tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post7070366394730470510..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Bułki pełnoziarniste Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger64125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51099327309664779112020-07-03T17:41:21.419+02:002020-07-03T17:41:21.419+02:00Dziękuję :) z pewnością wykorzystam pani przepis. ...Dziękuję :) z pewnością wykorzystam pani przepis. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08923172300100676165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28526304246767363282020-07-02T17:16:00.932+02:002020-07-02T17:16:00.932+02:00Ja użyłam 2000, ale spokojnie może być też 1850.Ja użyłam 2000, ale spokojnie może być też 1850.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81610899958813189752020-07-01T22:59:12.563+02:002020-07-01T22:59:12.563+02:00A jaki typ mąki - 1850 czy 2000?A jaki typ mąki - 1850 czy 2000?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40781493461725161302019-09-10T16:06:24.331+02:002019-09-10T16:06:24.331+02:00Mieszkam w Danii i nie mam tu dużego wyboru w łąka...Mieszkam w Danii i nie mam tu dużego wyboru w łąkach. Czy może być orkiszową mąką ? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05356123372458000604noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90384124611059118892015-11-04T08:48:41.671+01:002015-11-04T08:48:41.671+01:00Można pominąć otręby i dać trochę więcej ziaren al...Można pominąć otręby i dać trochę więcej ziaren albo mąki. Tylko wtedy może zmienić się nieco konsystencja ciasta - trzeba będzie po prostu obserwować i zobaczyć, czy nie trzeba zmniejszyć ilości wody - otręby chłoną jej więcej niż mąka. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43410148329498660242015-11-03T00:47:54.669+01:002015-11-03T00:47:54.669+01:00Witaj Margerytko, zrobilam te buleczki. Przepis ja...Witaj Margerytko, zrobilam te buleczki. Przepis jak zwykle dopracowany do perfekcji. Mam jednak pytanie, czy zamiast otrebow moge w takiej samej ilosci dodac ziaren? Otrebu dodaja troche gorzkiego smaku (jak dla mnie, bo wiadomo, ze kazdy odbiera smak inaczej). A jezeli nie to moze ciemna maka? bardzo prosze o cenne rady.<br />Pozdrawiam cieplo<br />AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12408184601696387172015-10-13T07:25:11.202+02:002015-10-13T07:25:11.202+02:00Dziękuję Asiu za dobre słowo. To cieszy gdy przepi...Dziękuję Asiu za dobre słowo. To cieszy gdy przepisy się przydają i sprawdzają. <br /><br />A jeśli chodzi o bułki to oczywiście, że próbowałam ciasto zostawić na noc w lodówce i nawet od czasu do czasu praktykuję. W przepisie na bułki plecione i bułki na niedzielne śniadanie ta metoda jest zastosowana. Jednak śmiało można postępować z każdym ciastem drożdżowym - u mnie czasem nawet na słodkie rogaliki ciasto wyrasta w lodówce - np. rano zagniatam, a wieczorem piekę albo odwrotnie ;-) W przypadku tych bułek też nie ma problemu, tylko trzeba dać im trochę więcej czasu na wyrośnięcie po uformowaniu bułek, bo inaczej będą twarde. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78328384756279365072015-10-12T20:56:44.418+02:002015-10-12T20:56:44.418+02:00Margarytko, jako, że to mój pierwszy komentarz to ...Margarytko, jako, że to mój pierwszy komentarz to najpierw chciałam napisać, że stworzyłaś wspaniałe miejsce w sieci. Przepisy są doskonale podane a same potrawy rewelacja - jak ktoś nie nauczył się gotować od mamy to wykorzystując Twoje przepisy może stać się prawdziwym mistrzem domowej kuchni. Chylę czoła :-) Jesteś moją kulinarną idolką :-)<br /><br />Przechodząc do treści przepisu to mam takie pytanie: czy próbowałaś kiedyś zarobić ciasto na te bułeczki dzień wcześniej i odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki ?<br />Pozdrawiam,<br />asiaZielonahttps://www.blogger.com/profile/06299652876764014217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65695466550879255682015-04-27T20:45:21.016+02:002015-04-27T20:45:21.016+02:00Mam nadzieję, że mi nie ucieknie, bo wiesz w moim ...Mam nadzieję, że mi nie ucieknie, bo wiesz w moim wieku skleroza to zaczyna być dobrą przyjaciółką :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78465411163413177732015-04-27T19:36:13.443+02:002015-04-27T19:36:13.443+02:00Świetnie, będę bardzo wdzięczna! A teraz zrobię na...