tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6879329544597077048..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczkiMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger113125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74180609635271551322021-10-11T16:11:07.102+02:002021-10-11T16:11:07.102+02:00Jeśli nie sfermentowały, to będzie ok :-) Jeśli nie sfermentowały, to będzie ok :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48341127022208409642021-10-08T15:17:17.312+02:002021-10-08T15:17:17.312+02:00Witam zalalam owoce cukrem odstawiłam ale trzymam ...Witam zalalam owoce cukrem odstawiłam ale trzymam je za długo myślałam że dwa miesiące a okazało się że w przepisie jest 4 tygodnie czy to jeszcze wyjdzie ? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64761303300136958832020-11-08T14:26:42.368+01:002020-11-08T14:26:42.368+01:00Dzięki Asiu, już myślałam, że wszystko zepsułam;)Dzięki Asiu, już myślałam, że wszystko zepsułam;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81208910856714377502020-11-08T14:00:24.468+01:002020-11-08T14:00:24.468+01:00Tak, możesz dolać, wymieszać, odstawić. Do świąt z...Tak, możesz dolać, wymieszać, odstawić. Do świąt zdąży się "przegryźć". Sprawdź czy jest odpowiednio słodka. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50133557039879934822020-11-07T17:43:31.084+01:002020-11-07T17:43:31.084+01:00Kochana ratuj! Chciałam zrobić nalewkę z podwójnej...Kochana ratuj! Chciałam zrobić nalewkę z podwójnej porcji, wszystkie składniki odpowiednio zwiększajac. Dziś wzięłam się za zlewanie i okazuje się, ze nalewki wyszło mniej niż w ubiegłym roku( też robiłam z podwójnej porcji).Wygląda na to że zapomniałam kupić więcej wódki. Czy jeśli jeszcze teraz ją doleję nalewka na święta będzie dobra?<br />Pozdrawiam.Asia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-26750752493959485432018-07-27T06:40:51.816+02:002018-07-27T06:40:51.816+02:00Może stać w innym, ale dosyć chłodnym miejscu. Może stać w innym, ale dosyć chłodnym miejscu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57385708084790417082018-07-26T22:13:40.628+02:002018-07-26T22:13:40.628+02:00Dobry wieczór. Robimy z mężem smorodinówkę. Moje p...Dobry wieczór. Robimy z mężem smorodinówkę. Moje pytanie brzmi tak- czy sok z porzeczki ze spirytusem musi stać w lodówce? Soku jest dużo, nie mam miejsca w lodówce na to. Stałoby w zacienionym miejscu w domu. z góry dziękuję za odpowiedź.Książkowe_koralehttps://www.blogger.com/profile/11533641753881280625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86443778341507851642017-09-30T16:26:27.612+02:002017-09-30T16:26:27.612+02:00Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje. Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11196297422355963832017-09-09T20:19:28.701+02:002017-09-09T20:19:28.701+02:00Kilka dni temu łączyłam sok ze spirytusem z wódką ...Kilka dni temu łączyłam sok ze spirytusem z wódką i spróbowałam...Matko, jak to już na tym etapie jest takie pyszne, to jakie będzie na finiszu?;)<br />Pyyyycha.<br />Dzięki za fajny przepis.<br />Asia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77312048303557682602017-07-24T06:32:10.262+02:002017-07-24T06:32:10.262+02:00Tak, możesz spokojnie użyć spirytusu nalewkowego. ...Tak, możesz spokojnie użyć spirytusu nalewkowego. Ja bym nie zmieniała proporcji, najwyżej będzie ciut mocniejsza. Trzeba tylko kontrolować słodycz, bo porzeczka porzeczce nierówna. Ja raz daję mniej, innym razem więcej (po spróbowaniu wiem czy trzeba dosłodzić, czy jest ok). Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74892061322910113902017-07-23T18:13:21.453+02:002017-07-23T18:13:21.453+02:00Witam,
