tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6889724285790232011..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Chleb orkiszowo - żytni z ziarnami (na drożdżach)Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39749506968779224212023-07-16T18:07:24.027+02:002023-07-16T18:07:24.027+02:00Super, bardzo mi miło, że przepis się przydał. Super, bardzo mi miło, że przepis się przydał. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48018420348865561582023-04-29T14:13:16.584+02:002023-04-29T14:13:16.584+02:00Ja piekę ten chlebek co tydzień i bardzo nam smaku...Ja piekę ten chlebek co tydzień i bardzo nam smakuje.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11144102562650890252020-11-21T19:18:18.712+01:002020-11-21T19:18:18.712+01:00Można, tylko wtedy trzeba zwiększyć ilość wody, bo...Można, tylko wtedy trzeba zwiększyć ilość wody, bo mąka razowa bardziej chłonie. No i lepiej, żeby to była pszenna albo orkiszowa razowa, bo sama żytnia potrzebuje zakwasu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68354910746010814282020-11-12T08:44:21.674+01:002020-11-12T08:44:21.674+01:00Chlebek na stałe zawitał u mnie w domu. Czy zamias...Chlebek na stałe zawitał u mnie w domu. Czy zamiast orkiszowej mogę dodać mąki razowej? Pozdrawiam Moniabhttps://www.blogger.com/profile/12986784239821809643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24301210772594242292020-11-11T18:12:40.297+01:002020-11-11T18:12:40.297+01:00Miło mi, że przepis się przydał :-) Smacznego. Miło mi, że przepis się przydał :-) Smacznego. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44192875836167102722020-11-11T16:44:09.982+01:002020-11-11T16:44:09.982+01:00Piekę drugi raz i nie ostatni, bo bardzo nam smaku...Piekę drugi raz i nie ostatni, bo bardzo nam smakuje.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00578697738782989686noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23857834525445743672020-03-29T14:57:33.382+02:002020-03-29T14:57:33.382+02:00Dziękuję bardzo. Dziękuję bardzo. Moniabhttps://www.blogger.com/profile/12986784239821809643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42307006437155519792020-03-28T12:47:20.396+01:002020-03-28T12:47:20.396+01:00Jeśli czuć drożdże, to znaczy, że ciasto było prze...Jeśli czuć drożdże, to znaczy, że ciasto było przegarowane (za długo wyrastało).<br />25 g drożdży na 550 g mąki i tyle ziarem, to nie jest za dużo. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45449833022902776142020-03-27T21:49:07.497+01:002020-03-27T21:49:07.497+01:00Chlebek pyszny tylko czuć drożdże podczas jedzenia...Chlebek pyszny tylko czuć drożdże podczas jedzenia. Czy mogę zmniejszyć ilość drożdży Moniabhttps://www.blogger.com/profile/12986784239821809643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35244232693662800662019-08-17T18:12:50.315+02:002019-08-17T18:12:50.315+02:00Cieszę się, że smakuje.Cieszę się, że smakuje.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4984858296460613982019-08-16T09:31:52.461+02:002019-08-16T09:31:52.461+02:00Chlebek jest wyborny! Dziękuję! :)Chlebek jest wyborny! Dziękuję! :)Aniahttps://www.magiaobrazu.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8500646286361043862019-06-22T22:37:24.505+02:002019-06-22T22:37:24.505+02:00Upiec bez termoobiegu nie zmniejszając temperatury...Upiec bez termoobiegu nie zmniejszając temperaturyMargarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-6252976740045710782019-06-20T17:13:27.725+02:002019-06-20T17:13:27.725+02:00Nie posiadam termoobiegu co z tym zrobić?Nie posiadam termoobiegu co z tym zrobić?Janekhttps://www.blogger.com/profile/12803305233471534396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55585869380494082332019-04-28T16:55:17.463+02:002019-04-28T16:55:17.463+02:00Bardzo się cieszę, że smakuje :-)Bardzo się cieszę, że smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23512531632190618012019-04-26T22:48:13.495+02:002019-04-26T22:48:13.495+02:00Uwielbiam ten chleb, jest cudowny!:)Uwielbiam ten chleb, jest cudowny!:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31961321018075103002017-05-12T08:41:21.497+02:002017-05-12T08:41:21.497+02:00Nie piekłam takiej mieszanki. Mąka orkiszowa zawie...Nie piekłam takiej mieszanki. Mąka orkiszowa zawiera gluten, więc dobrze drożdże pracują. Ale możesz spróbować. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15404705288409352562017-04-19T21:03:14.844+02:002017-04-19T21:03:14.844+02:00Asiu a czy masz jakis przepis na chleb z maki żytn...Asiu a czy masz jakis przepis na chleb z maki żytniej i owsianej ? Chyba ze w tym moge mąkę orkiszowa zamienić na mąkę owsiana ? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03153166717065641337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64614478309423324412017-03-22T21:45:24.192+01:002017-03-22T21:45:24.192+01:00Dziekuje bardzo za odpowiedz.Dziekuje bardzo za odpowiedz.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-76804807972040995682017-03-19T12:25:42.173+01:002017-03-19T12:25:42.173+01:00Aniu, mielone siemię lniane się mocno rozkleja i m...Aniu, mielone siemię lniane się mocno rozkleja i może dlatego właśnie chleb tak Ci wyszedł. Ja daję ziarna, one trochę inaczej się zachowują. Spróbuj z normalnym siemieniem, powinno być dobrze. <br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-92165577034979492612017-03-14T10:04:16.875+01:002017-03-14T10:04:16.875+01:00Asiu, ten chleb mi nie wyszedla i zastanawiam sie ...Asiu, ten chleb mi nie wyszedla i zastanawiam sie co moze byc przyczyna. Tzn zjedlismy go bo byl zjadliwy, ale troche zakalcowaty:) Nie mam maki orkiszowej i dalam tak jak w komentarzu powyzej 200 zytniej i 250 pszennej, moge piec tylko z termoobiegiem, bo bez niego moj piekarnik dymi (mimo gruntownego czyszczenia), i dodalam zmielone siemie lniane, moze ono bylo za ciezkie w tym wszystkim. Koniecznie go powtorze, bo prosty i smaczny, ale chcialabym sie dowiedziec co moge poprawic. Pieklam tez chleb wieloziarnisty i tamten wyszedl super.<br />Pozdrawiam<br />AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60834033663050593282016-09-23T09:47:53.566+02:002016-09-23T09:47:53.566+02:00Mąka orkiszowa jest mąką pszenną, co sprzyja pracy...Mąka orkiszowa jest mąką pszenną, co sprzyja pracy drożdży. Przy mące żytniej jest trudniej, ona potrzebuje zakwaszenia, no i inaczej chłonie płyn. <br />Ja bym np. dała żytniej 200 g, a 250 g zwykłej pszennej (np. luksusowej czy wrocławskiej). Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75708033751935195522016-09-22T09:06:17.490+02:002016-09-22T09:06:17.490+02:00a czy można odwrócić proporcje mąk? Mam tylko szkl...a czy można odwrócić proporcje mąk? Mam tylko szklankę orkiszowej i cały kg żytniej :]Czyli chodzi o zamianę w postaci:<br />100 g jasnej mąki orkiszowej typ 630<br />450 g mąki żytniej chlebowej typ 720<br />Z góry dziekuję za odpowiedźjajusiahttps://www.blogger.com/profile/14000694184443106732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43889218170751370612016-03-15T15:49:59.643+01:002016-03-15T15:49:59.643+01:00Można i tak, choć ja mam swój normalny zakwas :-) ...Można i tak, choć ja mam swój normalny zakwas :-) Nie przepadam za wypiekami na suszonych drożdżach i zakwasach - nie lubimy się po prostu :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43469533499198469192016-03-15T15:48:50.926+01:002016-03-15T15:48:50.926+01:00Oczywiście ziarenka można sobie zmienić. Ja uwielb...Oczywiście ziarenka można sobie zmienić. Ja uwielbiam sezam, więc pakuję go gdzie się tylko da :-) Cieszę się, że chleb smakował i przepis się przydał.<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9877214401979296182016-03-14T10:09:30.120+01:002016-03-14T10:09:30.120+01:00Wypróbowany chlebek:) zamiast sezamu dałam wiecej ...Wypróbowany chlebek:) zamiast sezamu dałam wiecej pestek z dyni. Jak dla mnie ten chlebek jest idealny. Na stałe będzie w moim menu. Pozdrawiam MartaAnonymousnoreply@blogger.com