Strony

środa, 10 września 2014

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Trwa czas najsmaczniejszych pomidorów, mocno dojrzałych malinówek, więc u mnie zupy pomidorowe i sosy są na porządku dziennym. Uwielbiam pomidory, ich zapach i smak, więc wykorzystuję je na różne sposoby.
Dziś proponuję prostą zupę pomidorową, ugotowaną na domowym bulionie warzywnym, bez mięsa i bez sztucznych dodatków. Jest delikatna i smaczna. Oczywiście można ją podać z makaronem, a nie tak jak ja z ryżem – wszystko jest rzeczą smaku.
Na blogu jest już kilka zup pomidorowych - np szybka, gęsta pomidorówka, pomidorowa porosołowa czy pikantny krem z pomidorów. Lubię, więc gotuję na różne sposoby. Ja jestem z obozu tych, co wolą z ryżem, choć z makaronem czy lanymi kluskami też zjem. 


Składniki na 4 porcje:

4 średniej wielkości marchewki
1 duża pietruszka
½ dużego selera
kawałek pora (około 10 cm)
nać pietruszki i selera - ilość wg uznania, ja lubię dużo
1 nieduży listek laurowy
10 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 kg mięsistych pomidorów (u mnie malinowe)
1 łyżeczka cukru
czarny świeżo mielony pieprz
4 pełne łyżki ryżu
posiekana natka pietruszki albo koperek
opcjonalnie: 2 – 3 łyżki śmietany do zup



Pomidory opłukać, pokroić na kawałki usuwając zielone końcówki. Włożyć do garnka i zagotować. Od chwili wrzenia gotować na mocnym ogniu około 40 – 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Marchew, pietruszkę, seler obrać, por oczyścić, opłukać, włożyć do drugiego garnka, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, wsypać sól i wlać 1 litr zimnej wody. Gotować około 45 minut, aż warzywa zmiękną. Przecedzić bulion przez sito, a ½ pietruszki, kawałek selera i 1 marchewkę przełożyć do blendera, wlać 3 – 4 łyżki bulionu i zmiksować. Resztę bulionu razem z marchewkami ponownie zagotować, wsypać opłukany ryż i gotować około 15 minut, aż ryż będzie miękki (w przypadku zupy z makaronem pominąć ten etap). W tym czasie zmiksować blenderem ugotowane, częściowo odparowane pomidory i przetrzeć je przez sito. Do bulionu wlać przetarte pomidory i zmiksowane warzywa, które trochę zagęszczą zupę. Wsypać łyżeczkę cukru, ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i całość zagotować. Skosztować i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem czy cukrem.
Można zabielić śmietaną do zup – ja osobiście wolę bez tego dodatku i posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. 



38 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, aż bym ją z chęcią zjadła na śniadanie, bo jak się tak naoglądałam to zgłodniałam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa na śniadanie to całkiem dobry pomysł, bo syci i rozgrzewa :-)

      Usuń
  2. jak ja uwielbiam taką pomidorową ! :) to jest prawdziwa pomidorowa ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, taka jest najlepsza... ale sezon na pomidorki już się kończy, więc trzeba korzystać.

      Usuń
  3. U mnie też zupa pomidorowa w wersji z ryżem, chociaż ja żadną wersją nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy tak samo. Z ryżem wiedzie prym, ale każda inna może być :-)

      Usuń
  4. Kocham pomidorówkę miłością bezgraniczną :)) a taka ze świeżych pomidorków jest najsmaczniejsza. Koniecznie muszę spróbować Twoją wersję ze zblendowanymi warzywkami. Pozdrawiam :)) PS. Zdjęcie tak apetyczne, że .... już bym jadła! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helenko, to polecam, bo zmiksowane warzywa fajnie zagęszczają zupę. Ja nie przepadam za pietruszką i selerem w wersji krojonej, jedynie tarta i miksowana przechodzi, więc tak sobie radzę :-)

      Usuń
  5. dzisiaj jadłam na obiad ;) moja ulubiona od zawsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nr jeden jest ogórkowa, ale pomidorową też uwielbiam.

