tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8348307341232348996..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Pierś z gęsi pieczona z gruszkamiMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90033715496571043772022-04-13T00:46:49.710+02:002022-04-13T00:46:49.710+02:00Ja uwielbiam Pani przepisy a to będzie kolejny do ...Ja uwielbiam Pani przepisy a to będzie kolejny do wypróbowania dostałam od babci gęś więc obiad na święta będzie trzymajcie kciuki.Angelahttps://www.blogger.com/profile/07670602469784379884noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78405155688652918062022-04-13T00:44:45.287+02:002022-04-13T00:44:45.287+02:00Uwielbiam Pani przepisy a ten będzie następny do s...Uwielbiam Pani przepisy a ten będzie następny do spróbowania dostałam od babci gęś więc na święta będzie obiad trzymajcie kciuki.Angelahttps://www.blogger.com/profile/07670602469784379884noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33137932726806410312021-04-18T14:03:07.263+02:002021-04-18T14:03:07.263+02:00Tak, choć wg mnie wino robi dobrą robotę. Tak, choć wg mnie wino robi dobrą robotę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79112409620492226292021-04-17T23:40:14.081+02:002021-04-17T23:40:14.081+02:00a jak nie lubie wina to samymi przyprawami tylko n...a jak nie lubie wina to samymi przyprawami tylko nasmarowacAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16360979982259239832018-11-16T15:44:53.056+01:002018-11-16T15:44:53.056+01:00Fajnie, że smakuje. Fajnie, że smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56386809476588093262018-11-07T23:37:22.277+01:002018-11-07T23:37:22.277+01:00Cudowny jest ten przepis! Lekko go zmodyfikowalam ...Cudowny jest ten przepis! Lekko go zmodyfikowalam i zamiast białego wina użyłam czerwonego i na prawdę warto było zaryzykować 😊 Niedługo powtarzam ten przepis 😍Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91874259894038498542017-12-20T16:31:36.579+01:002017-12-20T16:31:36.579+01:00Basiu, na około 120 stopni i myślę, że 8 - 10 godz...Basiu, na około 120 stopni i myślę, że 8 - 10 godzin. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62114336669895786212017-12-19T23:31:46.836+01:002017-12-19T23:31:46.836+01:00Chciałabym upiec gęś w garnku rzymskim w niskiej t...Chciałabym upiec gęś w garnku rzymskim w niskiej temp przez noc. Na ile stopni nastawić piekarnik i jak długo piec? <br /><br />Pozdrawiam Asiu :)basie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75504908033811390802016-01-12T20:26:08.346+01:002016-01-12T20:26:08.346+01:00Tak Basiu, pewnie, że można.
Cieszę się, że gąska...Tak Basiu, pewnie, że można. <br />Cieszę się, że gąska smakowała. <br />PozdrawiamMargarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10769508909582686272016-01-12T19:50:52.763+01:002016-01-12T19:50:52.763+01:00Witam ,smakowite danie i pyszne całej rodzince sma...Witam ,smakowite danie i pyszne całej rodzince smakowało . Dziękuję za smakowity obiadek:)))Teraz oczywiście pytanie czy można tak samo zrobić piersi z kaczki tylko że z jabłkami? pozdrawiam Basia:))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61396801943471620602016-01-03T11:30:55.927+01:002016-01-03T11:30:55.927+01:00Możesz upiec na zwykłej blaszce, nie ma problemu. ...Możesz upiec na zwykłej blaszce, nie ma problemu. Ale folii alu w tym przypadku nie polecam, bo mięso raczej Ci się ugotuje niż upiecze. Skóra na piersi ma sporo tłuszczu, więc jak się wytopi to mięso się będzie gotowało. <br />Zwykła blacha i rękaw będzie jak najbardziej w porządku. <br />Rękaw się nie roztopi, nie ma obawy. Gdy piekę mięsa w rękawie to układam je na zwykłej blaszce z wyposażenia piekarnika i nic się nie dzieje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91675318479913514102015-12-28T14:38:29.069+01:002015-12-28T14:38:29.069+01:00"Pierś przełożyć do rękawa do pieczenia (ręka..."Pierś przełożyć do rękawa do pieczenia (rękaw nakłuć w kilku miejscach) albo do naczynia żaroodpornego z pokrywką"<br /><br />Nie mam naczynia żaroodpornego ale kupiłbym ten rękaw. W domu mam taką zwykła blachę do pieczenia, dokładne jak ta<br />http://www.inmet.pl/sites/default/files/blach%20wysoka%2036x25x6%20ocynowana_1.jpg<br />żadne tam teflony czy ceramiczne wykończenia.<br />Piekę na niej czasami rybę czy paluszki rybne, układam folię ALU, trochę tłuszczu na spód i na 15 min. do piekarnika w kuchence gazowej.<br /><br />No i teraz pytanie, czy pierś gęsi w rękawie do pieczenia, można bezpośrednio ułożyć na takiej stalowej blasze jak opisałem ?.<br />Ten rękaw to jednak folia, nie roztopi się na styku z blachą jak będzie w piekarniku ? (nigdy rękawa nie używałem, więc brak mi doświadczenia)<br /><br />W innym wariancie, czy można taką pierś owinąć dobrze folią aluminiową do pieczenia (szczelnie aby woda i soki nie odparowała i pierś nie wyschła) ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27403932969414930352015-11-26T08:04:59.839+01:002015-11-26T08:04:59.839+01:00Jak każde mięso, tak i gęś nadaje się do jedzenia ...Jak każde mięso, tak i gęś nadaje się do jedzenia na zimo, choć moim zdaniem na zimno jest bardziej sucha. Ja po prostu resztę mięsa zmieliłam i zrobiłam pierogi. <br />Ale ostatnio, gdy zostało mi mięso z pieczonych nóg, to zrobiłam z resztek mięsa smarowidło do pieczywa.