tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post4037412804481097076..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Ciasto z jabłkami, rodzynkami, żurawiną i orzechamiMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger54125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9390338027370958352020-05-20T10:31:56.705+02:002020-05-20T10:31:56.705+02:00Uffff, najważniejsze, że bez zakalca i smakowało :...Uffff, najważniejsze, że bez zakalca i smakowało :-) Ja je bardzo lubię. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10598915322055359422020-05-17T22:24:45.406+02:002020-05-17T22:24:45.406+02:00Upiekłam wczoraj dzisiaj już zjedzone. Rzeczywiści...Upiekłam wczoraj dzisiaj już zjedzone. Rzeczywiście ciężkie, nie z tych ciast puszystych i lekkich, ale bardzo smaczne. Dodałam troszkę więcej bakalii i jabłek. Ciasto urosło bardzo, nie wyszedł żaden zakalec. Nam bardzo smakowało i jak dla nas słodkie.....Monikahttps://www.blogger.com/profile/11699486757671411180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47346838279031523202015-11-28T17:25:54.167+01:002015-11-28T17:25:54.167+01:00Bardzo mi przykro, że nie wyszło jak trzeba. Bardzo mi przykro, że nie wyszło jak trzeba. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61295964689406051652015-11-28T17:22:06.446+01:002015-11-28T17:22:06.446+01:00Witam! Dzisiaj niewypał !!! Ciasto pięknie uroslo...Witam! Dzisiaj niewypał !!! Ciasto pięknie uroslo jak na drożdżach, pięknie się prezentuje :) ale w środku sam zakalec :( Pozdrawiam GrażynaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74377797355880153212014-10-19T09:54:29.200+02:002014-10-19T09:54:29.200+02:00Przyczyn jak zawsze może być dużo: mąka, zbyt socz...Przyczyn jak zawsze może być dużo: mąka, zbyt soczyste jabłka, zaciągnięta mąka w cieście, za niska/ za wysoka temperatura w piekarniku (piekarnik piekarnikowi nierówny - np. moja bratowa piecze w niższej temperaturze niż ja). Nie jestem w stanie powiedzieć, co było przyczyną Twojego zakalca. <br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88484647058279659122014-10-19T08:56:08.023+02:002014-10-19T08:56:08.023+02:00witam serdecznie ciasto piekłam już drugi raz i ni...witam serdecznie ciasto piekłam już drugi raz i niestety znowuż wyszedł mi zakalec ale poza tym bardzo .Możesz mi powiedzieć jaki mogą być powody że wychodzi mi zakalec . pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12098661071579418642013-05-08T20:24:45.244+02:002013-05-08T20:24:45.244+02:00Cieszę się, że udane i smakowało. A samo ułożenie ...Cieszę się, że udane i smakowało. A samo ułożenie jabłek to kwestia wprawy :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38539718915560274192013-05-06T17:29:35.802+02:002013-05-06T17:29:35.802+02:00http://www.facebook.com/photo.php?fbid=49083229028...http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4908322902806&set=a.1534283473929.2067834.1140072897&type=1&theater<br /><br />Następnym razem bardziej starannie poukładam jabłuszka.Ale przepis prosty,ciasto rewelacyjne.takie własnie szukałam,prostego do wykonaniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01080329663973283578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27645109323399176782013-05-04T18:06:04.109+02:002013-05-04T18:06:04.109+02:00Mam nadzieję, że będzie smakowało :-) No i czekam ...Mam nadzieję, że będzie smakowało :-) No i czekam na zdjęcia. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86455205129136438422013-05-03T21:38:37.017+02:002013-05-03T21:38:37.017+02:00Ciasto w piekarniku.Dodam,że piekę to ciasto na......Ciasto w piekarniku.Dodam,że piekę to ciasto na....konkurs:)wydaje mi sięproste w miarę tanie i wygląda apetycznie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01080329663973283578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81344095069288056782012-11-30T19:37:19.528+01:002012-11-30T19:37:19.528+01:00Mam nadzieję, że się uda i będzie smakowało :-)Mam nadzieję, że się uda i będzie smakowało :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-37370460018249502282012-11-29T14:02:12.359+01:002012-11-29T14:02:12.359+01:00witam, od kilku miesięcy podglądam te wszystkie py...witam, od kilku miesięcy podglądam te wszystkie pyszności na Pani stronie, i dziś padło na to ciasto, wygląda bardzo bogato, wiec je spróbuje zrobić, może się uda. pozdrawiam Gosia. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61551015651666576072012-10-28T16:54:07.236+01:002012-10-28T16:54:07.236+01:00Cieszę się, że przepis się przydał, a ciacho wyszł...Cieszę się, że przepis się przydał, a ciacho wyszło smakowicie. I bardzo dobrze, że upiekłaś je w większej foremce - wydaje mi się, że niższe jest smaczniejsze, bo nie takie ciężkie. <br /><br />Ps. Wcale się nie dziwię, że go kochasz - też bym kochała :-))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45722854186705714792012-10-27T18:00:04.581+02:002012-10-27T18:00:04.581+02:00Ciasto właśnie jest w fazie "próbowania, o ja...Ciasto właśnie jest w fazie "próbowania, o jakie smaczne" :) Podsypałam trochę rodzynki mąką i bardzo ładnie się rozłożyły na blaszce. Piekłam na prostokątnej więc jest niższe niż Twoje, ale bardzo dobre, delikatne w smaku. Miałam trochę mniej śmietany, jest bez żurawiny i cukru waniliowego ale i tak się udało! Zakalca ani śladu. <br />I wreszcie wyczaiłam piekarnik!<br /><br />Ps. Kocham mój robot kuchenny, przygotowanie ciasta do wyłożenia na blachę trwało błyskawicznie, właściwie to dłużej jabłka obierałam i kroiłam :D<br />Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci miłego weekenduPanna Pandkahttps://www.blogger.com/profile/16075022003950376249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88886516440302456882012-08-20T16:19:05.668+02:002012-08-20T16:19:05.668+02:00Cieszę się, że ciasto smakowało. Dobry pomysł z ty...Cieszę się, że ciasto smakowało. Dobry pomysł z tym obsypaniem mąką rodzynków i żurawiny. Mnie co prawda rozłożyły się równomiernie, ale może miałam szczęście :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38371940147928318662012-08-19T11:42:51.767+02:002012-08-19T11:42:51.767+02:00Wczoraj upieklam to ciasto,zawsze pieklam tradycyj...Wczoraj upieklam to ciasto,zawsze pieklam tradycyjne jableczniki.Tym razem chcialam sprubowac czegos innego i padlo na ten jablecznik.To jest strzal w dziesiatke.Ciasto wyszlo wysmienite,polecam.Jedyne co bylo nie tak ,to rodzynki i zurawiny nie rozlozyly sie w calym ciescie ,tylko na spodzie.Nastepnym razem obsypie je maka,zeby rozlozyly sie rownomiernie w calym ciescie.<br />IrenaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39168240160752166882012-01-22T16:19:43.103+01:002012-01-22T16:19:43.103+01:00Magda, no właśnie to jest zadziwiające, że dosyć c...Magda, no właśnie to jest zadziwiające, że dosyć ciężkie ciasto, a tak pięknie rośnie. Ja je lubię - do kawy idealne.<br />Cieszę się, że i Tobie smakowało.