tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post4810244745934491693..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Pierogi z jagodamiMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger89125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57774507701472465182017-07-24T06:40:09.466+02:002017-07-24T06:40:09.466+02:00No właśnie mnie to ciasto odpowiada najmniej, ale ...No właśnie mnie to ciasto odpowiada najmniej, ale poeksperymentować zawsze można :-) Też wyrabiam ciasto w robocie... oszczędzam nadgarstki :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50426726082880789852017-07-19T18:38:27.215+02:002017-07-19T18:38:27.215+02:00To ciasto jest inne niż ciasto zaparzane, ale bard...To ciasto jest inne niż ciasto zaparzane, ale bardzo smaczne, tak dla odmiany będę go stosowała przy pierogach z jagodami. Zarówno przy cieście zaparzanym jak i tym , gdzie składnikiem jest mąka gotuję wyroby z tego ciasta tak gotowała moja Mama, a więc do tzw. przewrócenia się pierogów na druga stronę i nie krócej ani nie dłużej, wówczas mąka traci całkowicie posmak surowej. Przepisy na ciasta pierogowe są super, odmierzam składniki, do miksera i za kilka minut mam gładką kulę ciasta, gotową do wyrobu pierogów, Niesamowite przepisy. pozdrawiam. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66696410168297995912015-10-28T14:24:44.712+01:002015-10-28T14:24:44.712+01:00Słuszny wybór jeśli chodzi o ciasto. Natomiast pie...Słuszny wybór jeśli chodzi o ciasto. Natomiast pierogi można zrobić spokojnie z mrożonymi jagodami - nie rozmrażać owoców, wymieszać je tylko z odrobiną cukru i mąki ziemniaczanej. Super się sprawdzają, robię tak od czasu do czasu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55741480326723722032015-10-28T09:00:15.254+01:002015-10-28T09:00:15.254+01:00W sezonie jagodowym robiłam te pierogi cztery razy...W sezonie jagodowym robiłam te pierogi cztery razy w ciągu dwóch tygodni, z tym, że skorzystałam z przepisu na ciasto zaparzane. Wyszły delikatne, pyszne, rozpływające się w ustach. Teraz, kiedy świeżych jagód już nie ma, kupiłam mrożone, w związku z tym mam do Pani pytanie - nadają się do zrobienia pierogów? Rozmrozić je wcześniej, czy pozostawić zamrożone? Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam cieplutko. DariaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54381964546102496972015-07-04T14:17:07.937+02:002015-07-04T14:17:07.937+02:00Basiu, w takim razie ogromnie się cieszę, ze ciast...Basiu, w takim razie ogromnie się cieszę, ze ciasto parzone przypadło Ci do gustu. Ja też je uwielbiam, dla mnie jest najlepsze. <br />A widzisz, też dodaję cukier od czasu warsztatów piergowych, ale sól też :-) Przy truskawkowych nawet o tym pisałam, tu też muszę uzupełnić :-) <br />Pozdrawiam ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48147137346224477652015-07-03T15:00:53.076+02:002015-07-03T15:00:53.076+02:00Odkąd "poznałam" Margarytkę i jej przepi...Odkąd "poznałam" Margarytkę i jej przepisy na ciasto parzone, już nie robię innego. Dzisiejsze gotowanie pierogów z jagodami, to czysta przyjemność. Ciasto nie przemaka, jest dobrze ugotowane i smaczne. Jedną rzecz tylko zmieniłam. Do gotującej się wody dodaje łyżkę cukru, bo przy słodkim nadzieniu nie smakuje mi słonawe ciasto (zmora mojego dzieciństwa, dodawano sól do pierogów i makaronu ze słodkimi dodatkami). Teraz jest OK. Pozdrawiam serdecznie, Basia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12937652171909431732015-07-01T13:19:08.385+02:002015-07-01T13:19:08.385+02:00Trzymam kciuki :-)Trzymam kciuki :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29687947573468595342015-07-01T12:38:03.118+02:002015-07-01T12:38:03.118+02:00Będą dzisiaj pierogi!! Pierwszy raz zrobię ciasto ...Będą dzisiaj pierogi!! Pierwszy raz zrobię ciasto zaparzane, mam nadzieję że wyjdą pyszne :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12218418407916123787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64569019456229584052014-07-06T11:55:57.817+02:002014-07-06T11:55:57.817+02:00Cieszę się, że przepis się sprawdza doskonale :-) ...Cieszę się, że przepis się sprawdza doskonale :-) Sama robię parzone, bez jajka i już nie eksperymentuję, bo i po co :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35429021509892872702014-07-05T20:54:31.371+02:002014-07-05T20:54:31.371+02:00Parzone, sprawdzone, zrobione, najlepsze, najdelik...Parzone, sprawdzone, zrobione, najlepsze, najdelikatniejsze - dziś z jagodami, ostatnio z ruskimi z miętą (ciekawy smak, bardzo ciekawy, posmakował wszystkim), przedostatnio z mięsem(surowym) i nie ma co eksperymentować, kolejnej osobie daję i w świat idzie margarytkowy pierogowy ciastowy przepis, dziękuję,pozdrawiam Barbara<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67286574433663487522014-07-05T18:54:35.358+02:002014-07-05T18:54:35.358+02:00Aniu, ale Ci dobrze :-) U mnie też buły z jagodami...Aniu, ale Ci dobrze :-) U mnie też buły z jagodami, ale na pierogi narobiłaś mi ochoty. Też dawno nie robiłam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14665213566480569702014-07-05T17:58:43.214+02:002014-07-05T17:58:43.214+02:00Wlasnie dzis nazbieralismy jagodek :) I jagodziank...Wlasnie dzis nazbieralismy jagodek :) I jagodzianki sie pieka, a ze zostalo troche to zrobilam pierogi :) Boskie sa :) Tak dawno nie jedlismy, ze znikly w ciagu 5 sekund :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17548743498769530691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10113115321527946122014-06-28T12:07:31.047+02:002014-06-28T12:07:31.047+02:00A to malusie musiałaś robić. Mnie z 1 kg mąki wych...A to malusie musiałaś robić. Mnie z 1 kg mąki wychodzi około 100 sztuk :-) Cieszę się, że smakowały. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82801921258776645762014-06-27T20:06:18.628+02:002014-06-27T20:06:18.628+02:00z podwójnej porcji wyszło mi 96 piegogów, z tego p...z podwójnej porcji wyszło mi 96 piegogów, z tego połowa zamrożona.... jak zwykle przepyszne :) Renata almunia11https://www.blogger.com/profile/13044286087714228071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16964597732711674742013-07-02T20:07:33.806+02:002013-07-02T20:07:33.806+02:00Ja też kupuję, choć cena nieco przeraża.