      Usuń
  6. Robię taka pomidorowa zawsze tyle, że nie przecierałam warzyw czyli marchewki, pietruszki.Latem sa tańsze pomidory i tylko z nich robię zupę pomidorową. Zimą natomiast kupuję przeciery w butelkach tych dużych, bo niestety w piwnicy przecierów nie mam.Jest pyszna i cukier też dodaję.


    Pozdrawiam Asiu serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię różnie, wszystko zależy od tego, co mam pod ręką :-) Na szczęście robię swoje przeciery i mam ich w tym roku wyjątkowo dużo.

      Usuń
  7. Hihi,a ja gotuje zupe pomidorowa tylko ze swiezych pomidorow bo ma ladny kolor I jest delikatna.Z przecierow pomidorowych dostepnych w sklepach wychodzi kwasna a ja chce zeby miala ladny kolor ale byla delikatna.Podaje z ryzem ale ugotowanym na sypko I dopiero polaczonym z zupka pomidorowa.Uklony.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze świeżych jest najlepsza, ale niestety u nas zimą nie ma dobrych pomidorów. Więc latem robię sobie zapasy i sama produkuję przecier i passatę - w tym roku głównie z pomidorów malinowych. Koncentratów praktycznie nie używam, a domowy przecier jest pyszny.
      No i ryż gotuję w wywarze, wtedy ma dla mnie lepszy smak - ale oczywiście to kwestia własnych upodobań :-)

      Usuń
  8. Hihi,pomidorki malinowki,Ty masz dobrze!Wiem jak wygladaja ale nie znam smaku.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedne z najlepszych pomidorów. A przecier z nich wychodzi bardzo dobry. Poza tym miałam z dobrego, sprawdzonego źródła, więc przerobiłam ich w tym roku dużo.

      Usuń
  9. Świetny przepis! Właśnie skończyłam jeść zupkę i dodaję do ulubionych! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam dzisiaj, rodzinkw wcinała aż miło patrzeć. Dziękujemy za pyszny obiadek. Pozdrawiam. Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Cieszę się, że zupa smakowała :-)

      Usuń
  11. Zupka wyśmienita! Dzieciaki zjadły do ostatniej łyżeczki. Na pewno zrobię też przecier na zimę wg. pani przepisu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że smakowała :-) A przecier polecam. Jeśli masz taką możliwość, to zrób, bo zupa na domowym jest nieporównywalnie lepsza od takiej na koncentracie.

      Usuń
  12. Super przepis, właśnie zrobiłam i zjadłam. Mąż będzie zachwycony ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Wreszcie dobry, sprawdzony przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. własnie nastawiłam wywar i pomidorki co prawda jeszcze nie sezon ale w domu wszyscy uwielbiaja ta zupe :-) Gdzie znajde przepis na ten przecier z checia zrobie a moze ma Pani na blogu przepis na sos słodko-kwasny lub jakis na pikantnie do słoików? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście jeszcze nie sezon na pomidory, ale dobra zupa pomidorowa jest odpowiednia na każdą porę.
      Przepisy na przecier, sosy do słoików znajdziesz w zakładce "Coś na zimę", bo lewej stronie bloga :-)

      Usuń
  15. Pyszna zupka. Dodałam jeszcze łyżeczkę koncentratu dla koloru:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Strasznie pracochłonna,za dużo tego przecierania i przelewania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale zupa ze świeżych pomidorów wymaga ugotowania albo upieczenia pomidorów, zmiksowania ich i przetarcia. Jeśli ktoś nie chce się bawić zawsze może użyć gotowej passaty.

      Usuń
  17. Robiłem kilka razy. Pierwszy raz jak byłem jeszcze kawalerem dla mamy i sióstr. Teraz zajadamy się z małżonka i córka i oczywiście używamy pomidorów z własnej szklarni. Mniam 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :-) A własnej szklarni zazdroszczę.

      Usuń
  18. Witam czy pomidory gotujemy pod pokrywką czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl