tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6119506976028656193..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: BiszkoptMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger263125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73703230897164456302020-12-01T14:53:09.895+01:002020-12-01T14:53:09.895+01:00Szczerze mówiąc nigdy mi się nie szarpią brzegi, m...Szczerze mówiąc nigdy mi się nie szarpią brzegi, może to kwestia noża? Robię dokładnie tak jak napisałam. Może spróbuj zostawić na chwilę w blaszce, choć nie wiem, czy wtedy będzie równy i nie opadnie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39796853766409856472020-11-29T21:14:20.798+01:002020-11-29T21:14:20.798+01:00Ja już doszłam do tego czemu tak się dzieje, bo mi...Ja już doszłam do tego czemu tak się dzieje, bo miałam ten sam problem. Tak się dzieje gdy nie damy odpocząć biszkoptów na te 20-30 min po wyciągnięciu z piekarnika tylko od razu bierzemy się do obkrajania boków. Trzeba poczekać te 30 min koniecznie i wtedy wychodzi idealny. paula20022https://www.blogger.com/profile/06947758678938124051noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63081473753421525802020-11-26T22:31:13.546+01:002020-11-26T22:31:13.546+01:00Właśnie upiekłam biszkopt z Pani przepisu i wszyst...Właśnie upiekłam biszkopt z Pani przepisu i wszystko wyszło super oprócz jednej rzeczy. Mam nadzieję że mi Pani pomoże bo jest to moja zmora 😔 za każdym razem mam obszarpane boki biszkoptu. Zrobiłam jak Pani pisała. Od razu wyjęłam go z piekarnika obkroilam brzegi nożem aby go wyjąć z blaszki i obrócić do góry nogami. I właśnie w tym momencie robią mi się dziury z boków. Co robię źle?paula20022https://www.blogger.com/profile/06947758678938124051noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-76631011120739607442017-08-29T18:43:16.895+02:002017-08-29T18:43:16.895+02:00Nie piekę biszkoptów o takim wymiarze, trzeba po p...Nie piekę biszkoptów o takim wymiarze, trzeba po prostu przeliczyć sobie proporcje na mniejszą średnicę <br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42291906273576510572017-08-24T14:49:12.219+02:002017-08-24T14:49:12.219+02:00Witam. Piękne te biszkopty, takie idealne. A ja ma...Witam. Piękne te biszkopty, takie idealne. A ja mam do Pani taką nietypową prośbę: czy mogłaby mi Pani podać proporcje na jasny biszkopt do tortownicy o średnicy 17 cm? Byłabym bardzo wdzięczna. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00966937515417530776noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71608051326770771002016-12-27T12:39:25.360+01:002016-12-27T12:39:25.360+01:00Najpierw ubić na sztywno, a potem dodawać partiami...Najpierw ubić na sztywno, a potem dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61085385085736377972016-12-23T13:13:29.506+01:002016-12-23T13:13:29.506+01:00"ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, doda..."ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier" mam pytanie czy mam to rozumieć że najpierw ubić z solą na sztywną pianę i wtedy dodać cukier i dalej ubijać, czy ubijając dodawać od razu cukierAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58466162407732236732016-12-03T18:52:07.105+01:002016-12-03T18:52:07.105+01:00W takim razie ogromnie mi miło :-)W takim razie ogromnie mi miło :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51645183390664894692016-11-24T23:19:31.036+01:002016-11-24T23:19:31.036+01:00Margarytko latami piekę z Twoich przepisów,są najl...Margarytko latami piekę z Twoich przepisów,są najlepsze. Dziękuję.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00437508582946179709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27695397588000438682016-11-01T15:50:05.956+01:002016-11-01T15:50:05.956+01:00Cieszę się, że się udał. Jeśli chcesz na duża pach...Cieszę się, że się udał. Jeśli chcesz na duża pachę to wystarczy zwiększyć proporcjonalnie wszystkie składniki. Ja na duża blachę robię z 10 jaj.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11344980360165184322016-10-24T13:13:36.269+02:002016-10-24T13:13:36.269+02:00witaj.Mój 1szy biszkopt z twojego przepisu jak mal...witaj.Mój 1szy biszkopt z twojego przepisu jak malowany ideał.robiłam w malej kwadratowej blaszce.a moje pyt zwiazane jest jakie proporcje na duża blachę.pozdawiam serdecznieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55493781304068511102016-08-09T08:31:04.897+02:002016-08-09T08:31:04.897+02:00Nie wiem co zrobiłaś nie tak, ale jeśli biszkopt C...Nie wiem co zrobiłaś nie tak, ale jeśli biszkopt Ci nie wyrósł, to obstawiam źle ubite białka. Boków tortownicy się nie smaruje, bo chodzi o to, aby biszkopt się po nich wspinał i nie opadał środkiem. <br />A brzegi obkrawa się nożem zawsze, inaczej się nie da tego zrobić. