podkład musiałby być słuszny... Taka gęś, jaką u mamy ostatnio robiłam, pieczeona w całości, wypełniona kapustą kiszoną i grzybami leśnymi... ktoś powie, że za późno na takie danie? Cóż, odpowiednio późne pojście spać i jakiś mocniejszy trunek i żołądek szybko zapomina o gęsi, a wręcz dopomina się więcej...

    OdpowiedzUsuń
  119. Margarytko dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad: siekane kotleciki drobiowo-pieczakowe,a do tego ziemniaki z koperkiem i brokuł polany bułką tartą ;) Beata

    OdpowiedzUsuń
  120. Na drugą wizytę przygotowałabym naleśniki: dla Ciebie droga Margarytko na słodko z serem podane z dżemem i bitą śmietaną a dla Zielonookiego wytrawnie z warzywami i pysznym sosem

    Pozdrawiam Kasia M.

    OdpowiedzUsuń
  121. Pierwszą z moich propozycji na słodki podwieczorek z poczęstunkiem u mnie dla Ciebie i Zielonookiego to żytnie muffiny z gorzką czekoladą. Muffinki błyskawiczne, z dodatkiem miodu, chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku,waniliowe, a pachną jak bochenek żytniego chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  122. Drugą moją propozycją na słodki poczęstunek dla Ciebie i Zielonookiego to bardzo prosty brzoskwiniowiec. Biszkopt pokryty kawałeczkami brzoskwiń, otulonymi kołderką z bitej śmietany z dodatkiem cappuccino, a dla chrupkości i żeby nie zanudzić się smakiem jeszcze dodatek extra - pokruszony wafelek, kontrastujący z delikatną bitą śmietanką. To wszystko posypane gorzką czekoladą, dzięki czemu nie było przesłodzone. Wiele smaków , które doskonale łączą się w jeden , całej mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam mogłoby posmakować ;) Prosto i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  123. Witam!
    Dziś na słodki podwieczorek zaproponowała bym Wam " Tort czekoladowy"
    Pozdrawiam Ela P.

    OdpowiedzUsuń
  124. To już ostatnia moja propozycja na urodzinową kolację. Zupa krem z brokułów. O zjawiskowym kolorze z prażonymi na maśle płatkami migdałów i serkiem mascarpone. Finezja i eksplozja smaku! Do tego mini torty kanapkowe. Przełożone twarożkiem z własnoręcznie zrobionego sera z dodatkiem warzyw i szynki.
    Dlaczego takie zestawienie? Kolor, wyrób własny, warzywa i smak. Liczę że posmakuje Wam tradycja w innowacyjnym wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  125. Po tych wszystkich potrawach pora na coś lżejszego! Polecam przepyszną sałatkę z lodowej, roszponki, świeżego ogórka, papryki, sera feta oraz kurczaka z delikatnym dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. W sam raz na lekką kolację.

    OdpowiedzUsuń
  126. WITAM! Dla Was dziś przypomnienie lata-szaszłyki drobiowe z pieczonymi kartofelkami i parowanym brokułem. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  127. Rogaliki mojej mamy są często u nas bo bardzo lubimy szczególnie dzieci nadzienie jest przeważnie z marmoladą różaną albo owocową ale bywa że z makiem lub serem
    na obiadek roladki drobiowe nadziane gotowana marchwią i cebulką oraz śmietaną i kalafior z bułką :)))\

    OdpowiedzUsuń
  128. Witaj Joasiu:)

    Jak urodziny to świętowanie. A jak świętowanie, to na stole koniecznie muszą się znaleźć potrawy ze składników za jakimi przepadają solenizanci.
    Ponieważ Zielonooki uwielbia czekoladę, za która i my kobiety przepadamy ja przygotowałam dla Was czekoladowe propozycje. Dwie z nich już są wysłane, a jedna jeszcze nie. No w końcu jak na porządne przyjęcie przystało jakaś niespodzianka musi być prawda?:)
    Wobec tego zacznę do obdarowania Was domowa czekoladą, która jak szybko staje na stole tak szybko z niego znika:) Potem inni uczestnicy przyjęcia zastawia stół wykwintnymi daniami obiadowymi, przystawkami, sałatkami, i przeróżnymi ciastami, a pomiędzy tym wszystkim będą stały kolorowe ręcznie robione czekoladki mojego autorstwa:)
    Życzę Wam z całego serca samych szczęśliwości, a tobie osobiście Joasiu abyś swój blog prowadziła jak najdłużej i z takim zapałem jak dotąd. jednak ja myślę, ze Ty po prostu swoja kuchnie prowadzisz z zapałem, a ponieważ wszystko jest niezwykle smakowite dzielisz się tym z nami jak na najpiękniejszym i suto zastawianym stole na przyjęciu:)
    Pozdrawiam Was serdecznie i pozwolisz, że na koniec tego przyjęcia wpadnę z jeszcze jedna czekoladowa propozycją:)

