Jeszcze jeden krem z dyni, bardzo prosty, sycący i pyszny.
Uwielbiam dyniowe zupy i staram się, aby nie były nudne, więc coś
dodaję, coś zabieram i za każdy razem mam inną wersję.
A że jeszcze bez problemu można kupić świeżą dynię, to chętnie po nią sięgam.
Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem mozzarelli, która nadaje
zupie aksamitności i delikatności, a jednocześnie wzbogaca jej
smak. A zupa jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.
Smak zupy zależy też po części od rodzaju dyni, jakiej użyjemy. Ja osobiście jestem miłośniczką dyni hokkaido (i jeszcze dwóch innych odmian) i taką najczęściej wykorzystuję w swoich daniach.
Smak zupy zależy też po części od rodzaju dyni, jakiej użyjemy. Ja osobiście jestem miłośniczką dyni hokkaido (i jeszcze dwóch innych odmian) i taką najczęściej wykorzystuję w swoich daniach.
Składniki na 4 porcje:
1 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu gniazda z pestkami)
500 ml bulionu warzywnego
150 ml śmietanki kremówki (30%)
1 kulka mozzarelli (takiej z zalewy – około 150 g)
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili
szczypta pieprzu
do podania: pestki dyni uprażone na suchej patelni albo grzanki
Bulion zagotować, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i gotować
do miękkości – około 30 minut. Wlać śmietankę kremową, dodać
pokrojoną na kawałki mozzarellę, wsypać przyprawy i całość
zmiksować. Jeśli krem jest za gęsty można dodać trochę bulionu. Doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować. Jeśli
trzeba doprawić wg własnego smaku i uznania solą czy gałką
muszkatołową.
Wlać do miseczek, posypać pestkami dyni albo grzankami i gotowe.
Wlać do miseczek, posypać pestkami dyni albo grzankami i gotowe.
świetny krem i co za kolor:)
OdpowiedzUsuńA dyni hokkaido często wychodzi taki ładny kolor :-)
UsuńJa także uwielbiam dynię i wszelakie z niej przetwory - szczególnie zupę i dżem:)) Przepis na zupę mam podobny, tylko bez mozzarelli.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Ja jeszcze lubię kluski dyniowe i placuszki.
UsuńMargarytko,powiedz proszę co to za odmiana dyni która jest zielona?Taką dostałam :)
OdpowiedzUsuńAnita
Wszystkich odmian dyni to ja nie znam, ale kupuję zieloną muscat ona jest taka słodka i ma mocno pomarańczowy miąższ - to druga z trzech, które bardzo lubię. Trzecią jest piżmowa :-)
UsuńA to mogę z niej zrobić krem jeden z Twoich?
UsuńTak, oczywiście :-)
UsuńJesienią dynia to konieczna podstawa dań :P Fajna wersja zupy, chetnie skorzystam z przepisu,dzięki!!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dynia to królowa jesieni :-) A zupę polecam, bo fajna.
UsuńWygląda fanstastycznie i pewnie przepyszna ^^, i do tego te prażone pestki dyni pychota :)
OdpowiedzUsuńZ pestkami najlepsza.
UsuńNiebo w gębie:))) pycha!!!! Marta
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowała.
UsuńPozdrawiam.