<br />Możesz zrobić bez kości, choć moim zdaniem smaczniejsza jest upieczona z kością, ale w kuchni obowiązuje pełna dowolność i ja niczego nie narzucam :-) <br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64045044870784170562015-11-26T07:40:11.615+01:002015-11-26T07:40:11.615+01:00czy tak pieczona pierś jest dobra na zimno bo moja...czy tak pieczona pierś jest dobra na zimno bo moja rodzina też nie pochłonie jej na jeden obiad(uwielbiamy oierś wędzoną ale brak warunków do zrobienia) zastanawiam się nad zostawieniem kości (bez lepiej kroić)ale z kościąchyba smaczniejsze mięso<br />Pozdrawian HankaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10813869226256124942015-10-18T21:56:53.623+02:002015-10-18T21:56:53.623+02:00Konieczne nie jest, ale jak najbardziej wskazane, ...Konieczne nie jest, ale jak najbardziej wskazane, bo ono też dodaje smaku i aromatu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85793508537516546972015-10-18T21:08:32.960+02:002015-10-18T21:08:32.960+02:00czy konieczne jest dodanie wina?czy konieczne jest dodanie wina?magdahttps://www.blogger.com/profile/15953443641428510345noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67316563228595863002014-11-08T17:23:38.868+01:002014-11-08T17:23:38.868+01:00Tak, pod koniec pieczenia rozcinam rękaw i włączam...Tak, pod koniec pieczenia rozcinam rękaw i włączam opiekacz, żeby skórka się przypiekła. <br />A z wytopionym tłuszczem to różnie. Ostatnio robiłam pierogi z gęsiną, więc dodałam trochę do farszu, bo jednak mięso pieczone potrzebuje trochę tłuszczu. Część wykorzystałam do podsmażenia cebulki do pierogów. <br />Moja pierś nie miała grubej skóry, więc dużo tłuszczu nie było. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9786944952772533222014-11-08T17:16:46.491+01:002014-11-08T17:16:46.491+01:00Oki, dzięki za rady, a pod koniec pieczenia przypi...Oki, dzięki za rady, a pod koniec pieczenia przypiekasz tą skórę,tak???a co robisz z wytopionym tłuszczem???Bo pewnie jest go sporo prawda?Na mojej piersi jest go ful.Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72748064540330722542014-11-08T16:56:48.626+01:002014-11-08T16:56:48.626+01:00Nie obsmażałam nigdy na patelni, zawsze wstawiam d...Nie obsmażałam nigdy na patelni, zawsze wstawiam do piekarnika. Zawsze wychodzi miękka i soczysta. Gęś ma sporo tłuszczu, jeszcze mi się nie zdarzyło, aby mięso było suche. <br />Gęsiego smalcu nie robiłam, więc w tej materii niestety nie pomogę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91660406644112017842014-11-08T16:39:45.967+01:002014-11-08T16:39:45.967+01:00Witam, mam takie pytanie czy pierś z gęsi lepiec p...Witam, mam takie pytanie czy pierś z gęsi lepiec piec od razu w piekarniku np. w rękawie tak jak Ty, czy może lepiej najpierw na patelni, a potem tylko na pół godzinki do pieca???Czy robiłaś gęś na obu przykładach???Mi chodzi o to by mięsko było soczyste i mięciutkie, nie suche.Dodatkowo tłuszcz ze skóry chciałabym wykorzystać na smalczyk.Czy możesz mi doradzić jak zrobić?Co będzie lepsze???Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87814931209622333892013-11-28T14:39:38.286+01:002013-11-28T14:39:38.286+01:00Gęś wcale nie jest taka tłusta, szczególnie pierś....Gęś wcale nie jest taka tłusta, szczególnie pierś... no i bardzo smaczna. My bardzo lubimy, więc, gdy mogę kupić świeżą to w zasadzie się nie zastanawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60766682981482763192013-11-27T12:59:06.853+01:002013-11-27T12:59:06.853+01:00A ja nawet gęsi nie jadłam, bo same narzekania był...A ja nawet gęsi nie jadłam, bo same narzekania były, jak tylko proponowałam. "A, bo to tłuste takie, tylko Ty będziesz jadła, komu się będzie chciało piec" itp. Masakra... A szkoda, bo spróbowałabym... Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53613810462823897112013-11-18T14:19:06.994+01:002013-11-18T14:19:06.994+01:00Hmm... chyba nie pod tym wpisem komentarz zostawił...Hmm... chyba nie pod tym wpisem komentarz zostawiłaś :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8870561681693246512013-11-18T14:18:42.448+01:002013-11-18T14:18:42.448+01:00Skuś się, bo to smaczne mięso. Ja też nie wiedział...Skuś się, bo to smaczne mięso. Ja też nie wiedziałam o tym odgrzewaniu, ale człowiek uczy się całe życie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67277732127874922292013-11-18T14:17:59.726+01:002013-11-18T14:17:59.726+01:00Gruszki pasują naprawdę nieźle, zawsze to jakaś sm...Gruszki pasują naprawdę nieźle, zawsze to jakaś smaczna odmiana. Ja poprzednio robiłam nogi gęsie z modrą kapustą - zestaw doskonały, więc będziecie mieli pyszny obiad. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com