tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post7496986454806991424..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Drożdżówka z malinami i kruszonkąMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger131125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-37257321179494825092018-08-03T11:56:36.094+02:002018-08-03T11:56:36.094+02:00Basiu, ja mówię o dużej blaszce z wyposażenia piek...Basiu, ja mówię o dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. <br />To, co widzisz na zdjęciu to połowa porcji - to taka zwykła blaszka :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81615922955595863362018-08-01T15:30:10.275+02:002018-08-01T15:30:10.275+02:00Bardzo często wracam do tego przepisu ciasta drożd...Bardzo często wracam do tego przepisu ciasta drożdżowego i czym luźniejsze zrobię tym miękciejsze jest :) Asiu ja z tej proporcji czyli 1 kg mąki robię na dwie blaszki tradycyjne.Jedna blaszkę jak robię to robię z połowy proporcji :) <br /><br />Pozdrawiam :)basie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84362813559880099842017-07-19T07:14:43.773+02:002017-07-19T07:14:43.773+02:00Alinko, cieszę się, że ciacho smakowało. Też uwiel...Alinko, cieszę się, że ciacho smakowało. Też uwielbiam drożdżowe na ciepło, więc się wcale Twoim domownikom nie dziwię. <br />Pozdrawiam ciepło.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65239445217653481712017-07-08T23:17:48.247+02:002017-07-08T23:17:48.247+02:00Witam!Kolejny przepis wypróbowany 😊 placek drozdz...Witam!Kolejny przepis wypróbowany 😊 placek drozdzowy jest super ☺wykorzstałam kupione dziś jagody. Następny zrobię z malinami. Domownicy też zachwyceni jedli jeszcze ciepły. Dziękuję. Pozdrawiam. Alina Kosmowska Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30133913258770965842017-05-28T16:45:44.079+02:002017-05-28T16:45:44.079+02:00Bardzo się cieszę, że smakuje :-) Z tymi temperatu...Bardzo się cieszę, że smakuje :-) Z tymi temperaturami to trzeba kombinować. U mnie w starym piekarniku było inaczej niż w tym obecnym, którego ciągle się jeszcze uczę :-)<br />Dziękuję bardzo za ciepłe słowo. Jeśli chodzi o grzybki to moja mama robi do nich taką zalewę jak do korniszonów, a nawet troszkę mocniejsza. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91863944654123094782017-05-20T17:04:05.269+02:002017-05-20T17:04:05.269+02:00To ciasto- to rewelacja! Upiekłam zgodnie z Twoim ...To ciasto- to rewelacja! Upiekłam zgodnie z Twoim przepisem, piekłam z 1kg mąki na dużej blaszce z wyposażenia mojej kuchenki- 30 minut w temperaturze 175 st.C bez termoobiegu góra- dół, przepis podawany jak zwykle bardzo praktycznie, więc z góry wiadomo,że się uda. To taki prawdziwy placek drożdżowy, bez specjalnego upiększania, a jaki pyszny.<br />Dodałam rodzynki, kruszonkę wyjęłam za późno z zamrażarki, dlatego starłam ją na tarce.<br /> Już kilka przepisów z Twojego blogu wypróbowałam,i wszystkie są rewelacyjne. Brakuje mi dobrego przepisu na grzybki i dynię - marynowane i ogórki curry. Za każdym razem gdy korzystam z przepisów z innych blogów- coś im brakuje a właściwie smaku.<br />serdecznie pozdrawiam<br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2913188649453455652017-03-19T11:29:32.515+01:002017-03-19T11:29:32.515+01:00Cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam cie...Cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48460367162366458792017-03-09T09:27:09.615+01:002017-03-09T09:27:09.615+01:00Margarytko, upiekłam drożdżówkę z Twojego przepisu...Margarytko, upiekłam drożdżówkę z Twojego przepisu wczoraj. Dałam tylko o dwa jajka więcej. Wyrosła pięknie (myślałam, że mi z blachy wyjdzie) i trzeba ją skubać łapkami. Dziś nadal jest pyszna. Muszę tylko popracować nad kruszonką. Uwielbiam dużo okruchów... :)<br />Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03344629030192276462noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51986673553057979162016-08-27T16:34:45.271+02:002016-08-27T16:34:45.271+02:00Bardzo proszę. Nie żałuj mężowi :-)Bardzo proszę. Nie żałuj mężowi :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56941022629317691642016-08-23T08:51:44.416+02:002016-08-23T08:51:44.416+02:00Super przepis - mój mąż ciastem się zajada - trzeb...Super przepis - mój mąż ciastem się zajada - trzeba przed nim chować :) bo zjadłby najchętniej wszystko :) W środę robię na przyjazd Rodziców - dziękuję za przepis Margarytko :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84934969482830233022016-08-19T05:51:51.812+02:002016-08-19T05:51:51.812+02:00Teoretycznie do zaczynu tłuszczu się nie daję, wię...Teoretycznie do zaczynu tłuszczu się nie daję, więc nie wiem czy coś Ci z tego wyrosło. Ale daj znać (bo widzę, że pytanie z wczoraj) co w końcu się stało z tym zaczynem, sama jestem ciekawa. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89803880602590180422016-08-19T05:49:48.063+02:002016-08-19T05:49:48.063+02:00Cieszę się, że się udało :-) Cieszę się, że się udało :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85875365287053684952016-08-18T17:24:41.024+02:002016-08-18T17:24:41.024+02:00witam. Właśnie zabrałam się do robienia drożdżówek...witam. Właśnie zabrałam się do robienia drożdżówek. ale mam mały problem ponieważ źle odczytałam przepis i masło dałam do początkowego rozczynu i teraz czekam już ok 5 minut i zastanawia mnie czy warto czekać dalej czy śmigać do sklepu po mleko i drożdże i zaczynać od nowa?? Pomocy!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53345655638753317902016-08-14T23:19:43.197+02:002016-08-14T23:19:43.197+02:00Asia dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy w swoim życi...Asia dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy w swoim życiu drożdżowe i to z Twojego przepisu - tylko zamiast malin dałam śliwki - wyszło rewelacyjnie i jest pyszne :) dziękuję bo to nie pierwszy Twój przepis, który zagościł u Nas :) MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65413900179209998292016-06-12T10:16:01.889+02:002016-06-12T10:16:01.889+02:00Bardzo proszę. Bardzo proszę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61446338694050286672016-06-10T14:57:30.871+02:002016-06-10T14:57:30.871+02:00Dziękuje, oczywiście że wątpliwości rozwiane:)Dziękuje, oczywiście że wątpliwości rozwiane:)Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25197001954772001992016-06-09T15:04:52.527+02:002016-06-09T15:04:52.527+02:00Ciasta drożdżowe z reguły są do siebie podobne, je...Ciasta drożdżowe z reguły są do siebie podobne, jedna zawierają więcej jajek, inne mniej, ale zasada proporcji jest podobna. <br />Drożdżowe ciasta z blachy tak już mają, że wyrastają i owoce i kruszona idą na górę - ciasto rosnąc je wypycha. Ale jest na to sposób - tę porcję ciasta wyłożyć na dużą blachę z piekarnika, dać podwójną ilość owoców i kruszonki i będzie niskie drożdżowe ciasto. Czasem tak robię, gdy bardziej mam ochotę na owoce z kruszoną na cieniutkim cieście niż na klasyczną drożdżówkę. <br />Mam nadzieję, że choć trochę rozwiałam wątpliwości. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81882400768384499182016-06-06T16:51:24.719+02:002016-06-06T16:51:24.719+02:00Witam, ten przepis jest bardzo podobny do Twojego ...Witam, ten przepis jest bardzo podobny do Twojego przepisu na jagodzianki odrywane,prawda???A może to takie uniwersalne ciasto?<br />Moje pytanie dotyczy owoców, które kładę na drożdżowe ciasto, nie zależnie jaki to owoc, truskawka, czereśnia, jagody itd dlaczego one nigdy nie zapadną się ciut ciut w ciasto???Tylko w czasie pieczenia, gdy ciacho rośnie, one też i pozostają na górze i niestety czasami jest tak,że osuwają się na boki???Potem przy krojeniu i jedzeniu jest problem, bo najpierw trzeba jeść górę, która jest pyszna, owocowo-kruszankowa, ale potem dalsza część ciasta już suchawa:( Czy u Ciebie też tak jest???Nigdy nie robiłam z dżemem, marmoladą - ale pewnie efekt będzie podobny.<br />Domyślam się,że ciasto jest gęste, proces wzrostu i wypychania w górę....a może się tak musi być???Pytam się dlatego, kogoś bardzo mądrego i doświadczonego czyli Ciebie:)Z góry bardzo dziękuje.Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9875340772464574022016-01-12T20:44:22.628+01:002016-01-12T20:44:22.628+01:00No to cudnie namieszałaś :-) Ależ ja lubię takie o...No to cudnie namieszałaś :-) Ależ ja lubię takie osoby, którym chce się eksperymentować. Brawo Ty :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88536654580613288642016-01-09T19:56:51.505+01:002016-01-09T19:56:51.505+01:00Ciasto robie bardzo często ale tym razem zrobiłam ...Ciasto robie bardzo często ale tym razem zrobiłam mix Twoich przepisów. Na bazie ciasta drozdzowego stworzyłam kwiatek drozdzowy z cynamonem i masłem zrobionym z Twojego przepisu na cynamonowy odrywaniec. Kochana niebo w buzi. Uwielbiam Twoje przepisy :-)DagaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53489246046087571252015-09-24T22:56:25.164+02:002015-09-24T22:56:25.164+02:00Życzę, aby kombinowanie zakończyło się sukcesem :-...Życzę, aby kombinowanie zakończyło się sukcesem :-) Daj znać, jak już znajdziesz tę właściwą temperaturę w swoim piekarniku. <br />Serdeczności. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15879063442600460862015-09-24T21:35:51.607+02:002015-09-24T21:35:51.607+02:00Dziękuję Margarytko za odpowiedź.
Będę kombinował...Dziękuję Margarytko za odpowiedź. <br />Będę kombinowała w tę stronę, czyli zapowiada się mała walka z piekarnikiem ;) <br />Pozdrawiam! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50264917689817163582015-09-24T20:14:09.157+02:002015-09-24T20:14:09.157+02:00Moim zdaniem 180 bez termoobiegu to trochę mało na...Moim zdaniem 180 bez termoobiegu to trochę mało na tę drożdżówkę - przynajmniej w moim piekarniku. Na 180 można upiec jagodzianki, czy bułeczki, które są lżejsze - ciasta jest mniej i inaczej się zachowuje w pieczeniu. <br />Trzeba próbować i dostosować do swojego piekarnika. Moja mama i bratowa pieką w niższej temperaturze, bo taki mają piekarnik - to co u mnie na 200 stopni, u nich piecze się na 175. <br />W piekarniku, nawet uchylonym drożdżówki bym nie zostawiała, powinna w miarę szybko odparować. <br />W Twoim przypadku kombinowałabym z temperaturą pieczenia - do góry. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86062371978325857262015-09-23T18:59:02.906+02:002015-09-23T18:59:02.906+02:00Witam Pani Margarytko (zresztą ponownie z probleme...Witam Pani Margarytko (zresztą ponownie z problemem ;) <br />Chciałabym, aby Pani mi poradziła co w takiej sytuacji:<br />nastawiam piekarnik na 180 (góra - dół), do tak nagrzanego piekarnika wstawiam ciasto drożdżowe (po 2-krotnym wyrastaniu, ciasto na pewno nie przerosło). I co się dzieje? Drożdżówka urosła dodatkowo w piekarniku x2, ponad formę tak, że aż owoce z ciasta wypadły przy brzegach (użyłam formy zgodnej z przepisem) a po wyjęciu z piekarnika opadła pośrodku i to fest! Przy brzegach ciasto jest pulchne, ale środek bardziej zbity.<br />Szukam przyczyny, ale wszelkie porady w internecie nie tyczą się mnie... Ciasto na pewno nie przerosło przed pieczeniem, drożdże były świeże, blacha zgodna z przepisem.<br />Stawiam, że może 180 to zbyt niska temp. w moim piekarniku i powinnam ją zwiększyć? Bo ciasto w piekarniku nie zatrzymuje swojego procesu wzrastania, rośnie w nim wręcz jak szalone! :( <br />Albo piec na termoobiegu, spróbuję jeszcze tak.<br />Nie wiem czy mam dobre przypuszczenia odnośnie temp., gdyż dziś jeszcze usłyszałam wersję, że drożdżowe nie lubi wysokiej temp. i można piec i na 160 góra-dół, ale wg mnie wtedy nie zatrzyma się proces wzrastania, ciasto jest pobudzone do rośnięcia i przerasta w piecu.<br />A może pozostawić ciasto do studzenia w otwartym piekarniku na ok. 10 minut? Tutaj również są rozbieżne wersje. Dodam, że w domu mam ciepło, drożdżówka nie doznaje wielkiego ''szoku''. Także nie wiem co jest grane... Może pomożesz Margarytko? Co o tym myślisz? <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22510426589506020042015-09-20T09:06:36.554+02:002015-09-20T09:06:36.554+02:00Milena, bardzo się cieszę, że przepisy się przydaj...Milena, bardzo się cieszę, że przepisy się przydają i sprawdzają. <br />O, z truskawkami to bym zjadła. U nas dziś będzie z malinami i jeżynami :)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com