    Jola

    OdpowiedzUsuń
  129. Ja przygotowalam kilka wersji obiadku I przystawek oraz ciasta. na obiad podalabym ziemniaki pieczone a'la piramidki z "koszyczkiem z piersi kurczaka nadziewanym grzybkami , papryka I serem zoltym z zestawem surowek. Poza tym podalabym lososia wedzonego nadziewanego ryzem i paryka na warzywach. Do wyboru podalabym tez udziec indyczy pieczony na baize soli morskiej z rozmarynem I platkami chili z dodatkiem ziol, pieczonych ziemniakow, pieczarek I brukseli z marchewka. Napewno tez upieklabym Szarlotke Babci Walerii z tego wzgledu, ze byl to Twoj pierwszy przepis , ktory dodalas zakladajac pierwszego bloga :) I napewno przy okazji 7 urodzin milobylo by sobie powspominac poczatki. Szarlotke podalabym przy kominku z lampka wina dla nas dziewczyn I szklaneczka whisky dla Panow. Dodatkowo upieklabym babke "Tulipan". A potem pot ym jedzeniu poszlibysmy na spacer wzdluz rzeczki az doszlibysmy do pieknych wodospadow w gorach :)

    Anna Kolodziej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdyby to jeszcze bylo malo zrobilabym pyzy nadziewane farszem miesnym z sosem grzybowym I szynke pieczona na warzywach I ryzu.

      Anna Kolodziej

      Usuń
  130. Ja poczestowalabym Was tortem szwarcwaldzkim ;) Skoro sa to urodziny to tortu nie moze zabraknac. Zaneta Wojcik

    OdpowiedzUsuń
  131. Asiu, ja ugościłabym Was po królewsku. Zapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach.
    Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale), czy na surowo jako składnik sushi.

    Jesli lubicie owoce morza to zapraszam na szaszlyki z krewetlami I matnicami w aromatycznym ciescie)

    A moze skusisz sie na zupe? Wiec zapraszam na “Zuppa di farro ( z plaskurki)”
    Taka zupa na pewno by nie pogardzil legion rzymski idacy na podboj swiata, wszak farro (plaskurka) stanowilo podstawe ich wyzywienia. Z maki z farro pieczono chleby, focacce,oraz robiono polente. Z biegiem czasu farro zostalo zastapione pszenica di grano tenero i grano duro, ktorych uprawa byla bardziej ekonomiczna i dawala wieksze plony. Nie bez znaczenia byl rowniez fakt, iz pszenica nie wymagala tak dlugiego i zmudnego luskania.
    Obecnie za sprawa mody na zdrowe zywienie, farro wraca “do lask”. Farro jest bogatym zrodlem witamin, mineralow i blonnika. Asiu, zapraszam was na goraca, pyszna, pozywna i bardzo zdrowa rystykalna zupe z plaskurki.

    Kolejna propozycja jest “pizza domowa " Dla kazdego cos dobrego" Zrobiona z pol na pol maka chlebowa i semolina. Przepis znalazlam przypadkiem w jakiejs ksiazce o chlebach. Bardzo nam przypadla do gustu, poniewaz ma lzejsza strukture, niz pizza z maki chlebowej.

    I jeszcze cos slodkiego. bardzo aromatyczny i lekki biszkopt marchewkowy) marchewki wcale nie czuc, a ciasto ma fajny migdalowo-cytrynowy posmak)

    Pozdrawiam serdecznie,

    kasia

    OdpowiedzUsuń
  132. Urodzinowy torcik czekoladowy z nadzieniem owocowym i kwiatkami margarytkowymi.