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15852508050392077922016-08-08T08:40:46.996+02:002016-08-08T08:40:46.996+02:00Zrobilam, jest taki ze moge tylko na pol go przekr...Zrobilam, jest taki ze moge tylko na pol go przekroic, nie posmarowałam bokow tak jak pani pisala i popelnilam blad bo po bokach duzy nie jest i do tego zrobil sie twardy. Musialam nozem przejechac aby sie odczepil od blaszkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71862923764696964092016-07-02T19:45:44.291+02:002016-07-02T19:45:44.291+02:00Tak, wystarczy kakao zamienić na mąkę. Tak, wystarczy kakao zamienić na mąkę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59297070963401258252016-07-02T19:44:51.057+02:002016-07-02T19:44:51.057+02:00Obkrawam boki, bo inaczej bym go nie wyciągnęła z ...Obkrawam boki, bo inaczej bym go nie wyciągnęła z tortownicy - po prostu jadę nożem po blaszce i nie mam problemu z poszarpanymi bokami. <br />Boki nie powinny być smarowane, biszkopt ma się po nich wspinać i przywierać, bo inaczej może się zapaść do środka. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79633024737376248542016-07-02T08:11:45.316+02:002016-07-02T08:11:45.316+02:00Margarytko, wczoraj upiekłam biszkopt jasny, z 7 j...Margarytko, wczoraj upiekłam biszkopt jasny, z 7 jajek, wiec do przepisu jak na ciemny biszkopt dodałam zamiast dwóch łyżek kakao dwie dodatkowe łyżki mąki. Wyrośnięty był ponad formę (duża, 27 cm), jednak po wyciągnięciu lekko upadł. Do tego nie wiedząc jak postąpić - obkroiłam boki nożem, i jak otworzyłam obręcz, były powyrywane... Przestudiowałam przepis i komentarze, nikt nie miał takiego problemu, a Ty gdzieś tam piszesz, że po upieczeniu odpinasz obręcz i wykładasz na deskę - czyli to moje obkrawanie zaszkodziło? Dziś musze upiec kolejny biszkopt na jutrzejszy urodzinowy tort, boję sie że znowu się te nieszczęsne boki powyrywają i zastanawiam się nad natłuszczeniem obręczy...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91527345272277482792016-07-01T20:47:31.422+02:002016-07-01T20:47:31.422+02:00Margarytko, jeśli wyciągasz biszkopt z formy od ra...Margarytko, jeśli wyciągasz biszkopt z formy od razu po upieczeniu, a boki tortownicy nie są posmarowane, to czy sie nie powyrywają? Chciałam upiec jasny biszkopt ale na większą formę (jak podajesz na kakaowy) - czy w tym wypadku zamiast dwóch łyżek kakao dodać dodatkowo dwie łyżki mąki? (chodzi mi o ten przepis z 7 jajek)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47369286952308267362016-04-15T19:24:12.038+02:002016-04-15T19:24:12.038+02:00Ja bym piekła góra - dół. Jednak w gazowym piekarn...Ja bym piekła góra - dół. Jednak w gazowym piekarniku ciepło inaczej się rozchodzi niż w elektrycznym. Po prostu musisz go przetestować i wypróbować. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53424097282953538852016-04-15T15:26:29.805+02:002016-04-15T15:26:29.805+02:00Witam :) pieklam ten biszkopt z octem w piekarniku...Witam :) pieklam ten biszkopt z octem w piekarniku gazowym i zawsze sie udawal. Teraz zmienilam piekarnik na elektryczny. Pani poecze w termiobiegu, mam tez termoobieg ale jakbym chciala upiec bez termoobiegu to uzywac grzalki gora-dol czy sam dół ? Iwonka92https://www.blogger.com/profile/13109314901841035605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23701385745024878782016-02-28T12:12:01.372+01:002016-02-28T12:12:01.372+01:00Nie bardzo wiem o który biszkopt Ci chodzi, bo z T...Nie bardzo wiem o który biszkopt Ci chodzi, bo z Twojego komentarza to nie wynika. Każdy z tych biszkoptów da się przeciąć na 3 części. A jeśli Ci nie wyrósł odpowiednio wysoki, to musisz upiec jeszcze jeden. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44102431934128278752016-02-24T21:24:19.056+01:002016-02-24T21:24:19.056+01:00Margrytko wyszedł ale może nie aż taki jak twój cz...Margrytko wyszedł ale może nie aż taki jak twój czy mogę go przekroić na trzy części czy raczej piec drugi ciemny i dodać jedna część a jasny przeciąć na dwie Renkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65513752171535385172015-12-06T12:32:12.708+01:002015-12-06T12:32:12.708+01:00Tak, tylko jajka są różne, łyżki też... dla mnie t...Tak, tylko jajka są różne, łyżki też... dla mnie to niekoniecznie dobra proporcja, ale jeśli Tobie tak wygodnie i wychodzi, to tylko się cieszyć :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60742868262739326752015-12-05T23:41:10.085+01:002015-12-05T23:41:10.085+01:00Ja zawsze robię biszkopt w proporcji 1:1:1
Jajko,...Ja zawsze robię biszkopt w proporcji 1:1:1 <br />Jajko, łyżka mąki, łyżka cukruLukas Cookinghttps://www.blogger.com/profile/17577352161372013494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44562763373865150182015-11-10T19:06:52.181+01:002015-11-10T19:06:52.181+01:00To zwykła śmietana kremówka z mascarpone i czekola...To zwykła śmietana kremówka z mascarpone i czekoladą. Do ciemnej części dałam gorzką roztopioną czekoladę, do jasnej białą czekoladę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5088761161698101972015-11-10T13:10:25.255+01:002015-11-10T13:10:25.255+01:00Margaretko,
super przepisy, podasz przepis na tor...Margaretko, <br />super przepisy, podasz przepis na tort, na którym leżą porzeczki (ciemny biszkopt przekładany jasną masą - właśnie chodzi mi o tę masę)? Chciałabym taki upiec mężowi :PAnonymousnoreply@blogger.com