tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post5839144515370595273..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Kruche babeczki z kremem cytrynowym i truskawkamiMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63186722655683351942016-02-23T19:35:46.113+01:002016-02-23T19:35:46.113+01:00Użyłam gotowej polewy Tortenguss klar (przezroczys...Użyłam gotowej polewy Tortenguss klar (przezroczystej), można kupić też czerwoną. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40520018290315803552016-02-23T11:37:41.871+01:002016-02-23T11:37:41.871+01:00Witaj Margarytko chcę zrobić babeczki z Twojego pr...Witaj Margarytko chcę zrobić babeczki z Twojego przepisu wnusi na urodzinki i mam pytanie odnośnie polewy zrobiłaś ją sama czy to była gotowa polewa?z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam Kasia. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-18636879217298620042014-01-15T22:11:11.620+01:002014-01-15T22:11:11.620+01:00Dokładnie tak, jak jest napisane :-)Dokładnie tak, jak jest napisane :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70884976033807769212014-01-15T18:13:57.616+01:002014-01-15T18:13:57.616+01:00ok, dziekuje. Ale przy tym drugim przepisie powinn...ok, dziekuje. Ale przy tym drugim przepisie powinnam obciazyc ciasto tak jak ty?Anulkahttps://www.blogger.com/profile/14481505906481612924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-254757850752401302014-01-15T16:03:52.558+01:002014-01-15T16:03:52.558+01:00To zależy tylko od Ciebie, oba przepisy są sprawdz...To zależy tylko od Ciebie, oba przepisy są sprawdzone i smaczne. Te są typowo kruche i ciasto nie rośnie tak jak przy tych drugich babeczkach. Więc jeśli chcesz je porządnie wypełnić kremem to ten przepis będzie lepszy. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8903431457394903332014-01-15T14:16:36.648+01:002014-01-15T14:16:36.648+01:00Margarytko, kupilam dzis male ceramiczne foremki n...Margarytko, kupilam dzis male ceramiczne foremki na tarte o srednicy 8 cm. Chcialabym zrobic babeczki i tak sie zastanawiam czy mam uzyc tego przepisu czy tego na babeczki z kremem budyniowym i owocami. Ktory lepiej sie sprawdzi przy takich ceramicznych foremkach?Anulkahttps://www.blogger.com/profile/14481505906481612924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10888209957242147702012-09-29T19:58:46.302+02:002012-09-29T19:58:46.302+02:00Bardzo się cieszę :-)Bardzo się cieszę :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60687143066437986572012-09-29T19:27:23.549+02:002012-09-29T19:27:23.549+02:00Babeczki wyszły bardzo kruche...były przepyszne!
...Babeczki wyszły bardzo kruche...były przepyszne! <br />Malina Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81031060569123460802011-09-08T21:02:28.663+02:002011-09-08T21:02:28.663+02:00Anonimowa, dostałam kremy, przetestowałam, wyraził...Anonimowa, dostałam kremy, przetestowałam, wyraziłam swoją opinie i to wszystko. Nie wszystko musi nam smakować.<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38935550571182842512011-09-08T20:52:12.983+02:002011-09-08T20:52:12.983+02:00?Ja kilka razy chciałam zrobić krem z torebki ale ...?Ja kilka razy chciałam zrobić krem z torebki ale nie smakowały mi czułsam chemię. Najlepsze są naturalne swojej roboty.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78569915771299231682011-08-23T15:47:07.239+02:002011-08-23T15:47:07.239+02:00Kasiu, no wiesz... ja myślę, że sałatka szwedzka z...Kasiu, no wiesz... ja myślę, że sałatka szwedzka zimą się przyda :-)<br />A karpatki nie robiłam już całe wieki i nie wiem kiedy znowu zrobię :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24855174058934923162011-08-23T14:36:59.426+02:002011-08-23T14:36:59.426+02:00Tak, tak,,,,ja tu zaglądam i czekam na Twoją opini...Tak, tak,,,,ja tu zaglądam i czekam na Twoją opinię :);) . A dziś zabieram się za sałatkę szwedzką.....i ciekawe co mnie podkusiło?! ( a raczej kto) A miałam tyłek płaszczyć na tapczanie po południu!!!!! Pozdrawiam Kaśka :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-46072346080877625072011-08-22T13:50:04.575+02:002011-08-22T13:50:04.575+02:00Evelino, bardzo