Klasyczne schabowe na naszym stole pojawiają się sporadycznie,
bo częściej przygotowuję to mięso w formie pieczonej np. z piwem czy z owocami albo duszę z warzywami czy przygotowuję roladki w sosie chlebowym. Każda wersja jest smaczna.
Dziś duszone kawałki
schabu z pieczarkami, klasyka i prostota wykonania. Ja poprosiłam w
sklepie o nakłucie mięsa, przez co wychodzi dużo bardziej kruche,
ale można pobawić się samemu widelcem i nakłuć kotlety w domu.
Składniki na 4 porcje:
4 grube plastry schabu
300 ml mleka + 1 duża cebula
500 g drobnych pieczarek (im mniejsze tym lepsze)
2 duże cebule
1 liść laurowy
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego albo 100 ml śmietanki
kremówki
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka
ostra czerwona papryka
1 pełna łyżka smalcu albo 2 łyżki oleju
Mięso opłukać, delikatnie rozbić i nakłuć widelcem. Cebulę
pokroić w pół talarki. Mięso włożyć do miski, przełożyć je
cebulą, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Schab
wyciągnąć z zalewy, osuszyć, z obu stron posolić, popieprzyć,
oprószyć słodką i ostrą czerwoną papryką. Cebulę pokroić w
ćwierć talarki, a pieczarki na połówki albo w plasterki jeśli są
większe. W głębokiej patelni albo rondlu rozgrzać tłuszcz i
włożyć plastry mięsa. Obsmażyć z obu stron na złoto na mocnym
ogniu. Przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojoną
cebulę i delikatnie ją zrumienić. Dorzucić pieczarki i smażyć
tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje, a one same
delikatnie się zrumienią. Wsypać ½ małej łyżeczki soli i ¼
łyżeczki pieprzu, opcjonalnie odrobinę chili. Na cebulę i
pieczarki przełożyć obsmażone mięso, dodać liść laurowy, wlać
około 400 ml wody i dusić na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso
będzie kruche i miękkie. W razie potrzeby podlać dodatkowo wodą.
Połowę pieczarek i cebuli razem z częścią płynu wlać do
blendera, dodać jogurt albo śmietanę i zmiksować na gładko.
Przelać do sosu i wymieszać, doprowadzić do wrzenia – sos
powinien ładnie się zagęścić. Spróbować i ewentualnie doprawić
jeszcze odrobiną soli, pieprzu, szczyptą cukru.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kasza owsiana i surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kasza owsiana i surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Uwielbiam mięsko z kotleciarki ,a zwłaszcza karkówkę bo wychodzi mięciutka i aromatyczna.Pozdrawiam Basia.
OdpowiedzUsuńFajne urządzenie, mnie też odpowiada mięso w taki sposób przygotowane.
Usuńwygląda pysznie, dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńProszę :-)
UsuńAleż to apetycznie wygląda. Kotlety schabowe są już nudne, a to coś nowego. Musimy wypróbować, dziękujemy za inspiracje.
OdpowiedzUsuńZawsze to jakaś odmiana :-)
UsuńDo tej pory schab pieczony w piwie i duszony z cebulką były moje ulubione, ale coś mi się zdaje, że ten też będzie genialny. Już jakiś czas temu kupiłam nakłuwacz do mięsa i jestem bardzo zadowolona, mięso wychodzi pyszne, delikatne, kruche, nawet grillowane nie zamienia się w twardą zelówkę, więc jak najbardziej polecam nakłuwanie, chociażby widelcem przed jego obróbką.
OdpowiedzUsuńMówisz, że co jeden to lepszy? :-)
UsuńO, widzisz, domowy nakłuwacz to fajna sprawa. Ja zawsze w sklepie proszę o przelecenie maszyną - szybko i bez roboty, ale czasem kupuję mięso w większym kawałku, wykrawam sznycle i przydałby się taki pomocnik. Muszę pomyśleć.
Czy można duszenie zastąpić pieczeniem w piekarniku? Jeśli tak to jaki czas i temperaturę Pani proponuje? Chcę zrobić podwójną porcję i na pewno wszystko nie zmieści się na jednej patelni, a robienie tego etapowo to zbyt kłopotliwe.
OdpowiedzUsuńMożna, choć i tak musisz zrobić to etapami, najpierw obsmażyć mięso na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką(garnka, gęsiarki - co tam masz), potem podsmażyć cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa, podlać wodą i dopiero do piekarnika.
UsuńPiec około 40 minut 189 stopni. A na końcu zrobić sos.
Jeśli wrzuciłabyś wszystko do jednego naczynia, to będzie ugotowane, nie uduszone. Smak daje też obsmażenie mięsa, cebuli i pieczarek.
Właśnie zrobiłam, super ! :) jest Pani moją boginią :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :-)
Usuń