tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post624468424109384878..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: KruszonkaMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85470364014048235392018-08-30T15:07:24.004+02:002018-08-30T15:07:24.004+02:00Super, dzięki Super, dzięki Justynahttps://www.blogger.com/profile/07338566629586461328noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14940432058443743582018-08-30T13:43:47.405+02:002018-08-30T13:43:47.405+02:00Tak, robiłam z mielonych migdałów i orzechów. Norm...Tak, robiłam z mielonych migdałów i orzechów. Normalnie wychodzi, no może jest bardziej chrupiąca :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14215815297047266452018-08-27T17:01:40.497+02:002018-08-27T17:01:40.497+02:00Czy próbowałaś robić kruszonkę z jakiejś maki cien...Czy próbowałaś robić kruszonkę z jakiejś maki cienej? Albo z mąki migdałowej? Chciałabym trochę obniżyć indeks glikemiczny, wiadomo że nie zrobię z cukrem, użyje erytriolu i suklarozio, ale zastanawiam się nad mąkaJustynahttps://www.blogger.com/profile/07338566629586461328noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11211330570366086262014-09-16T16:38:04.725+02:002014-09-16T16:38:04.725+02:00Bardzo proszę Aniu :-)Bardzo proszę Aniu :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4843636400971485682014-09-11T16:59:39.715+02:002014-09-11T16:59:39.715+02:00Dziekuje za odpowiedz. Skorzystam przy najblizszej...Dziekuje za odpowiedz. Skorzystam przy najblizszej okazji.<br />AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56955690145389033062014-09-07T08:13:10.987+02:002014-09-07T08:13:10.987+02:00Aniu, wystarczy ciasto przesmarować białkiem i kru...Aniu, wystarczy ciasto przesmarować białkiem i kruszonka nie będzie spadać :-)<br />Myślę, że długość wyrabiania nie ma tu wielkiego znaczenia.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-76814651984644046032014-09-03T01:24:34.515+02:002014-09-03T01:24:34.515+02:00Kruszonke robi mi sie super i szybko za pomoca rob...Kruszonke robi mi sie super i szybko za pomoca robota. Mam tylko jeden problem, po upieczeniu bardzo oblatuje z ciasta. Moze za dlugo ja rozbilam robotem?<br />Pozdrawiam cieplo<br />AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29516689189029540602014-07-06T11:57:19.304+02:002014-07-06T11:57:19.304+02:00Jednym słowem p. Ewa spisała się na medal. Ja już ...Jednym słowem p. Ewa spisała się na medal. Ja już też innej kruszonki nie robię i cieszę się, że i Tobie taka odpowiada. Dla mnie również jest idealna i też zawsze mam ją w zamrażarce :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52819469891992255382014-07-06T10:06:18.359+02:002014-07-06T10:06:18.359+02:00Asiu, bardzo długo szukałam idealnego przepisu na ...Asiu, bardzo długo szukałam idealnego przepisu na kruszonkę, ale kiedy wypróbowałam Twój przy okazji ciasta maślankowego, to już nie muszę szukać ;) bo Twój przepis jest suuuper ;) teraz zawsze robię wg tego przepisu i to zawsze robię więcej, a co mi zostanie to zamrażam i mam na "zaś" ;) dziękuję ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10534153487633170048noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30674666452551652642014-05-27T13:36:56.736+02:002014-05-27T13:36:56.736+02:00Cieszę się bardzo :-)Cieszę się bardzo :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51957706111899292382014-05-27T13:36:40.469+02:002014-05-27T13:36:40.469+02:00Zdecydowanie warto zakupić wagę. Ilość mąki w szkl...Zdecydowanie warto zakupić wagę. Ilość mąki w szklance może być różna, bo wszystko zależy od wilgotności mąki i od typu jakiego się użyje. Ja po prostu ważę, nigdy nie robiłam na szklanki. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28135510704461873772014-05-24T19:48:54.051+02:002014-05-24T19:48:54.051+02:00Pierwszy raz w zyciu wyszla mi kruszonka Dziekuje ...Pierwszy raz w zyciu wyszla mi kruszonka Dziekuje Pyśkahttps://www.blogger.com/profile/06276753269326947587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29863202951368350482014-01-20T15:47:50.078+01:002014-01-20T15:47:50.078+01:00Witam. Czy mogę prosić o podanie ilości mąki i cuk...Witam. Czy mogę prosić o podanie ilości mąki i cukru w szklance? Juz tyle razy mi sie roztopila podczas pieczenia i nie wiem co robie źle. .. Chyba czas zakupić wagę :) EwaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75249755812352672772013-06-09T12:28:37.298+02:002013-06-09T12:28:37.298+02:00Chyba każdy z nas ma takie dziecięce wspomnienia -...Chyba każdy z nas ma takie dziecięce wspomnienia - mu z bratem też skubaliśmy kruszonkę, a babcia robiła jej podwójną porcję, bo znała nasze umiłowanie do kruszonki. <br />Ja przyznaję się bez bicia, że za mnie robi to robot i na szczęście nie podjada :-) <br />A siostrę podziwiam, bo ja w sumie surowych ciast nie lubię. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43575566375925115012013-06-07T22:49:52.300+02:002013-06-07T22:49:52.300+02:00Kruszonka. <3