U mnie owoce po 8 dniach pływają w soku wię...Witam,<br />U mnie owoce po 8 dniach pływają w soku więc chyba już dłużej nie ma na co czekać tylko czas zlewać. Ogólnie chciałabym użyć w całości spirytusu nalewkowego 60%. Myśli Pani, że to dobry pomysł? Jeśli tak to ile tego spirytusu dolać do samego soku a ile do owoców? Czy proporcje zmienić czy raczej nie ma potrzeby?OlaBoganoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42522672358387544432017-07-19T07:20:11.003+02:002017-07-19T07:20:11.003+02:00Dziękuję za meldunek... ja się jeszcze waham czy w...Dziękuję za meldunek... ja się jeszcze waham czy wiśniówka czy smorodinówka... Bo truskawkową zrobiłam i zaplanowałam jeszcze jedną, ale nie mogę się zdecydować. Mamy pełną szafkę nalewek i jakoś w tym roku nie szaleję :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31348983282540780342017-07-18T12:40:47.847+02:002017-07-18T12:40:47.847+02:00w 2017 roku jeszcze nikt nie meldował, to ja zamel...w 2017 roku jeszcze nikt nie meldował, to ja zamelduję - robię! :) porzeczki drugi dzień na parapecie stoją, tylko patrząc na prognozy pogody, coś kiepsko to słońce widzę :/<br />abydoemeryturyhttps://www.blogger.com/profile/16549458360779818957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70698729057454521182016-09-04T10:58:16.851+02:002016-09-04T10:58:16.851+02:00Tak, oczywiście oba naczynia muszą być zamknięte, ...Tak, oczywiście oba naczynia muszą być zamknięte, bo inaczej alkohol wyparuje :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14614096118979056362016-09-04T07:45:39.649+02:002016-09-04T07:45:39.649+02:00Witam, ja mam pytanie odnośnie etapu gdzie wstawia...Witam, ja mam pytanie odnośnie etapu gdzie wstawiamy do lodówki, czy słój powinien być zakręcony? Owoce z wódka także nadal zamknięte ? :-) pierwszy raz robie ;/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73448949839827444592016-08-13T14:07:09.492+02:002016-08-13T14:07:09.492+02:00Bardzo proszę i również pozdrawiam imienniczkę. Bardzo proszę i również pozdrawiam imienniczkę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19564909707366365952016-08-09T14:30:16.153+02:002016-08-09T14:30:16.153+02:00Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Nie dawno trafiłam ...Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Nie dawno trafiłam na ten blog całkiem przypadkowo a już stał się masą inspiracji i niezawodnych przepisów:) Pozdrawiam serdecznie. Asia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39197783110996664972016-08-09T08:18:18.551+02:002016-08-09T08:18:18.551+02:00Tak, ale należy je rozmrozić i dopiero zasypać cuk...Tak, ale należy je rozmrozić i dopiero zasypać cukrem. No i mrożone nie muszą stać tak długo, aż puszczą sok, w ich przypadku można ten czas skrócić. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63442143716438057402016-08-07T18:54:15.992+02:002016-08-07T18:54:15.992+02:00Witam serdecznie