Świetnie, będę bardzo wdzięczna! A teraz zrobię na drożdżach :)<br /><br />IlonaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51047012780092971002015-04-27T19:04:50.706+02:002015-04-27T19:04:50.706+02:00Pewnie by się dało, ale nie piekłam ich na zakwasi...Pewnie by się dało, ale nie piekłam ich na zakwasie i musiałabym popracować nad przepisem. Ale to dopiero po 10 maja, gdy wrócę z urlopu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28317248468361473162015-04-27T15:10:37.016+02:002015-04-27T15:10:37.016+02:00Czy dałoby radę upiec je na zakwasie zamiast na dr...Czy dałoby radę upiec je na zakwasie zamiast na drożdżach? Jeśli tak to ile zakwasu należy dodać na podaną porcję? Piekę Twoje chleby na zakwasie, teraz przyszła ochota na bułki :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27444681133060845342014-09-03T20:08:28.609+02:002014-09-03T20:08:28.609+02:00Margarytko, bułeczki genialne :) Mam kilo otrębów ...Margarytko, bułeczki genialne :) Mam kilo otrębów orkiszowych i w końcu wiem, do czego będę je używać :)<br />MonjaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63901465097662993372014-04-06T16:46:33.439+02:002014-04-06T16:46:33.439+02:00Basiu, bardzo proszę. Cieszę się, że po raz kolejn...Basiu, bardzo proszę. Cieszę się, że po raz kolejny sukces. Pozdrawiam ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7430728302633715542014-04-06T13:50:03.217+02:002014-04-06T13:50:03.217+02:00Zrobiłam bułki wczoraj i jak zwykle pysznie wyszło...Zrobiłam bułki wczoraj i jak zwykle pysznie wyszło :) Nie miałam otrębów orkiszowych dałam pszenne. :)<br /><br />Dziękuję Asiu :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30326612360681444362013-08-17T14:22:13.430+02:002013-08-17T14:22:13.430+02:00A dlaczego miałaby się kaloryczność pokazywać? Ja ...A dlaczego miałaby się kaloryczność pokazywać? Ja tego nie podaję w przepisach. <br />Zawsze można sobie policzyć dodając składniki i dzieląc je przez ilość bułek.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29476445196591691382013-08-16T21:51:22.507+02:002013-08-16T21:51:22.507+02:00Nie pokazuje mi się pod zdjęciem kaloryczność bułe...Nie pokazuje mi się pod zdjęciem kaloryczność bułeczek?<br />Mogłabym się dowiedzieć ile kalorii ma taka pysznie wyglądająca bułeczka? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1806998015881238922013-05-14T07:50:33.260+02:002013-05-14T07:50:33.260+02:00No i o to chodzi, aby robić tak jak się lubi :-) R...No i o to chodzi, aby robić tak jak się lubi :-) Rzeczywiście, zmieniając mąkę albo otręby trzeba zmienić ilość wody, bo każda mąka chłonie inaczej. Moje ciasto było naprawdę gęste, powiedziałabym nawet, że mogło być ciut luźniejsze. <br />Ja też lubię te bułki, a teraz testuję grahamki. Już prawie osiągnęłam ten efekt o jaki mi chodzi. Pewnie jeszcze kilka poprawek i będzie dobrze. <br />O bułkach z super marketów trudno powiedzieć bułki. U mnie w sklepie też takich nie brakuje, ale tuż obok stoi koszyk, w których są bułki w 100% żytnie - mniejsze, cięższe, bardziej zbite, ale jak już muszę kupić pieczywo to sięgam właśnie po nie, bo są ze starej, lokalnej piekarni i robione starą metodą. <br /><br />A makaron kupuję głównie z semoliny, o tym już dawno się naczytałam. I bardzo go lubię. Szkoda, że tak ciężko kupić samą semolinę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-80421843577698460082013-05-12T22:02:03.501+02:002013-05-12T22:02:03.501+02:00Upiekłam je dziś. Trochę zmodyfikowałam przepis, b...Upiekłam je dziś. Trochę zmodyfikowałam przepis, bo dodałam zamiast otrąb orkiszowych płatki owsiane i otręby owsiane. Dosypałam też więcej ziaren, bo je uwielbiam. :)<br /><br />Tylko ciasto wyszło strasznie luźne i musiałam dosypać dużo mąki. Jednak chyba wiem, dlaczego. Moja mąka w nazwie była pełnoziarnista, ale z tyłu przeczytałam, że to graham. Twoja pewnie była razowa, a taka chłonie więcej wody. Przez to, że dosypałam mąki, zrobiłam 10 bułeczek i wyszły ciut za małe, ale za to jakie pyszne. :) Tylko musiałam Babci tłumaczyć, że nie są takie ciężkie z powodu niedopieczenia, jak myślała, tylko dzięki zawartości mąki z wysokiego przemiału, ziaren i otrąb. ;)<br /><br />To są prawdziwe, dobre bułki, a nie te nadmuchane z supermarketu, po których tylko cukier skacze. Wiesz, że one mają indeks glikemiczny prawie tak wysoki, jak roztwór glukozy? Przeraziłam się, jak pani prof. nam o tym powiedziała. Przecież to tak, jakby wyjadać cukier z