tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post3512648814931194546..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Kremowe risotto z kolorową paprykąMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17228048333873579092023-05-20T03:27:15.427+02:002023-05-20T03:27:15.427+02:00:):)Tomekhttps://www.blogger.com/profile/02193465772678447568noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27725785656426851032016-02-03T18:30:11.539+01:002016-02-03T18:30:11.539+01:00Pyszne :)Pyszne :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17746873524739429742016-01-03T12:51:00.665+01:002016-01-03T12:51:00.665+01:00Basiu, najważniejsze, aby było w takiej wersji, że...Basiu, najważniejsze, aby było w takiej wersji, żeby Wam smakowało. U mnie często jest po prostu dodatkiem do jakiegoś mięsa czy ryby, a czasem jako samodzielne danie. <br />Też kupuje ten ryż, ale po paczce... od włoskiego tygodnia do włoskiego tygodnia wystarcza :-) Więc naprawdę jesteś niezła, jak schodzą Ci 3 kg ryżu :-) <br />Buziaki Basiu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41005651147937010262016-01-02T19:04:59.952+01:002016-01-02T19:04:59.952+01:00Oj widzę, że jeszcze tutaj swojego komentarza nie ...Oj widzę, że jeszcze tutaj swojego komentarza nie dałam a risotto robiłam już ze dziesięć razy tak nam smakuje, Ja dodaję fileta bo u mnie musi być z mięsem wszystko:)<br />Krótko i na temat pyszne i uwielbiam :) Ja ryż kupuję w Lidlu jak jest tydzień włoski i wtedy ze 3 kartony 1kg moje :)basie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14093829201405674892014-06-23T21:03:42.505+02:002014-06-23T21:03:42.505+02:00Bardzo się cieszę, że smakowało :-) I miło mi, że ...Bardzo się cieszę, że smakowało :-) I miło mi, że przepisy się przydają. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23150867986369300362014-06-21T16:24:05.649+02:002014-06-21T16:24:05.649+02:00Pyyyyyyychotaaaaa, zrobiłam już drugi raz i zniknę...Pyyyyyyychotaaaaa, zrobiłam już drugi raz i zniknęło w mig. Zaglądanie na Pani blog weszło mi w krew i za kazdym razem gdy sobie cos wymyślę co chciałabym ugotowac to najpierw sprawdzam czy przepis jest na blogu. PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05129002963729343090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13901109172096805912013-06-22T18:53:26.340+02:002013-06-22T18:53:26.340+02:00Czasem ryzyko się opłaca. Cieszę się, że smakowało...Czasem ryzyko się opłaca. Cieszę się, że smakowało.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7886271619699696282013-06-22T13:55:45.032+02:002013-06-22T13:55:45.032+02:00Mimo, że nie wierzyłam że to może być dobre '&...Mimo, że nie wierzyłam że to może być dobre ''zaryzykowałam''<br />i macie racje, wyszło rewelacyjne! mniaam :)<br /><br />Monia Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44733230695634804482012-08-07T22:02:36.930+02:002012-08-07T22:02:36.930+02:00Aniu, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.Aniu, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69949123063365270022012-08-07T21:35:48.923+02:002012-08-07T21:35:48.923+02:00Zrobiłam dziś do obiadu - pychotka!!! Będzie u nas...Zrobiłam dziś do obiadu - pychotka!!! Będzie u nas częściej gościć :)annazhttps://www.blogger.com/profile/09012631510336074671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20289402678763730872011-02-23T11:02:25.262+01:002011-02-23T11:02:25.262+01:00Małgosiu, z czystym sumieniem polecam Ci obieraczk...Małgosiu, z czystym sumieniem polecam Ci obieraczkę