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78516039740915897072012-01-22T00:11:15.500+01:002012-01-22T00:11:15.500+01:00Pycha. Faktycznie jest takie zbite, ciężkawe, mokr...Pycha. Faktycznie jest takie zbite, ciężkawe, mokre, nie bardzo puszyste...a mimo tego wyrośnięte :) Takie inne niż wszystkie. W smaku przypomina mi...hmmm sama nie wiem, ale to miłe wspomnienia :) PozdrawiamMagdahttps://www.blogger.com/profile/07711574727177252574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5053804872948742642012-01-19T21:50:39.244+01:002012-01-19T21:50:39.244+01:00Anonimowa, no bardzo mi przykro, że ciasto Ci się ...Anonimowa, no bardzo mi przykro, że ciasto Ci się nie udało. Mnie też się wdarł mały zakalec (pierwszy raz w tym cieście, a piekłam ja już kilka razy), ale pewnie dlatego, że po upieczeniu zostawiłam je w piekarniku i nie odparowało. <br />Być może jest tak jak mówisz - wina mocno soczystych jabłek.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61385693282113950382012-01-19T21:38:25.932+01:002012-01-19T21:38:25.932+01:00Często korzystam z Twoich przepisów, ale ten niest...Często korzystam z Twoich przepisów, ale ten niestety kompletny niewypał- takiego zakalca to jeszcze nigdy nie upiekłam. A może to wina zbyt soczystych jabłek? Bo, jak czytam to innym raczej wyszło :-((Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-6034082508972281612012-01-14T23:21:55.529+01:002012-01-14T23:21:55.529+01:00Agatin, ja uwielbiam piec, ale z jedzeniem już gor...Agatin, ja uwielbiam piec, ale z jedzeniem już gorzej - ukroiłam kawałek dla sąsiadki, jeden kawałek zostawiłam dla siebie, a resztę zawiozłam do rodziców i brata - stwierdzili, że jest przepyszne. Ja obiektywna nie jestem, ale i mnie smakowało :-)<br />Zmiany były konieczne, bo to menu się niebezpiecznie rozrastało i już było bardzo długie. Zależało mi jednak, aby to nie były tylko etykiety, ale spis treści z prawdziwego zdarzenia. No i mam nadzieję, że wszystko dobrze zalinkowałam :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81636854981239365622012-01-14T23:08:07.250+01:002012-01-14T23:08:07.250+01:00Ach, znów jakieś pyszne ciasto będzie, chyba w kąt...Ach, znów jakieś pyszne ciasto będzie, chyba w kąt pójdą moje postanowienia noworoczne;)<br />Widzę, że poczyniłaś małe zmiany w wyglądzie stony, wygląda świetnie, aż się chce zajrzeć jakie pyszności poukrywałaś za tymi prostokącikami, hihihi:)Agatininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34978824837819426222012-01-14T22:50:18.542+01:002012-01-14T22:50:18.542+01:00Agatini, no i właśnie następnym razem tak właśnie ...Agatini, no i właśnie następnym razem tak właśnie zrobię, bo Zielonooki też się pytał, co tak mało jabłek dałam :-)) <br />Fajnie, że i Tobie smakowało. Ta chrypiąca góra jest chyba najlepsza. A wczoraj zrobiłam bardzo fajne ciasto - też w ramach sprzątania lodówki... jutro je wrzucę na blog, bo dziś już padam na pyszczydło :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62843655701874842762012-01-14T21:44:56.941+01:002012-01-14T21:44:56.941+01:00Deser musi być, więc upiekłam Twoje ciasto, do kaw...Deser musi być, więc upiekłam Twoje ciasto, do kawki doskonałe, bardzo smaczne, wilgotne i te chrupiące orzechy, super:)<br />Faktycznie jest dość ciężkie, ale tak jak mówisz można zrobić z połowy, a na wierzch więcej jabłek.<br />Pozdrawiam, miłej niedzieli:)Agatininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87957993388392658192012-01-12T14:22:44.416+01:002012-01-12T14:22:44.416+01:00Zielonooki mówił, że dla niego za mało jabłek - na...Zielonooki mówił, że dla niego za mało jabłek - następnym razem spróbuję z połową ciasta, a resztę zostawię tak samo - zobaczymy co wyjdzie :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com