Czy mrożone owoce nadadzą się na...Witam serdecznie<br /><br />Czy mrożone owoce nadadzą się na taką nalewkę?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17483378245568962412016-07-13T11:13:29.903+02:002016-07-13T11:13:29.903+02:00Jeśli już puściły dużo soku, to możesz skrócić ten...Jeśli już puściły dużo soku, to możesz skrócić ten okres z samym cukrem. U mnie też stoi od tygodnia, a soku już bardzo dużo - wyjątkowo dojrzałe porzeczki udało mi się kupić i mega soczyste. Więc pewnie jeszcze z tydzień i zleję sok i zaleję alkoholem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-36968365198043146172016-07-12T14:31:28.639+02:002016-07-12T14:31:28.639+02:00Nastawilam 10 dni temu. Od razu dalam wiecej cukru...Nastawilam 10 dni temu. Od razu dalam wiecej cukru. Teraz juz puscily sporo soku. na pewno bedzie pyszna :))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14635446059645951599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86297682531555989822016-07-06T07:28:47.301+02:002016-07-06T07:28:47.301+02:00Bardzo się cieszę, że nalewka przypadła Ci do smak...Bardzo się cieszę, że nalewka przypadła Ci do smaku. My też ją lubimy i też muszę ją nastawić w tym roku, ale porzeczki jeszcze nie dojrzały i muszę chwilę poczekać :-) <br />Co prawda mamy jeszcze ubiegłoroczną, ale już niewiele. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44621453097239763152016-07-05T11:11:26.941+02:002016-07-05T11:11:26.941+02:00Margaretko z Twojego przepisu korzystam od 3-4 lat...Margaretko z Twojego przepisu korzystam od 3-4 lat!<br />nalewka jest PRZEPYSZNA!!!!!Robię ją podobnie jak Ty w wersji oryginalnej i bez dodatków.To nalewka , która bije na głowę wszystkie nalewki jakie robię.:D :D :D dziś nastawiłam porzeczki z cukrem.Już nie mogę się doczekać pierwszego kieliszeczka tego trunku.Jestem z tych osób co to robią nalewki ale nie często z nich korzystają.Ta nalewka jest wyjątkowo wypijana do ostatniej kropelki w pierwszej kolejności.<br />Serdecznie pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82493671592504492992016-06-12T10:03:39.414+02:002016-06-12T10:03:39.414+02:00Dziękuję Jacku, brzmi rzeczywiście wybuchowo. Nie ...Dziękuję Jacku, brzmi rzeczywiście wybuchowo. Nie wiem czy w tym roku, ale z przyjemnością sposób wypróbuje, bo o granacie nawet nie pomyślałam. <br />A powiedz mi, czy ten miód nie sprawia, że nalewka jest mętna? Bo klarowanie swoją drogą, ale nigdy z miodem nie robiłam takich nalewek, jedynie cytrynówkę, która klarowana nie była. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23171502268553728782016-06-11T22:03:49.655+02:002016-06-11T22:03:49.655+02:00Witam ponownie. Oto autorski przepis na nalewkę sa...Witam ponownie. Oto autorski przepis na nalewkę sapera. Nazwa pochodzi od głównego składnika - owocu granatu. Eksperymentuję na małych ilościach (max 1L) i z uwagi na łatwość opróżniania butli do prób z nalewkami wykorzystuję butelki po skokach 1L, ewentualnie 0,75L, z dużą szyjką (obecnie dużo jest tych soków w hipermarketach). Oto przepisz: wyłuskane owoce z granatu wsypuję do butelki jednolitrowej do wysokości około 1/3 butelki; dodaję 3 goździki, korę cynamonu (około 6cm x 4cm) a gdy jej nie mam cynamon mielony na czubku małej łyżeczki (około 1/8płaskiej łyżeczki); kilkanaście rodzynków (około 15); kilka suszonych owoców żurawiny (jeżeli duże to 3 wystarczą); zalewam to 0,5 litra wódką czystą 40%. Odstawiam na minimum 3 tygodnie często wstrząsam. Po 3 tygodniach cedzę przez gęstą gazę lub filtr do kawy i dodaję 3 do 4 łyżeczek płynnego miodu (ja daję akacjowy). Znowu odstawiam do 2 tygodni i ponownie cedzę przez filtr od kawy. Odstawiam na minimum 1 miesiąc (w praktyce taka nalewka u mnie czeka na konsumpcję do imienin (nawet i rok). Czasem po takim okresie dobrze byłoby ponownie przefiltrować nalewkę z powodu wytrącającego się osadu (nalewka wyklarowuje się z powodu miodu).<br />Smacznego <br />Jacek_PiotrAnonymousnoreply@blogger.com