tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post3988585130387567240..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Puree ziemniaczano – marchewkoweMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62330580034366954362013-05-03T17:14:05.857+02:002013-05-03T17:14:05.857+02:00No to zaszalałaś z tymi zrazami :-) No to zaszalałaś z tymi zrazami :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66622877804569233822013-04-27T10:51:14.860+02:002013-04-27T10:51:14.860+02:00Aśka 2 kilo kupiłam :D a ja nie widziałam w Kaufla...Aśka 2 kilo kupiłam :D a ja nie widziałam w Kauflandzie. Bedę szukać!!! Lepiej. http://insideproject8.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/03446449571277397286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62404055101667833032013-04-26T14:46:55.399+02:002013-04-26T14:46:55.399+02:00Dokładnie, ja kiedyś młodemu robiłam z kalafiorem ...Dokładnie, ja kiedyś młodemu robiłam z kalafiorem - zawsze zjadał, a samego kalafiora do buzi nie brał :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15575595268286484942013-04-26T14:46:12.873+02:002013-04-26T14:46:12.873+02:00Hihihi, bo ja marchewkę kocham od zawsze :-)Hihihi, bo ja marchewkę kocham od zawsze :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67896357346360267672013-04-25T09:02:08.062+02:002013-04-25T09:02:08.062+02:00Dobry sposób dla dzieci które warzywa czesto nie j...Dobry sposób dla dzieci które warzywa czesto nie jadają ..jadłam brokułowe ..a gałkę lubię i ja do sosów pomidorowych a wybieram tylko taką to tarcia powiem że parę lat temu był z nią problem ..jarmużu takze nie jadłam..ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-26597137047800379282013-04-25T00:15:46.877+02:002013-04-25T00:15:46.877+02:00No, taki pieczony czosnek jest pyszny.
Ja Cię draż...No, taki pieczony czosnek jest pyszny.<br />Ja Cię drażnię? To Ty mi tu marchewkę ciągle dodajesz. ;)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47574472682333685572013-04-24T14:29:03.798+02:002013-04-24T14:29:03.798+02:00Ja spotkałam, u nas na targu często pojawiają się ...Ja spotkałam, u nas na targu często pojawiają się działkowcy i sprzedają plony z działek - chętnie u nich kupuję, bo wiem, że warzywa i owoce nie mają za wiele nawozów, wszak ludzie sprzedają nadwyżki tego, co mają dla siebie. <br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21591619987411870022013-04-24T14:05:56.068+02:002013-04-24T14:05:56.068+02:00U nas jakoś z jarmużem się jeszcze nie spotkałam, ...U nas jakoś z jarmużem się jeszcze nie spotkałam, ale zdobyłam nasiona i będę siać... Liście jarmużu chyba były gotowane przez kilka minut, krojone i wrzucane do ziemniaków. Takie purée jest żółto-zielone. To idealny dodatek do smażonych żeberek.<br />RitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-6089810604791104372013-04-24T13:01:20.795+02:002013-04-24T13:01:20.795+02:00Świetny pomysł, jeśli tylko uda mi się dostać jarm...Świetny pomysł, jeśli tylko uda mi się dostać jarmuż to wypróbuję. Kiedyś w naszym domu jarmuż pojawiał się dosyć często, ale odkąd działki brak to i o jarmuż ciężko. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77576400498264091512013-04-24T11:41:34.525+02:002013-04-24T11:41:34.525+02:00Kiedyś jadłam w Holandii purée z ziemniaków i drob...Kiedyś jadłam w Holandii purée z ziemniaków i drobno poszatkowanego jarmużu, z dodatkiem śmietanki, masła i soli. Polecam!<br />RitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47970764646385336662013-04-24T10:45:09.228+02:002013-04-24T10:45:09.228+02:00No to ja jednak zostaję przy marchewce :-)
Choć t...No to ja jednak zostaję przy marchewce :-) <br />Choć taki duszony albo pieczony czosnek trochę inaczej smakuje niż świeży. Kiedyś piekłam kurczaka z całymi główkami czosnku przekrojonymi na pół i wszyscy się tym czosnkiem zajadali :-)<br />Ty normalnie jak mój chrześniak - pod nos mi podstawia sos czosnkowy i mnie drażni ;-)) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60874226010325933632013-04-24T10:42:56.755+02:002013-04-24T10:42:56.755+02:00Smak nieco inny od batatów. Moniko, widziałam osta...Smak nieco inny od batatów. Moniko, widziałam ostatnio bataty w Kauflandzie, więc chyba tak źle z ich zakupem nie jest :-) <br /><br />O matko, to z jakiej ilości mięsa robiłaś te zrazy? Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57395874860702183142013-04-24T10:41:11.954+02:002013-04-24T10:41:11.954+02:00I słusznie, bo w końcu najpierw jemy oczami :-)I słusznie, bo w końcu najpierw jemy oczami :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10134267585699616082013-04-24T10:40:52.205+02:002013-04-24T10:40:52.205+02:00Polecam :-)Polecam :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52913905965926697812013-04-23T23:20:25.686+02:002013-04-23T23:20:25.686+02:00Ej, no wiesz! Znowu ta marchewka, brrr.....
;)
...Ej, no wiesz! Znowu ta marchewka, brrr.....<br /><br /><br />;)<br /><br /><br />Czosnkowe purée ziemniaczane wg. Julii Child<br /><br /> Porcje: dla 4-5 osób<br /><br />Składniki<br /><br /> ziemniaki - 750 g<br /> czosnek - 2 główki<br /> mąka pszenna - 1 łyżka<br /> masło - 5 łyżek<br /> mleko - 1 szklanka<br /> sól - do smaku<br /> pieprz - do smaku, świeżo mielony<br /><br />Sposób przygotowania<br /><br />Obierz czosnek z łupinek, włóż do rondelka o grubym dnie i wraz z masłem duś pod przykrywką przez 20 minut (na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając). Czosnek ma być miękki, ale nie może zbrązowieć! W tym czasie ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie.<br /><br />Z garnuszka, w którym prażył się czosnek odlej łyżkę masła, podsmaż na nim łyżkę mąki, zalej mlekiem. Mieszaj aż powstanie gładki sos.<br /><br />Ziemniaki i czosnek utłucz (lub przeciśnij przez praskę, ja tak zrobiłam), wymieszaj z białym sosem, przypraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem <br />i ewentualnie solą. Podawaj od razu.<br /><br /> <br />Hue, hue, już mi lepiej... :PPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53562761415806730852013-04-23T21:35:51.842+02:002013-04-23T21:35:51.842+02:00ależ to smacznie wygląda!!! Pewnie w smaku podobne...ależ to smacznie wygląda!!! Pewnie w smaku podobne do batatów, szkoda, że nie można ich u nas kupić :(.<br />ps. zrazy wyszły mi pyszne... ale chyba z 20 na dwie osoby ;)http://insideproject8.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/03446449571277397286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-36428270950451280432013-04-23T21:23:10.339+02:002013-04-23T21:23:10.339+02:00Pure warzywne robię często. Uwielbiam kolory na ta...Pure warzywne robię często. Uwielbiam kolory na talerzu i ich kremową konsystencję :) Olahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87530346793862649572013-04-23T16:38:23.629+02:002013-04-23T16:38:23.629+02:00fajny pomysł:)fajny pomysł:)Dota Szymborskahttps://www.blogger.com/profile/04497017109075640534noreply@blogger.com