Strony

niedziela, 22 sierpnia 2021

Sernik z czekoladowym ciastem, z dodatkiem skyru i wiśni

Sernik powstał z potrzeby chwili. Jechaliśmy na weekend do znajomych, a że serniki to jedno z ulubionych ciast znajomych i mojego męża, więc wybór mógł być tylko jeden. Trochę dumałam jaki sernik wybrać, aż wreszcie wymyśliłam coś z połączenia sernika królewskiego i mojej inwencji twórczej. Wyszło bardzo smacznie, a struktura sernika jest jednocześnie zwarta i lekka. Skoro sernik smakował, to zdecydowanie trzeba było zrobić powtórkę. I tak się stało. Wczoraj drugi raz go poczyniłam i znowu pojechał z nami w gości, choć tym razem część ciasta została w domu, abym mogła zrobić zdjęcia i podzielić się z Wami przepisem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, wiśnie jeszcze można na targu kupić, a w ostateczności można użyć mrożonych albo odsączonych z kompotu.


Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35 (albo podobną):

Ciasto czekoladowe:

3 szklanki (około 500 g) przesianej przez sito mąki pszennej typ 450

1 kostka (200 g) schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki

1 szklanka cukru pudru

5 żółtek (białka można wykorzystać do omletu albo bezy)

2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki dobrego, ciemnego kakao

Masa serowa:

1 kg twarogu mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości – ja użyłam tym razem sera Piątnicy)

450 g skyru naturalnego (gęstego, nie pitnego)

1,5 szklanki cukru (można dać mniej, ale za pierwszym razem dałam 1 szklankę i mówili, że mało słodki)

2 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić kilkoma kroplami olejku waniliowego)

1 opakowanie budyniu waniliowego

5 dużych jajek (jeśli są małe to 6 -7 sztuk)

3 łyżki oleju albo roztopionego i ostudzonego masła

Dodatkowo: około 600 g wydrylowanych wiśni (najlepsze świeże, ale mrożone albo odsączone z kompotu też mogą być; mrożonych owoców nie należy wcześniej rozmrażać)

Lukier: cukier puder (4 łyżki), sok z cytryny (½ łyżeczki), gorąca woda (odrobina)


Sernik z czekoladowym ciastem, z dodatkiem skyru i wiśni – przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 równe części, uformować wałeczki, owinąć folią i zamrozić (ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej). Można też tylko jedną część włożyć do zamrażarki, a resztą ciasta od razu wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. A zamrożone zetrzeć już po przygotowaniu masy serowej. Jeśli całe ciasto jest zamrożone, to zetrzeć je na tarce. Dwie części ciasta wsypać na blaszkę, lekko ugnieść, a jedną cześć zostawić do posypania góry sernika.

Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, dodając stopniowo cukier, następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników, dodać skyr, pastę waniliową i budyń i krótko zmiksować. Następnie dodać połowę twarogu i olej, ponownie krótko zmiksować, dodać resztę sera i zmiksować, aby składniki się dobrze połączyły. Masa będzie dosyć gęsta.
Masę serową przelać na ciasto, ułożyć wiśnie i górę posypać ciastem, które zostało. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (u mnie termoobieg) i piec około 70 minut. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku na kolejna godzinę (można piekarnik lekko uchylić, aby nadmiar pary wyleciał). Wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i gorącej wody utrzeć gładki lukier i polać nim sernik. Można lukier zastąpić cukrem pudrem i też będzie dobrze.




środa, 4 sierpnia 2021

Skyrnik z owocami, czyli wysokobiałkowy deser w wersji fit

Bardzo prosty i przepyszny lekki deser w wersji fit. Około 250 kcal i sporo białka. Idealny na II śniadanie albo podwieczorek. Z kilku prostych składników można zrobić smakowite cudo, a przy okazji można ten przepis dowolnie modyfikować przez zmianę dodatków.



Składniki na jedną porcję (moje naczynie to 11 cm x 11 cm mierzone wewnątrz):

150 g skyru naturalnego

1 jajko XL (moje miało 70 g)

2 – 3 łyżeczki erytrolu albo innego słodzidła do smaku

1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru

dowolne owoce (u mnie jeżyny, borówki i porzeczki)



Skyrnik z owocami, czyli wysokobiałkowy deser w wersji fit - przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni (u mnie termoobieg). Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, dodać erytrol i dokładnie zmiksować, dodać żółtko, skyr i budyń i ponownie zmiksować do połączenia składników (nie za długo, żeby masa nie opadła za mocno). Przelać masę do małego naczynia (ja użyłam szklanego i niczym go nie smarowałam). Posypać owocami, wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 minut.
Skyrnik w piekarniku dosyć sporo urośnie, ale po zupełnym wystygnięciu opadnie mniej więcej do poziomu jaki był po wlaniu surowej masy. Można go jeść na ciepło albo na zimno.




poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Deser z chia na napoju sojowym waniliowym i skyrze z dodatkiem owoców

Bardzo prosty, szybki deser, który może być fajnym drugim śniadaniem albo podwieczorkiem. Można go zabrać jako przekąskę do pracy, bo stanowi całkiem pożywny i smaczny posiłek.
Pracy przy nim niewiele, ale trzeba go przygotować wcześniej, żeby nasiona chia napęczniały i zagęściły deser. Często pada pytanie „ile chia na określoną ilość płynu?”. I to generalnie jest takie pytanie z kategorii trudnych, bo odpowiedź brzmi” „to zależy”. Zależy przede wszystkim od konsystencji bazy, od tego czy jest ona bardziej płynna czy może bardziej gęsta. Po prostu trzeba eksperymentować.

Ja do mojego deseru wykorzystałam napój sojowy waniliowy i dodałam skyr, bo zależało mi, aby podbić białko. No i się udało. Wyszło smacznie i pożywnie. Deser najlepiej przygotować wieczorem, aby delektować się nim na drugi dzień.


Składniki na 1 porcję (słoiczek o pojemności około 300 ml):

125 ml napoju sojowego waniliowego

75 g skyru naturalnego

2 łyżeczki erytrolu albo inne słodzidło

3 płaskie łyżeczki nasion chia

dodatkowo: ulubione owoce – u mnie borówki i porzeczki, wiórki kokosowe albo płatki migdałowe, kilka orzechów – wg uznania


Deser z chia na napoju sojowym waniliowym i skyrze z dodatkiem owoców – przygotowanie:

Napój sojowy zmiksować ze skyrem (można tylko dobrze wymieszać, ale po zmiksowaniu masa będzie fajnie napowietrzona). Dodać nasiona chia, wymieszać i dostawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać, wlać do słoiczka i wstawić na noc do lodówki. Rano dołożyć owoce, ewentualnie można zrobić z nich mus, posypać płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi. I gotowe.