Tupperware - ale nie tą obracaną (taką też posiadam), tylko taką z bocznym ostrzem. Do papryki jest idealna. One nie są tanie (ok 30 zł, no chyba, że się trafi na promocję to można dostać za 15 zł), ale warto zainwestować. Takich sklepowych miałam kilka i nie umiałam się nimi posługiwać - ich ostrze było dla mnie zbyt luźne. Dopiero jak bratowa mi sprezentowała tę z Tupperware (jej koleżanka z pracy zajmowała się sprzedażą) to przekonałam się jak fajne jest to urządzenie. Obieram nią wszystko - od papryki, przez ogórki na mizerię, jabłka, kiwi aż do ziemniaków. <br />Mam nadzieję, że chlebek Ci się uda i będziesz zadowolona :-) Nam bardzo smakuje. Ja w zasadzie już nie kupuję chleba w sklepie... Piekę kilka rodzajów na zmianę.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-3823974255726491542011-02-23T10:33:16.513+01:002011-02-23T10:33:16.513+01:00Margarytko, risotto zrobione dokładnie według Twoj...Margarytko, risotto zrobione dokładnie według Twojego przepisu smakuje wybornie, ale oczywiście w przyszłości będę urozmaicać. Obieraczkę muszę zakupić, bo jak do tej pory korzystam tylko z noży.<br />Zaś w kuchni "rośnie" chlebek na miodzie (nigdy nie piekłam chleba - to będzie mój pierwszy).O efektach napiszę w poście o chlebku.<br />Pozdrawiam cieplutko, bo na zewnątrz mróz brrr....MałgosiaJ.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-49322446169097124622011-02-23T10:28:43.805+01:002011-02-23T10:28:43.805+01:00Tusiu, dziękuję za tak obszerny komentarz. Z pewno...Tusiu, dziękuję za tak obszerny komentarz. Z pewnością wypróbuję. Składniki ma podobne do mojego wiedeńskiego, tylko więcej jaj i bez proszku do pieczenia. No i ciekawostką jest dla mnie ta długość pieczenia. Ale spróbuję w weekend, a co mi tam :-)) Pozdrawiam ciepło.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35769815284493986172011-02-22T22:58:49.056+01:002011-02-22T22:58:49.056+01:00Cieszy mnie że przepis się spodobał i jest na Twoj...Cieszy mnie że przepis się spodobał i jest na Twojej liście do zrobienia. Moja ulubiona blaszka do tego sernika niestety nabrała rdzy więc już na niej nie piekę, wymiary 36x25 była ona idealna, sernik nie był bardzo wysoki lecz niziutki więc można było jeść po malutkim kawałku bo ciasto jest syte. Aktualnie piekę w blaszce 30x25, często sernik przysłowiowo "wychodzi" ale jeszcze nigdy nie wypadł. Po upieczeniu niestety opada ale tym się nie przejmuj. Ja zawsze jak wyjmę go z piekarnika zostawiam na chwilkę aby opadł i lekko przestygł a później wyjmuję z blaszki (pomaga zawsze mąż i we dwójkę ciągnąc za papier dajemy radę), unikniesz dzięki temu zardzawienia blaszek chyba że masz ekstra super blaszki, bo serniczek niestety jest bardzo mokry. Kilka razy robiłam go z połowy porcji i też wszystko ładnie wychodziło, wtedy robiłam w zwykłej standardowej tortownicy średnica 25 cm. Czekam na wrażenia, jakby co służę innymi uwagami co do serniczka :)TusiaQnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-83070231370311709182011-02-22T19:43:47.348+01:002011-02-22T19:43:47.348+01:00Małgosiu, bardzo się cieszę, ze risotto smakuje. M...Małgosiu, bardzo się cieszę, ze risotto smakuje. Można je wzbogacić winem czy serem, ale ja osobiście lubię je w takiej czystej postaci :-))<br />No to już wiesz jak paprykę obierać i następnym razem pomrozisz sobie bez skórki... Obieranie jest pracochłonne, ale warto.