tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post5982989038846440854..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Z serii "coś na zimę": Powidła śliwkoweMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59818556840070479102022-08-26T20:22:24.083+02:002022-08-26T20:22:24.083+02:00Robiłam powidła, ale strasznie długo to trwa, bo s...Robiłam powidła, ale strasznie długo to trwa, bo sok musi odparować. Zdecydowanie bardziej wolę normalny żeliwny garnek. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68161522939067777012022-08-24T14:55:04.959+02:002022-08-24T14:55:04.959+02:00Aniu a robiłaś dżemy, czy powidła w wolnowarze? 🙂...Aniu a robiłaś dżemy, czy powidła w wolnowarze? 🙂<br />Pozdrowionkabasie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75073126681444983202017-09-30T16:23:53.357+02:002017-09-30T16:23:53.357+02:00Pewnie późno na odpowiedź, ale oczywiście można sm...Pewnie późno na odpowiedź, ale oczywiście można smażyć krócej :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88769021587068754272017-09-15T19:28:19.394+02:002017-09-15T19:28:19.394+02:00Margarytko czy moge opdouścic sobię 3 dzień gotowa...Margarytko czy moge opdouścic sobię 3 dzień gotowania?<br />Chciałabym, żeby tym razem były mbiej gęste. Czy to nie spowoduje popsucia się powideł. Jak sądzisz<br />Pozdrawiam serdecznie<br />Kasia<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1923003047902389912016-09-30T19:48:52.312+02:002016-09-30T19:48:52.312+02:00Pewnie, że możesz. Słoiczki z powidłami ustaw na b...Pewnie, że możesz. Słoiczki z powidłami ustaw na blachę (taką z wyposażenia piekarnika), żadnej wody nie wlewaj. Wstaw blachę do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 120 stopni (jeśli masz termoobieg to go włącz) i pasteryzuj 30 minut jeśli masz małe słoiczki - czas liczony od czasu, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 120 stopni. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78075005531616163992016-09-30T19:41:07.436+02:002016-09-30T19:41:07.436+02:00Asieńko -wstawiłam dzisiaj te powidła bo sa najlep...Asieńko -wstawiłam dzisiaj te powidła bo sa najlepsze na swiecie i mam pytanie czy mogę pasteryzować w piekarniku jak skończę za 3 dni ? jeśli mogę w piekarniku to w jakiej temperaturze i jak długo ?? ja zawsze tradycyjnie garnek i woda ale robie ich sporo a mama małe słoiczki niskie plaskie -duzo wtedy zabawy z pasteryzacją.Sefiehttps://www.blogger.com/profile/15597126634357127763noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29934947332504729872016-09-12T08:50:51.004+02:002016-09-12T08:50:51.004+02:00To trzymam kciuki, aby było co zapakować do słoicz...To trzymam kciuki, aby było co zapakować do słoiczków :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73681146431476577442016-09-11T17:21:48.734+02:002016-09-11T17:21:48.734+02:00Robią się pyszne powidełka. Tylko nie wiem ile dot...Robią się pyszne powidełka. Tylko nie wiem ile dotrwa do końca bo wyjadam z gara😃😂paproszekhttps://www.blogger.com/profile/18159086715146144015noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84766989199872062302014-10-07T07:24:41.868+02:002014-10-07T07:24:41.868+02:00Czas smażenia zawsze można dostosować do własnych ...Czas smażenia zawsze można dostosować do własnych możliwości, wszak chodzi o to, aby po prostu je wysmażyć do odpowiedniej konsystencji, a kiedy się to zrobi, to już mniej ważne. <br />Ważne, że smakują :-) <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84586459818923224022014-10-06T12:51:37.660+02:002014-10-06T12:51:37.660+02:00Asiu kochana, zrobiłam w tym roku pierwszy raz w ...Asiu kochana, zrobiłam w tym roku pierwszy raz w życiu powidła inspirując się