Zamrażam...Ja też kupuję, choć cena nieco przeraża. <br />Zamrażam i surowe i gotowane (gdy mi zostaną z obiadu). Pierogi układam na tacy wyłożonej folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki. A gdy się zamrożą przekładam do woreczków. <br />Ja pierogi robię zawsze z mąki poznańskiej - ona do pierogów jest najlepsza. A mąka tortowa typ 400 nie różni się w zasadzie niczym od tej 405, numer określa zawartość popiołu, a ta różnica jest tak nieznaczna, że nie ma co sobie tym głowy zawracać :-)<br />Bardzo zachęcam Cię do spróbowania zrobienia pierogów z mąki poznańskiej. Moja bratowa ostatnio była zafascynowana tym jak jej się ciasto zarabiało i wałkowało (ja kupuje do pierogów poznańską Lubellę albo Basię). Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17486844772821210342013-07-02T19:57:27.874+02:002013-07-02T19:57:27.874+02:00U mnie też taka cena jagód. Ale nic to, kupiłam, b...U mnie też taka cena jagód. Ale nic to, kupiłam, bo przecież cały rok czekałam na nie. No i dzisiaj na obiad były pierogi z jagodami. Czytając powyższe posty zaczęłam zastanawiać się nad zamrażaniem. Margaretko, zamrażasz gotowane pierogi, czy surowe?<br />Mam jeszcze pytanie odnośnie mąki. Od dawna robię z tortowej typ 400. Od pewnego czasu jest to u mnie mąka tortowa Basia 405. Jaka jest różnica pomiędzy tymi mąkami? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.<br />Pozdrawiam PierogomaniaczkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70107347998963292512013-07-02T16:22:16.845+02:002013-07-02T16:22:16.845+02:00Ja osobiście wolę inne ciasto do owoców, to było e...Ja osobiście wolę inne ciasto do owoców, to było eksperymentem, ale jeśli smakowało to się cieszę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63183249636086411532013-07-02T16:20:15.762+02:002013-07-02T16:20:15.762+02:00Robiłam pierogi z tym ciastem i wyszło super pyszn...Robiłam pierogi z tym ciastem i wyszło super pysznie.<br />Poleam :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25990632770189845772013-06-30T22:21:58.049+02:002013-06-30T22:21:58.049+02:0014 zł za litr. Ale zamrażając dziś pierogi odkryła...14 zł za litr. Ale zamrażając dziś pierogi odkryłam, że mam jeszcze jeden worek zamrożonych :-) I cieszę się jak głupia, bo za tę cenę pewnie nie kupię tyle, aby zamrozić. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42868346710895621872013-06-30T12:57:10.106+02:002013-06-30T12:57:10.106+02:00Fajnie. :) Ja mam jedną porcję pierogów zamrożoną....Fajnie. :) Ja mam jedną porcję pierogów zamrożoną. Ile płaciłaś?Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11104833999261430092013-06-29T10:32:48.812+02:002013-06-29T10:32:48.812+02:00I ja kupiłam dziś jagody :)I ja kupiłam dziś jagody :)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54641663165880016942013-06-28T21:17:33.825+02:002013-06-28T21:17:33.825+02:00No, a jaki pyszny ten diabeł. ;) Oj, przydał się.No, a jaki pyszny ten diabeł. ;) Oj, przydał się.Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67758160925658406592013-06-28T17:44:11.718+02:002013-06-28T17:44:11.718+02:00No i co? Nie taki diabeł straszny jak go malują, p...No i co? Nie taki diabeł straszny jak go malują, prawda? Cieszę się, że pomysł z mąką się przydał. <br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82297938938071784462013-06-28T14:23:47.478+02:002013-06-28T14:23:47.478+02:00Hej,
Strasznie bałam się tych pierogów. W końcu j...Hej,<br /><br />Strasznie bałam się tych pierogów. W końcu jagody to nie zwarty farsz do ruskich. Ale wykorzystałam pomysł z mąką ziemniaczaną. Genialne, jagody nie uciekały mi na wszystkie strony podczas lepienia, tylko lekko kleiły się do siebie. :)<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47667812406804168712013-06-15T15:12:30.738+02:002013-06-15T15:12:30.738+02:00Cieszę się, że smakowały. Spróbuj jeszcze tego cia...Cieszę się, że smakowały. Spróbuj jeszcze tego ciasta zaparzanego mlekiem z przepisu na pierogi z truskawkami, wg mnie jest o niebo lepsze. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com