    Urodziny nie mogą się obyć bez tortu. Zatem, aby uczcić 7 urodziny Twojego boga „Kulinarne szaleństwa Margarytki” przygotowałam dla Ciebie i Twojego Zielonookiego podwieczorek z lekkim, orzeźwiającym torcikiem z nadzieniem owocowym. Jego dekoracja z marshmallow’owych kwiatuszków symbolizuje kwiatki margarytek rosnące na zielonej łące, którą spotkaliście gdzieś w Polsce podczas Waszych podróży. Tort jest lekki i orzeźwiający dzięki brzoskwiniom zmiksowanym z owocami mango i sokiem cytrynowym oraz dzięki biszkoptowi o miękkiej i delikatnej fakturze. Jedząc go na pewno wrócicie wspomnieniami do początków Waszej znajomości, początków Twojego bloga i Waszych wspólnych podróży. I to jest właśnie moja propozycja Urodzinowego torcika czekoladowego z nadzieniem owocowym i kwiatkami margarytkowymi dla Was. Smacznego!!!
    Marzena Jedlińska

    OdpowiedzUsuń
  133. Ja ugościłabym Was wyjątkowym tortem serowo-brzoskwiniowym na kakaowym biszkopcie z musem z kaki. Choć był to mój debiut, wszyscy go bardzo zachwalali i zniknął w jeden wieczór. Sama nieskromnie przyznam, że był to najlepszy tort jaki dotychczas jadłam. Z przyjemnością powtórzyłabym go zatem raz jeszcze :) Podałabym również kolorową sałatkę makaronową z kurczakiem, warzywami i delikatnym sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku. Coś kolorowego o tej porze roku to jest to :) a żeby było jeszcze milej i przyjemniej zaserwowałabym pyszne biszkoptowe ciacho z masą wiśniową i czekoladą. Ulubione ciasto mojego męża, który jest dość wybredny jeśli chodzi o słodkości ;) mam nadzieję, że i Wam by zasmakowało.

    przesyłam gorące pozdrowienia!

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  134. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną słodkość. Tym razem flan kokosowo gruszkowy. Ja robiłam go po raz pierwszy ale z pewnością powtórzę. W sumie to bardzo proste i łatwe ciasto ale jakie smaczne. Podajemy go na zimno lub letni i obydwie wersje są rewelacyjne. Oprószony przyprawą do kawy i deserów jest bardzo aromatyczny i wilgotny.
    Alina Waliczek

    OdpowiedzUsuń
  135. Ja wybrałam dla Was sernik. Wiem że bardzo lubicie serniki i na Twoim blogu jest sporo przepisów na serniki. Jednak sernika z ciasteczkami oreo nie ma więc chętnie bym Was poczęstowała takim sernikiem. Jest lekki, delikatny, kremowy i wilgotny. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Ciasteczka oreo nadają bardzo ciekawego smaku no i do tego bita śmietana. Mam nadzieję że chociaż w małym stopniu zachęciłam Was do tego sernika.
    Alina Waliczek

    OdpowiedzUsuń
  136. 1. Z myślą o Zielonookim Darku i jego miłości do gór upiekłam karpatkę która imituje Ośnieżone Karpaty
    2.Z umiłowaniem do tradycji i babcinych przepisów zrazy z domowymi pyzami, buraczkami z własnych przetworów i czerwoną kapustą z jabłkiem powstały z myślą o Tobie Asiu 
    3.Delicja , to ciasto które powstało z miłości do mojego męża na jego imieniny. (wg.przepisu słodkie fantazje) Jest tak rewelacyjne, że i Tobie by smakowało. Poza tym wygląda tak pyszne i kolorowo jak Twój blog  Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz

