tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post115142498858159478..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Pasta tikkaMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16829312614928979732011-06-19T10:00:04.569+02:002011-06-19T10:00:04.569+02:00A, czyli masz tak jak ja ;-)) Też nie lubię, ale p...A, czyli masz tak jak ja ;-)) Też nie lubię, ale pasta jest jak najbardziej ok z tymi dodatkami. Myślę, że stanowi doskonale skomponowaną całość.<br />Zdjęcie będzie jak ponownie ją przygotuję. Dziś gotuję u rodziców curry :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2057510451594594492011-06-19T08:32:38.595+02:002011-06-19T08:32:38.595+02:00Nie lubię.. tak właśnie się zastanawiam nad tą pas...Nie lubię.. tak właśnie się zastanawiam nad tą pastą.. dopisuję ją do listy rzeczy, które trzeba zrobić i wypróbować:)<br />Aaaa i czekam na zdjęcie tej pasty:)Blackdiamondinhttps://www.blogger.com/profile/08123949286838474716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88067626448612416242011-06-18T22:18:16.208+02:002011-06-18T22:18:16.208+02:00Moniko, ja też czosnku nie lubię, więc dałam go po...Moniko, ja też czosnku nie lubię, więc dałam go połowę, a kmin rzymski ma jednak inny smak niż nasz rodzimy kminek... i powiem Ci, że nie czuć ani jednego ani drugiego. Ta kompozycja jest niesamowita, poza tym przyprawy są smażone, a to znacząco zmienia ich aromat. Ale myślę, że możesz spróbować bez... W większości dań indyjskich jest czosnek i powiem Ci, że ja go nie wyczuwam. A jestem na niego mocno wyczulona - nawet jak jest dodatkiem w jakiejś mieszance naszych rodzimych przypraw to go wyczuję. <br />A nie lubisz, czy nie możesz go jeść? Bo jeśli tylko nie lubisz to śmiało możesz dodawać :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27411474649426535352011-06-18T22:06:38.257+02:002011-06-18T22:06:38.257+02:00Joasiu jak myślisz, można bez kminku i czosnku zro...Joasiu jak myślisz, można bez kminku i czosnku zrobić tą pastę, czy całkowicie zmieni to smak?Blackdiamondinhttps://www.blogger.com/profile/08123949286838474716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41937043927302904922011-06-18T15:10:55.787+02:002011-06-18T15:10:55.787+02:00No to faktycznie ciekawy ten farsz, ja robiłam tak...No to faktycznie ciekawy ten farsz, ja robiłam takie z kapustą i cebulą, też były przepyszne :-))<br />Przepis na bigos lada chwila na blogu... zdjęcia zrobione, ale najpierw idę zagnieść ciasto na kruche babeczki :-))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13492701914431860622011-06-18T15:08:55.763+02:002011-06-18T15:08:55.763+02:00Margarytko - kiedyś dawno robiłam pierogi z farsze...Margarytko - kiedyś dawno robiłam pierogi z farszem takim bigosowym, były bardzo dobre, nawet Kuroń je polecał.<br />Kapustę do moich pierogów po ugotowaniu trzeba mocno odcisnąć, połączyć z pozostałymi składnikami, posolić, popieprzyć i już jest farsz.<br />Jest tylko ważne, aby była młoda kapusta. Dlatego te pierogi robię dzisiaj, bo potem nie będę miała czasu, a kapusta już nie będzie taka młodziutka.<br />Podzielisz się ze mną przepisem na bigosik? AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24649340824101616422011-06-18T15:00:39.141+02:002011-06-18T15:00:39.141+02:00Świeże listki mięty do twarogu... pycha ;-) Ja jes...Świeże listki mięty do twarogu... pycha ;-) Ja jeszcze bardzo lubię świeżą miętę do ruskich pierogów (ale jak nie mam to daję suszoną)<br />Fajny ten farsz, nigdy nie łączyłam świeżej kapusty z twarogiem, ciekawe bardzo. A ja ugotowałam dziś lekki bigosik z młodej kapusty i dosłownie kilka chwil temu zastanawiałam się czy nie zrobić pierogów z tym farszem ;-)) Alu, w myślach mi czytasz?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28434364146900239802011-06-18T14:44:46.468+02:002011-06-18T14:44:46.468+02:00Zrobiłam dzisiaj sałatkę tabule z kuskusem i potrz...Zrobiłam dzisiaj sałatkę tabule z kuskusem i potrzebowałam do niej parę listków świeżej mięty, a dostałam cały worek liści:). Dzięki za radę, oczywiście wysuszę resztę, ale wykorzystam też roztarte świeże listki do twarogu ( dawno tego nie jadłam ).<br />Za chwilę zabieram się do pierogów z farszem ze świeżej kapusty, twarogu i podsmażonym boczkiem z cebulką.<br />Piszę o tym, bo interesujesz się wszelkimi nadzieniami do pierogów. AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33385416542302885152011-06-18T14:19:53.941+02:002011-06-18T14:19:53.941+02:00Alu, a jeśli chodzi o barwniki to pomijam je zupeł...Alu, a jeśli chodzi o barwniki to pomijam je zupełnie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34989395686024565442011-06-18T14:17:02.440+02:002011-06-18T14:17:02.440+02:00Alu, ja miętę suszę na bieżąco, obrywam listki i n...Alu, ja miętę suszę na bieżąco, obrywam listki i na tacę... potem do słoiczka i zawsze mam...<br />A do pasty oczywiście kmin rzymski, w końcu to kuchnia indyjska ;-)) Zaraz poprawię, aby nie było wątpliwości :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14730598005606259062011-06-18T14:09:02.170+02:002011-06-18T14:09:02.170+02:00No i mogę robić tę pastę, mam prawie wszystkie skł...No i mogę robić tę pastę, mam prawie wszystkie składniki ( oprócz barwników ). Dostałam dzisiaj świeżą miętę, więc mogę parę listków wysuszyć. Mam tylko pytanie- czy należy użyć kminku czy kminu rzymskiego ( kuminu) ? AlaAnonymousnoreply@blogger.com