tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8077517158700341801..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Sernik "zebra" czyli pełnia czekoladowego szaleństwa...Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger177125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22783594230829251612020-04-13T15:51:40.804+02:002020-04-13T15:51:40.804+02:00Roma, bardzo się ciesze, że mimo małych komplikacj...Roma, bardzo się ciesze, że mimo małych komplikacji z czekoladą sernik się udał i smakował. <br />Ja od zawsze tak rozpuszczam czekoladę, bo tak nauczyła mnie babcia. Ale każdy, sprawdzony przez siebie sposób będzie dobry :-) Dałaś sobie wspaniale radę i to najważniejsze.<br />Pozdrawiam świątecznie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53848402213423530892020-04-13T09:52:39.689+02:002020-04-13T09:52:39.689+02:00Sernik wyszedł super, nawet chyba nic nie upadł. D...Sernik wyszedł super, nawet chyba nic nie upadł. Dzieci i wnuki zawsze życzyli sobie sernik z rosą, ale w tym roku jak jesteśmy sami z mężem postanowiłam wypróbować inne przepisy. Jedyny problem to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Jakoś mi nie chciała się rozpuścić (zwłaszcza biała) - nigdy tak nie robiłam. Zrobiłam więc po swojemu w rondelku dodając trochę śmietanki a potem szybko schłodziłam troszkę rondek w misce z zimną wodą. Przepis wypróbowany i wchodzi na stałe do mych wypieków.Roma 333https://www.blogger.com/profile/07703861279572759473noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71124583141991781582018-12-19T14:10:19.162+01:002018-12-19T14:10:19.162+01:00No nie, nie wyjdzie ten sam efekt, będziesz miała ...No nie, nie wyjdzie ten sam efekt, będziesz miała sernik o smaku truskawkowym, a ten jest waniliowo - czekoladowy. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12465776983219515122018-12-19T08:50:02.064+01:002018-12-19T08:50:02.064+01:00Witam, mam pytanie czy jeśli zamienie ser na trusk...Witam, mam pytanie czy jeśli zamienie ser na truskawkowy z wiaderka to efekt wyjdzie ten sam?Nikihttps://www.blogger.com/profile/12998130657196595258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31428105561965965242017-08-10T19:00:15.636+02:002017-08-10T19:00:15.636+02:00Jak zerkniesz na mój sernik wiedeński, to zobaczys...Jak zerkniesz na mój sernik wiedeński, to zobaczysz, że i bez tych wszystkich zabiegów przeważnie wychodzi równy :-) Serniki bywają kapryśne, różnych metod próbowałam, obkrawania też, bo ja lubię eksperymentować... i powiem, że one i tak wiedzą lepiej i robią co chcą ;-) <br />No i przyznam, że mnie zaskoczyłaś tą puszystością wiedeńskiego, bo dla mnie wiedeński to raczej z tych ciężysz serników, ze zwykłego sera, z dużą ilością jajek, z bakaliami... <br />A podzielisz się swoją recepturą? Chętnie wypróbuję Twoją wersję. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79233337105706098432017-08-10T10:40:40.530+02:002017-08-10T10:40:40.530+02:00Margatyko droga tak sobie czytam te komentarze i c...Margatyko droga tak sobie czytam te komentarze i czytam i zrobie ten sernik na weekend, mimo tego, ze u mnie tylko ja lubie serniki ale co to za problem wsunac cala blache samej :-) Dla mnie wiecej :-) Aporopo sposobu pieczenia, gdzies u gory przeczytalam, ze nie powinno sie dopiekac ciast. Moze to co napisze nie bedzie na temat ale ja np.jak pieke sernik wiedenski (przepysznie puszysty, doslownie pianka serowa) to pieke go tak: 5min w 220st, otwieram piekarnik, obkrajam brzegi wtedy nie opada, zmniejszam temp do 180st i pieke 30min, nastepnie otwieram piekarnik na 15min lub wyjmuje ciasto zwyczajnie i znow pieke 15min w 180st. Po ukonczeniu pieczenia otwieram piekarnik na osciez, wylaczam go i czekam tak 15-20min. Wyjmuje i obkrajam znow boki. NIGDY NIE OPADA, ZAWSZE JEST ROWNY NA CALEJ POWIERZCHNI.<br />Polecam. Wcale nie jest to skomplikowane :-) Pozdrawiam Cie kochana i zycze wszystkiego dobrego :-*Ankaszklankahttps://www.blogger.com/profile/18265895123232556396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11865107865132308822016-04-18T08:44:31.097+02:002016-04-18T08:44:31.097+02:00Bardzo proszę. Cieszę się, że sernik smakował. Bardzo proszę. Cieszę się, że sernik smakował. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14636687959590378612016-04-17T15:10:53.576+02:002016-04-17T15:10:53.576+02:00Coś pysznego:) rozpływający się w ustach,delikatny...Coś pysznego:) rozpływający się w ustach,delikatny,miód w ustach.Uwielbiam serniki a ten to jest mistrzostwo:) Na święta wszyscy byli zachwyceni;) świetny przepis. Dziękuję i pozdrawiam. <br />Agula.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27898249500264235212016-03-22T17:55:28.210+01:002016-03-22T17:55:28.210+01:00Do serników i biszkoptów nigdy boków nie smaruję, ...Do serników i biszkoptów nigdy boków nie smaruję, ciasto ma się wspinać po brzegach, bo inaczej boki się zapadają i są takie "wklęśnięte". Można je od razu po upieczeniu obkroić od blaszki.<br />Może po prostu piekarnik mocniej Ci piecze, można jeszcze trochę obniżyć temperaturę. Mnie zawsze wychodzi równy, więc nie wiem co jeszcze mogłabym doradzić. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27743537063218687342016-03-21T13:59:30.481+01:002016-03-21T13:59:30.481+01:00Sernik upieczony, zebra się piękna zrobiła, w smak...Sernik upieczony, zebra się piękna zrobiła, w smaku przepyszny ale... ciasto mimo wszystko w czasie pieczenia (zgodnego z Twoimi Joasiu wskazówkami) pękło, urosło ok. 1 cm nad blachę a po upieczeniu opadło ale w granicach normy. Tyle, że brzegi ciasta przykleiły się do boków blachy, które jak zrozumiałam miały nie być ani smarowane ani wyłożone papierem do pieczenia (tylko spód wyłożyłam papierem)no i one niestety nie opadły równo ze środkiem sernika. Więc wygląd tego mojego sernika daleko odbiegał od Twojego widocznego na zdjęciach. Zastanawiam się czy następnym razem nie wysmarować całości blachy, może to pomoże Joasiu, jak sądzisz? <br />IzaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81099646075287038322015-11-16T07:47:42.910+01:002015-11-16T07:47:42.910+01:00Fajnie, że smakuje :-) O tak, gorzka czekolada, to...Fajnie, że smakuje :-) O tak, gorzka czekolada, to rzeczywiście doskonały pomysł. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35573121419649322762015-11-15T12:29:42.409+01:002015-11-15T12:29:42.409+01:00Witam zrobiłam i jest pyszny ,jedyne co pokombinow...Witam zrobiłam i jest pyszny ,jedyne co pokombinowałam to z czasem pieczenia bo nie mam piekarnika z termoobiegiem (piekłam o 30 min dłużej)oraz dałam pół gorzkiej i pół mlecznej czekolady...polecam Basia:))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85792027832323035132014-11-08T16:39:54.775+01:002014-11-08T16:39:54.775+01:00Po prawej stronie jest przeliczarka form. Wpisz wy...Po prawej stronie jest przeliczarka form. Wpisz wymiary blaszek i przeliczy Ci proporcje :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51904921067154009632014-11-07T10:19:58.963+01:002014-11-07T10:19:58.963+01:00Margarytko, czy proporcje na blachę 25x40cm bedą t...Margarytko, czy proporcje na blachę 25x40cm bedą takie same? Bo niestety nie mam jeszcze tortownicy, a to ciasto nie daje mi spokoju :)Izahttps://www.blogger.com/profile/15524640163146600294noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79958030151140801192014-03-02T15:35:29.233+01:002014-03-02T15:35:29.233+01:00No i fajnie wyszło, przynajmniej wiesz jak ten ser...No i fajnie wyszło, przynajmniej wiesz jak ten sernik smakuje :-) Zawsze możesz próbować i robić wszystkie po kolei :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55766924499723711852014-03-01T14:24:51.360+01:002014-03-01T14:24:51.360+01:00Za mnie szkocie dziecko zadecydowalo, ze wlasnie t...Za mnie szkocie dziecko zadecydowalo, ze wlasnie ten sernik upieke :D Od wczorajw zamierzeniu byl sernik na zimno ze sliwkami, ale dzis robiac zakupy wrzucilam do koszyka gorzka czekolade (z mysla o Macku, bo uwielbia) I jakis dzieciak stojac obok mnie wrzucil mi biala, zaczal sie smiac I uciekl :) Ale mysle sobie a nich zostanie. No I jak weszlam na bloga po przepis na sernik, ktory sobie umyslalam rzucil mi sie w oczy ten :) Dzieciak zadecydowal za mnie co upieke :) Ale moze to I lepiej, bo tych sernikow jest tyle, ze ja pewnie z 10 razy zmienialabym zdanie :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05665083983362835880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-26633103926090291772014-02-23T09:56:37.789+01:002014-02-23T09:56:37.789+01:00Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i ciacho...Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i ciacho smakowało. A rzeczywiście, czasem można się nabrać, że to inne ciasto :-) <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4556515867031459352014-02-23T09:04:20.609+01:002014-02-23T09:04:20.609+01:00Upiekłam go wczoraj, wykonanie wcale nie jest trud...Upiekłam go wczoraj, wykonanie wcale nie jest trudne. Jak każdy przepis tutaj,fachowo krok po kroku opisany.<br />Smakuje pysznie,juz wczoraj jeszcze ciepły z mężem zajadaliśmy :-D<br />A wygląda super, nabralam właśnie sąsiadkę która myślała ze to inne podobnie wyglądające ciasto i nie spodziewała sie sernika ;-)<br />Pozdrawiam.Magda.Magda Sałatahttps://www.blogger.com/profile/12270452451795468479noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40386735441310404662013-12-09T18:04:56.972+01:002013-12-09T18:04:56.972+01:00Magdo, bardzo mi miło, że przepis się przydał i se...Magdo, bardzo mi miło, że przepis się przydał i sernik smakował. Staram się, aby przepisy były na tyle proste, aby poradził sobie z nimi każdy. Sama nie mieszkam w wielkim mieście i wiem, jak ciężko kupić niektóre składniki. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62279227141041675282013-12-08T10:23:52.201+01:002013-12-08T10:23:52.201+01:00Rewelacja, to drugi sernik po "złotej rosie&q...Rewelacja, to drugi sernik po "złotej rosie", jaki robię z Twoich przepisów i ponownie jestem zachwycona. Masz kolejną fankę Twojego bloga. Pokochałam Twoje przepisy za to, że nie są zbyt skomplikowane, raczej nie potrzeba bardzo wyszukanych składników, które ciężko dostać w sklepie w mniejszym miasteczku, zawsze to co potrzebne mam w kuchni, a efekt jest naprawdę super:) Niejednokrotnie robiłam coś bardzo nawydziwianego ze składników których musiałam się naszukać albo kupić przez internet a rezultat końcowy był kiepski. Twoje przepisy są naprawdę rewelacyjne:) MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-18596702719390658142013-08-31T10:20:30.330+02:002013-08-31T10:20:30.330+02:00Oj tam, oj tam, nie będziemy się czepiać szczegółó...Oj tam, oj tam, nie będziemy się czepiać szczegółów :-) Czarna w białe paski też jest ok :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35651038467348436472013-08-31T07:20:17.953+02:002013-08-31T07:20:17.953+02:00Puszysty, rozpływający się w ustach. Źle podzielił...Puszysty, rozpływający się w ustach. Źle podzieliłam masy i wyszła mi czarna zebra w białe paski, ale pyszny :)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/09717529107992198578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14153580388573165412013-06-26T15:25:22.870+02:002013-06-26T15:25:22.870+02:00Bardzo się cieszę, że smakuje i cieszy oczy :-) Mi...Bardzo się cieszę, że smakuje i cieszy oczy :-) Miło mi, że przepisy się przydają.<br />Również serdecznie pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62121978393708642792013-06-26T13:38:38.937+02:002013-06-26T13:38:38.937+02:00Wyszlo przepysznie-:) I wyglada ciekawie-:)Dzieci ...Wyszlo przepysznie-:) I wyglada ciekawie-:)Dzieci i maz sa zachwyceni-:) Bardzo dziekuje za przepisy, probowalam juz kilka innych przepisow i zawsze jest to strzal w dztiesiatke-:) Pozdrawiam serdecznie z Wiesbaden w Niemczech. KarinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21609621847872450172013-06-26T07:25:15.950+02:002013-06-26T07:25:15.950+02:00Pewnie jakiś sernik :-)Pewnie jakiś sernik :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com