czwartek, 6 lutego 2014

Schab w sosie ogórkowym

Kupiłam schab i zastanawiałam się co z nim zrobić. Kotlety? No dobra, raz na ruski rok można zjeść klasykę... ale co z resztą mięsa? Wyciągałam wodę mineralną i przy okazji mój wzrok padł na słoiczek ogórków kiszonych (potartych na zupę). I doznałam olśnienia – schab w sosie ogórkowym.
Podczas warsztatów, na których byłam jakiś czas temu, miałam okazje skosztować łososia podanego z sosem ogórkowym i był wyśmienity. Nie chciało mi się jednak szperać i szukać przepisu, więc zdałam się na intuicję i tym razem jakoś wyszłam obronną ręką, bo danie okazało się bardzo smaczne (pod warunkiem, że ktoś lubi kwaskowe smaki). Sos na warsztatach był przygotowany w zupełnie inny sposób (jak się zbiorę, to poszukam przepisu i zrobię). A tymczasem zapraszam na schab w sosie ogórkowym a'la Margarytka.  Może nie wygląda olśniewająco, ale smakuje bardzo ciekawie.



Składniki na 4 porcje:

4 duże grubsze plastry schabu środkowego albo 8 mniejszych (razem około 600 g)
2 średniej wielkości cebule
8 ogórków kiszonych (powinno być mniej więcej 1,5 szklanki po starciu na tarce) – ja użyłam ogórków, które zaprawiałam latem na zupę
1 listek laurowy
1,5 szklanki wody (można dać trochę więcej, jeśli chce się mieć więcej sosu)
1 pełna łyżeczka mazeiny albo mąki pszennej
2 - 3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka klarowanego masła albo oleju
sól, pieprz
czerwona słodka papryka
chili
gałka muszkatołowa (mniej więcej 1/3 całej)
cukier


Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w kostkę, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. W rondlu albo w głębokiej patelni rozgrzać masło (albo olej). Włożyć plastry schabu i obsmażyć z obu stron, oprószyć obficie solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką i smażyć jeszcze po minucie z każdej strony. Wrzucić cebulę i podsmażyć ją do zrumienienia. Wlać 1,5 szklanki wody, dodać listek laurowy, szczyptę chili i gotować na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić.
Gdy mięso będzie miękkie przełożyć je do miseczki i przykryć folią aluminiową, a do rondla wrzucić ogórki (nie odciskałam ogórów z wody, dałam wszystko razem),  wsypać 1 łyżeczkę cukru i zetrzeć 1/3 gałki muszkatołowej. Zagotować i spróbować – jeśli trzeba to doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem, bo jedne ogórki są bardziej kwaśne, drugie mniej – ja dodałam jeszcze szczyptę pieprzu, ale soli było dosyć, bo ogórki były dosyć słone.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (ja wykorzystuję mały słoiczek z pokrywką, w którym roztrzepuję wodę z mąką) i wlać do sosu, aby go zagęścić. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać, włożyć plastry schabu i podgrzewać około minuty. 
Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie kasza jęczmienna perłowa i fasolka szparagowa z wody. 



22 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten pomysł z sosem. Wykorzystam bankowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, może akurat przypadnie Wam do smaku.

      Usuń
    2. myślę, że tak, bo lubimy takie połączenia smaków

      Usuń
    3. No to wykorzystuj niecnie :-)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł z sosem:) danie wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny jest taki schab, też go robię. Sos ogórkowy podaję czasami właśnie do kotletów schabowych jako dodatek , też smakuje super. Robię go do naleśników z mięsem, do ryb smażonych w panierce, także Joasiu szczerze polecam Twoim czytelnikom.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do schabowych to już dla mnie za dużo, ale do ryb rzeczywiście smakuje super, bo już miałam okazję jeść, choć ryba nie była panierowana.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  4. Bardzo lubię taki schab duszony w warzywach, a sos ogórkowy robiłam do gotowanego mięsa (np. udek z kurczaka). Teraz wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że taki sos będzie pasował do wielu mięs.

