tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6457173438867812329..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Z serii "coś na zimę": Frużelina truskawkowaMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89265029041786060552013-07-02T07:29:16.614+02:002013-07-02T07:29:16.614+02:00Jeśli uda mi się zdobyć pigwę, bo kupić ją ciężko,...Jeśli uda mi się zdobyć pigwę, bo kupić ją ciężko, ale jak dostanę to zrobię.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4834835722998466902013-07-01T21:46:21.719+02:002013-07-01T21:46:21.719+02:00W takim razie zrób koniecznie. :)W takim razie zrób koniecznie. :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7854577795507416382013-07-01T14:22:22.368+02:002013-07-01T14:22:22.368+02:00Dżem robiłam w ubiegłym roku, ale ta galaretka za ...Dżem robiłam w ubiegłym roku, ale ta galaretka za mną chodzi. Jest pyszna, babcia robiła. I właśnie galaretka z pigwy i z róży będzie mi się z babcią kojarzyła już zawsze. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57431950325050168692013-06-30T23:12:03.925+02:002013-06-30T23:12:03.925+02:00Słyszałam, że dżem i nalewka z pigwy nie mają sobi...Słyszałam, że dżem i nalewka z pigwy nie mają sobie równych... Galaretka pewnie też jest pyszna. :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77747954401063140602013-06-30T22:26:58.996+02:002013-06-30T22:26:58.996+02:00No właśnie trochę poczytałam o tych naturalnych pe...No właśnie trochę poczytałam o tych naturalnych pektynach i już coś więcej wiem. Wyczytałam też, że pigwa ma bardzo dużo pektyny. Jeśli moja klientka i w tym roku obdaruje mnie pigwą to zrobię galaretkę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88226910729692060222013-06-30T12:59:17.893+02:002013-06-30T12:59:17.893+02:00Cieszę się, że mogłam pomóc. :) Masz rację, 10 g p...Cieszę się, że mogłam pomóc. :) Masz rację, 10 g powinno w zupełności wystarczyć. Podobno do dżemu mandarynkowego albo pomarańczowego jak się gotuje z miąższem i pestkami (w gazie) to nie trzeba nic dodawać, bo też same żelują...Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64516613370726459052013-06-30T12:21:39.837+02:002013-06-30T12:21:39.837+02:00Najważniejsze, że smakuje, a nazewnictwo chyba naj...Najważniejsze, że smakuje, a nazewnictwo chyba najmniej ważne :-)<br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28339165667905289712013-06-30T11:33:01.903+02:002013-06-30T11:33:01.903+02:00To znaczy, ze ja od lat robie fruzeline truskawkow...To znaczy, ze ja od lat robie fruzeline truskawkowa :-) My nazywamy ja po prostu dzemem :-)<br />Pozdrawiam :-)Hverdagensbedrifter.dkhttp://www.hverdagensbedrifter.dknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54589006171241431392013-06-30T10:15:08.696+02:002013-06-30T10:15:08.696+02:00Zdecydowanie tak, jabłka mają bardzo dużo pektyny ...Zdecydowanie tak, jabłka mają bardzo dużo pektyny i świetnie się sprawdzają. Ja używam właśnie pektyny jabłkowej. <br />Tylko jednak frużelinę trzeba zrobić szybko, aby większość owoców pozostała w całości, ale do dżemu jabłka są idealne. Jeszcze więcej pektyny ma ponoć pigwa. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31227271875529147732013-06-30T10:12:48.101+02:002013-06-30T10:12:48.101+02:00Różnica jest taka, że dżem ma bardziej rozgotowane...Różnica jest taka, że dżem ma bardziej rozgotowane owoce i jest gęściejszy. Frużelina to takie owoce w żelu, ma luźniejszą konsystencję niż dżem. Może być lejąca, albo bardziej zwarta, jednak ciągle luźna. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61510890747258121662013-06-30T10:00:31.790+02:002013-06-30T10:00:31.790+02:00Margarytko,