    OdpowiedzUsuń
  137. Moja propozycja na kolację to roladki z indyka z żurawiną i parmezanem w paprykowej panierce. Do tego pieczone, aromatyczne ziemniaczki i sałatka grecka. Moim zdaniem bardzo dobrze skomponowane smaki, Myślę, że by wam posmakowało i na pewno nie wyszlibyście ode mnie głodni :)
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  138. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  139. Kolejną propozycją jest ciasto czekoladowe, myślę, że Zielonooki byłby zachwycony, a Tobie Margarytko także by posmakował, mimo tego, że nie przepadasz za czekoladą. Ciasto jest bardzo wilgotne, do tego delikatny krem. To ciasto rozpływa się w ustach!
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  140. Tym razem na podwieczorek proponuję idealne jagodzianki. Delikatne drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi jagodami. Zawsze kiedy je zrobię znikają w mgnieniu oka! Myślę, że podbiłyby także Wasze podniebienia :)
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  141. My z mężem zapraszamy na śniadanie. Pancakes z granatem i syropem klonowym, do tego pyszna latte z syropem piernikowym. Śniadanie takie i jedyne co tydzień robi mój mąż, ja przygotowuję dodatki-owoce sezonowe najczęściej. Do tego miód i syrop klonowym, a czasu żurawina własnej produkcji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  142. Postanowiłam że przygotuję kilka dań z użyciem domowych sosów.
    Zapraszam więc was na klasyczne, przepyszna Cannelloni. Przepis jest bardzo prosty, ale jakże smakowity. Mój narzeczony je wprost uwielbia.
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  143. Kolejnym dniem, które przygotowałam jest, na obiad, pieczona w białym winie gęś z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą duszono - pieczoną. To mój debiut z gęsiną, ale udany. Wybrałam gęś z okazji dnia św. Marcina. A więc smacznego.
    Anka Demiańczuk

    OdpowiedzUsuń
  144. Na deser serwuję szarlotkę tatrzańską. Ciastem tym już wygrałam raz konkurs, wiem. Ale zdecydowałam się na nie właśnie dlatego oraz z powodu pojawienia się szarej reneta, rekomendowanej właśnie do tego wypieku. Swoją drogą, użyłam margaryny z murzynkiem :-)
    Anka Demiańczuk

    OdpowiedzUsuń
  145. Może nie będę pierwsza i oryginalna, ponieważ placek po węgiersku już był, ale jednak każdy jest inny. Placek w mojej wersji bardzo często gości na moim stole, uwielbiam go. Uważam, że niepowtarzalnego smaku dodaje mu sos z pieczonej papryki i leśne grzyby na których gotuję gulasz. Możecie mi wierzyć na słowo - lepszego gulaszu nie jadłam. Podany w placku ziemniaczanym to "niebo w gębie"! Do tego rarytasu najlepiej pasuje surówka z białej lub kiszonej kapusty.
    Zapraszam!
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  146. A na koniec, zapraszam na pierogi. Zdjęcie mało atrakcyjne, ale ten eksperyment uznaje za udany. Pierogi są z gruszką kardamonem i imbirem oraz cukrem trzcinowym, polane słodką lub nie jeśli ktoś nie lubi, śmietanką.
    Pierogi te popełniłem, gdyż cześć robilam z farszem gęś - kapusta - kasza i zostało mi dużo ciasta. Na szybko wymyśliłam nadzienie do tego co mi zostało i na pewno nie były to ostatnie pierogi z gruszką. A wszystko za sprawą Twoją Asiu, gdyż u Ciebie przeczytałam o pierogach z gęsiną.
    Pozdrawiam Anka Demiańczuk

    OdpowiedzUsuń
  147. Przyszedł czas na kolejną propozycję z gulaszem którego użyłam do placka po węgiersku. Tym razem serwuję go w pszennych bułeczkach, dodatki są zbędne. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować! Sos z pieczonej papryki, leśne grzyby, papryka, wieprzowina... gulasz idealny. Podany w jeszcze ciepłych bułeczkach... pyszności... :) Zapraszam
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  148. Tym razem zapraszam na danie kuchni chińskiej, jedno z ulubionych dań mojego narzeczonego. Proste w przygotowaniu, dzięki użyciu domowego sosu słodko-kwaśnego. Nuggetsy z piersi kurczaka w sezamowej panierce, z ryżem wymieszanym z sosem. Takie potrawy albo się kocha, albo nienawidzi. My uwielbiamy, a wy?
    Zapraszam
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  149. No i nadszedł cza na Quiche. Przepyszna tarta, która każdemu przypadnie do gustu. Chciałam zrobić zdjęcie całej tarty ale niestety nie zdążyłam - tak szybko zniknęła. Na szczęście zachował się jeszcze jeden kawałek, więc jest zdjęcie i zaproszenie :) Spód zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, a do środka dałam to co lubię najbardziej, czyli: brokuła, pora, kurczaka i mozarellę. Przyznam, że robiłam tą tartę pierwszy raz, a zrobię na pewno jeszcze wiele razy. Jest rewelacyjna!
    Pozdrawiam
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  150. a wczoraj na obiad były Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - grzybowym, z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego :)
    Marcin Mach

