Kolejne szybkie i bardzo smaczne danie
jednogarnkowe. Co prawda należy do tych mało atrakcyjnych
wizualnie, ale smakuje świetnie, dostarcza dobrych składników
odżywczych i jest sycące. Ja przygotowałam je w mulitcookerze,
ale z powodzeniem można przygotować je w zwykłym garnku.
Może zainteresuje Was również kasza jęczmienna z warzywami albo kuskus z kurczakiem, cukinią i rodzynkami.
Może zainteresuje Was również kasza jęczmienna z warzywami albo kuskus z kurczakiem, cukinią i rodzynkami.
Składniki na 4 porcje obiadowe:
2 duże filety z kurczaka - około 400
g
200 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)
200 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)
300 g fasolki szparagowej (u mnie
zielona i żółta)
300 g marchewki (można użyć świeżej
albo ugotowanej w bulionie)
500 ml gorącego bulionu warzywnego
albo drobiowego
1 łyżeczka świeżego masła
sól, pieprz, słodka czerwona papryka,
chili
opcjonalnie: 1 łyżeczka ulubionych
ziół (u mnie dalmatyńskie)
Mięso opłukać, pokroić w grubą
kostkę, przełożyć do miski, wsypać ½ łyżeczki soli, ½
łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki,
szczyptę chili. Wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 –
3 godziny (można na całą noc).
Do garnka włożyć kawałki kurczaka,
pokrojoną na kawałki fasolkę i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Wsypać kaszę, dodać ½ łyżeczki soli (nie trzeba więcej, bo
bulion zawiera dosyć soli), ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
i 1 łyżeczkę ulubionych ziół. Wlać gorący bulion, dodać 1
łyżeczkę masła, gotować około 30 – 40 minut, aż kasza
wchłonie cały bulion i będzie miękka.
Ja gotowałam w multiccokerze, więc po prostu go włączyłam, ustawiłam czas i ugotowało się samo. W przypadku gotowania w garnku trzeba co jakiś czas przemieszać, aby składniki nie przywarły do dna, a pod koniec gotowania pilnować, aby kasza nie przywarła do dna.
Ja gotowałam w multiccokerze, więc po prostu go włączyłam, ustawiłam czas i ugotowało się samo. W przypadku gotowania w garnku trzeba co jakiś czas przemieszać, aby składniki nie przywarły do dna, a pod koniec gotowania pilnować, aby kasza nie przywarła do dna.
Spróbuję, bo bardzo lubię gryczaną kaszę . Na zdjęciu wygląda pięknie :-)))Rewelacyjne są pierogi z kaszą i serem białym lub mięsem oraz zapiekanka :-)))
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja... ale ja lubię wszystkie kasze :-) Pierogi z gryczaną i serem znam, ale z z kasza i mięsem nie próbowałam. Niedawno robiłam zapiekankę z kaszy z kurkami - poezja :-)
UsuńPycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Pozdrawiam !
Taka rola bloga, ma kusić :-)
UsuńPozdrawiam.
Margarytko uwielbiam Twoj blog:) jest rewelacyjny, tyle swietnych przepisow I zdjec:) wspaniala kobietka z Ciebie, ze sie dzielisz wszystkimi przepisami..Od dawna szukalam przepisu z kasza gryczana, slyszalam,ze jest bardzo zdrowa, ale jeszcze nie mialam okazji sama cos przygotowac..pamietam,ze mama tacie mojemu kiedys kasze gotowala bo bardzo lubil..Pozdrawiam Cie goraco..Mili
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Ja po prostu dzielę się tym, co gotuję w swojej kuchni, tym co jadami i co lubimy :-) Kasze wszelakie są bardzo zdrowe i warto je jeść na różne sposoby. Nie jest trudna do przygotowania, a z dodatkiem warzyw smakuje bardzo dobrze.
Usuńo kasza nie moja bajka ale pomysł super myślę że ryż byłby na miejscu ???
OdpowiedzUsuńJasne, że z ryżem też może być :-) My kasze wszelakie lubimy. Dziś na obiad była biała gryczana z gulaszem wołowym z marchewką i papryką, a do tego buraczki na gorąco.
UsuńMargarytko, a czy można zrobić ten przepis z pęczakiem i innym mięsem np. indykiem? I czy w przypadku indyka zastosować takie same przyprawy?
OdpowiedzUsuńW kuchni można wszystko :-) Tak więc spokojnie gryczaną można zastąpić pęczakiem, a kurczaka indykiem. A doprawić wg własnego gustu i uznania :-)
UsuńTakego pomyslu dlugo szukalam ;-)
OdpowiedzUsuńNo to już masz :-) Znalezione.
Usuńrewelacyjny szybki i zdrowy obiad, ja zrobiłam w szybkowarze wiec ekspres podwójny ;) nawet mój alergiczny dwulatek się zajadał, Ty to masz fajne pomysły;)
OdpowiedzUsuńCzasem proste rozwiązania są bardzo smaczne :-) Cieszę się, że smakowało. A w szybkowarze, to rzeczywiście ekspresowo.
UsuńWyszlo smakowicie.dziekuje.Ewa
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowała.
Usuń