Ci dziękuję za tę opinię. No prosz...Evelino, bardzo Ci dziękuję za tę opinię. No proszę, jesteś już kolejną osoba, która ten krem poleca - chyba wypróbuję, choć dotychczas sama gotowałam kem do karpatki :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2280083766022839132011-08-22T11:16:46.070+02:002011-08-22T11:16:46.070+02:00Ja również mogę polecić krem karpatkowy Delecty (t...Ja również mogę polecić krem karpatkowy Delecty (ten normalny, nie błyskawiczny) bo używamy go z Mamą od lat i wszystkim smakuje. Robiłam też oczywiście ten błyskawiczny, który nazywa się "Krem karpatka 5 minut bez gotowania", i choć też jest dobry, to jednak nie to samo co tamten z masłem. Po za tym ten tradycyjny po wyjęciu z lodówki jest mocno ścięty, a ten błyskawiczny jednak rzadszy.<br />Zaś krem cytrynowy, o którym mowa w przepisie, jak dla mnie jest pyszny. Lekko cytrynowy i orzeźwiający, po schłodzeniu w lodówce przypominający jakby piankę.Evelinanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66307174639056531012011-06-21T20:58:00.615+02:002011-06-21T20:58:00.615+02:00Kasiu, ale ja to tak z przymrużeniem oka napisałam...Kasiu, ale ja to tak z przymrużeniem oka napisałam :-) Lubię mój krem do karpatki gotowany samodzielnie. Ostatnio bratowa o jakimś jeszcze gotowym wspominała, ale nie pamiętam. Będę musiała zasięgnąć języka :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64853105172489322442011-06-21T07:51:32.132+02:002011-06-21T07:51:32.132+02:00Nie chciałam wprowadzać zamieszania :) z tym kreme...Nie chciałam wprowadzać zamieszania :) z tym kremem. Dla mnie gotowany jest lepszy,bo smakuje jak tradycyjny,budyniowy.Błyskawiczny wydaje mi się bardziej sztuczny w smaku(jeśli w ogóle można tak to określić) i pozostawia w buzi specyficzny, tłustawy posmak. Za to jego zrobienie zajmuje chyba z 2 minuty, więc bez wątpienia w tej kwestii wygrywa :). Dla mnie kremy na maśle mają lepszy smak, a te błyskawiczne smakują jak "pianki"....i właśnie dlatego ich nie używam. Ale to kwestia gustu i każdemu smakuje coś innego. Ważne by ciasto było własnej roboty, bo to zawsze warto docenić!! Pozdrawiam serdecznie....i czekam na Twoją opinię :) KaśkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71046073439783163692011-06-20T17:39:14.525+02:002011-06-20T17:39:14.525+02:00Kasiu, trójka łasuchów to całkiem sporo :-))) Jest...Kasiu, trójka łasuchów to całkiem sporo :-))) Jest się komu bić o ostatni kawałek ;-))<br /><br />Efka, to trzymam kciuki za babeczki i życzę zdróweczka... pogoń te wirusy, niech się nie panoszą tam, gdzie ich nie zapraszano :-)) <br />Hahaha... niezła teoria z tymi jamnikami, nie słyszałam wcześniej, ale chyba coś w tym jest :-) T jesteś z tych śpiących czy z tych nieprzyznających się?<br /><br />Polly, to teraz mnie obie z Kasią skołowałyście. Ona mówi, że błyskawiczny jest be, Ty mówisz, że ok... no i co ja mam teraz jak ta żaba stanąć na środku? Hmm... a może po prostu wypróbuję oba :-))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70508704773742082822011-06-20T16:48:55.018+02:002011-06-20T16:48:55.018+02:00z delekty są dwa karpatkowe. Jeden błyskawiczny a ...z delekty są dwa karpatkowe. Jeden błyskawiczny a drugi do gotowania. Ja używam błyskawicznego ;DPollyhttps://www.blogger.com/profile/11288858148350891716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44237103178619476072011-06-20T16:44:26.139+02:002011-06-20T16:44:26.139+02:00Dawno nie zaglądałam a tu tyle pyszności się pojaw...Dawno nie zaglądałam a tu tyle pyszności się pojawiło :-).Babeczki śliczne i na pewno pycha.Sama zaopatrzyłam się w foremeczki do tych cudeniek ,ale nie miałam okazji ich wypróbować bo co chwile jakieś infekcje łapałam i sił brakowało.A z kremami to tak, jak z właścicielami jamników.Dzielą się na takich co śpią ze swoimi pupilami i takich ,którzy sie do tego nie przyznają.Mam jamniorka ;-).Pozdrawiam serdecznie EfkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17804143507616567322011-06-20T14:44:32.670+02:002011-06-20T14:44:32.670+02:00tak....łasuchów nie brakuje :) dalej jest nas trój...tak....