    OdpowiedzUsuń
  151. Ugoscilabym Was zupą do wyboru grzybowa z lazankami lub zupe krem cebulowa z serem i grzankami. Tyle km jechac na lubelszczyzne to trzeba cos konkretnego zjesc:) Pozdrawiam. magda sz

    OdpowiedzUsuń
  152. Margartyko kolejną propozycją będą gruszki nadziewane wątróbką z orzechami zapieczone podane z nutką żurawiny- to tak dla spróbowania niebanalnych smaków po połączenie jset wyśmienite .Na przekąskę czy lekką kolację dla Was:) Mam nadzieję że się skusicie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  153. Zapomniałam dopisać komentarz o torciku kawowym z prażonymi migdałami który na urodzinki musi być,jest to puszysty biszkopt nasączony naparem kawy z kremem równie kawowym który rozpływa się po pierwszym kęsie.Zapraszam i posyłam pozdrowienia.
    Agata Skiba.

    OdpowiedzUsuń
  154. Kolejną propozycją na słodko będzie królewski miodownik ..pyszne miodowe placki przełożone puszystym kremem a w środku między warstwami biszkopcik z nutką powideł śliwkowych których nie może zabraknąć w miodowniku,zapraszm Was na ..królewski poczęstunek z filiżanką gorącej herbaty..:)

    OdpowiedzUsuń
  155. Moja propozycja poczęstunku to "świnkowe" galaretki z mięska. Kiedy przychodzą goście, to na stole musi być wesoło i kolorowo. U nas na każdej imprezie urodzinowej goszczą potrawy w specjalnej postaci, zatem i teraz nie może ich zabraknąć :) Pozdrawiam

    Agnieszka Wyka

    OdpowiedzUsuń
  156. Dzisiaj, już tak trochę weekendowo zapraszam na ciasto słonecznikowe :) Prażony słonecznik i masa kajmakowa w kakaowym biszkopcie. To moja propozycja na osłodę ponurych listopadowych i bardzo krótkich dni :) Pomysłów w głowie kłębi się wiele, tylko czasu brak :/ Niestety to moja ostatnia propozycja dla Was z powodu bardzo zajętego weekendu :/ Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  157. Witaj Margarytko!
    Gratuluję tak wspaniałego jubileuszu. Na tę okazję przygotowałam dla Ciebie i Zielonookiego placuszki z piersi kurczaka, wytrawne cukierki, ptysiowe grzybki na deser. Dania te są proste , szybkie w wykonaniu i smaczne dlatego je wybrałam. Może jeszcze uda mi się jeszcze coś przygotować, Pozdrawiam
    Agnieszka G.

    OdpowiedzUsuń
  158. Margarytko!

    Zapraszam Was na tort bezowy - Pawłową z malinami, według Twojego, lekko zmodyfikowanego przepisu. Nie ma lepszego połączenia prostoty, wyrafinowania, i boskiej słodkości niż ten deser. Po obfitej uczcie niezbędna jest słodka kropka nad "i" :) Faceci też potrafią!

    Pozdrawiam,
    Mateusz Żbikowski

    OdpowiedzUsuń
  159. Ugościła bym Was pysznym Sernikiem z owocami Goji i musem truskawkowym, bo cóż może być lepszego niż kremowy ser rozpływający się w ustach i ten delikatny smak owoców Goji.

    OdpowiedzUsuń
  160. Pora roku niezbyt przyjemna dlatego trzeba zjeść coś rozgrzewającego. Podobno fasola nadaje się do tego najlepiej. Dlatego moja propozycja dla Was to fasolka po bretońsku, z kiełbaską i boczkiem, w lekkim pomidorowym sosie, z dodatkiem kminku oczywiście :)
    Pozdrawiam
    Aneta szymczak

    OdpowiedzUsuń
  161. 7 urodziny to wyjątkowa okazja a na takie okazje mam zawsze coś niesamowitego. Mój ulubiony tort: cudowna beza, delikatny krem i maliny czyli dostojna i kremowa - jej wysokość Pavlova :) królowa wsród ciast! Idealnie nadaje sie na wspólne świętowanie.

