Strony

piątek, 15 marca 2019

Naleśniki orkiszowe na napoju kokosowo – ryżowym

Gdy zmieniłam nawyki żywieniowe, to przez dosyć długi czas nie jadłam pieczywa i żadnych pszennych wypieków i wyrobów. Doskonale się z tym czułam, choć nie powiem, że nie brakowało mi klusek czy naleśników. Po jakimś czasie zjadłam jakieś ciasto i okazało się, że spuchłam… nie do końca wiedziałam, co jest grane, ale zaczęłam analizować i stanęło na tym, że to po cieście. Zrobiłam eksperyment i postanowiłam poobserwować swój organizm. Okazało się, że zwykła pszenica mnie uczula i po niej puchnę i boli mnie brzuch (wcześniej ciągle byłam popuchnięta i nie wiadomo było od czego). Próbowałam różnych mąk i stanęło na tym, że w zasadzie tylko zwykłej pszennej jeść nie mogę, ale już np. orkiszowa jest przyjmowana przez mój organizm normalnie. Pomyślałam, że dziwne, wszak to też odmiana pszenicy… ale eksperymentowałam dalej i okazało się, że i durum mogę jeść. Czary mary… ale organizmy ludzkie bywają nieprzewidywalne.
Przerzuciłam się na mąkę orkiszową i teraz spokojnie raz na jakiś czas mogę jeść moje ukochane naleśniki czy pierogi.
Dziś chcę Wam zaproponować fajne naleśniki, które powstały w ramach eksperymentu. Są bardzo delikatne i przepyszne. Robiłam je już trzy razy i za każdym razem były przepyszne. 
Przepraszam, że  zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, ale są raczej robocze, bo początkowo nie planowałam tego wrzucać na blog, ale naleśniki są tak dobre, że żal byłoby nie podzielić się przepisem. 



Składniki na 4 sztuki:

2 duże jajka
50 g (mniej więcej 2 czubate łyżki) jasnej mąki orkiszowej (u mnie orkiszowa tortowa)
100 – 150 ml napoju kokosowo - ryżowego
szczypta soli

Farsz:
300 - 400 g twarogu (ja używam domowego z pudełka, nie wymaga już dodatku śmietanki czy jogurtu)
erytrol albo cukier waniliowy
pół łyżeczki pasty waniliowej

Dodatkowo: mus z mango (użyłam pulpy bez cukru z puszki) albo innych owoców wg uznania, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe, mielony erytrol


Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać mąkę i napój kokosowo – ryżowy (najpierw 100 ml), wszystko krótko zmiksować albo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę napoju. Wilgotność mąki bywa różna, więc czasem trzeba wlać więcej płynu. Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię posmarować odrobiną klarowanego masła, wlać porcję ciasta, rozprowadzić na patelni i smażyć do zrumienienia. Przełożyć na drugą stronę i jeszcze przez chwilę dosmażyć. Powinny wyjść 4 cienkie naleśniki

Twaróg wymieszać z erytrolem i pastą waniliową albo z cukrem waniliowym, nałożyć na naleśniki, poskładać w trójkąty albo zwinąć w rulony, polać musem z mango i posypać uprażonymi migdałami. 




niedziela, 3 marca 2019

Sernik z jagodami w wersji fit

Sernik to taki deser, który można przygotować w wersji odchudzonej i bez wyrzutów sumienia jeść podczas redukowania wagi. Duża zawartość białka niewątpliwie to ułatwia. A zamiana cukru na erytrol (erytrytol) sprawia, że unikamy dodatkowych kalorii.
Sernik jest mega prosty do przygotowania, a jego smak w dużej mierze zależy od twarogu jakiego użyjemy i dodatków, które do niego dodamy. Można poszukać twarogu w wiaderku dobrej jakości i o niskiej wartości kalorycznej (np. twaróg sernikowy Jana ma dobry skład i bodajże 117 kcal/100 g).
Ja do dzisiejszego sernika użyłam 1 kostki (250 g) twarogu chudego - 88kcal/100 g i 1 kostki (250 g) twarogu półtłustego – 106 kcal/100g. Kupiłam mielony twaróg z lokalnej mleczarni, więc już nie musiałam się bawić z rozkładaniem maszynki i sernik powstał w kilka chwil. Sernik nie jest zbyt słodki, więc jeśli ktoś lubi słodkie wypieki, to powinien zwiększyć ilość erytrolu (jeśli ktoś nie liczy kalorii może dodać zwykły cukier).
Sernik jest uniwersalny, można użyć innych owoców, można zrobić go z rodzynkami, żurawiną czy bez żadnych dodatków, a podać np. z musem z mrożonych owoców. Pełna dowolność i za każdym razem można mieć coś innego.



Składniki na małą keksówkę (20x10x6 cm):

500 g mielonego twarogu
3 duże jajka
6 pełnych łyżek erytrolu (można dać więcej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, pasta waniliowa, sok z cytryny, olejek waniliowy/śmietankowy
dodatkowo: jagody albo inne drobne owoce: maliny, porzeczki, borówki (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać)



Twaróg, jajka, erytrol, mąkę, ekstrakt włożyć do miski i zmiksować do połączenia składników (ja wrzuciłam do malaksera i miksowałam około 30 – 40 sekund.
Masę przelać do foremki posmarowanej masłem, posypać owocami (nie rozmrażałam owoców).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą albo pod raszki wsunąć blachę z wyposażenia piekarnika i wlać do niej 3 szklanki wody. Sernik piec przez godzinę. Zostawić do wystygnięcia i schłodzić.