tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6529110196736837570..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Babka ziemniaczana zwana przez niektórych "tarciuchem"Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84888725915840903772018-02-25T11:22:21.842+01:002018-02-25T11:22:21.842+01:00Gryx, ile ludzi, tyle metod. Nie słyszałam o tym m...Gryx, ile ludzi, tyle metod. Nie słyszałam o tym mleku, ale masz rację, po co zalewać, jak i tak trzeba odcisnąć... ale może cel jest taki, żeby nie ciemniały? Nie mam pojęcia. <br />Dla mnie też ta kostka smalcu brzmi przerażająco, bo boczek jakoś zniosę ;-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28944508157958672552018-02-22T00:27:08.117+01:002018-02-22T00:27:08.117+01:00Czytałem gdzieś o zalewaniu startych ziemniaków wr...Czytałem gdzieś o zalewaniu startych ziemniaków wrzącym mlekiem, no ale nie po to chyba radzą je odciskać i dodawać mąkę/bułkę tartą/kaszę manną, by później rozrzedzić je mlekiem? Boczek i kostka smalcu brzmią... strasznie :P Ja chyba w tym tygodniu jeszcze babkę popełnię, mam na nią wielką ochotę :)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66722026592154674422017-05-12T08:22:46.526+02:002017-05-12T08:22:46.526+02:00Ewo, u mnie by to raczej nie przeszło... boczek i ...Ewo, u mnie by to raczej nie przeszło... boczek i kostka smalcu, to dla mnie zbyt wiele, choć nie wiem na jaką ilość ziemniaków dajesz tę kostkę smalcu. Moja babka nie wychodzi sucha, ale i tak podaję ją przeważnie z sosem :-) <br />Ciekawy pomysł z tym zaparzaniem ziemniaków gorącym tłuszczem, o tym nie słyszałam, ale człowiek uczy się całe życie. Dziękuję za cenną informację.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-80257794660340695262017-04-27T18:09:48.367+02:002017-04-27T18:09:48.367+02:00Ewa.
Jestem z Podlasia i babkę robię bardzo często...Ewa.<br />Jestem z Podlasia i babkę robię bardzo często.Musi ona zawierać w sobie tłuszcz bo inaczej będzie sucha, będzie się kruszyć. Starkowane ziemniaki należy sparzyć gorącym tłuszczem (boczek + kostka smalcu). Ostatnio ją daję łopatkę jak na gulasz i oczywiście kostkę smalcu dodatkowo 3-4 jajka, 2 łyżki mąki .Przyprawy do smaku. Jest znakomita na drugi dzień odgrzna na patelni.Rewelacja. PolecamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85693616585588029532017-03-19T12:21:28.705+01:002017-03-19T12:21:28.705+01:00Może to kwestia użytych ziemniaków? A może rzeczyw...Może to kwestia użytych ziemniaków? A może rzeczywiście samego przepisu. Mnie wychodzi całkiem nieźle... ale dawno nie robiłam, czas sobie przypomnieć jak smakuje :-)<br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59146171864796478382017-03-16T13:01:26.033+01:002017-03-16T13:01:26.033+01:00Miałem już trzy podejścia do babki ziemniaczanej, ...Miałem już trzy podejścia do babki ziemniaczanej, wszystkie średnio udane, niestety (przepisy kombinowałem "na oko" raczej, z internetu). Muszę kiedyś spróbować wg Twojego przepisu. PS. Kwaśna śmietana do placków i do babki jest najlepsza! ;)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68951611405970535952016-09-30T20:28:15.323+02:002016-09-30T20:28:15.323+02:00Każda wersja dobra, jeśli smakuje :-)Każda wersja dobra, jeśli smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62248338669204204272016-09-28T13:03:26.584+02:002016-09-28T13:03:26.584+02:00Uwielbiam babkę ziemniaczaną, u mnie koniecznie z ...Uwielbiam babkę ziemniaczaną, u mnie koniecznie z kleksem śmietany, kolejnego dnia odsmażona na patelni. Czasami na taką odsmażaną babkę wbijam jajko i wychodzi taka ala jajecznica.khttps://www.blogger.com/profile/09144400433767965240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88488494596442342702015-12-12T10:19:56.498+01:002015-12-12T10:19:56.498+01:00Ile domów, tyle sposobów. Najważniejsze, żeby smak...Ile domów, tyle sposobów. Najważniejsze, żeby smakowała. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54848718400368526862015-12-11T15:22:21.020+01:002015-12-11T15:22:21.020+01:00Moja babcia tez piekła taką babkę. Rózni się od za...Moja babcia tez piekła taką babkę. Rózni się od zaprezentowanej tym, że nie dodaje się do niej jajek ani mąki ani żadnych zagęstników. Do babki babcia wrzucała wysmażony SUROWY boczek, świetnie także, moim zdaniem sprawdza się surowe podgardle. Jako przyprawy wyłącznie sól i świeżo mielony pieprz. Jadło sie samą bez żadnych dodatków ani sosów, które zepsułyby jej doskonały smak. Polecam szczerze.<br />Najlepsza na drugi dzień, pokrojona w plastry i odsmażona na smalcu.rrhttps://www.blogger.com/profile/09493045053479537631noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75565817730721242522014-11-18T08:51:17.177+01:002014-11-18T08:51:17.177+01:00My też mamy trochę rzeczy, których nie jadamy, ale...My też mamy trochę rzeczy, których nie jadamy, ale to chyba jak każdy :-) Żołądki lubię, ale jadłam ostatnio chyba z 5 lat temu :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4433494878987621842014-11-18T03:30:15.377+01:002014-11-18T03:30:15.377+01:00Zoladkow nie jem bo maja ogrom cholesterol a tylko...Zoladkow nie jem bo maja ogrom cholesterol a tylko smakuje.Uwielbiam gotowac ale z jedzeniem to juz roznie bywa.Uklony.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42298838084746995282014-11-15T13:32:45.769+01:002014-11-15T13:32:45.769+01:00No pysznie to wykombinowałaś :-) Żołądków dawno ju...No pysznie to wykombinowałaś :-) Żołądków dawno już nie robiłam, oj dawno. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-92062565444579404732014-11-13T02:40:39.041+01:002014-11-13T02:40:39.041+01:00Jest znakomita!Slubny jadl z zoladkami w sosie kop...Jest znakomita!Slubny jadl z zoladkami w sosie koperkowym I z konserwowym ogorkiem polskiej firmy a ja bede wcinala jutro.Dzisiaj moja dieta to cztery rogaliki maslane I dwa litry wody.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-3925279666440602292014-11-12T22:56:47.389+01:002014-11-12T22:56:47.389+01:00Baba ziemniaczana z boczkiem siedzi w piecu!EwaBaba ziemniaczana z boczkiem siedzi w piecu!Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82518743239976511832012-07-12T20:28:38.982+02:002012-07-12T20:28:38.982+02:00Bardzo proszę :-) U mnie w domu baba ziemniaczana ...Bardzo proszę :-) U mnie w domu baba ziemniaczana nie królowała, ale raz na jakiś czas ją robię. Oczywiście można upiec w większej blaszce, wszystko zależy od tego, co się lubi. Ja akurat nie lubię na tłusto, więc boczek zastępuję wędzonym schabem, albo wędzonką krotoszyńską :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2484117533413125502012-07-11T15:35:40.785+02:002012-07-11T15:35:40.785+02:00Dziękuję za przypomnienie przepisu. Takie "ci...Dziękuję za przypomnienie przepisu. Takie "ciasto" to wspomnienie mojego dzieciństwa, wraz z odejściem babci potrawa odeszła w zapomnienie, a szkoda. U mnie w rodzinie mówiło się na to "bryzgielec" - w sumie nie wiem dlaczego. U nas stosowało się większą blaszkę - wychodzi niższe ciasto, bo uwielbiamy niezdrową chrupiącą skórkę ;) Na wierzch jeszcze skwarki wędzonki z cebulą. Dietetycy łapią się za głowę, ale jaka to przyjemność:) Mi wystarczy jako dodatek śmietana, ale mój Luby pewnie wybrałby taką opcję jak Twój Zielonooki ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85798588628386415062012-06-03T10:42:35.648+02:002012-06-03T10:42:35.648+02:00Aby utworzyć stały nick musisz się zarejestrować i...Aby utworzyć stały nick musisz się zarejestrować i potem wybrać opcję, która jest pod okienkiem "Komentarz jako" - możesz wybrać rozwijając listę jak ma być podpisany (trzeba wybrać profil).<br />Jestem zwolenniczką stałych nicków, bo wtedy wiadomo, że dana osoba to dana osoba i nikt się pod nią nie podszywa :-)<br />No tak, stary blog miał inną szatę graficzną, ale po 5 latach zmiana była wskazana :-)<br />Moim zdjęciom do miana dobrych i ładnych bardzo daleko. Czasem aż mi głupio, gdy oglądam inne blogi i widzę piękne zdjęcia. Ja ciągle się uczę je robić i właśnie zastanawiam się nad zmianą aparatu na lepszy, bo mój ma już 7 lat i jest zwykłym małym cyfrowym compactem. Ale rzeczywiście lubię ładnie podane posiłki, choć wszystko z umiarem.