piątek, 27 marca 2015

Łosoś z piekarnika z imbirem i pieprzem cytrynowym

Kolejny, banalny i bardzo szybki przepis na smaczny, lekki, zdrowy obiad. Ryb jadam sporo, ale nie ukrywam, że jestem monotematyczna w sposobie ich przygotowania. Nie jestem fanką sosów do ryb, ale lubię smażone, gotowane na parze albo pieczone. Na blogu jest już łosoś cytrynowy z patelni, łosoś z parowaru, łosoś pieczony z warzywami w piekarniku, szaszłyki z łososia z teriyaki a dziś najprostsza forma z możliwych – po prostu łosoś pieczony, za to bardzo aromatyczny. 


Składniki na 4 porcje:

4 kawałki łososia (każdy 150 – 180 g) – mogą być filety, mogą być dzwonka
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki mielonego imbiru
pieprz cytrynowy (u mnie zawsze Kotanyi, bo nie zawiera innych przypraw oprócz pieprzu i cytryny)
sól
2 łyżeczki klarowanego masła
2 gałązki świeżego koperku


Kawałki ryby oczyścić, opłukać i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, oprószyć mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i bardzo delikatnie solą. Można zostawić rybę na godzinę czy dwie w lodówce (ale nie ma takiej konieczności). Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć przyprawionego łososia, a między kawałki ryby włożyć gałązki świeżego koperku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra - dół) i piec około 15 -20 minut do lekkiego zrumienienia – czas pieczenia zależy od naszych preferencji wypieczenia ryby.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas ryż na sypko i brokuły gotowane na parze. 


24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dobra rybka nie jest zła :-) Ja mogę jeść codziennie.

      Usuń
    2. Magda110: Zrobiłam dzisiaj tego łososia na obiadek - przepyszny! Podałam z ryżem i gotowaną marchewką :) to chyba będzie mój ulubiony blog kulinarny - sama uczyłam się gotować i często mimo dobrych chęci coś się w kuchni nie udaje :-/ Potrawy z Twojego bloga jeszcze nie zepsułam :) uwielbiam karkówkę a cebuli z pieprzem cayene :)

      Usuń
    3. Magda, w takim razie bardzo się cieszę, że smakowało. Z marchewką pyszne :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten zestaw i często robię:))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takiego łososia! :) i pozytywnie zaskoczyłam się pieprzem cytrynowym, ja przestałam używać, bo zwykle pieprz cytrynowy miał pół (no może ćwierć ;) ) tablicy Mendelejewa w sobie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pieprz cytrynowy używam tylko z Kotanyi, bo jako jedyny jest bez dodatków innych przypraw. Pod przepisem z miruną napisałam co myślę o takich mieszankach.

      Usuń
  4. Tak podany łosoś... mniam, mniam. Uwielbiam łososia. Świetnie go przygotowałaś, podałaś i pokazałaś. Ślinka mi cieknie na sam widok :) Takie banalnie proste, a jednak zachwycające danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem proste rozwiązania są najsmaczniejsze :-)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda, oh uwielbiam łososia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne danie! Łososia bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym, tylko bez imbiru. Zapach mi się podoba, ale w jedzeniu działa na mnie wymiotnie. A łososia bardzo lubię. :) Zwykle smażę go na patelni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, a ja lubię imbir, a już herbatka ze świeżego imbiru zimą jest punktem obowiązkowym :-)
      Smażony też pyszny jest.

      Usuń
    2. A wiesz, że jak ostatnio na ćwiczeniach z lodów zrobili lody imbirowo-cytrynowe to zajadałam, aż mi się uszy trzęsły? Jestem po prostu nieprzewidalna :)

      Usuń
    3. Niemożliwa jesteś. A wiesz... przepis na te lody to ja poproszę :-)

      Usuń
    4. Okej, napiszę do kolegi. :)

      Usuń
    5. Super, będę czekać.

      Usuń
  8. Zrobiłam! Bardzo mi smakował, ale wyszedł trochę za suchy.. Pewnie za długo był w piekarniku. Ale będę częściej próbować, aż dojdę do wprawy :)

    w-spodnicy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo musisz go chwilę krócej piec albo zmniejszyć temperaturę, bo piekarnik piekarnikowi nierówny.

      Usuń
    2. Ja ten blog odkryłam niedawno. Ale robiłam już gulasz, fasolkę, zerknęłam na rosół. Już wiem że to będzie moja jedyna strona na pomysły kulinarne. Dzisiaj łosoś. Pycha. Super że jesteś

      Usuń
    3. Dominiko, cieszę się, że przepisy się przydają. Życzę smacznego łososia :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...