łasuchów nie brakuje :) dalej jest nas trójka,a gości nie było!! HI!HI! KaśkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43296420730883980992011-06-20T14:14:31.377+02:002011-06-20T14:14:31.377+02:00Moniko i ja jakiś czas temu wygrałam konkurs z Win...Moniko i ja jakiś czas temu wygrałam konkurs z Winiar i tych gotowców trochę było. Rozdzieliłam między mamę a teściową, sobie zostawiłam dwie zupy w proszku: brokułową i ogórkową - jedna jeszcze jest i jakieś danie typu fix, ale jeszcze go nie używałam - nawet nie pamiętam co to jest, muszę chyba zrobić porządki w szafce :-))))<br />Zielonooki, gdy ma dyżur też czasem jada zupki z proszku :-))<br />Ps. A te bukiety były przepiękne - mama pewnie była szczęśliwa :-)<br /><br />Kasiu, skoro tak mówisz to wierzę na słowo, ja do karpatki zawsze gotuję sama :-))) A jeśli chodzi o ciasto, to tamto na tartę było raczej półkruche, bo zawierało proszek i śmietanę, a to jest typowo kruche :) Ja lubię jedno i drugie. Mąka może być krupczatka albo tortowa - tym razem robiłam z tortowej, bo nie chciało mi się iść do sklepu, a krupczatka już mi z szafki wyszła :-))<br />Jesteś niesamowita z tymi wypiekami... ale skoro łasuchów w domu nie brakuje to aż się chce coś robić :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79321802243282289932011-06-20T12:25:59.694+02:002011-06-20T12:25:59.694+02:00Bardzo dobry jest krem Delecty karpatkowy,ale ten ...Bardzo dobry jest krem Delecty karpatkowy,ale ten tradycyjny...gotowany. Ukazała się również wersja błyskawiczna (tylko do wymieszania z mlekiem),ale jak dla mnie niestety paskudna. Tzn. pewnie jak dla kogo.....ale ja również robię kremy sama i mogę być bardziej wybredna :). Właściwie jeśli już robię gotowy to tylko ten karpatkowy!. Ale to jest jakiś inny przepis na kruche ciasto niż miała tarta. W tym jest mąka tortowa? W sobotę mieliśmy znów tarty :) tylko z kremem budyniowym robiłam(bez śmietany),ale już w niedzielę po południu musiałam zacząć robić sernik na zimno :). To będzie na dziś do kawki!! :) Pozdrawiam Kaśka :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9656185016466547312011-06-20T11:05:35.970+02:002011-06-20T11:05:35.970+02:00haha, święta prawda:) Czasem po prostu nie chce si...haha, święta prawda:) Czasem po prostu nie chce się gotować:)<br />U mnie mój Kochany wygrał konkurs Winiary na Dzień Matki. Moja mama dostała piękny bukiet a my zestaw winiary, w skład którego wchodzą same gotowce:) No więc i to trzeba jakoś spożytkować:)Blackdiamondinhttps://www.blogger.com/profile/08123949286838474716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54166388158052166342011-06-20T07:56:59.328+02:002011-06-20T07:56:59.328+02:00Polly, no popatrz, a ja do karpatki zawsze gotuję ...Polly, no popatrz, a ja do karpatki zawsze gotuję krem sama... skoro mówisz, że Delecty dobry to może następnym razem spróbuję... choć akurat ten "karpatkowy" gotuje się szybko.<br /><br />Paproszku, teraz to mnie rozłożyłaś na łopatki. Uśmiałam się niesamowicie... Powiadasz kamień z sosem cynamonowym? No i co narobiłaś? Teraz będę myślała o sosie cynamonowym... np do ryżu :-)))<br />A z tymi gotowcami to jest tak, że wiele osób ich używa a niewiele się do tego przyznaje (w końcu jakimś cudem znikają ze sklepowych półek). Ostatnio tak się wkopała kumpela, która zawsze się zarzekała, że gotowców nie używa - pech chciał, że spotkałam ją w sklepie. Sosy w torebkach, zupki chińskie... Raczej nie zaglądam ludziom do koszyków, ale rozmawiałyśmy, wymieniałyśmy się informacjami i coś mi w tym koszyku pokazywała. I na moje słowa: "a mówiłaś, że gotowców nie używasz"- odpowiedziała cicho: "no wiesz, czasem nie chce się gotować"...Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8961039828119017932011-06-19T22:29:18.425+02:002011-06-19T22:29:18.425+02:00Margarytko kochana - wiedz że nawet jeśli polecisz...Margarytko kochana - wiedz że nawet jeśli polecisz zwykły kamień polny z sosem cynamonowym to ja go zjem i będę wszem i wobec głosić że dobry. Nie straciłaś u mnie na wiarygodności nic a nic. <br />P.S. nawet wiejskim babom zdarza się użyć gotowców ;)paproszekhttps://www.blogger.com/profile/18159086715146144015noreply@blogger.com