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73413860676040519442012-06-03T07:58:32.699+02:002012-06-03T07:58:32.699+02:00No jasne, mozesz nazywać mnie "mimi" to ...No jasne, mozesz nazywać mnie "mimi" to taki moj nick ;) A jak mozna utworzyć na tym blogu stały nick? Bo widzę osoby o stałych nickach -są na niebiesko :) <br />P.S-ja ten blog znam już od dłuższego czasu, ale była inna szata graficzna,nastąpiła zmiana www i nadal jestem z Tobą :) kilka przepisów już zrobiłam i jestem zadowolona. A widzę, że masz wielu sympatyków :) jak się robi dobre zdjęcia i ładnie dekoruje potrawy (masz chyba tego samego bzika co ja,bo też lubię podawać schludnie i z dekoracją) to aż miło popatrzeć na takie przepisy.Klucz do sukcesu to dobra dekoracja dania, nawet proste i niewybredne stanowi pyszny przysmak :)<br />pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73991114249603721082012-06-02T21:17:32.830+02:002012-06-02T21:17:32.830+02:00Ależ nie wszystkim musi smakować :-) Znam ogromnyc...Ależ nie wszystkim musi smakować :-) Znam ogromnych fanów, ale i przeciwników tego dania, więc rozumiem doskonale, że komuś może zupełnie nie pasować. Ja dosyć mocno doprawiam pieprzem, odrobiną chili i daję dobrej jakości wędzonkę, więc nawet bez sosu bardzo nam smakuje (Zielonooki lubi z keczupem :-))<br />A placki i ja bardzo lubię... chrupiące i rumiane :-).<br />No ładnie, to nawet ja nie mam swojej strony jako startowej :-) Miło mi bardzo :-)<br />Ps. A mogłabyś podać imię albo wymyślić sobie jakiś nick (pseudonim)? - zawsze będzie mi łatwiej skojarzyć :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13731859832703359932012-06-02T19:23:03.544+02:002012-06-02T19:23:03.544+02:00To jeszcze raz ja, spieszę z odpowiedzią ;) pomimo...To jeszcze raz ja, spieszę z odpowiedzią ;) pomimo iż, mnie babka nie smakuje, to ta Twoja ze zdjęcia w taki sposób podana,z sosem i surówką wygląda wyśmienicie i na pewno ten smak wg mnie mdły zabija ;) no tak,placki to już inna bajka, jednak wolę je od babki.<br />P.S.Dodam, że nie mogę rozstać się z Twoimi przepisami, w końcu dałam stronę jako główną kiedy łączę się z internetem, więc mam Cię na bieżąco. ;) masz też bardzo apetyczne zdjęcia,które tylko działają na zmysły :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84298014143545452962012-06-02T16:51:26.784+02:002012-06-02T16:51:26.784+02:00No cóż, wszystko jest kwestią smaku. My lubimy bab...No cóż, wszystko jest kwestią smaku. My lubimy babkę, więc raz na jakiś czas pojawia się na naszym stole. No i zdecydowanie nie jest mdła - dobrze doprawiona, z dobrą wędzonką jest pyszna. Ale tak jak napisałam - wszystko jest kwestią indywidualnego smaku. <br />No i z jednym nie mogę się zgodzić - babka nie jest sucha :-)<br />A placki ziemniaczane to już inna bajka :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17336128678347831582012-06-02T16:42:04.594+02:002012-06-02T16:42:04.594+02:00Bardzoo lubię Twoje przepisy, ale babka jak babka....Bardzoo lubię Twoje przepisy, ale babka jak babka. Niestety nie ważne czy z tych przepsiów,czy z innych, jest po prostu NIEDOBRA. Sucha, lepiąca w środku,taka jakaś mdła, nawet po dodaniu bekonu... tak gdzieś je zachwalano więc postanowiłam upiec. Wyszła jak w przepise,super wyglądała.Co z tego,jak była ohydna w smaku. Juz duzo lepiej jest zrobić placki ziemniaczane, bo z obu stron trzeba smazyć i są chrupiące i jakiś smak mają. A ta babka-wstrętna niestety. Z całym szacunkiem do wielu przepsiów które tutaj zamieszcozne-są rewelacyjne, ale babka czy tu czy gdzieś indziej w jakimś przpeisie-ja-smakosz i lubiąca gotować-nie polecam babki ziemniaczanej. Tylko się trzeba orobić-a efekt mierny. Juz lepiej zrobić placki ziemniaczane z sosikiem :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82749916701995880222012-05-10T08:13:12.634+02:002012-05-10T08:13:12.634+02:00Anonimowy, ale komu ja mam ten przepis wysłać?Anonimowy, ale komu ja mam ten przepis wysłać?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86941076849444461072012-05-05T20:48:04.700+02:002012-05-05T20:48:04.700+02:00czesc mam prosbe przyslij mi swoj przepis na gofry...czesc mam prosbe przyslij mi swoj przepis na gofry caly czas o nim czytam a go nie posiadam pa pozdrowieniaAnonymousnoreply@blogger.com