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41802486748909876022011-02-22T19:11:31.879+01:002011-02-22T19:11:31.879+01:00Margarytko, risotto tak smakuje, że dzisiaj rodzin...Margarytko, risotto tak smakuje, że dzisiaj rodzinka zakomunikowała, iż woli nic nie jeść, jeżeli będzie coś innego na obiad. A ponieważ Twoim sposobem zamroziłam paprykę ( niestety jeszcze ze skórką) obiadek był błyskawicznie przygotowany i widmo głodówki rodziny zażegnane.<br />Dziękuję za wskazówkę gdzie szukać opisu obierania papryki, ale wczoraj po odpowiedzi Tusi zaparłam się i go sama znalazłam.<br />Zaopatrzę się w obieraczkę i będę próbować.<br />Pozdrawiam bardzo serdecznieMałgosiaJ.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52843353213870995282011-02-22T07:58:21.280+01:002011-02-22T07:58:21.280+01:00Małgosiu, cieszę się, że podoba Ci się moje nowe m...Małgosiu, cieszę się, że podoba Ci się moje nowe miejsce, a i risotto smakuje :-))<br />Widzę, że Tusia już Ci podpowiedziała, gdzie znaleźć sposób na obieranie papryki. Ja dodam tylko, że znajdziesz go w dziale "coś na zimę" pod hasłem "papryka mrożona".<br /><br />Tusiu, dziękuję Ci bardzo, że tak ekspresowo odpowiedziałaś Małgosi :-)<br />Sernika jeszcze nie piekłam. Przepis mam wydrukowany, zastanawiam się tylko czy użyć dużej blaszki czy tortownicy? 1 kg sera to pikuś, ale 10 jaj jak się ubije to obawiam się, że tortownica nie pomieści ciasta. Jak możesz to napisz w czym Ty go pieczesz ;-)<br />Pozdrawiam serdecznie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69481275516146729072011-02-21T22:57:45.060+01:002011-02-21T22:57:45.060+01:00TusiuQ, dziękuję bardzo za wskazówkę. Przeoczyłam ...TusiuQ, dziękuję bardzo za wskazówkę. Przeoczyłam na onetowskim blogu wpis o obieraniu papryki. Na pewno skorzystam.MałgosiaJ.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43793179160431345262011-02-21T21:16:38.649+01:002011-02-21T21:16:38.649+01:00Małgosiu na poprzednim blogu Margarytka świetnie o...Małgosiu na poprzednim blogu Margarytka świetnie opisała obieranie papryki i ja już inaczej nie obieram tego pysznego warzywka. Otóż obieraczka, ja używam zwykłą do jarzyn :) naprawdę fajnie się nią obiera.<br />Margarytko kiedyś wysłałam Ci przepis na sernik który się piecze ponad 2 godziny i robi z 10 jajek i 1 kg twarogu, wypróbowałaś już go? Ciekawa jestem co taka mistrzyni smaków o Nim powie.TusiaQnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-399535740363070942011-02-21T20:19:13.801+01:002011-02-21T20:19:13.801+01:00Margarytko, bardzo mi się podoba Twoje nowe miejsc...Margarytko, bardzo mi się podoba Twoje nowe miejsce. Gratulacje.<br />Zrobiłam rosotto wg Twojego przepisu i wszystkim bardzo smakowało. Mam tylko małą prośbę - zdradź proszę sposób na zdjęcie skórki z papryki. Coś mi nie wychodzi. Wiem, że piecze się ją, wkłada gorącą do foliowej torebki i "podobno" sama odchodzi. Ale nie u mnie. Coś źle robię.<br />Pozdrawiam serdecznieMałgosiaJ.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62858999025086572692011-02-18T17:22:30.774+01:002011-02-18T17:22:30.774+01:00Paulino, jeśli chodzi o sól to dziś piekłam chleb ...Paulino, jeśli chodzi o sól to dziś piekłam chleb i zważyłam - te moje 3 łyżeczki to 40 g. Łyżeczki daję takie pełne, z małą górką. Ale chyba zacznę pisać w przepisach, że mają być płaskie albo kopiaste ;-)))<br />Ps. Jeden sernik gotowany już robiłam, ale jeśli masz sprawdzony przepis to bardzo chętnie wypróbuję. Możesz podesłać na maila: margarytka75@vp.pl<br /><br />Bartku, zamiast ghee możesz użyć oleju, ale ryż z woreczków raczej się nie nadaje, on się tak nie rozklei, a w risotto o to właśnie chodzi. Już lepszy będzie taki krótki, pękaty jak np do zupy pomidorowej albo ryżu na mleku. I ryżu do risotta nie można płukać.