    Pozdrawiam i życzę wielu słodkich lat w kuchni :) i w życiu!

    Joanna Żurek

    OdpowiedzUsuń
  162. dzisiaj coś ''lżejszego''... małe pizzerki z ciasta francuskiego :)
    Marcin Mach

    OdpowiedzUsuń
  163. Margarytko masz już tyle wspaniałosci że tym razem postawię na skromność i poczęstuję was ślimaczkami z ciasta francuskiego z salami,serem i nutką rozmarynu,nawet na spóźnioną kolację będa dobre bo smaczne są nawet zimne.A wiec smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  164. Uff rzutem na taśmę Asiu :) przy wesołej trójce rozkrzyczanych dziewczyn muszę być wielomózgą :) ośmiornicą a i tak nie nadąrzam :) chciałabym Was Asiu zaprosić na proste danko z ryby,mój żołądek niestety jest dość mocno popsuty ale rybki toleruje świetnie ,zaczarowało mnie kiedyś Twoje danie z łososia i troszkę pokombinowałam :) Tak więc łosoś pieczony z pieprzem cytrynowym i jogurtowym sosem z estragonem :) ,ziemniaczki z olejem z lnianki i koperkiem oraz surówka z kiszonej kapusty ....żeby nie dodawać do niej cukru dodałam 3 słodkie polskie jabłka Gala .A jeśli kiedyś będziecie na Warmii to ja serdecznie zapraszam w nasze progi :)

    OdpowiedzUsuń
  165. A ja zapraszam Was na krem kalafiorowy w paprykowej miseczce.To moje ulubione warzywa i ciekawe smakowo połączenie.
    Monika Madej

    OdpowiedzUsuń
  166. Witam po raz kolejny. Tym razem znowu na słodko. Ja jestem łasuch a wiem że Wy też słodkościami nie gardzicie. Proponuję jesienne smaki i zapachy. Pyszne, pachnące , aromatyczne i wilgotne babeczki z marchewką. Udekorowane lukrem królewskim i pyszną karmelizowana marchewką. Mam nadzieję że skuszę Was na taką babeczkę a może nawet i dwie.:)
    Alina Waliczek

    OdpowiedzUsuń
  167. Margaytko ja dla Was przygotowałam pyszna porcję strogonowa z wołowiny na winie i domowych kluseczkach, wino dodaje cudownego aromatu sosik pyszny kluseczki mięciutkie, dodatkowo dla Was lampka przepysznego winka.Kolacja w sam raz na długie jesienne wieczory.Bardzo rozgrzewająca i romantyczna.
    Pozdrawiam Anna Jabłońska

    OdpowiedzUsuń
  168. Droga Margarytko!
    Powitac, mozna by bylo chlebem wlasnej produkcji i sola...
    Alez juz mniej oficjalnie wstawiam ekspres... kawka juz jest...
    A teraz ulubione drozdzoweczki ze serkiem z Twojego przepisu podbily nasze serca.
    Gdyz u nas niema drozdzowek,,,, a ty sprawdzisz czy sa tak dobre jak Twoje...
    Jeszcze bedzie deserek, jak uda mi sie wstawic zdjecie....
    Justyna Mikolajczyk.
    P.S. A dzis robilam te drozdzoweczki z masa makowa, ktora mi zostala od rogalow,
    jeszcze nieprobowalam, objadlam sie swiezym chlebkiem...

    OdpowiedzUsuń
  169. Trzecie danie jakim Was ugoszczę to Tikka Masala z ryżem Basmati. Dlaczego? A dlatego, że dla nas ta kuchnia też okazała się przyjazna. Wspólnie moglibyśmy delektować się tym, co lubimy najbardziej.
    Ewelina Pawłowska

    OdpowiedzUsuń
  170. A ja dodaję ulubiony przez moją rodzinę i wszystkich znajomych tort bezowy dacquoise. Tort bez którego nie może się obyć żadna impreza, a taka to już szczególnie... Ten tort to po prostu -poezja smaku ! :-)
    Anna Kaźmierczak.