Zapomnialam jeszcze dodac, ze czasami ...Margarytko,<br />Zapomnialam jeszcze dodac, ze czasami daje kilka jablek do dzemu, gotuja sie w gazie, ktora potem wyjmuje. Jablka zawieraja duzo pektyn, ktore przechodza do dzemu i nie trzeba go juz zageszczac. <br />Czasami zostawiam tez jablka w dzemie, nie czuc ich smaku ale dodaja one dzemowi wspanialego aromatu :-)<br />Pozdrawiam jeszcze raz :-)<br />TamaraHverdagensbedrifter.dkhttp://www.hverdagensbedrifter.dknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65917870835114071832013-06-30T09:50:21.823+02:002013-06-30T09:50:21.823+02:00OK, to jaka jest roznica miedzy fruzelina i dzemem...OK, to jaka jest roznica miedzy fruzelina i dzemem? <br />Jak czytam przepis to sie okazuje, ze ja od zawsze robie fruzeline, ktora nazywam po prostu dzemem... <br />Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za super inspirujacy blog!<br />TamaraHverdagensbedrifter.dkhttp://www.hverdagensbedrifter.dknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-453570198017619722013-06-29T10:53:56.265+02:002013-06-29T10:53:56.265+02:00O super, bardzo Ci dziękuję, już wiem coś więcej. ...O super, bardzo Ci dziękuję, już wiem coś więcej. Czyli mniej więcej 10 g na 1 kg owoców, żeby wyszedł dżem.<br />Ja kupowałam pektynę na wagę i jak taki osiołek nie zapytałam pani Ani ile jej trzeba na kilogram owoców. Ale tak sobie myślę, że też różnie z tymi ilościami jest, bo są owoce, które mają więcej pektyny niż inne i wtedy też tą ilość trzeba by zmieniać. Bo np. do porzeczek nie daję wcale, one szybko same się żelują. <br />Człowiek uczy się całe życie, ale taką naukę to ja lubię :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67762823776597567812013-06-28T23:33:24.345+02:002013-06-28T23:33:24.345+02:00Jakbyś nie wierzyła, że Cię lubię, to znalazłam ze...Jakbyś nie wierzyła, że Cię lubię, to znalazłam zeszyt. ;)<br /><br />Ten dżem truskawkowy osobiście (tylko mnie się chciało) gotowałam na ćwiczeniach. Wykorzystałam do niego rozmrożony przecier truskawkowy.<br /><br />Dżem miałam robić wg norm- Extra, więc będą dokładne wartości. ;)<br />Taki dżem miał mieć 40% ekstraktu i 0,8% kwasowości (ale jak dla mnie wyszedł za słodki).<br /><br />Aby zrobić dżem, do 800 g przecieru dodałam 200 g wody (dla mnie bez sensu ta woda, lepiej mniej cukru, no ale cóż- pan dr wymagał), 648 g cukru, 9,5 g kwasku cytrynowego i 10,5 g pektyny.<br /><br />Teraz przejdę do najważniejszej części. ;)<br /><br />Pektyny różnią się od siebie siłą żelowania, wyrażaną w stopniach SAG. Nasza pektyna miała 100 stopni. Informacja o jej sile powinna być podana przy zakupie. Jeżeli kupisz pektynę w opakowaniu, na instrukcji będzie napisane, żeby dodać ją w formie sypkiej pod sam koniec, kiedy owoce będą już rozparzone z cukrem. Jest to (wg pana dr) błędny sposób, ponieważ mogą powstać grudki a`la kisiel. Najlepiej odmierzoną porcję pektyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, a następnie w tej postaci dodać do dżemu. Wtedy nie będzie żadnych grudek.