Gdy sezon truskawkowy w pełni, to u nas desery z tymi cudownymi
owocami są na porządku dziennym. Tym razem zrobiłam mini serniczki
na bazie serka homogenizowanego i śmietanki kremówki. Delikatne i
bardzo smaczne.
Oczywiście można użyć dowolnych owoców i odpowiednich do nich galaretek i przygotowywać ten deser o każdej porze roku.
Oczywiście można użyć dowolnych owoców i odpowiednich do nich galaretek i przygotowywać ten deser o każdej porze roku.
Składniki na 6 porcji:
Masa serowa:
420 g serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego 3 sztuki x
140 g)
250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa (taka klasyczna na 500 ml płynu)
2 pełne łyżeczki żelatyny
125 ml (½ szklanki) wrzątku
opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru (ja nie dodaję, bo serek był
waniliowy i słodka galaretka)
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
150 ml śmietanki kremówki 30 -36 %
opcjonalnie fix do śmietany (ja nie dodaję)
1 – 2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek do dekoracji
Mini serniczki na zimno - przygotowanie:
Galaretkę i żelatynę wsypać do ½ szklanki wrzątku i
dokładnie rozpuścić (trzeba chwilę mieszać, żeby nie było
grudek). Truskawki zmiksować na mus, wlać rozpuszczoną galaretkę
(może być ciepła) i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać 2 łyżki
cukru pudru), wymieszać z serkiem homogenizowanym. Do sera wlać mus
z galaretką (najlepiej w dwóch porcjach, żeby było łatwiej
wymieszać). Wymieszać i napełnić szklanki czy pucharki – ja
przelałam masę do dzbanka i z niego nalewałam do szklanek. Wstawić
do lodówki na godzinę, aby masa stężała.
Drugą galaretę rozpuścić, ostudzić i wlać na wierzch serniczków (mnie cała nie weszła, zostało trochę w miseczce, ale to zależy od wielkości pucharków czy szklanek, których użyjemy). Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Drugą galaretę rozpuścić, ostudzić i wlać na wierzch serniczków (mnie cała nie weszła, zostało trochę w miseczce, ale to zależy od wielkości pucharków czy szklanek, których użyjemy). Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (ilość do smaku –
u mnie 1 łyżka), opcjonalnie można dodać fix, jeśli desery mają
dłużej stać. Ozdobić truskawkami i gotowe.
mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI równie dobrze smakują :-)
UsuńAleż wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobione, dzisiaj nie ma po nich śladu, a zrobiłam z podwójnej porcji.
OdpowiedzUsuńDziękuję za proste i dobrze opisane przepisy.
Bardzo proszę :-) Miło mi, że przepis się przydał.
UsuńWspaniałe serniczki. Uwielbiam takie deserki w szklaneczkach.
OdpowiedzUsuńTak podane zawsze efektowne :-)
UsuńMargarytko mogę użyć mrożonych truskawek? Bo mam zapasy. Tylko czy je rozmrozić wcześniej?
OdpowiedzUsuńMożesz. Tak, trzeba rozmrozić, bo inaczej nie zmiksujesz.
UsuńDobry wieczór :)
OdpowiedzUsuńProszę o poradę. Czym mogłabym zastąpić truskawki? niestety, ale spóźniłam się, a przepis aż krzyczy "wykorzystaj mnie!" ;)
Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam!
Każdymi innymi owocami, np. borówkami, malinami, brzoskwiniami... Możesz użyć mrożonych.
UsuńJa wczoraj na targu kupiłam jeszcze nasze polskie truskawki. Co prawda cena już nie zachęca (13 zł/kg), ale pół kilograma z przyjemnością zjedliśmy :-)