<br />Oczywiście możesz użyć każdego ryżu, ale nie uzyskasz tej konsystencji co z ryżem do risotta.<br /><br />Anonimowa osóbko, ghee robię z masła extra 82% tłuszczu (najczęściej kupuję je w Lidlu lub Biedronce i jeszcze się nie nacięłam ;-).Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-46869718879551558102011-02-18T15:18:58.997+01:002011-02-18T15:18:58.997+01:00margarytko mam pytanie- z jakiego masła konkretnie...margarytko mam pytanie- z jakiego masła konkretnie robisz ghee? bo pewnie po tylu zrobionych masz juz swoje odczucia, mam na mysli z osełki, smietankowego.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51087922041291251812011-02-18T13:48:24.098+01:002011-02-18T13:48:24.098+01:00Witam, jestem początkującym kucharzem ale już kilk...Witam, jestem początkującym kucharzem ale już kilka przepisów wypróbowałem z tego bloga i wszystkie smakowały za co wielkie dzięki. Teraz pytanie czy ghee i ryż arborio maja jakieś substytuty? akurat mam zwykły ryż w woreczkach a na razie nie mam czasu zrobić ghee ale mam wielką ochotę na takie risotto, mam nadzieje że nie wymagam zbyt wiele:-)Barteknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54496359894634646722011-02-18T12:40:02.981+01:002011-02-18T12:40:02.981+01:00Aha. Dziękuję. Może rzeczywiście ta sól była jakaś...Aha. Dziękuję. Może rzeczywiście ta sól była jakaś nietrafiona, chwyciłam pierwszą lepszą w Tesco. ;) Albo łyżeczki "za płaskie". Nie wiem jak Ty, ale ja czytając w przepisie "łyżka" albo "łyżeczka" zawsze zastanawiam się, czy płaska, czy kopiata. ;) Jakie dajesz do tego chleba?<br />P.S. Przetestowałam ostatnio wyśmienity przepis na sernik. Robi się go około 15 min, zamiast pieczenia gotuje (w związku z tym nic na blasze nie opadnie), a jest naprawdę pyszny. Nikt nie powiedziałby, że nie został upieczony. Jeśli chcesz, podrzucę Ci przepis. :)<br />Ściskam mocno!Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39453560052643317412011-02-18T08:01:23.393+01:002011-02-18T08:01:23.393+01:00Haniu, to mamy podobnie, ja risotto robię z różnym...Haniu, to mamy podobnie, ja risotto robię z różnymi dodatkami, bo lubię. Całkiem niedawno było z zielonym groszkiem i cukinią, z kurkami, z marchewką i kurczakiem... ale powiem Ci, że to paprykowe lubię najbardziej. Jest cudowne w smaku, dlatego szczerze polecam.<br />Ja kupuję ryż arborio Kupca, choć czasem zdarza się inny :-))<br /><br />Tusiu, bardzo się cieszę, że spróbowałaś i smakowało :-)) Najbardziej podoba mi się "wybredna siostra, co nie jada takich świństw"... nie jada dotąd dokąd nie spróbuje :-))<br />Postaram się, żeby było jeszcze lepiej ;-))<br /><br />Paulinko, spokojnie. Nie będę się za Dorotę tłumaczyć, powiem tylko, że jest dosyć mocno wyczulona na złośliwości i stąd taka reakcja. Ja tego absolutnie tak nie odebrałam. Rozumiem, że nie zawsze i nie każdemu wszystko wychodzi i nie wszystko smakowo odpowiada.<br />Zastanawiam się dlaczego wyszedł Ci mało słony. Ja np wczoraj używałam nowej greckiej soli morskiej, która okazała się strasznie mało słona i choć ja soli używam naprawdę niewiele to nawet dla mnie było jej za mało. Przyczyną mało słonego chleba może być też wielkość łyżeczki, wszak łyżeczka łyżeczce nierówna. Jak będę piekła chleb wrzucę te moje 3 łyżeczki soli na wagę i zobaczymy ile jej jest :-)) A z 650 często piekę i soli zawsze daję tyle samo.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com