Twoim przepisem ;) Są super, troszkę zmodyfikowałam tylko czas smażenia, dostosowując go do moich dzieci (czytaj: smażyłam, gdy miałam chwilę spokoju :) ) Ale i tak są super, moja córka potrafi same ze słoiczka wyjadać :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10534153487633170048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43288916887708406722014-08-31T17:10:55.915+02:002014-08-31T17:10:55.915+02:00Ja niestety babcinego garnka nie mam, więc zazdros...Ja niestety babcinego garnka nie mam, więc zazdroszczę, bo porządny gar to powideł to jest to :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4437021235767748972014-08-31T11:07:31.372+02:002014-08-31T11:07:31.372+02:00Dla mnie powidła to również mój smak dzieciństwa. ...Dla mnie powidła to również mój smak dzieciństwa. Mam nawet stary babciny garnek w którym je smażę :-)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01477835816050193150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24286876090840435752013-09-28T11:28:36.756+02:002013-09-28T11:28:36.756+02:00Z pewnością zimą będą cieszyły podniebienia :-) Z pewnością zimą będą cieszyły podniebienia :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59877142039488801002013-09-28T10:53:34.307+02:002013-09-28T10:53:34.307+02:00zrobione zasłoikowane, bardzo fajne powidła, już w...zrobione zasłoikowane, bardzo fajne powidła, już wyobrażam sobie w zimne dni powidła z chałką i kakao hmmmm. dziękuję za przepis. ElaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89348916387490464542013-09-26T19:21:19.557+02:002013-09-26T19:21:19.557+02:00Z pestkami :-) Wszak napisałam, żeby je wypestkowa...Z pestkami :-) Wszak napisałam, żeby je wypestkować :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67549950997749235322013-09-25T14:08:03.186+02:002013-09-25T14:08:03.186+02:00czy ta waga śliwek podana jest z pestka czy bez ??...czy ta waga śliwek podana jest z pestka czy bez ?????Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61463105995898527732013-09-17T14:34:44.702+02:002013-09-17T14:34:44.702+02:00Jeśli śliwki są mocno dojrzałe i słodkie to ja bym...Jeśli śliwki są mocno dojrzałe i słodkie to ja bym się wstrzymała z dodawaniem cukru. Dosłodzić zawsze można pod koniec smażenia jeśli będzie taka potrzeba. <br />A takie półdzikie są najsmaczniejsze i najlepsze na powidła.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43091584781905746732013-09-17T14:28:22.211+02:002013-09-17T14:28:22.211+02:00Dziś zacząłem robić swoje pierwsze powidła ze sliw...Dziś zacząłem robić swoje pierwsze powidła ze sliwek , takich troszkę zdziczałych. Są wyjątkowo aromatyczne. Zastanawiam sie teraz czy je słodzić. Smakują wybornie, zobaczymy jutro. może poeksperymentuje? Część zrobię słodzone , część nie? Co radzicie Drogie Panie? Zawsze można je dosłodzić, odsłodzić się nie da. :(skrawkiprzygodyhttps://www.blogger.com/profile/12842370200795654960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15107888906199125702013-09-09T19:57:57.468+02:002013-09-09T19:57:57.468+02:00Bo to co zrobione w domu zawsze jest pewne, no i p...Bo to co zrobione w domu zawsze jest pewne, no i przede wszystkim wiemy, co jemy, a i robimy tak jak nam smakuje. Dlatego cenię domową kuchnię i domowe przetwory. <br />Super, że powidła smakuję też Twojej córeczce, bo znam wiele dzieci, które dżemów, konfitur i powideł nie jadają. <br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81656832834682609062013-09-09T09:33:46.274+02:002013-09-09T09:33:46.274+02:00Ja się ucieszyłam jak małe dziecko kiedy udało mi ...Ja się ucieszyłam jak małe dziecko kiedy udało mi się kupić takie węgierki na powidła (nie sklepowe tylko od rolnika, już częściowo właśnie przymarszczone)poczułam smak dzieciństwa :) z tego co zostało (no bo jak tu nie spałaszować śliwek)zrobiłam z mamą powidła tradycyjne jak u ciebie i właśnie takie z dodatkiem kakao - dla mojej 4 letniej córeczki. Biegała z kuchni do pokoju i prosiłą o dokładkę... :) taka zdrowsza wersja nutelli a wiadomo, że dzieci kochają słodycze<br /><br />Ps. pysznie u Ciebie Margarytko :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75667287001343589712013-09-06T07:58:57.959+02:002013-09-06T07:58:57.959+02:00A wiesz, że taki sposób podpowiedział mi kilka lat...A wiesz, że taki sposób podpowiedział mi kilka lat temu pan, u którego kupuję śliwki? Zrobiłam raz i wróciłam do smażenia. Nie mówię, że tamte były niedobre, wręcz przeciwnie, były bardzo dobre. Ale ja lubię właśnie te smażone, no i uwielbiam cały rytuał smażenia, mieszania, próbowania, obserwowania jak się zmienia struktura... Wiem, mam świra, ale lubię i już. <br />No i podobnie jak Ty dodaję niewiele cukru, u mnie na 3 kg raptem 1/2 szklanki cukru. <br />Kiedyś powidła zapiekano w glinianych garnkach w piecach, robiła się na górze skorupka i podobno wytrzymywały tak nawet 2 lata. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15207218959514414402013-09-06T07:54:29.913+02:002013-09-06T07:54:29.913+02:00No i słusznie znajoma mówiła. Im bardziej dojrzałe...No i słusznie znajoma mówiła. Im bardziej dojrzałe śliwki tym bardziej słodkie, też takowe wybieram, choć tym razem tylko połowa była pomarszczona. Wyszukuję na targu sprzedawców, którzy sprzedają swoje zbiory, raczej nie kupuję u handlowców, więc zawsze ten sprzedający potrafi udzielić rzetelnej informacji. <br />I ja bardzo lubię zapach smażonych śliwek... cały dom pachnie obłędnie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62303299738361927012013-09-06T07:52:11.817+02:002013-09-06T07:52:11.817+02:00No i słusznie... dla śliwek to jeszcze nie jest os...No i słusznie... dla śliwek to jeszcze nie jest ostatni dzwonek :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7664534519127962562013-09-06T06:50:08.094+02:002013-09-06T06:50:08.094+02:00A ja nie smażę! Rozgotowuję wydrylowane śliwki w w...A ja nie smażę! Rozgotowuję wydrylowane śliwki w wielkim garze (u mnie to jest duża, duża gęsiarka) i odkryte (musi parować)wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 120-140 stopni. I tak trzymam w piekarniku, nie mieszając ich wcale, a wcale parę godzin pierwszego dnia, drugiego dnia, a jak trzeba to i trzeciego, aż zmniejszą znacznie swą objętość i nabiorą koloru czekolady bez dodatku kakao. Pod koniec dosładzam nieznacznie, bo 1/2 kg cukru na 5 kg śliwek (waga śliwek wyjściowa), czekam aż się cukier rozpuści i tu już mieszam drewnianą warząchewką i takie gorące do słoików a słoiki do góry dnem. Powidła smaczne, trwałe i właściwie robią się prawie, że same. Pozdrawiam serdecznie.Iza https://www.blogger.com/profile/09589995068161017943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85806012878183423772013-09-05T21:05:19.030+02:002013-09-05T21:05:19.030+02:00Ja też tak smażę powidła, przez dwa trzy dni.Znajo...Ja też tak smażę powidła, przez dwa trzy dni.Znajoma opowiadała mi kiedyś, że takie prawdziwe powidła to powinno się smażyć z bardzo dojrzałych sliwek węgierek, takich już lekko pomarszczonych, tak mocno dojrzałych. One mają wtedy w sobie bardzo dużo cukru i nie ma potrzeby już dosładzać.Ja nigdy takich nie smażyłam bo ciężko dostać takie sliwki.<br /> Narobiłaś mi smaku:) Uwielbiam zapach smażonych sliwek. Spodziewam się dostawy sliwek w następnym tygodniu, więc i ja się trochę pobawię:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10259734654943642891noreply@blogger.com