<br /><br />Jak już wspomniałam, dodałam 10,5 g pektyny. Dodając wodę do przecieru załóżmy, że miałam kg truskawek. Jednak w moim dżemie było aż (o zgrozo) 648 g cukru, który pektyna musiała jakoś zżelować. Uwzględniając obniżoną zawartość cukru, Twoja proporcja pektyny była jak najbardziej w porządku- ale to już wiesz z praktyki. :)<br /><br />Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam. ;)<br /><br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84114191126726766432013-06-28T22:07:56.966+02:002013-06-28T22:07:56.966+02:00Dzięki za odpowiedź. Sezon truskawkowy już skończy...Dzięki za odpowiedź. Sezon truskawkowy już skończyłam ale sądzę, że w tym roku jeszcze jakieś dżemy dla mojej rocznej córci będę robić. A takiego maleństwa nie chce truć konserwantami. Pozdrawia wierna czytelniczka Twojego bloga :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7028600529918191882013-06-28T21:19:36.910+02:002013-06-28T21:19:36.910+02:00Przekopię zeszyty w niedzielę, bo jutro mam wesele...Przekopię zeszyty w niedzielę, bo jutro mam wesele. Jak znajdę, to Ci wyślę. :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60788128133293625722013-06-28T17:45:00.193+02:002013-06-28T17:45:00.193+02:00Gdybyś znalazła tę informację to będę wdzięczna. J...Gdybyś znalazła tę informację to będę wdzięczna. Ja działam metodą prób, a konkretna wiedza to zawsze konkretna :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64625454993866861062013-06-28T14:27:22.872+02:002013-06-28T14:27:22.872+02:00Pyszności...
Miałam w tamtym semestrze zajęcia z ...Pyszności...<br /><br />Miałam w tamtym semestrze zajęcia z przetwórstwa owoców i robiliśmy dżemy z dodatkiem pektyny. Całkiem możliwe, że gdzieś mam zapisane, ile dokładnie się jej dodaje. Mogę Ci poszukać, choć widzę, że świetnie sobie radzisz. :)<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40986341967262013412013-06-28T11:38:45.432+02:002013-06-28T11:38:45.432+02:00Pektyna fajna rzecz, cieszę się, że udało mi się j...Pektyna fajna rzecz, cieszę się, że udało mi się ją dostać i poeksperymentować. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40171374780490553552013-06-27T20:48:56.546+02:002013-06-27T20:48:56.546+02:00Na zimę jak znalazł:) Koniecznie muszę poszukać pe...Na zimę jak znalazł:) Koniecznie muszę poszukać pektyny.Anulahttps://www.blogger.com/profile/06416778681513834018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22714196407062192572013-06-27T18:48:24.921+02:002013-06-27T18:48:24.921+02:00Winiary nie mają konserwantów. Wczoraj w jednym ze...Winiary nie mają konserwantów. Wczoraj w jednym ze sklepów przejrzałam produkty kilku firm. I Gellwe, Dr Oekter, jeszcze jakaś na E (nie pamiętam dokładnie nazwy) mają konserwanty. Nie wiem jak Diamant, bo akurat w tym sklepie nie było.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40107489367245998172013-06-27T18:39:19.107+02:002013-06-27T18:39:19.107+02:00Dziękuję.Dziękuję.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28234777181088360062013-06-27T18:39:09.663+02:002013-06-27T18:39:09.663+02:00I jest pyszna.I jest pyszna.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90829821177124331182013-06-27T18:38:57.783+02:002013-06-27T18:38:57.783+02:00Ewciu, z tą pektyną to trzeba próbować. Dziś byłam...Ewciu, z tą pektyną to trzeba próbować. Dziś byłam po kolejną porcję i dowiedziałam się, że pektyna pektynie nierówna. Niby można się posiłkować danymi z opakowania, ale jednak metoda prób jest najlepsza :-) <br />Ta wyszła mi naprawdę znakomicie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27065961568845647532013-06-27T18:37:43.563+02:002013-06-27T18:37:43.563+02:00Z mąką i ja robiłam, ale to dla mnie bardziej kisi...Z mąką i ja robiłam, ale to dla mnie bardziej kisiel niż frużelina. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com