    OdpowiedzUsuń
  171. Dzisiaj zapraszam na niebiańskie Rafaello. Ciasto, które idealnie naśladuje popularne pralinki rafaello. Biszkopt przełożony kremem kokosowym (na bazie bitej śmietany) z dodatkiem orzechów włoskich. Do tego proponuję kawę z delikatną mleczną pianką.
    Justyna Choromańska

    OdpowiedzUsuń
  172. Asiu ugościłam Was jednego dnia krokietami z mięsem i kapustą oraz barszczem i do tego oczywiście sernik na zimno. Drugiego dnia natomiast barszczem ukraińskim, którego ugotowałam na dwa dni, ale niestety Twoje przepisy są tak dobre, że zjedzony został szybciutko i na drugi dzień ani słychu ani widu :)

    OdpowiedzUsuń
  173. Zapraszam Was na placki pankracki z konfiturą jagodową

    Pozdrawiam
    Ewelina Hawrylak

    OdpowiedzUsuń
  174. Zapraszam także na sałatkę z kurczakiem i ananasem :)

    Ewelina Hawrylak

    OdpowiedzUsuń
  175. Witam, Ja Margarytko ugościłabym Ciebie i Twoją rodzinę pysznym tortem " orzechowo-kawowym" i taką propozycję do Ciebie przesłała, a dlaczego tort bo nie ma lepszego i bardziej odpowiedniego wypieku, aby uczcić taką okazję.
    Pozdrawiam, iziona

    OdpowiedzUsuń
  176. Witam, dziś przesłałam fotkę ciasteczek klementynek :)
    Pozdrawiam!
    Ania Zygmunt

    OdpowiedzUsuń
  177. Ugościłabym Państwa tym, co sama lubię najbardziej - pierogami z kapusty kiszonej i ziemniaków. Być może, mało wykwintnie to brzmi, lecz ufam, że smak wynagrodziłby wszystko :)
    hala dubyk

    OdpowiedzUsuń
  178. Ja ugościłabym Was sernikiem z rosą bo "... Zielonooki mówi , ze to sernik palec lizać... :) " i moja cała rodzina i znajomi którzy mieli okazję skosztować potwierdzają. Zawsze się dziwią jak mi te kropelki się zrobiły :))))
    Pozdrawiam,
    Magda Kania

    OdpowiedzUsuń
  179. Witam.Dzisiaj ugościłabym Ciebie Margarytko i Zielonookiego szarlotką babci Walwrii:)Wiem,że od tego przepisu zaczęłaś pisanie starego bloga.Szrlotka babci Walerii jest naj smaczniejszą szarlotką jaką jadłam-pycha:))
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  180. A ja zapraszam serdecznie na KLOPSa :)
    Super szybka w wykonaniu potrawa, zaskakująco dobrze doprawiona. Nawet największy niejadek - siostrzenica Zuzia - pokochała tą wersję "mielonego". Teraz na stałe gości w naszym menu.
    Bacha :)

    OdpowiedzUsuń
  181. Ciasto jabłkowo - cynamonowe

    Niezwykle aromatyczne, idealne jesienną porą. Zajada się nim cała rodzina :)

    Bacha :)

    OdpowiedzUsuń
  182. Zaproszę Was dziś na rybę ,którą zjada cała moja rodzina - niestety są bardzo grymaśni, W tym przypadku są to kostki z mintaja . Rybka jest w porach ,pomidorach i w śmietanie ..można z powodzeniem podać z pieczywem ale zrobiłam z piure ziemniaczanym i tradycyjną surówką do rybki z kiszonej kapusty,marchwi, jabłka,cebulki.Życzę smacznego.
    Brygida