      Usuń
  5. Wiesz, schab sam w sobie jest dobrym mięsem , więc mu nie trzeba poprawiać smaku sosami. Ja natomiast nie lubię łopatki wieprzowej i ilekroć ją miałam, zawsze na noc moczyłam ją w soku z kwaszonych ogórków, a dopiero potem piekłam i to było dobre. Jak chcesz "urozmaicić" schab, to nadziej go kiełbasą jałowcową i dopiero wtedy upiecz. Dużo roboty przy tym nie ma,a schab ma nieco inny smak i ciekawie wygląda pokrojony w plastry. Potrzebny jest do tego długi, wąski nóż, którym pośrodku schabu robisz na wylot nacięcie w kształcie krzyża i w niego suwasz kiełbasę. Oczywiście powierzchnię schabu traktujesz ulubionymi przyprawami, które muszą na nim pobyć przynajmniej 2 godziny przed upieczeniem.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam schab na wiele sposobów, z kiełbasą też. Ale znacznie bardziej smakuje mi ze śliwką czy morelą. I zapewniam, że umiem go nadziać :-)
      A jeśli chodzi o schab w sosie to nie mam zamiaru z niego rezygnować, bo w takiej wersji jest bardzo smaczny.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Uwielbiam sos ogórkowy.
    Robię ciut inaczej.
    Daję ogórki konserwowe, są łagodniejsze i zaprawiam smietanka pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z konserwowymi nie próbowałam, też może być fajny.

      Usuń
  7. Oj Margarytko! A właśnie, że wygląda super! Telepatia czy co?:) Bo właśnie spojrzałam do zamrażarki, by sprawdzić co by tu jutro na obiad, a tu proszę- jest!:) A takie mam jeszcze pytanie, z innej beczki i mam nadzieję, że nie będzie nazbyt niedyskretne...Mocno zaciekawiło mnie jaki prezent sobie sprawiłaś, pisząc ostatnio o płaceniu kartą i Twoim banku? Wyczuwam, że coś do kuchni, jakiś pomocny gadżet...:) Wybacz ciekawość-jest silniejsza ode mnie:) Pozdrawiam ciepło!Aldona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No skoro się podoba to ja się cieszę. Spróbuj, może będzie Wam smakował...
      A jeśli chodzi o Twoje pytanie to jeszcze chwila cierpliwości i wszystko będzie jasne... powiem tylko, że nie jest to nic do kuchni, bo mam ją już w zasadzie wyposażoną we wszystkie potrzebne sprzęty.

      Usuń
  8. Jak lubię ogórki w wołowince to i taki sosik byłby zapewne smakowity...Czytam Aldonkę coś mnie się zdaje ,że to może aparat??lub dodatek do niego obiektyw czy cosik w podobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to rzeczywiście pewnie by Ci smakował :)
      Już niebawem się dowiecie :-)

      Usuń
    2. dodawałam komentarz z komórki pewnie się nie dodał ..Zrobiłam schabik tylko dałam mniej ogórków (obawiałam sie ze bedzie mocno ogórkowato) . Mąż jakoś zmielił córa posmakowała sosu ,a syn powiedział że to paskudne ...Miałam na kolejny obiad ale powiem że mi bardzo smakowało!!! nawet znajoma prosiła o przepis ...

      Usuń
    3. Ech ta Twoja rodzinka. Nie masz z nimi lekko :-)

      Usuń
  9. Witam Margarytko. Już po raz kolejny skorzystałam z Twojego przepisy , tym razem schab w sosie ogórkowym. Pychotka , mój mąż też bardzo zachwycony lubi ogóreczki, lubi schabik , więc był w niebie. Bardzo ciekawe połączenie, nigdy nie spotkaliśmy się z sosem ogórkowym , dlatego musiałam spróbować, polecam. Pozdrawiam Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że taka wersja znalazła uznanie Waszych kubków smakowych. My też lubimy, to zawsze coś innego :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...