Obskubywanie z niej ciasta drożdż...Kruszonka. <3<br />Obskubywanie z niej ciasta drożdżowego zawsze będzie mi się kojarzyło z dzieciństwem. :) Ostatnio siostrze się spodobało zagniatanie za mnie ciast i kruszonek. Tylko zawsze podwajam składniki, bo jak przyjdzie do posypania ciasta, to zostaje najwyżej połowa. ;) Skubana ma już tak zaprawiony żołądek, że nic jej nigdy nie jest... Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-6979420332125608382013-05-19T11:19:02.974+02:002013-05-19T11:19:02.974+02:00No widzisz, a ja głównie piekę na maśle(Extra 82% ...No widzisz, a ja głównie piekę na maśle(Extra 82% tłuszczu). Jeśli chwytam za margarynę, a zdarza mi się to dosyć sporadycznie to jest to Kasia albo Palma z Murzynkiem. Innych nie próbowałam, więc nawet nie będę się do nich odnosiła, bo nie znam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48802993095799586162013-05-18T16:07:52.404+02:002013-05-18T16:07:52.404+02:00No właśnie ważne jest dobrać pasujący nam tłuszcz ...No właśnie ważne jest dobrać pasujący nam tłuszcz (osobiście masła nie daję) ale dobrej jakości margarynę -raz czy dwa pokusiłam się na margarynę jakąs chyba palmę była koszmarna ..ale z murzynkiem jest naprawdę dobra lub nawet można pomieszać masło + dobra margaryna..oby nie uzyć miksów masło plus olej ..to także róznicaridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31513404987291417392013-05-18T13:01:57.978+02:002013-05-18T13:01:57.978+02:00Daria, ale ja dokładnie to napisałam - jeśli chce ...Daria, ale ja dokładnie to napisałam - jeśli chce się uzyskać większe kawałki to wystarczy drobną kruszonę zagnieść dłonią i rozkruszyć.<br />Moja kruszonka zawsze wychodzi mi tak samo, nie widzę żadnej różnicy. Choć prawda jest taka, że korzystam z tego samego masła, cukru i mąki. No i jednak wolę robot, bo w tym czasie zrobię sobie coś innego, a umycie misy zajmuje mi mniej czasu niż zagniatanie kruszonki. Robot stoi na blacie, więc zamiast się kurzyć niech pracuje ;-)<br />Ale każdy robi tak jak lubi i w tym nie ma niczego złego. Jeden woli z cukrem pudrem, drugi z grubym kryształem, a ja z miałkim :-) Poza tym do pieczenia używam głównie masła, bardzo rzadko margaryny, ale jak już pisałam - każdy decyduje sam, a ja się dzielę swoim sposobem. <br />Ciepło pozdrawiam :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43891145668967149472013-05-18T12:07:10.800+02:002013-05-18T12:07:10.800+02:00Kruszonka ma kilka twarzy. Przyznam, że co 2-3 raz...Kruszonka ma kilka twarzy. Przyznam, że co 2-3 razy wychodzi mi inna i nie zależy to tylko od przepisu, ale od mojej zachcianki/wizji, a co za tym idzie od sposobu wykonania, bo np. z kruszonki sypkiej łatwo jest zrobić bardziej grudkową. Wystarczy bardziej rozetrzeć ją w palcach, potem ścisnąć jej garść w dłoni, a następnie rozetrzeć dłońmi itd.. Tak czy inaczej sposobów jest wiele, a z maszyny również korzystałam kiedyś, ale teraz z czystego lenistwa nie chce mi się ;) Dodam jeszcze, że zauważyłam, że znaczącą kwestią jest również jakość masła/margaryny. Jedne są bardziej twarde, drugie mniej, ale zawsze można je zmrozić w zamrażalniku, co również kiedyś preferowałam. Ach, dużo by pisać. Sama pamiętam z domu, jak mama robiła kruszonkę w kształcie kuli, a potem urywała ją na ciasto. Pozdrawiam Margarytko. Daria Annahttps://www.blogger.com/profile/06327101416956461306noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65632545591224501552013-05-16T14:37:20.395+02:002013-05-16T14:37:20.395+02:00Nie da się ukryć, że dobra kruszonka musi być na d...Nie da się ukryć, że dobra kruszonka musi być na drożdżowym :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28268229808713563272013-05-16T14:12:56.003+02:002013-05-16T14:12:56.003+02:00Dobra kruszonka to podstawa. Zwłaszcza na cieście ...Dobra kruszonka to podstawa. Zwłaszcza na cieście drożdżowym. Uwielbiam!Danielhttp://www.liczbanscy.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75878177860354546582013-05-16T07:54:14.256+02:002013-05-16T07:54:14.256+02:00Bardzo proszę. Moja mama też robiła "na oko&q...Bardzo proszę. Moja mama też robiła "na oko" i czasem można było nią zabić, albo zęby połamać :-)<br />A zamrażanie podpatrzyłam u Nigelli - bardzo mi się ten pomysł spodobał i z powodzeniem praktykuję i polecam. Taka zmrożona po upieczeniu jest jeszcze lepsza. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58670135997311453682013-05-16T07:52:57.449+02:002013-05-16T07:52:57.449+02:00A dziękuję, dziękuję. Oduściskuję :-)A dziękuję, dziękuję. Oduściskuję :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55323675580432145272013-05-16T07:52:38.504+02:002013-05-16T07:52:38.504+02:00O, cieszę się, że się dałaś skusić. Rzeczywiście, ...O, cieszę się, że się dałaś skusić. Rzeczywiście, kruszonka to prościzna, żadnej filozofii :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31905175713475465532013-05-16T07:51:47.718+02:002013-05-16T07:51:47.718+02:00Brygida, powiem Ci, że ja przez lata wypróbowałam ...Brygida, powiem Ci, że ja przez lata wypróbowałam wiele kruszonek, robionych w różnych proporcjach tłuszczu do mąki i cukru. I gdy trafiłam na tę kilka lat temu to wiedziałam, że zostanie ze mną na lata. Moi znajomi zajadają się owocami z tą kruszonką - jest wystarczająco słodka, chrupiąca. <br />A drobny cukier sprawdza się świetnie, polecam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com