    OdpowiedzUsuń
  183. Witaj Solenizantko:)
    Z Okazji tak wspaniałych urodzin Twojego bloga, który
    niejednej początkującej Pani domu, pomógł w kuchennych zmaganiach
    chciałam na początku pogratulować Ci wytrwałości i ciepliwości
    w prowadzeniu bloga z tak wspaniałymi daniami i słodkościami.
    Każde Twoje danie jest perfekcyjne, idealnie doprawione i pięknie podane.
    Gratuluję!
    Ja z tej okazji chciałam Was ugościć iście królewsko, bo na poziomie królewskim prowadzisz swój blog.
    Częstuję więc Was wirtualnie, przygotowanym dla Was SERNIKIEM KRÓLEWSKIM, zrobionym z prawdziwego twarogu. Mam nadzieję, że Zielonookiemu zasmakuje.
    Trzymam kciuki za dalsze owocne prowadzenie bloga i czekam na kolejne wspaniałe przepisy.
    Pozdrawiam Wiola

    OdpowiedzUsuń
  184. Dzisiaj zapraszam na przepyszny podwieczorek a mianowice przygotowałam "waniliową lawinę z granatem". Ala' wulkan zrobiłam z ciasta francuskiego a na nim waniliowy budyń z granatem :)

    Pozdrawiam
    Agnieszka Jagiełła

    OdpowiedzUsuń
  185. Zapraszam na tartę dyniową z żurawiną, orzechami i odrobiną bitej śmietany. Kruche ciasto wypełnione jest musem dyniowym, bardzo o niewyobrażalnym, delikatnym smaku. Mus dyniowy doprawiony jest cynamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową dzięki czemu pachnie nieco świątecznie:). Tarta posypana jest suszoną żurawiną i orzechami włoskimi oraz odrobiną bitej śmietany, co sprawia, że ciasto jest naprawdę pyszne i nie można mu się oprzeć.
    Pozdrawiam
    Iwona Chmiel

    OdpowiedzUsuń
  186. Moja dzisiejsza propozycja to gołąbki w lekko pomidorowych sosie. Tradycyjne, domowe gołąbki uwielbiane są chyba przez wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  187. ja poczęstowała bym cię muffinkami z nadzieniem czekoladowym .
    Ale że moja córcia uwielbia ciasteczka francuskie to zapraszam na jabłuszka w cieście francuskim z lukrem cytrynowym .

    OdpowiedzUsuń
  188. Widzę że nie ma mojego jednego opisu a więc wpisuję

    Witam serdecznie

    Na dzisiejszy wieczór zapraszam Ciebie Margarytko i Zielonookiego na UCZTĘ w roli głównej z łososiem :)


    Wiem że lubisz ryby a ta poprostu powala (prosze spróbuj koniecznie jak smakuje)

    ŁOSOŚ pod kołderką z kopru i cytryny


    Przepis
    Łosoś umyty i wysuszony (układamy w naczyniu do zapiekania)
    posypujemy
    1 warstwa - cukier ja posypuje brązowym równą delikatną warstwę (tu już w swoim smaku musisz popróbować ale nam smakuje dość sporo wyciągną całą słodycz cytryny i fajnie się wymieszał)
    2 warstwa - sól gruboziarnista tak jedno ziarnko na 1,5 - 2 cm (sama wyczujesz)
    3 warstwa - koper świeży (tym razem zapomniałam o nim i nie dałam - dodałam go w trakcie pieczenia troche na wierzch i wrzuciłam pod cytrynę) - i wyszedł jak dotąd najlepszy jaki kiedykolwiek zrobiliśmy - może to dla tego że myślałam o Tobie i wyszedł pierwsza klasa
    4 warstwa - cienko pokrojona cytryna w plastrach (układamy na całym łososiu)
    (można popieprzyć jeszcze)
    niczym nie podlewamy soki wypłyną z łososia cytryny i cukru

    Wsadzamy do nagrzanego piekarnika ja nagrzewam na 200C i jak się zacznie piec to zmniejszam na 170-180 i piekę zawsze na oko aż sie upiecze zależy ile jest kawałków

    Musiałam Ci podać przepis bo wiem że będziesz zadowolona ze smaku

    myśle że mógł by wam smakować
    zapraszam
    pozdrawiam
    Joanna Styczyńska

    OdpowiedzUsuń
  189. Kolejne danie może nie należy do pięknych, ale smakuje wyśmienicie. Podobno jest to najlepsze danie kuchni włoskiej, kosztując je nie można się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Zapraszam do siebie na makaronowe muszle nadziane mięsem mielonym zapieczone pod beszamelową kołderką.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...