tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post2087146147389997769..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Z serii "coś na zimę": Frużelina jagodowaMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-36594657080242481492019-07-10T15:00:36.306+02:002019-07-10T15:00:36.306+02:00Jak najbardziej możesz zrobić w taki sposób. Konsy...Jak najbardziej możesz zrobić w taki sposób. Konsystencja powinna być odpowiednia. <br />PozdrawiamMargarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38959344944892938962019-07-10T08:54:57.214+02:002019-07-10T08:54:57.214+02:00Margarytko, robiłam tą fruzeline i jest genialna, ...Margarytko, robiłam tą fruzeline i jest genialna, ale chciałabym zdrowiej więc uzbierałam 3kg jagód i kupiłam pektynę 23g, jest napisane że to na 2kg owoców. Czy jak tego użyje do 3kg jagód to wyjdzie mi ładna fruzelina? <br />Pozdrawiam<br />Edyta :) edissehttps://www.blogger.com/profile/16863046101662369349noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12549224878096243542017-04-08T18:21:00.019+02:002017-04-08T18:21:00.019+02:00A czy możesz podzielić się tym przepisem z frużeli...A czy możesz podzielić się tym przepisem z frużeliną? Z przyjemnością wypróbuję :-)<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-18930475906727145032017-04-06T14:16:21.785+02:002017-04-06T14:16:21.785+02:00Ciekawy przepis - robię genialny placek z frużelin...Ciekawy przepis - robię genialny placek z frużeliną jagodową albo z owocow leśnych, więc przepis godnych uwagi, gdyż sklepowa frużelina do najtanszych nie należy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61350931858397454672013-06-23T11:20:28.541+02:002013-06-23T11:20:28.541+02:00No właśnie - kisiel, a nie frużelina. Spróbowałam...No właśnie - kisiel, a nie frużelina. Spróbowałam już tej metody i niestety mnie nie odpowiada. Próbowałam też z galaretką i to też nie to. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25554826606383272542013-06-23T11:11:51.084+02:002013-06-23T11:11:51.084+02:00Wiecie co, ja ostatnio zrobilam frużelinę truskawk...Wiecie co, ja ostatnio zrobilam frużelinę truskawkową. Różnica polega na tym, że do podrobionych, rozgotowanych truskawek z dodatkiem wody i cytryny dodaje sie rozmieszane 3, 4 kopiaste łyżeczki w połowie szklanki wody mąki ziemniaczanej. To się wlewa do tych truskawek i po chwili tworzy się taki jakby kisiel z owocami. Trzeba energicznie wymieszać i gotowe! Pyszne!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74747867311249427412012-08-23T20:41:27.760+02:002012-08-23T20:41:27.760+02:00Myślę, że można, choć kolor będzie pewnie ciut jaś...Myślę, że można, choć kolor będzie pewnie ciut jaśniejszy, bo borówki są w środku jasne. Ale też będzie smakowita. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30015058797400776182012-08-23T20:40:16.793+02:002012-08-23T20:40:16.793+02:00Tomku, a kto by nie chciał :-) Tomku, a kto by nie chciał :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68216615158100730432012-08-23T14:51:46.877+02:002012-08-23T14:51:46.877+02:00Zastanawiam się czy jagody można zastapić borówką ...Zastanawiam się czy jagody można zastapić borówką amerykańską bo jagód to już na bazarku niedostanie raczej:) <br />a borówkowy sezon trwa<br />foxihttps://www.blogger.com/profile/07936357283858905523noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13607674874762276422012-08-23T10:49:42.192+02:002012-08-23T10:49:42.192+02:00Chciałbym mieć kilka takich słoików w spiżarni :)Chciałbym mieć kilka takich słoików w spiżarni :)Tomek gotujehttps://www.blogger.com/profile/16105096016087811526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11031845559816647632012-08-23T10:43:49.257+02:002012-08-23T10:43:49.257+02:00Ja w tym roku pierwszy raz, ale z pewnością nie os...Ja w tym roku pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75017592952018254092012-08-23T10:43:07.148+02:002012-08-23T10:43:07.148+02:00Hihihi... + 200 zł na benzynę :-)Hihihi... + 200 zł na benzynę :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16326700675350158042012-08-23T10:12:21.632+02:002012-08-23T10:12:21.632+02:00Zapraszam pod Halę Mirowską w W-wie. Po 20 zł za k...Zapraszam pod Halę Mirowską w W-wie. Po 20 zł za kilogram:)Iza https://www.blogger.com/profile/09589995068161017943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43677914379398838922012-08-23T10:04:13.973+02:002012-08-23T10:04:13.973+02:00Mniam, mniam :) Ja często używam "fixów"...Mniam, mniam :) Ja często używam "fixów" do przetworów, za względu na czas przygotowania i zachowanie ładnego koloru przetworów.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-49262163712158115992012-08-23T09:39:02.268+02:002012-08-23T09:39:02.268+02:00Nie, nie robię borówki (rozumiem, że masz na myśli...Nie, nie robię borówki (rozumiem, że masz na myśli tę czerwoną - borówkę brusznicę?), bo nigdzie jej dostać nie mogę, choć od dawna szukam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4840584034227554142012-08-23T09:30:03.018+02:002012-08-23T09:30:03.018+02:00Margarytko! A może robisz borówki na zimę, takie d...Margarytko! A może robisz borówki na zimę, takie do mięsa borówki. Ja w zeszłym roku usmażyłam z jabłkami, wyszły pyszne, ale może można inaczej i może Ty to wiesz.Iza https://www.blogger.com/profile/09589995068161017943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88833713906794927382012-08-23T08:35:57.585+02:002012-08-23T08:35:57.585+02:00No właśnie nie same jagody z cukrem... musi być je...No właśnie nie same jagody z cukrem... musi być jeszcze coś co sprawi, że powstanie żel - pektyna albo zagęszczacz. Musi być trochę soku, który zamieni się w żel, a w środku są całe owoce :-)<br />O właśnie pomyślałam sobie, że mam przecież agar i mogłam go użyć zamiast konfitur-fixu... o ja gapa. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19820768915584357082012-08-23T08:32:45.807+02:002012-08-23T08:32:45.807+02:00Zasypywane cukrem też robię, podobnie jak maliny :...Zasypywane cukrem też robię, podobnie jak maliny :-) A frużelinę używam tak jak napisałam we wstępie: do naleśników, racuszków, placuszków serowych czy z jabłkami, do gofrów itp. A nawet drożdżowa brioszka z frużeliną pysznie smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41155611472249284432012-08-23T08:11:16.833+02:002012-08-23T08:11:16.833+02:00Nie wiedziałam, że jagody przesmażone z cukrem to ...Nie wiedziałam, że jagody przesmażone z cukrem to frużelina. Ja usmażyłam jagody z cukrem, ale bez żadnych zagęstników, więc nie wiem czy zasługują w tej postaci na miano frużeliny. <br />A już tak na marginesie, jaka to piękna nazwa ta frużelina:))Iza https://www.blogger.com/profile/09589995068161017943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75551138584396031772012-08-23T08:09:59.649+02:002012-08-23T08:09:59.649+02:00aa to ciekawe..nie robię nic z jagod poza zasypani...aa to ciekawe..nie robię nic z jagod poza zasypaniem i ch cukrem w słoikach ..potem mam do pyz drożdżowych ..a frużelinę do czego używasz??ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.com