sobota, 11 lipca 2020

Sernik fit z porzeczkami i jagodami

Serniki ostatnio dosyć często goszczą na naszym stole, bo bez mąki, bez dodatkowej porcji tłuszczu i bez cukru. Są świetnym deserem, który bez wyrzutów sumienia może zjeść osoba, która jest na diecie redukcyjnej albo pilnuje wagi. Ten sernik ma dużo białka, bo dodatkowo dodałam do niego wysokobiałkowy skyr, nie ma cukru, bo zrobiony jest na erytrolu i jest wystarczająco słodki.
Tym razem wykorzystałam do niego twaróg śmietankowy w kostce (już zmielony) i dwa opakowania skyru. Wyszedł fajny, kremowy a jednocześnie dosyć zwarty sernik.
W lasach jagody, porzeczki dojrzewają na krzakach, więc grzechem byłoby niewykorzystanie tych letnich owoców do tego sernika. Oczywiście można użyć innych, dowolnych owoców. 



Składniki na tortownicę o średnicy 20 -22 cm:

500 g twarogu (ja użyłam śmietankowego mielonego w kostce – OSM Czarnków)
300 g skyru (u mnie z Piątnicy)
4 duże jajka (albo 5 - 6 mniejszych – razem około 300 g)
30 g mąki ziemniaczanej albo budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej (albo kilka kropli olejku waniliowego)
1 szklanka erytrolu
owoce – u mnie białe i czerwone porzeczki i jagody – razem około 1,5 szklanki

5 g masła do posmarowania dna tortownicy
łyżka bułki tartej albo zmielonych płatków orkiszowych do wysypania dnia tortownicy



Sernik fit z porzeczkami i jagodami - przygotowanie:
Dno tortownicy posmarować masłem i posypać bułką tartą albo mielonymi płatkami orkiszowymi.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrolem i pastą waniliową, dodać połowę twarogu i połowę skyru i zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną albo budyń oraz resztę twarogu i skyru i ponownie zmiksować do połączenie składników. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, posypać owocami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (u mnie grzanie góra – dół). Piec 70 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić sernik w uchylonym piekarniku na około 30 minut, a następnie wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. 



16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Córka mówi, że wygląda świetnie i "tata zrób" :))
    No to chyba trzeba? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak córka prosi, to tata nie ma wyjścia :-)

      Usuń
  3. Pierwszy raz zrobiłam to znikło w ciągu jednego dnia:) dzieci oszalały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można skry zastąpić jogurtem greckim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Tylko wtedy sernik będzie miał mniej białka, więcej tłuszczu.

      Usuń
  5. Bardzo smaczny sernik. Zrobiłam z cukrem i jogurtem greckim bo skyru nie dostałam. Spróbuję kupić i upiec jeszcze raz. Wyszedł delikatny, mój mocno opadł. Na następny raz może ubije całe jajka to nie będzie tak napowietrzony i nie klapnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, super, że smakował.
      Ja ostatnio po prostu wszystko wrzucam do malaksera, kilka chwil i do foremki.

      Usuń
  6. Asiu,jak zawsze przepis wspanialy,jak ja bym chciala byc tak dokladna jak Ty.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, czasem ta dokładność to przekleństwo :-)
      pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  7. Świetna sprawa, dla faceta jak ja, który dużo ćwiczy i dba o jednocyfrowy poziom tłuszczu. Dodałem swoją modyfikację - dwie miarki białka serwatki, też o smaku wanilia. Moim zdaniem jest jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pomysł przydał Ci do gustu. O tak, dodatkowa porcja białka mile widziana. Smacznego i pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...