cukierniczki. :/<br /><br />Za to dowiedziałam się, że makaron z mąki durum nie tuczy (tylko sosy mogą nas utuczyć, ale sam makaron nie). Mąka durum zawiera skrobię o typie opornym, bardzo trudną do strawienia przez nasz organizm. To ten wydatek kaloryczny sprawia, że makaron nie tuczy. Dodatkowo, dzięki powolnemu trawieniu glukoza jest uwalniana stopniowo i długo nie jesteśmy głodni. Nic, tylko wcinać makaron. :) Oczywiście prawdziwy, a nie kluchy ze zwykłej mąki. ;)<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58031265494916643692013-04-26T14:39:51.537+02:002013-04-26T14:39:51.537+02:00Jestem jak najbardziej chętna na taką edukację. Mo...Jestem jak najbardziej chętna na taką edukację. Możesz mi śmiało wysłać materiały. <br />A otręby owsiane znam, lubię i używam, szczególnie do pieczenia bułek i chleba. Owsiankę też od czasu do czasu jadam, choć kiedyś nie ruszałam. <br />Dobrze wiedzieć, że dobrze działa na cholesterol - co prawda nie mam z nim obecnie kłopotu, ale warto wiedzieć :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13635929167558566032013-04-25T00:37:02.836+02:002013-04-25T00:37:02.836+02:00Oj, jak tylko Ci smakuje, to jedz nawet codziennie...Oj, jak tylko Ci smakuje, to jedz nawet codziennie, skład jest genialny.<br />Co byś beze mnie zrobiła? Chyba byłoby nudno... ;) Mam takie fajne materiały dotyczące różnych przetworów zbożowych, tam jest bardzo dużo o właściwościach zdrowotnych itp., jak chcesz to mogę Ci wysłać. Dużo rzeczy jak np. pozyskiwanie tam nie jest istotnych, ale reszta może się przydać... Kolejnym produktem, który bym Ci poleciła, są otręby owsiane. Kilka łyżek dziennie i znika problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu i skokami cukru. To przez beta-glukany, taki fajny błonnik w owsie. Wiesz, ja to w sumie przetestowałam na sobie, to nie tylko wiedza książkowa. ;) Codziennie od lat jem owsiankę na śniadanie, a jakiś czas temu robili mi takie dokładniejsze badania krwi, w tym profil cholesterolowy. Wyszło, że złego LDL praktycznie nie mam, a tego bardzo dobrego HDL mam ponad normę. Lekarz stwierdził, że w życiu czegoś takiego nie widział. xD No, ale ja chorowałam dwa razy na różyczkę, więc wszystko możliwe. ;)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81514395311453168342013-04-24T10:27:09.294+02:002013-04-24T10:27:09.294+02:00Zarodniki kupiłam kiedyś "przez pomyłkę"...Zarodniki kupiłam kiedyś "przez pomyłkę" i dodałam do chleba zamiast otrębów. Wyszedł całkiem fajnie. Ale skoro mówisz, że takie dobre to muszę kupować częściej. A przy okazji trochę się dokształcić w tym temacie :-) I co ja bym bez Ciebie zrobiła? Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25817841920555821632013-04-23T23:39:11.486+02:002013-04-23T23:39:11.486+02:00Przepis do wypróbowania. Mam fizia-mizia na punkci...Przepis do wypróbowania. Mam fizia-mizia na punkcie wszystkiego, co pełnoziarniste i z błonnikiem. Zboczenie zawodowe. ;)<br />Przy okazji, spróbuj kiedyś zarodków pszennych. W smaku nie zachwycają, trochę jak ogórek i lekko tłuste, ale skład mają genialny, chyba najlepszy ze wszystkich przetworów zbożowych. Mnóstwo witamin (zwłaszcza z grupy B), masa mikro i makroelementów, błonnik plus najzdrowsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kosztują 1,7 zł a dodane do np. jogurtu czy pieczywa znakomicie je wzbogacają. Nasza Pani Profesor od zbóż twierdzi, że zarodki są o wiele lepsze od energetyków (wit B) i przede wszystkim naturalne. ;)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52822985528902037532013-04-12T08:50:45.564+02:002013-04-12T08:50:45.564+02:00Aniu, ja po prostu wyciągam na blat i zostawiam do...Aniu, ja po prostu wyciągam na blat i zostawiam do rozmrożenia. A gdy potrzebuję na "już" to wkładam do mikrofalówki i korzystam z opcji rozmrażania. <br />Ani z chleba, ani z ciasta nigdy nie robi się pacia. A zamrażam serniki, babki, szarlotki, drożdżówki, rogaliki. Nie mroziłam nigdy serników na zimno i tortów, więc nie wiem jak się zachowują po rozmrożeniu, ale wszystkie inne ciasta są w porządku :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1140023579428503472013-04-12T08:46:55.526+02:002013-04-12T08:46:55.526+02:00Bardzo dziękuję za dobre słowo i oczywiście zapras...Bardzo dziękuję za dobre słowo i oczywiście zapraszam do odwiedzania strony ilekroć będziesz miał ochotę. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com